Skocz do zawartości
IGNORED

jak to jest z tymi kablami hdmi....?

blackorek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chodzi o to, że sygnał jest zakłócany (w sposób jaki zwykle kojarzony jest z transmisją sygnału analogowego), tylko o przerwę w obwodzie.

ale to jest dobitny dowód na to, że korekcja nie ogarnia wszystkich błędów w transmisji, a całość nie działa na zasadzie 0 i 1.

ale to jest dobitny dowód na to, że korekcja nie ogarnia wszystkich błędów w transmisji, a całość nie działa na zasadzie 0 i 1.

No to już jest epokowe odkrycie, zasługujące na zgłoszenie do Nagrody Nobla. Kabel uszkodzony, przerwa w obwodzie, ale korekcja ma to naprawić. A może kabelki wogóle niepotrzebne? Korekcja je wyręczy?

"antykablarze hdmi" piszą, że sygnał jest cyfrowy, albo jest albo go nie ma, a potem, że zepsuty kabel może sygnał zakłócać.

Akurat ja ( podejrzewam też że również Bobcat) nie jestem antykablarzem. Ja cenię sobie dobrą jakość wykonania przewodu i jeśli mnie na niego stać zakupuję go. Wtedy mam się lepiej, jednakże nie robię to dla tego aby poprawić sobie nim jakość obrazu. Przewaliłem trochę kabli i stwierdziłem że akurat ich wpływ na jakość obrazu jest niezauważalna.

Niesolidnie wykonane kable mogą wprowadzać zakłócenia jak i też bardzo szybko mogą ulec uszkodzeniu. W tym przypadku ich producentom chodzi o niskie koszta produkcji i chęć szybkiego zysku. W przypadku uszkodzenia ciężko będzie udowodnić klientowi że to nie jego wina. Płacąc za lepiej i solidniej wykonany kabel mamy większą pewność jego poprawnego działania i możliwość zwrotu w warunkach reklamacji.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

W 100% się z Sittkiem zgadzam i podpisuję oburącz pod wszystkim, co napisał. Nie jestem żadnym antykablarzem. Staram się tylko stosować do maksymy, którą sformułował Aleksander hrabia Fredro: "znaj proporcją Mocium Panie". Dlatego uważam że Vivanco mi (z nawiązką) wystarcza.

Chyba się nie zrozumieliśmy.

Pierwszy z brzegu przykład: transmisja wizji ze źródła do odbiornika za pomocą kabla komponent. Jak wiemy, w tym typie kabla płyną trzy różne sygnały. Jeśli wszystkie 6 wtyków podłączymy prawidłowo, otrzymujemy obraz taki, jaki być powinien. A teraz jeśli jeden z tych wtyków wypniemy lub uszkodzi się - nastąpi przerwa (elektryczna - tak dla ścisłości) w obwodzie, to w jaki sposób układ zawarty w odbiorniku miałby odzyskać sygnał z pozostałych dwóch i dać na wyjściu prawidłowy obraz?

Na podobnej zasadzie, tyle że w domenie cyfrowej, działa transmisja kablem HDMI - zakodowany sygnał przesyłany jest w kilku przewodach kabla. Korekcja, wbrew temu co napisałeś, nie ma zadania odzyskiwania sygnału z uszkodzonego przewodu. Z chwilą uszkodzenia jednego z nich, na ekranie nie ujrzymy obrazu, bo sygnał cyfrowy jest niekomletny. Jeśli przerwa w obwodzie nie jest trwała i przy ruszaniu kablem coś tam styka, wówczas jedynymi zakłóceniami jakie ujrzymy na ekranie to miganie obrazu.

