Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa zakładka - Technika

michelangelo

Nowa zakładka - Technika audio  

38 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy chcesz utworzenia nowej zakładki o zagadnieniach technicznych w audio?

• Tak
      20
    • Nie
      16
    • Jest mi to obojętne
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję założenie nowej zakładki Technika. ma ona traktować o technicznych aspektach budowy urządzeń oraz kablowania sprzętu audio, wideo i wszelkiego innego związanego z tematyką forum. Rozwiązanie to sprawdziło się np. na head-fi.org, gdzie wszelkie dyskusje na temat co gra, a co nie gra w audio, odbywają się w zakładce "Sound science", a ich zaczątki są tamże przenoszone z innych zakładek. Myślę, że to będzie dobre rozwiązanie dla osób o "zdroworozsądkowym" podejściu do okablowania, które nieraz czują się skrzywdzone, gdy Moderacja ich "naukowe" wpisy wycina lub przenosi na Bocznicę. Tym, którzy słyszą wpływ wyboru okablowania na dźwięk systemu stereo także będzie lżej, gdyż nie będą musieli czytać ciągle tych samych stwierdzeń autorstwa przeważnie tych samych kilku osób. Zakładka Technika pozwoli tym ostatnim udowadniać swoje racje i spierać się z tym zainteresowanymi do woli i bez pretensji o pisanie nie na temat, napastliwość i różne inne negatywne cechy charakteru. Nie będą też czuć się osieroceni brakiem dedykowanej dla nich zakładki tematycznej i przez to szukać sobie miejsca do porozmawiania o ślepych testach praktycznie w każdej innej zakładce.

https://www.audiostereo.pl/topic/95660-nowa-zak%C5%82adka-technika/

nie. ja się nie zgadzam na tworzenie zakładki-platformy do kopania się z ignorantami technicznymi.

Nie wiem skąd założenie, że trzeba obowiązkowo do tej zakładki wchodzić? Ona nie ma być miejscem tylko do wywoływania takich dyskusji, ale także do przenoszenia takich powstałych gdzie indziej.

Gość partick

(Konto usunięte)

o, tak właśnie doczytałem, że chodzi ci o coś zupełnie przeciwnego.

Nie wiem skąd założenie, że trzeba obowiązkowo do tej zakładki wchodzić? Ona nie ma być miejscem tylko do wywoływania takich dyskusji, ale także do przenoszenia takich powstałych gdzie indziej.

od tego jest Kosz.

Witam

Tworzenie nowych zakładek, teoretycznie porządkuje forum, jednak w praktyce staje się ono nieczytelne i zagmatwane. Dodanie zakładek highend i kluby uważam za wielki błąd. Gdzie jest podział na hifi i highend, chyba sami twórcy nie wiedzą, kluby zostały zepchniete na bocznicę, bo pisząc o takim np. Cyrusie...czy nie jest to sprzęt stereo, czy nie powinien być w zakładce stereo? Ludzie od czasu do czasu zaglądający na forum, siłą rzeczy, nowych porządków, są pozbawiani wielu wątków pochowanych w dziwnych podgrupach.

Tak profilaktycznie sie zapytam, czy wyladowalyby tam tematy o "cieplo grajacym ic" albo "roznicach brzmieniowych miedzy wav a flac"?

Nie, dopóki nie pojawią się wpisy na temat tego, że dwa różne kable są takie same lub dwa różne pliki są takie same. Tzn. ja tak sobie to wyobrażam, bo zakładka zakładką, a Moderacja swój rozum ma i decyduje zgodnie z własnym sumieniem.

