Skocz do zawartości
IGNORED

HI END CZY NIE

Gość HarpiaAcoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Dla niektórych świat nadal jest czarno-biały jak w ruskim telewizorze.

"ruskie" telewizory w Polsce były pierwsze kolorowe. I to z kolorami Phillipsa, na którego licencji miały kineskopy i bardzo ładne kolory jak na tamte czasy. Coś jak obecnie HD.

To czemu zamiast Arcama i Cayina nie kupiłeś krajowych klocków? Jest kilka dużo lepszych opcji krajowych.

Mam nadzieję, że kupując "polskie" produkty sprawdzasz udziałowców spółek?

Zastanów się na kogo głosował twój ojciec w 1989 roku i będziesz miał odpowiedź.

Nie kupił zapewne dlatego że nie ma już polskich produktów klasy Arcama i Caina, bo tacy jak ty wolą kupować to zagraniczne gówno zamiast gówna krajowego.

baraka

A jakież to opcje? - szukałem używanego Amplifikatora lub nowszego Baltlaba - używek bardzo mało i poza moim zasięgiem finansowym, więc...

Jakbym miał możliwość zakupu któregoś z tych klocków za 1.5 tysia - grałyby u mnie zamiast "chinola".

Niestety nasza produkcja powoli znika z rynku i to jest bardzo źle dla przyszłości kraju.

Z drugiej strony nie można wymagać od klientów żeby kupowali gorsze polskie produkty niż zachodnie

tylko w imię patriotyzmu

To nie jest patriotyzm tylko zdrowy rozsądek i instynkt samozachowawczy. Kupowanie polskich produktów to dawanie pracy Polakom i utrzymywanie miejsc pracy w Polsce.

O co ci chodzi?- przecież wszystkie moje kolumny i telewizor zostały wyprodukowane w Polsce - to samo tyczy się większości ubrań, żarcia i samochodu.

A jakie ty masz polskie ubrania? W zasadzie nie ma już polskich ubrań!

Są firmy zachodnie z tradycjami i są firmy niby polskie ale cała produkcja to Azjatycki szajs!

Dla naszej gospodarki byłoby znacznie lepiej gdyby kilkuset meneli wydało te kilkuset tysięcy na polskie jabole niż sly na hamerykańskie kolumny...

Wielkim problemem jest koncentracja kapitału i pogłębianie się różnic społecznych.

Bogacze (którzy niby dają pracę i inne takie kocopoły) swoje "ciężko zarobione" dochody w znacznym stopniu przeznaczają na drogie, "modne", importowane (ze szkodą dla rodzimej gospodarki) towary.

Biedacy swoje dochody (oczywiście jeżeli jakieś mają) przeznaczają na "życie" (opłaty i żarcie pochodzenia lokalnego)

Oj Harpia nie wiem ...Cir ostatnio zrobił się nieco skryty i tajemniczy. Pomyślałem ze może kupił i dlatego tak się miga przed odwiedzeniem czcigodnego Climaxa.

niestety powód jest ciagle jeden i prosty

nie ma normalnych ludzi do pracy :) albo ja zbyt wiele juz oczekuje :)

załatwiłem sie na cacy

od września mam juz solidne sprawdzone uzupełnienie ale niestety pojawilo sie nowe wyzwanie i mnie nęci

oczywiscie jak z tym rusze znów sie ugotuje i tak bez końca

w kwestii Harpii

jeszcze nie , jednak zawsze chciałem miec jakies bezkompromisowe polskie kolumny stad sledze jego poczynania od lat , nieraz sobie coś napiszemy miłego ;) mimo ze uchodze jednak za cięzkiego klienta dowalajacego sie przy kazdej okazji

ostatnio proponował mi amstaf mini jako odpowiednie dla robotniczej Łodzi :)

Pan Jurek ma zawsze robiona opinie trudnego sprzedawcy od baaaaardzo dawna :) od czasów kiedy sly jednak tym audio jeszcze sie nie zajmował wbrew temu co ciagle pisze

jak widac jest i ma sie dobrze skoro pojawił sie na AS z nowymi konstrukcjami

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Są! Nawet w Niemczech i w Anglii. Jeszcze trochę szwalni w Polsce działa które produkuja pod własnymi markami na rynek krajowy i na eksport.

Ale zwykle nie są to marki znane z modnych nazw młodzieżowych łachów sprzedawanych w dużych centrach handlowych.

nie ma normalnych ludzi do pracy :)

Nikt już nie chce robić za 1000 na czarno???

"ruskie" telewizory w Polsce były pierwsze kolorowe. I to z kolorami Phillipsa, na którego licencji miały kineskopy i bardzo ładne kolory jak na tamte czasy. Coś jak obecnie HD.

Oj Qubric mądralo, mijają lata a ty cały czas w "formie".

No to sobie sam udzieliłeś odpowiedzi na pytanie, komu wielki patrioto dawałeś zarobić przed 1989.

Do tego dorzucimy pokaźną grupę komunistycznych kacyków, która zarobiła na transformacji i prywatyzacji, bo już nie musieli kraść po cichu. Polacy dorobili się takiej kasy za komuny, że ogołacali półki z "polskiego" towaru, a ten z Pewexu leżał, bo im śmierdział zgniłym kapitalizmem;) Teraz mogę dać zarobić komu mi się podoba, nawet eskimosom, bo mam WYBÓR.

Są firmy zachodnie z tradycjami i są firmy niby polskie ale cała produkcja to Azjatycki szajs!