Z chwilą uszkodzenia jednego z nich, na ekranie nie ujrzymy obrazu, bo sygnał cyfrowy jest niekomletny. Jeśli przerwa w obwodzie nie jest trwała i przy ruszaniu kablem coś tam styka, wówczas jedynymi zakłóceniami jakie ujrzymy na ekranie to miganie obrazu.

kiedy tutaj widać, że jest inaczej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sam też tego uświadczyłem w DVI, gdy zgiąłem przypadkiem jeden bolec w kablu - miałem ferie zmiennych kolorów, kwadraty i inne historie. Aż żałuje, że zdjęć nie zrobiłem, a szkoda mi znów giąć bolec, żeby kabla szlag nie trafił.

Ukryta Zawartość

kiedy tutaj widać, że jest inaczej.

Ukryta Zawartość

Ów artykuł z podanego linka nie jest do końca wiarygodny. Gdyby jakość kabla miała znaczenie dla jakości obrazu, to na ekranie mojego odbiornia TV byłyby widoczne podobne mankamenty, gdyż używam dość taniego HDMI. Zgadzam się co do jednego - jakość kabla - jeśli ta jest fatalna, wtedy taki kabel jest mniej trwały i szybciej się zużywa.

sam też tego uświadczyłem w DVI, gdy zgiąłem przypadkiem jeden bolec w kablu - miałem ferie zmiennych kolorów, kwadraty i inne historie.

To, że monitor jest z wtykiem DVI nie zawsze znaczy, że i transmisja jest cyfrowa.

Ukryta Zawartość

Na stronie internetowej mozna napisac sobie wszystko i zamiescic dowolne zdjecia. W internecie sa zdjecia kosmitow, perpetuum mobile i innych tego typu atrakcji. Sam fakt publikacji nie czyni ich prawdziwymi. Jak mozna traktowac powaznie rewelacje przeczace zdrowemu rozsadkowi zamieszczone na stronie sklepu zarabiajacego na sprzedazy drogich kabli?

server unreachable;--

Błędy w przesyłce cyfrowego obrazu, w zależności od przesyłanego bitrate, wprowadzać może w obrazie artefakty lub zaburzenia koloru, jednakże zastosowanie droższego rodzaju kabla HDMI nie wprowadzi nagle ustąpienia tych wad czy cudownego polepszenia jakości obrazu. Jeśli pojawiają się zakłócenia wiąże się to wyłącznie z uszkodzeniem struktury kabla. Dlatego powinno się kupować solidny kabel a nie drogi.

Na stronie internetowej mozna napisac sobie wszystko i zamiescic dowolne zdjecia. W internecie sa zdjecia kosmitow, perpetuum mobile i innych tego typu atrakcji. Sam fakt publikacji nie czyni ich prawdziwymi. Jak mozna traktowac powaznie rewelacje przeczace zdrowemu rozsadkowi zamieszczone na stronie sklepu zarabiajacego na sprzedazy drogich kabli?

powtarzam - dlatego, że sam miałem podobną sytuację. sprawdź zresztą - wygnij bolec w kablu DVI i zobacz co się stanie z obrazem.

Gość

(Konto usunięte)

powtarzam - dlatego, że sam miałem podobną sytuację. sprawdź zresztą - wygnij bolec w kablu DVI i zobacz co się stanie z obrazem.

Bez urazy, ale zapętlasz się jak kabel HDMI ;)

Chyba już sam pogubiłeś się w tym, co piszesz...

W tym momencie potwierdzasz tylko naszą (kolegów i moją) tezę, że na wszelkie zakłócenia w jakości przesyłanego sygnału ma tylko i wyłącznie mechaniczne uszkodzenie kabla (zwarcie przewodów, wygięcie bolca), a kompletnie nie ma wpływu np. jakość i rodzaj samych przewodników użytych w kablu.

Gość

(Konto usunięte)

no nie, Waszym zdaniem sygnał cyfrowy jest zero jedynkowy - albo sygnał jest albo go nie ma. wydaje się, że dotarliśmy do muru w kwestii wymiany zdań.

A jaki jest, jeśli właśnie nie taki?

