Skocz do zawartości
IGNORED

Headphones balanced amplifier- Merqury . Wzmacniacz dla słuchawek z wyj. zbalansowanym.

atmeg

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam sie do społeczności z zapytaniem jakiego typu połączeń użyć pomiędzy słuchawkami a wzmacniaczem , oczywiście chodzi o połączenie 4 przewodowe ?

Rozważam pomiędzy :

1- 2 szt. cinch

2 - 2 szt. małych lub dużych jacków .

3 - 4 lub 5 stykowe 1 szt. złącze pro. typu canon , takie jak stosowane w mikserach pro.

4 -1szt speakon , złoncze 4 stykowe dedykowane do systemów głośnikowych ale też spotykane w wzmacniaczach słuchawkowych .

Niby dość banalny temat ale mam problem z wyborem , może ktoś zechciałby podpowiedzieć .Od strony czysto elektronicznej niema problemu , najchętniej wybrałbym zwykle złocone cinche ale pozostaje sprawa kompatibilności połonczeń , czyli jakie spotyka sie połączenia słuchawek z wzmacniaczem w układach zbalansowanych .Poprostu co wybrać aby być w standardzie połączeń ?

Najczęstszym spotykanym rozwiązaniem jest 5 pinowy XLR lub dwa 3 pinowe XLRy.

Dzieki , tak też zrobie czyli 5 pinowy canon pro.

Zalączam fotke dla pewności czy o tym mowa .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Postanowiem przejść do etapu przetestowania układu wzmacniacza Merqury z zasilaniem niezależnym dla kanału L i P oraz przetestowania wpływu połączeń z masą kluczowych elementów wzmacniacz , zamontowałem bazowe elementy wzmacniacza na .... Kawałku płyty meblowej ,tzn, transformatory , radiatory , gniazda wejciowe i wysciowe .

Układ zrealizuje pod względem połączen od nowa , płytka PCB na której testowałem układ dotychczas była mocno przypadkowa i nie była zaprojektowana zgodnie z dobrymi zasadami prowadzenia masy czy lini głównego zasilania .

• 2 tygodnie później...

Układ po małych modyfikacjach ale z zupełnie innym zasilaniem(niezależne trafa i stabilizatory dla kanału L i P oraz inne wartości rezystorów w obwodach) podałem pewnej próbie .

Znajomy uczestniczący w tym teście powiedział -" o w .... tak to można siedzieć i słuchać muzyki"

Najczęstszym spotykanym rozwiązaniem jest 5 pinowy XLR lub dwa 3 pinowe XLRy.

5 pinowy XLR do sluchawek? Pierwszy raz slysze, co innego 4 pinowy. Przeciez do sluchawek nie trzeba podpinac ekranu.

5 pinowy XLR do sluchawek? Pierwszy raz slysze, co innego 4 pinowy. Przeciez do sluchawek nie trzeba podpinac ekranu.

Ogólnie z wyborem gniazd do tego typu połączeń jest problem ponieważ wśród producentów nie wytworzył sie jakiś standard .Większość kabli faktycznie jest bez ekranu ale jeśli ktoś chciałby mieć ekran i w dodatku odizolowany od korpusu gniazda to potrzebuje wtedy 5 pinów a może nawet 6 ciu.

.....

Przyznam że troszke miotam sie z tym rodzajem gniazda , w sumie Canon pro . jest napewno dobrym rozwiązaniem ale ... :) Jestem już po etapie wstępnego eksperymentowania z tym układem (wspominałem iż układ był opublikowany na etapie dopracowań :) ) i zamawiam części , niestety tam gdzie zakupie części niema takich złącz, są natomiast złącza które powinny sprawdzić sie choć nie dedykowane do sprzętu audio tego typu.

Ukryta Zawartość

post-25336-0-49658900-1352738457_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może coś takiego

Ukryta Zawartość

Tylko i wylacznie cos takiego. Atmegowi polecam sprawdzic najpierw rynek i zobaczyc jakie wtyki sa stosowane we wzmacniaczach zbalansowanych dla sluchawek, bo inaczej zrobi wzmacniacz dla nieistniejacych sluchawek. :P

Ukryta Zawartość

Tylko i wylacznie cos takiego. Atmegowi polecam sprawdzic najpierw rynek i zobaczyc jakie wtyki sa stosowane we wzmacniaczach zbalansowanych dla sluchawek, bo inaczej zrobi wzmacniacz dla nieistniejacych sluchawek. :P

:) bez obawy , moje modowane słuchafony jeszcze nie mają docelowego wtyku . Teraz zwykle RCA .Tak wiec po zakupie "zamiennika" rodem z CB radia nie będzie problemów ponieważ i słuchafony otrzymają Nowy wtyk ! :) .