Witam

Tworzenie nowych zakładek, teoretycznie porządkuje forum, jednak w praktyce staje się ono nieczytelne i zagmatwane. Dodanie zakładek highend i kluby uważam za wielki błąd. Gdzie jest podział na hifi i highend, chyba sami twórcy nie wiedzą, kluby zostały zepchniete na bocznicę, bo pisząc o takim np. Cyrusie...czy nie jest to sprzęt stereo, czy nie powinien być w zakładce stereo? Ludzie od czasu do czasu zaglądający na forum, siłą rzeczy, nowych porządków, są pozbawiani wielu wątków pochowanych w dziwnych podgrupach.

Zgadzam się z Tobą odnośnie zakładek Hi-End i Kluby. Dla mnie i Lampa jest bez sensu, gdyż sugeruje, iż sprzęt Stereo jest tylko tranzystorowy, itd. Na ten temat już się wypowiadałem nie tylko ja, ale też o zdanie nikt nie pytał ogółu, tylko jednostki zdecydowały. Obecnie w zakładce Hi-End można już poczytać o sprzęcie za 1000zł.

Wracając do tematu - wolałbym argumentacje merytoryczne na za lub przeciw konkretnej idei, a nie na zasadzie, że wszystkie wyroki skazujące powinny być w zawieszeniu, bo w więzieniach nie ma miejsca.

Technika niestety jest nierozerwalnym elementem hi-fi. W jednym temacie jak najbardziej może być na raz technika, muzykologia i doradztwo sprzętowe na podstawie subiektywnych wrażeń. Już widzę te zgłoszenia - przenieść do "technika"! Za chwilę drugie zgłoszenie - "przenieść do stereo"...

Wyrzucenie technicznych dyskusji czy nawet porad do zakładki mogłoby mieć tylko na celu zapewnienie spokoju ducha chowającym głowę w piasek przed jakąkolwiek wiedzą techniczną. Tym niemniej w takim przypadku w "stereo" wszelkie dyskusje zostałyby sprowadzone do "mi urządzenie A zagrało!" - "niemożliwe, muli!" bez jakiejkolwiek możliwości weryfikacji takich twierdzeń i pierwiastka obiektywizmu.

Ja proponuję zrobić 2 zakładki (lub nie robić w cale):

Technika - dla tych którym kable nie grają, oraz

Audio VooDoo - dla tych którym kable grają

Boję się jedynie o to że na Stereo czy HiFi zostaną tematy który kabel

cyfrowy gra lepiej, a wyjaśnienie że to nieprawda będzie gdzieś indziej.

W całej sprawie z kablami rozchodzi się tylko o to że jak wchodzi osoba co chce

po prostu kupić coś sensownego, to trafia na te kable, przedłużacze, zasilające itp..

i w większości przypadków (jak jest "techniczna") ma całe forum za bandę idiotów.

A humanista weźmie i do systemu za 1500pln dokupi kabel za 200pln...

to coś jak mieć kasę na BMW5, kupić BMW3+dywaniki i się dziwić że źle jeździ...

Technika niestety jest nierozerwalnym elementem hi-fi. W jednym temacie jak najbardziej może być na raz technika, muzykologia i doradztwo sprzętowe na podstawie subiektywnych wrażeń. Już widzę te zgłoszenia - przenieść do "technika"! Za chwilę drugie zgłoszenie - "przenieść do stereo"...

Zamiast patrzeć oczyma wyobraźni, możesz się rozejrzeć po forach, na których to funkcjonuje tak jak napisałem na początku. Nikt nie chce rozdzielać toku dyskusji i wyrywać zdań z kontekstu. Ja tylko szukam sposobu na nieustanne wtręty w dowolny wątek o urządzeniu, że przecież wszystkie grają tak samo, albo takie same odnośnie kabli.

Poza tym moje obserwacje wskazują, iż na wiedzę techniczną powołują się najczęściej Ci, którzy mają jej niewiele, co najwyżej umiejętność pewnego trzymania lutownicy daje im poczucie posiadania uprawnień do tłumaczenia wszystkiego prawem Oma oraz zaklęciem pozbawionym naukowej treści "cyfra to cyfra".

