Skocz do zawartości
IGNORED

Darowany koń....

Piotr Seb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nim napiszę o co chodzi, proszę o ograniczenie ataków ze względu na to, że mój kontakt z gramofonem zakończył się na fonomasterze ze "sławną" wkładką MF100 lub 102. Przejrzałem wiele wątków Szanownego Forum ale niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Do brzegu. Otóż ten darowany koń to technics sl-d2, bez wkładki. Nie jest jeszcze darowany bo nie chcę brać sprzętu nie mając pewności, że coś z tym pożytecznego zrobię. Po porostu nie chcę wykorzystywać dobrych układów z przyjaciółmi i brać tylko dlatego, że dają. Wrócę jednak do tego co mnie nurtuje. Czy wymienionego technicsa będzie można podłączyć do Cambridge Audio 740 bez przedwzmacniacza? Jeżeli nie to co dokupić (może jakiś link z allegro)? Jaka wkładka i igła (również mile widziany link)? Czy technics sl-d2 jest odpowiednio dobry aby wrócić do winyli? Tak jak pisałem powyżej gram na CA740 z KEFa i sub'em velodyne.

Pozdrawiam,

Piotr Seb

https://www.audiostereo.pl/topic/95720-darowany-ko%C5%84/

Czy technics sl-d2 jest odpowiednio dobry aby wrócić do winyli?

- jeżeli w dobrym stanie, to na początek jak najbardziej - do tego wkładka mf100, ale nieużywana, lub ewentualnie 2mred, oraz wzmacniacz vintage z wejściem phono i można jechać... :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

https://www.audiostereo.pl/topic/95720-darowany-ko%C5%84/#findComment-2531383
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Excel padam. Tylko patrzeć jak napiszesz: "MF100 albo ewentualnie jakiś Benz tudzież Dynavector" :)

Jeżeli to CA 740A to nie ma przedwzmacniacza, więc musisz dokupić osobne pudełeczko. Po bandzie, po taniosci, coś tam za stówkę na Allegro znajdziesz, ale słabe to będzie. Raczej degradujące dźwięk. Ponieważ wzmak jest całkiem niegłupi warto dać więcej. Jakies podstawowe CA zaczynają się od 320zł, a na pewno odwdzięczy się za modele wyższe.

Trzeba by spytać technicsiarzy z jakimi wkładkami się dobrze zgrywa ów SL.

https://www.audiostereo.pl/topic/95720-darowany-ko%C5%84/#findComment-2531410

Na początek i może na dłużej technics sl-d2 będzie wystarczający.

do CA740A bezpośrednio go nie podłączysz, potrzebujesz przedwzmacniacza gramofonowego

np. CA 651P ( będzie do kompletu ze wzmacniaczem )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście bez kupna igły lub wkładki się nie obejdzie.

Możesz zakupić proponowaną przez excela Ortofon 2M RED lub np. AT120E

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Możesz także doraźnie kupić nową igłę do zamontowanej już wkładki - o ile taka jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

https://www.audiostereo.pl/topic/95720-darowany-ko%C5%84/#findComment-2531414

Tutaj chłop wrzucił kilka filmików z technolem sl-d2 w roli głównej, uzbrojony w ortofona 2m blue ale myślę, że spokojnie można wpakować mu 2m red, at120, a nawet spokojnie at95 jeśli nie jesteś jeszcze przekonany do winyla i nie wiesz czy Cię pochłonie ;-) mozna zaryzykować też Grado Prestige Black (220 pln), bo jest masa filmików na yt, na których widać że grado i technics to dobre zestawienie.

Oczywiście polskie quasi wkładki typu MF możesz sobiee darować, bo oprócz tego że to sztrucle, które produkowano jak leciało i jak komu wyszło, to te nawet nowe leżą już kilka ładnych lat, więc elementy podatne na utylizację czasową (guma, metale) poddały się jej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

https://www.audiostereo.pl/topic/95720-darowany-ko%C5%84/#findComment-2531751

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.