Chyba Ty, Kolego, dotarłeś do muru, którego nijak przebić nie potrafisz... ;)

A za nim jest cała wiedza z dziedziny fizyki, elektrotechniki, elektroniki, informatyki na temat prądu, przesyłu techniką analogową, cyfrową, właściwości przewodników, itd., itp., etc.

Może sięgniesz po konkretną, rzeczową wiedzę, a przymkniesz oczy na pseudorewelacje głoszone przez sprzedawców i ludzi związanych z nakręcaniem rynku.

To nie boli! ;)

Na dodatek artykuł jest niefachowy, pisany pod "Kowalskiego" z typową dla niego małą wiedzą i doświadczeniem.

Od razu przypomniała mi się "kampania antyamplitunerowa" autorstwa pana dd6:

Pseudokino domowe:

Ukryta Zawartość

Znowu to samo: gdzie te głośniki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krótkie pytanie:

czy wystarczy kabel; "marketowy" taki za ile ? 10, 20, 50 złotych ? do przesłania sygnału 1080p 3D + dźwięk DTS HD Master Audio ... (dźwięk i obraz o dużym bitrate) przy potrzebnym mi długości kablu 10m ? Jakiego standardu musi to być kabel ? wystarczy 1.3, a może 1.2a ?

Nie bierz za taniego, aby się nie okazał tandetą. Optimum to 50 zł za 1.5 m.

W żadnym przypadku nie 1.2, ten Ci nie przepuści nawet 2D sygnału HD, o 3D zapomnij. DTS-HD MA też nie przepuści.

1.3, zwłaszcza z literkami na końcu, zalecana jest najwyższa czyli 1.3c, przepuści HD (2D) i DTS-HD MA.

Z 3D jest ciakawa sprawa. Powszechnie uważa się, że do tego jest potrzebny 1.4. Miesięcznik Audio Video powiada, że to nieprawda. 1.3 też (zdaniem Redakcji) przepuści sygnał 3D. Różnica między 1.3 a 1.4 jest natomiast (wg pisma) taka, że 1.4 dodatkowo przepuszcza kanał Ethernet oraz ma ARC (zwrotny kanał audio), czego 1.3 nie potrafi.

Ja mam wszystko Vivanco 1.5 m i jestem z nich zadowolony. Jeżeli kabel jest bardzo tani - oznacza to tylko tyle, że jest niechlujnie wykonany, z byle jakich materiałów. Kiedyś miałem okazję bawić się takim HDMI - wtyczka rozlazła mi się w rękach. I tylko o to chodzi. O solidność wykonania oraz materiałów. Nie o jakiś cudowny wpływ na poprawę jakości obrazu, gdyż takowego nie ma.

Na aukcjach są kable 10 metrowe w cenie do 100 złotych. Niektóre na zdjęciach wyglądają całkiem solidnie. Dlatego zakupiłbym przez internet, sprawdził w domu co i jak ( w ramach zwykłego zarządu zakupioną rzecz można podłączyć do sprzętu) i jeśli coś będzie nie tak zgodnie z prawem można zwrócić bez podania przyczyny. Można też dogadać się w sklepie ze sprzedawcą.

Jest jeszcze jeden mały problem. Przy długości kabla do 10 metrów nie powinno być problemu, powyżej, jak i też przy granicznej odległości czasami trzeba dokupić do niego to i owo.

(...) Jest jeszcze jeden mały problem. Przy długości kabla do 10 metrów nie powinno być problemu, powyżej, jak i też przy granicznej odległości czasami trzeba dokupić do niego to i owo.

???

Jak przesłać sygnał HDMI na odległość powyżej 10 metrów?