@mttj, według mnie to do Audio Voodoo kwalifikuje się podług Twoich kryteriów całe forum audiostereo poza działem Muzyka, Film, no może jeszcze Auto stereo i Kino domowe. Dlatego proponuję coś zrobić, żeby tacy jak Ty mogli się w danym miejscu odnaleźć jak na swoim podwórku, a chętni nauczyć się czegoś lub nauczyć innych, mieli gdzie wejść i łatwo znajdowali stosowne wątki lub zakładali nowe. Ja nie mam nic przeciwko, żeby na przykład w tej zakładce jako przypięty wisiał temat o idei i metodologii ślepych testów. Wałkowane w kółko te same treści ciągle gdzieś spadają lub zostają przenoszone ze względu na brak skojarzenia z tematem, gdzie były poruszane.

Sam pomysł zakładki nie jest głupi wg mnie. Kłótni pewnie nie zakończy, ale stawia pewną granicę między elektroniką i resztą toru. Fenomen kabli jest dość ciekawy. Elektronika stała sie droga, czytając wszystkie audiofilskie periodyki, trudno nie odnieść wrażenie, że bez 15 kzł nie podchodź. Wszystko poniżej, to już tylko 4 gwiazki. Kable są absurdalnie drogie w stosunku do tego, z czego są zbudowane, wciąż jednak tańsze niż adekwatna im elektronika. Hobbysta rozdarty między możliwościami finansowymi, a chęcią poprawienia dźwięku, szuka możliwości zmian na osiągalnym pułapie finansowym. I dość często idzie w kable. Prasa zrobiła swoje, audio ogólnie stało się mało rzeczowe. W żadnej dziedzinie nie ma takiej płynności słowotwórczej, takiej dowolności interpretacyjnej, w żadnej też wady systemu, nie są obracane w zalety (wycofana, mało rozdzielcza góra, ale nie męczy, kolumn można słuchać godzinami!!!) Osobiście byłbym za zakładką voodoo, choć niech dla spokoju nazywa się jakoś niekontrowersyjnie. Może zaszereguje to kable i listwy w odpowiednie miejsce, bo dziś stoją w tym samym rzędzie co cała reszta elektroniki. I tak naprawdę to denerwuję, gdy słabiutkie systemiki reperuje się dwoma metrami miedzi. Warto pomyśleć...

Widzę, że ktoś wreszcie ruszył z właściwą dyskusją, dzięki Mario! Otóż ja się nie upieram, że tytuł ma być Technika, ale dobre byłoby miejsce traktujące o zagadnieniach technicznych, inżynierskich także w kontekście psychoakustyki, która też jest nauką. Jest multum ciekawych tematów - dithering, upsampling, typy przetwarzania A/C i C/A, filtry cyfrowe, przesył sygnałów analogowych i cyfrowych, techniki zapisu. Te tematy błądzą po Stereo, Hi-End, DIY, a wcale nie są jednoznacznie skojarzone z tymi zakładkami. Jest całkiem sporo takich tematów Stereo, które przeniesione odciążyłyby i poprawiły czytelność Stereo, gdzie w pierwszej kolejności udziela się porad odnośnie zakupu sprzętu lub jego wymiany, porady użytkowe, wymienia uwagi o walorach brzmieniowych, itp.

Ja tylko szukam sposobu na nieustanne wtręty w dowolny wątek o urządzeniu, że przecież wszystkie grają tak samo, albo takie same odnośnie kabli.

Jeżeli autor wątku bądź osoba zadająca konkretne pytanie zgodnie z jego tytułem dostaje agresywne nawracanie "kable nie grają", nie ustajace po prośbie o zaprzestanie, takie rzeczy można i należy zgłaszać do moderacji.