....

Na razie ciągle eksperymentuje z układem dążąc do maximum jaki można z niego osiągnąć ale bez stosowania jakiś wyszukanych elementów audiofilskich .

Dziś dolutowałem zgodnie z ideologią trzymania sie prostych rozwiązań preamp na BF 245 ,i... to jest nieco szokujące jak te modyfikacje wpływają na charakter brzmienia tego wzmacniacza .Musze zaopatrzyć sie w podobny tranzystor o większym dopuszczalnym prądzie i sprawdzić jak wysteruje końcowy mosfet dysponując niższą impendancją wyjściową.

• 2 tygodnie później...

Im dalej w las tym więcej drzew ....

Na dziś nie wiem czy wybrne z tego ale ....

w drodze modyfikacji wzmacniacza Merqury dość wyrażnie zaczołem dostrzegać niedomagania słuchawek jakich używam . Ponieważ i tak przygotowałem sobie zawczasu materiał (sezonowane drewno dębowe) na nowe obudowy przetworników zdecydowałem sie teraz na gruntowną modyfikacje słuchawek .

Zamieszczam fotki z pewnych prób z okrojonych przetworników , pomine w tej chwili cel tych prób oraz fotki przetworników z pewnego modelu słuchawek Grado . Zaskakujące podobieństwo !

.....

Zdjęcie moich przetworników podczas pewnych testów :

Fotki przetworników słuchawek Grado zapożyczone z netu :

Ukryta Zawartość

post-25336-0-67001900-1354140910_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Aktualna wersja wzmacniacza Mercury , testowana od kilkunastu dni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy nierównym obciążeniu D i S ten wzmacniacz będzie bardzo niesymetryczny.

Prawdopodobnie masz racje , wzmacniacz wykazuje cechy pracy niesymetrycznej co zauważyłem wcześniej robiąc jakieś tam pomiary .

Zaliczam się do osób które choć korzystają z mierników , oscyloskopów to w kategoriach sprzętu Audio są to dla mnie jedynie narzędzia wspomagające uruchomienie układu lub zbadanie jego konkretnego zachowania .Z schematu widać że to nie jest symetryczny układ , w brzmieniu posiada cechy układow SE , jednak brzmi troszke inaczej ze względu na sposób włączenia obciążenia .

W ostatecznej ocenie decyduje zadowolenie z obcowania z muzyką .czy głośnik , przetwornik pracuje w symetrycznym układzie akustycznym ? :) ....albo mikrofon rejestrujący ?Ale na pewno celna uwaga !

• 1 rok później...

Mineło sporo czasu od mojego ostatniego wpisu w temacie , mogłoby sie wydawa że temat umarł :). Nic z tych rzeczy .Jedynie co sie zmieniło to że układ dorósł i został skonfrontowany zarówno z czasem jak i innymi układami .

Jedną z podstaw prezentacji układu było i jest dla mnie przedstawienie w miare prostej budowy wzmacniacza który może zawalczyć tym jak przedstawia muzyke z wyższej klasy wzmacniaczami .HMM pytanie jak przedstawia muzyke ? na tyle aby pozostawił daleko za sobą wiele dość drogich konstrukcji . Oczywiście pozostaje ten podstawowy probl;em iż słuchawki muszą mieć połączenie 4 przewodowe , inaczej sie nie da ..

Od początku dość mało pisałem o charakterze wzmacniacza , sam niebyłem na początku zbyt pewnym ale ten czas odsłuchu około 1,5 roku już wyrobił moje zdanie .

dziś odsłuchane

SLADE - Live at "Winterland" 1975

Ukryta Zawartość

dziś odsłuchane Ultravox Concert 2010 - Return To Eden Full Show

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Czy ostatnio na forum ostał sie jakiś tranzystorowy wzmacniacz słuchawkowy który warty jest budowy ? Był jeden Knutt ale tamten wątek jak i popularyzacje konstrukcji zniszczył jeden z szanowanych userów na forum .Był też inny równoległy temat ale wielu ludzi którzy zbudowali tamten układ wzmacniacza narzekali na krzykliwe brzmienie .Czy na forum jest projekt dobrego tranzystorowego wzmacniacza słuchawkowego ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.