Jest wielu Adopterów HDMI pracujących nad rozwiązaniami, które poszerzą skuteczną odległość przesyłu sygnału HDMI, od typowego zasięgu do 10 metrów długości na znacznie dłuższe odległości. Firmy te oferują różnorodne rozwiązania, które obejmują aktywne kable (aktywna elektronika użyta w tych kablach, umożliwia przesył sygnału na znacznie dłuższe odległości), repeatery, wzmacniacze, jak również CAT5 / 6 i rozwiązania światłowodowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego kable ponad 10 m mają problem z przesyłem? Przecież jest to sygnał cyfrowy, zero-jedynkowy... Jest korekcja... Przeciez jakosc kabla mie ma wpływu na przesył...

SOLIDNIE wykonany i SPRAWNY kabel HDMI nie ma żadnych problemów i zachowa się jak 1,5 m.....Kabel ma być sprawny - z powodu drobnych pinów różne rzeczy dzieją się nieraz z samymi końcówkami.....HDMI jest stosunkowo delikatne i stąd są czasem problemy z tymi kablami BEZ WZGLĘDU na CENĘ, co nie zmienia faktu, że między SPRAWNYMI kablami HDMI NIE MA RÓŻNIC !

Aj, znowu mieszacie. Numerki specyfikacji maja zastosowanie tylko do _urzadzen_ (a dokladniej funkcji jakie obsluguja) a nie do kabli. Prosze spojrzec na ponizsze tabelki, w skrocie - pierwsza dotyczy kabli a druga urzadzen.

Ukryta Zawartość

Przepraszam, ze z wiki ale akurat ladnie to tam zebrali. Elegancko widac, ze parametry kabli nie zmienily sie przy zmianie specyfikacji, natomiast do urzadzen dodano dodatkowe funkcje.

Tak wiec kazdy kabel sygnowany "high speed" (ewentualnie "high speed with ethernet") bedzie obslugiwal wszystko co potrafia urzadzenia sygnowane 1.4. Sygnowanie kabli za pomoca wersji specyfikacji to hohsztaplerstwo i jest zakazane przez sama specyfikacje HDMI. Na stronie hdmi.org maja nawet wielki baner dotyczacy tego tematu.

@sittek

Ja mam taki noname 10m. Jest bardzo solidnie wykonany ale widzialem tez noname w tej samej cenie ktorych bym kijem metrowym nie tknal. Sprawdzilem najpierw ze swoim sprzetem kilka takich kabli bo musialem miec pewnosc, ze bedzie dzialac - kabel jest teraz w peszlu w scianie i wyjac sie go juz nie da. :) Roznica w cenie miedzy tym bez znaczka firmowego a tymi ze znaczkiem pozwolila mi na zakup kilku krat browarow do popijania przy filmach, a obraz jest identyczny.

@peritus

Specyfikacja hdmi wymaga pewnych parametrow od kabli. Spelnienie tych parametrow na odcinku dluzszym niz 10 metrow jest bardzo trudne, chociaz nie niemozliwe. Jesli kabel spelnia od wtyczki do wtyczki parametry ze specyfikacji zawsze bedzie dzialac, bo urzadzenia na obu jego koncach musza takze spelniac te same wymagania tj. poprawnie interpretoiwac sygnal zgodny ze specyfikacja.

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Groch o sciane...

W granicach specyfikacji wplywu nie ma. Jesli kabel nie spelnia wymogow specyfikacji to jest uszkodzony. Dyskusja o wplywie w przypadku kiedy cos jest uszkodzone nie ma sensu.

server unreachable;--

Jak grochem o ściane. Sami pisaliscie że jakosć kabla ma wpływ na obraz. Nie ważne jaki wpływ. Że tanie kable źle wykonane nie są dobre, dla mnie nie jest ważne czy technicznie jest on uszkodzony czy nie. Tu nie mówimy o cenie, bo zazwyczaj jest tak że im tańsze tym coś gorzej wykonane. Czyli chcąc nie chcąc jakość wykonania kabla, a co za tym idzie w pewnym sensie i cena ma wpływ na obraz, jakikolwiek by ten wpływ nie był.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.