Wyrzucenie ze Stereo jakichkolwiek dyskusji o technicznych aspektach działalności urządzeń audio byłoby jednak wylaniem dziecka z kąpielą. W końcu bywa czasem tak, że człowiek chce konkretnej zmiany, myśli że załatwi sprawę wymianą kabla na inny model, a problem jest gdzie indziej i dyskusja może naprowadzić pytającego na właściwe rozwiązanie.

Wyrzucenie ze Stereo jakichkolwiek dyskusji o technicznych aspektach działalności urządzeń audio byłoby jednak wylaniem dziecka z kąpielą. W końcu bywa czasem tak, że człowiek chce konkretnej zmiany, myśli że załatwi sprawę wymianą kabla na inny model, a problem jest gdzie indziej i dyskusja może naprowadzić pytającego na właściwe rozwiązanie.

Ja takich przypadków wcale nie chcę rozdzielać. Sugeruję tylko stworzyć miejsce na pod-wątki nie wynikające z kontekstu ani tematu, co do wymoderowania których na Bocznicę są nieustanne pretensje autorów wypowiedzi. Oszczędzajmy swój czas, żeby nie trzeba było ciągle tego przewijać w różnych wątkach oraz czas piszących, żeby się nie musieli powtarzać mając do pisania odpowiednią zakładkę.

Jeżeli autor wątku bądź osoba zadająca konkretne pytanie zgodnie z jego tytułem dostaje agresywne nawracanie "kable nie grają", nie ustajace po prośbie o zaprzestanie, takie rzeczy można i należy zgłaszać do moderacji.

Być może stwierdzenie, że kable nie grają jest bardziej wartościowe, niż napisanie, że po zastosowaniu dostaniesz piękną górę. Opinia jak opinia, każda jest wartościowa. Z pierwszej nie wynikaja koszty, z drugiej często oczekiwania i zawód....

Ludzie nie urodzili się z przekonaniem, że kable nie grają, część z nich posiada takie poglądy z autopsji. Nie unikniesz twierdzeń na NIE w wątku kablowym, bo wchodzą tam wszyscy. To jak walka z narkomanią. Oddzielny wątek, to nowa szufladka, w której kabel nie będzie równoznaczny z kolumną. A kto tam będzie pisał.... na to już nie masz wpływu, możesz ich tylko banować.

Rozstrzyga nastawienie zadającego pytanie - jeżeli prosi o zaprzestanie "nawracania", należy zaniechać, mimo nawet zaczepnych odpowiedzi ze strony "kablarzy". Dlatego zresztą istnieje mechanizm bana w wątku w dyspozycji założyciela.

>> michelangelo, 15.07.2012 - 14:12

Z wcześniejszych wpisów widzę że jednak chciałbyś zawężenia dopuszczalnej tematyki w zakładce Stereo do:

porad odnośnie zakupu sprzętu lub jego wymiany, porady użytkowe, wymienia uwagi o walorach brzmieniowych, itp.

Zakładka Technika pozwoli tym ostatnim udowadniać swoje racje i spierać się z tym zainteresowanymi do woli...

Napiszę wprost i bez owijania w bawełnę, że moim skromnym zdaniem zakładka Technika będzie tylko kolejnym miejscem

w którym różnej maści domorośli magicy będą "udowadniać" jak przy pomocy garści części znalezionych w szufladzie i pęczka drutu,

zrobić ze starego szrota wyrwanego za dwie stówki na Allegro sprzęt "bijący na głowę akufejsy i wiele wiele innych po kilkanaście tysięcy"

które będą gonić tonami naiwniakom napalonym na hajend za grosze i tym podobne bzdety nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.

Tak ja to widzę i już dzisiaj stawiam w ciemno miesięczne zarobki przeciwko zeszłorocznym liściom, że tak to się właśnie skończy.

Dziękuję za uwagę i jestem na NIE.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Nie, dopóki nie pojawią się wpisy na temat tego, że dwa różne kable są takie same lub dwa różne pliki są takie same. Tzn. ja tak sobie to wyobrażam, bo zakładka zakładką, a Moderacja swój rozum ma i decyduje zgodnie z własnym sumieniem.

