Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ pamięci RAM na pracę serwera

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Krótkie pytanie do forumowych informatyków.

W firmie mam serwer. Jest to jakiś dedykowany serwer Siemensa, kupiony za kilka tysięcy zł w 2007 roku, chodzący pod Windowsem Server 2003. Niestety nie pamiętam jaki tam siedzi procesor i jaka płyta - a więc zapewne nie znam podstawowych informacji :)

Ostatnio postanowiliśmy wymienić w nim dyski, ponieważ po 5 latach pracy przyszedł już chyba na nie czas i szkoda było czekać aż padną.

Przy okazji okazało się, że jest w nim zainstalowane 1.5GB pamięci DDR2 667 ECC (taka nietypowa wartość).

Teraz pytanie - czy warto do takiego serwera przy okazji włożyć 2x2GB pamięci ? Czy wpłynie to w ogóle w jakiś zauważalny sposób na szybkość jego pracy ?

Pytam, ponieważ pamięci ECC (serwerowe) są koszmarnie drogie - pakiet 2x2GB Kingstona do tego serwera to koszt 590zł netto ! Serwis próbował podobno wstawić 2 rodzaje zwykłych DDR2, ale nie chciały działać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Oczywiście, że wydajność komputera wzrośnie. Ważne jest też jakie są sloty na pamięć, być może są 4 (jeśli są tylko dwa to szajs nie serwer kupiliście), a wtedy można dołożyć pamięci do istniejącej. Ale... serwer na Windows w wersji 32-bitowej zobaczy co najwyżej 3 GB pamięci. Chyba, że macie wersję 64-bit. Ale skoro pięć stówek to dla was drogo, to nie macie.

Zwykły DDR 2 działać nie będzie. Sorry Winnetou, biznes is biznes. ;)

W przyblizeniu 3.5GB bedzie obslugiwane. Mozna wetknac wiecej tylko czesc bedzie nieadresowalna. Pytanie tylko po co w ogole w tym grzebac? Bo ludzie ktorzy takie sprzeta kupuja i instaluja zazwyczaj wiedza czego chca i nie wywalaja kasy na zbedne wodotryski jak nadmiarowy ram. I tu dochodzimy do kluczowej kwestii - jak wplynie dodanie ramu (w ogole to nie wiadomo dokladnie co bys chcial zrobic wymienic 1.5GB na 2GB, dolozyc dodatkowo 2GB, w ilu kosciach masz 1.5GB, ile masz w ogole slotow itd) bedzie zalezec bardzo od tego co ten serwer robi i jak jest skonfigurowany (a to jest wlasciwie nieodpowiadalne w formie postu na forum). A tak na dodatek to nie wiadomo co to za serwer. Gdyby bylo wiadomo chociazby to, moglbym zapytac znajomego, ktory sie takim sprzetem zajmuje profesjonalnie, tudziez moze by taniej taki upgrade zalatwil. ;)

PS

Ja bym zadusil golymi rekami gosci z serwisu jesli probowali wstawic zwykle pamieci do serwera chodzacego na ecc i by mu to nie zadzialalo. Prawda, ze sa plyty obslugujace oba rodzaje pamieci ale serwisant _musi_ wiedziec czy ma doczynienia z taka wlasnie plyta inaczej dupa z niego nie serwisant. Drugi raz bym go do sprzetu nie dopuscil i wykonal telefon do firmy go zatrudniajacej z informacja jakich to zatrudnia imbecyli.

server unreachable;--

Ostatnio postanowiliśmy wymienić w nim dyski, ponieważ po 5 latach pracy przyszedł już chyba na nie czas i szkoda było czekać aż padną.

Nowe dyski przy odrobinie pecha też padają - spokojnie lepiej było dojechać stare, bo zakładam że kopie awaryjne na jeszcze innych dyskach są i tak robione.

Teraz pytanie - czy warto do takiego serwera przy okazji włożyć 2x2GB pamięci ? Czy wpłynie to w ogóle w jakiś zauważalny sposób na szybkość jego pracy ?

Zależy ile RAM zajmują te aplikacje/usługi które chodzą obecnie (jak zapychają znacznie RAM, i dysk bardziej przez to mieli, to dołożenie pamięci rozwiąże problem tego spowalniającego mielenia) . 1,5 GB RAM to faktycznie nie za wiele.

Windows w wersji 32-bitowej zobaczy co najwyżej 3 GB pamięci.

W przyblizeniu 3.5GB bedzie obslugiwane.

