Skocz do zawartości
IGNORED

jak zrobić masę w zasilaniu lampowca?

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Jak masz mostek i trochę popróbujesz to jesteś w stanie.

Nowoczesne materiały nie zawsze "grają" pomimo świetnych parametrów, ...

Materiały nigdy nie grają,... chyba, że to kable...

A jak grają nóżki elementów, skrócić je maksymalnie czy złożyc pająka SE tak by elementy miały co nieco przestrzeni miedzy sobą. Czy sa tam jakieś wzajemne oddziaływania między elementami?

Może poucinać nóżki i zrobić je srebrne?:):) albo z dobrej miedzi, żartuje ale może ma to sens.

W czasach lampy i kable nie grały.

I tak już zostało z lampami.

Gdyby wówczas grały kable i przez to… nóżki lamp, co zrozumiałe, z całą pewnością dziś nóżki lamp byłyby z miedzi…

Tylko jak to wetknąć w podstawkę…

;)

w domowych warunkach na pewno nie da się tak nawinac, dlatego były dobierane z większej partii, w domowych warunkach lepiej porostu ominąć ten problem.

Materiały nigdy nie grają,... chyba, że to kable...

Grają przede wszystkim głośniki, ale sugerowałem tylko że niektóre materiały mogą mieć pośrednio negatywny wpływ na brzmienie, ale skoro nawet kable same grają, to co dopiero można powiedzieć o transformatorach głośnikowych, które potrafią zagrać bez głośników.
  • 3 tygodnie później...

Panowie, jako założyciel tego wątku czuję się w obowiązku przynajmniej go przedwcześnie nie porzucić.

Zmontowałem moje preampy, zasilanie na mosfetach, wszystko w jednej obudowie. Ale jest problem. Jaki? Otóż pozwoliłem sobie zignorować porady części forumowiczów w imię tzw. LENISTWA. Taka moja natura.

Otóż stalowa obudowa miała mieć wycięty duży otwór w ten sposób żeby można było do niego dokręcić moduł z cokołami lamp galwanicznie odseparowany, po to żeby tor sygnałowy odseparować i zrobić mu masę osobną. Ale nie wyszło, bo gościu który za flaszkę mi obudowę spawał z blach zapomniał o tym szczególe. Więc machnąłem ręką i zamontowałem cokoły lamp bezpośrednio w głównej obudowie. Zrobiłem wspólny punkt masy dla wszystkiego. czyli zasilanie żarzenia, anodowe oraz gniazda sygnałowe są na tej samej masie - na dużej stalowej obudowie.

Brumi.

Zanim zacznę przerabiać elektronikę, jakieś sugestie? Rezystor do masy - to dziś zrobię, ale czy sądzicie że odseparowanie samego wzmacniacza od reszty i zrobienie osobnej "podmasy" pomoże? Brum jest mały, ale jednak za duży żeby tak to zostawić.

Dodam, że dokładanie kondensatorów do filtracji anodowego nie pomaga, bocznikowanie zenera nie pomaga. Może więcej kombinować z wartościami? Pomijam jeszcze kwestię szumu, któy idzie z zasilania anodowego - ale to jest odrębny problem, z pewnością zasilanie nadaje się do modyfikacji pod tym kątem.

w obudowie jest wewnętrzna stalowa półka. na niej jest trafo wielkości dłoni, płytka żarzenia, obok druga płytka z zasilaniem anodowym do pre 6sn7, obok kolejna płytka z zasilaniem anodowym do hiragi. wszystkie te trzy płytki podłączam do jednego punktu przewodami, punktu w postaci łączówki przymocowanej do tej półki. Półka jest ze stali i jest częścią całej obudowy również stalowej.

Następnie: na górnej powierzchni obudowy zamocowane są wszystkie lampy. do cokołów lamp bezpośrednio na pająka przylutowałem elementy wzmacniacza. Minus czyli masa tych układów jest zebrana przewodem i podłączona do obudowy w tymże miejscu przy lampach. Dodatkowo próbowałem mimo tego podłączyć to przewodem do tego punktu zbiorczego na półce z zasilaniem. Czincze są są zamocowane w obudowie, tak że ich minus idzie odrazu na całość czyli do wspólnej masy - nie prowadzę osobnych przewodów.

Czy muszę gniazda czincz przytwierdzić do niezależnego portu? i podobnie lamby odseparować od obudowy? I minus cznczów ze wzmakiem zrobić na jednej masie i to dopiero na końcu podpięć przewodem do punktu masy na półce z zasilaczami?

Wiem, że to może wszystko nie jasno być przedstawione...

To ewidentnie źle poprowadzona masa, rezystory tu nic nie pomogą, masę można poprowadzić w gwiazdę albo liniowo, ale czasem nieoczywiste połączenia okazują się najlepsze, obudowa powinna być podłączona tylko w jednym punkcie. Przede wszystkim masę chinchów bezpośrednio do lamp, a to dopiero podłączasz z masą wspólną, tak jak wcześniej pisałem dobrze jest podłączyć ostatni kondensator anodowego jak najbliżej lamp i podłączony z ich masą, z masą potencjometru też ostrożnie, często dobrze jest połączyć jest ją z masą wyjścia pre.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.