Czyli jak? Po calym forum w dalszym ciagu beda pojawiac sie watki polecajace dobrze grajace podstawki pod kabel sieciowy ale juz jakakolwiek merytoryczna dyskusja bedzie z nich usuwana i przenoszona do nowej zakladki? Pewnie zmniejszy to znacznie ilosc pyskowek w tematach ale rownoczesnie poziom merytorycznosci we wszystkich zakladkach pozwoli na ich spokojne przemianowanie na stereovoodo itd.

Nie bez znaczenia jest tez fakt, ze tematy w takiej zakladce w duzej czesci pokrywac sie beda z tymi z DIY. Nie wyobrazam sobie, aby mozna bylo dyskutowac o budowaniu samodzielnie jakichkolwiek urzadzen bez jednoczesnej dyskusji o rozwiazaniach technicznych.

@parantulla

W tym zakresie nowa zakladka nic nie zmieni, poza zebraniem takich tematow w jednym miejscu.

server unreachable;--

kable nie grają, a ci dla których grają, to niech sobie założą swoje forum i tyle.

Akurat to forum założyli ludzie, dla których kable grają. Pozostali mogą się przenieść na forum XYZ albo czytać jego bloga..

Akurat to forum założyli ludzie, dla których kable grają. Pozostali mogą się przenieść na forum XYZ albo czytać jego bloga..

Dlatego miś uszatek proponuje postawienie do kąta każdego kto mu psuje natchniony marketing twierdzeniem że kable nie graja i żeby nie wpisywać z tym związanych bzdur.

Parantula dobrze przypuszcza, że takie segregowanie ma być dla korzyści dłubaczy, ale często oznaczonych jako "branża". Bo sądząc po niebieskich oznaczeniach przy nickach sektor audio elektroniki i hi-tech jest w Polsce bardzo silnie rozwinięty. Szkoda, ze w rzeczywistości tego nie widać.

Zakładka TECHNIKA powinna być, to oczywiste.

P.S.

Zakładka DIY jest dla detalistów-majsterkowiczów-emerytów.

P.S.II

Jeśli będzie, może w końcu forum nabierze należnej powagi i profesjonalizmu.

P.S.III

Zakładka HI END się nie sprawdziła do końca, jest nudna do bólu, jest raczej biznesowym klubem dyskusyjnym 5-8 osób, oczywiście bezkompromisowych, najlepiej wszystko wiedzących, co jest oczywiste z racji zasobności środków.

Proponuję założenie nowej zakładki Technika. ma ona traktować o technicznych aspektach budowy urządzeń oraz kablowania sprzętu audio, wideo i wszelkiego innego związanego z tematyką forum. Rozwiązanie to sprawdziło się np. na head-fi.org, gdzie wszelkie dyskusje na temat co gra, a co nie gra w audio, odbywają się w zakładce "Sound science", a ich zaczątki są tamże przenoszone z innych zakładek. Myślę, że to będzie dobre rozwiązanie dla osób o "zdroworozsądkowym" podejściu do okablowania, które nieraz czują się skrzywdzone, gdy Moderacja ich "naukowe" wpisy wycina lub przenosi na Bocznicę. Tym, którzy słyszą wpływ wyboru okablowania na dźwięk systemu stereo także będzie lżej, gdyż nie będą musieli czytać ciągle tych samych stwierdzeń autorstwa przeważnie tych samych kilku osób. Zakładka Technika pozwoli tym ostatnim udowadniać swoje racje i spierać się z tym zainteresowanymi do woli i bez pretensji o pisanie nie na temat, napastliwość i różne inne negatywne cechy charakteru. Nie będą też czuć się osieroceni brakiem dedykowanej dla nich zakładki tematycznej i przez to szukać sobie miejsca do porozmawiania o ślepych testach praktycznie w każdej innej zakładce.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.