Jak mnie pamięć nie myli, to na takich maszynach widziałem zwykle, jak nie zawsze 3,25 GB

Ja bym zadusil golymi rekami gosci z serwisu jesli probowali wstawic zwykle pamieci do serwera chodzacego na ecc i by mu to nie zadzialalo. Prawda, ze sa plyty obslugujace oba rodzaje pamieci ale serwisant _musi_ wiedziec czy ma doczynienia z taka wlasnie plyta inaczej dupa z niego nie serwisant. Drugi raz bym go do sprzetu nie dopuscil i wykonal telefon do firmy go zatrudniajacej z informacja jakich to zatrudnia imbecyli.

Do takich maszyn należy wkładać pamięci dedykowane bo "zwykłe" ECC też czasami nie działają. Nie mówię, że od razu trzeba kupować od producenta ale dydykowane Kingstona to jest dobry kierunek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Serwer ma następujące parametry:

Typ serwera, dostawca: Fujitsu-Siemens Econel 100a

Ukryta Zawartość

PŁYTA - D2179

Procesor - Pentium D925

Pamięć - 1.5 GB

NAPĘD CDRW: TAK

Dysk: 2x160 GB SATA

RAID: TAK - RAID 1

Serwer obsługuje bazę danych naszych klientów (a więc żadnych plików typu word czy XLS, żadnej poczty itd) - dostęp do niej ma 8 pracowników w biurze i czasami ktoś zdalnie.

Tu nie chodzi o to czy nas stać, tylko o to czy po prostu jest sens.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie wiem co to za maszyna, ale w konfiguratorze Kingstona jej nie ma. Jest jedynie Econel 200. Najwodoczniej nie ma większych wymagań co do pamięci.

Wg mnie zwiększenie pamięci przyniesie wzrost prędkości, co to jest 1,5GB w serwerze bazodanowym... choć oczywiście dużo zalezy od samej bazy, jej wielkości i intensywności korzystania z niej. Nawiasem mówiąc ciekawie jest ta pamięć obsadzona i w dodatku pracuje chyba (nie wyrokuję na 100% bo od jakiegoś czasu jestem "poza obiegiem i mogę się pomylić) jako single channel co dodatkowo obniża wydajność.

... jest możliwe, że rozbudowa niewiele lub nawet nic nie da (mamy taki stary program na kilku userów i on mało obciąża pamięć). Trzeba by użycie zdiagnozować podczas intensywnej pracy wszystkich ludzi (w starszych systemach było łatwiej, dzięki cyferce obok napisu "szczytowe użycie ram" czy jakoś tak ... nie wiem czemu w win Vista i win 7 zniknęła ta informacja, i trzeba gapić się na ten słupek i dane z menedżera w owym czasie intensywnej pracy)

Mam taki sam procesor :D Piękna grzałka :)

Jak wyżej, trzeba sobie popatrzeć jak pamięć jest wykorzystywana. Jeśli do 70% w szczycie to nie ma co sobie głowy zaprzątać.

Tu jest Win Server 2003, a to jest chyba system podobny do Win XP ?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jak mnie pamięć nie myli, to na takich maszynach widziałem zwykle, jak nie zawsze 3,25 GB

Oczywiście jest to więcej niż dokładne 3GB i mniej niż 3,5. Tak, zwykle system pokazuje to jako około 3,2 ale to nie ma żadnego znaczenia. Ponieważ nie ma zwykle możłiwości wstawienia tylu kości pamięci, by uzyskać 3 GB i jeszcze 256 MB. Wstawianie czwartego 1GB nie ma zwykle sensu.

Tu jest Win Server 2003, a to jest chyba system podobny do Win XP ?

A Radmor jest podobny do Luxmana.

To nie jest Windows XP i wykorzystanie pamięci - szczególnie w zakresie bazy danych - będzie inne.

Tu nie chodzi o to czy nas stać, tylko o to czy po prostu jest sens.

To trochę jak z kablami. Jeśli was stać to zawsze ma sens. ;)

Nie ma sensu grzebać.

Mam nadzieję, że aplikacje nie są Java`owe. Systemy informatyczne w Java są tak pisane, że każda ilość pamięci jest niewystarczająca;). Dotyczy to oczywiście tego szajsu osadzanego na tzw. serwerach aplikacji (Tomcat, WebLogic,...).

Świat zbłądził :D.

Z przedstawionego opisu wynika, że wymagania aplikacji są znikome.

Ważniejsze jest zapewnienie bezpieczeństwa danym (zostawcie ten RAID 1).

A pewien jestes, ze sterownik serwera obsluguje cos powyzej raid 1?

Co do wymagan to pewien nie jestem. Czesc baz potrafi sie bardzo nadymac w pamieci. Ale to tez zalezy od konfiguracji. Takich porad nie udzila sie przez internet, w ten sposob to mozna prowadzic kelpdesk drukarek a czasem nawet i nie to. :)

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.