Mieszkam w łódzkiem - tu się jeszcze trochę szyje.

sly, Ty to pewnie kupujesz tylko to co w "LOGO" lub innym szmatławcu dla NOWOBOGACKICH reklamują...

Podobno trendy jest wszystko to, co Wojewódzki na swoim ... dupsku nosi.

Dla naszej gospodarki byłoby znacznie lepiej gdyby kilkuset meneli wydało te kilkuset tysięcy na polskie jabole niż sly na hamerykańskie kolumny...

Wielkim problemem jest koncentracja kapitału i pogłębianie się różnic społecznych.

Bogacze (którzy niby dają pracę i inne takie kocopoły) swoje "ciężko zarobione" dochody w znacznym stopniu przeznaczają na drogie, "modne", importowane (ze szkodą dla rodzimej gospodarki) towary.

Biedacy swoje dochody (oczywiście jeżeli jakieś mają) przeznaczają na "życie" (opłaty i żarcie pochodzenia lokalnego)

Muszę ciebie zmartwić bo jak zwykle masz błędny pogląd.

Po 1-gdybyś czytał uważnie to wiedziałbyś że nie kupiłem kolumn z USA bo w finale nie było mnie na nie stać.Rozmowy to jedno a wydanie kasy to drugie o co Pan Harpia ma jak widać do mnie pretensje.

po 2-masz rację że bogatsza część społeczeństwa wydaje znaczną część swoich środków na importowane produkty ale też to właśnie oni dają najwięcej pracy Polakom i płacą w Polsce najwięcej podatków!! To bardzo ważne.

Poza tym to oni kupują też produkty polskie które są droższe niż Azjatycki a poza tym kupują polskie usługi, remonty, serwisy itd.

po 3-nie masz racji co do wydawania kasy przez biedniejszą część społeczeństwa która kupuje głównie produkty azjatyckie, byle tylko tylko cena była jak najniższa i co gorsze najchętniej swoje pieniądze nie wydaje w polskich sklepach tylko w sieciach zachodnich jak Makro, Selgros, Lidl, Netto, Carrefour, Real, Biedronka, Auchan, Tesco które to NIE PŁACĄ PODATKÓW W POLSCE!!

Tym samym pogłębia się coraz większy kryzys a ta twórcza część polskich przedsiębiorców już nie daje sobie rady w konkurencji z tymi sieciami

jak i z azjatyckimi towarami więc powoli zwijają swoje interesy i zwalniają ludzi, przestają płacić podatki i sami biednieją!!

No to sobie sam udzieliłeś odpowiedzi na pytanie, komu wielki patrioto dawałeś zarobić przed 1989.

Dawałem zarobić wszystkim którzy pracowali w Polsce i płacili tutaj podatki i składki na ZUS (w czasach E. Gierka coś około 15% zarobków)

Do tego dorzucimy pokaźną grupę komunistycznych kacyków, która zarobiła na transformacji i prywatyzacji, bo już nie musieli kraść po cichu.

Po to była właśnie ideologia prywatyzacji poprzedzona kradzieżą w postaci spółek hub na firmach państwowych. To wiedzą nawet pisdraki z macierewiczem.

Polacy dorobili się takiej kasy za komuny, że ogołacali półki z "polskiego" towaru,

Zgadza się. Mieli pracę, mieli pieniądze na towary w niskich cenach urzędowych więc mogli je wykupywać. Ale bardziej i tak ci którzy przy tym pracowali i w sklepach było pusto za to na targach było to co ze sklepów wykupili.

bo im ten z Pewexu śmierdział zgniłym kapitalizmem.

Bo dolar był drogi. Jak staniał to po wódkę się chodziło do Pewexu bo była tańsza niż w sklepie.

Teraz mogę dać zarobić komu mi się podoba, nawet eskimosom, bo mam WYBÓR.

Teraz masz przymus nie masz wyboru. Pomijając miliony tych którzy mogą najwyżej lizać przez szybę, więc maja tak samo jak w PRLu kiedy nie mogli kupić w sklepach po urzedowej cenie.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Biedak już niestety nie ma takich możliwości.

Współczuję ci strasznie z tego powodu, że twój zasiłek nie daje ci możliwości dokonywania oszustw podatkowych. To ogromna niesprawiedliwość.

Od kiedy Bogaci płacą podatki - robią wszystko by tego uniknąć...

Biedak już niestety nie ma takich możliwości.

Znów pieprzysz głupoty!!! Żeby nie płacić podatków w Polsce a w tzw rajach podatkowych to trzeba mieć gigantyczne dochody

i na to stać tylko najbogatszych z listy 100.

Cała reszta czyli setki tysięcy małych i średnich przedsiębiorców musi płacić podatki w kraju i nie mają innego wyjścia.

Twój pogląd jest typowy dla socjalisty nieudacznika który chętnie porozdzielałby dobra wytworzone przez innych, oczywiście przy okazji też sobie,jednocześnie samemu nie tworząc żadnych dóbr!

masz rację że bogatsza część społeczeństwa wydaje znaczną część swoich środków na importowane produkty ale też to właśnie oni dają najwięcej pracy Polakom i płacą w Polsce najwięcej podatków!!

Czyli jaka jest proporcja dochodów budżetowych? Zadałeś sobie choć raz trud sięgnięcia do tych danych? Od lat 60-80% dochodów budżetu pochodzi z podatków pośrednich - z VAT i Akcyzy które płaca WSZYSCY konsumenci czyli biedna większość.

Dochody budżetu z II i III grupy podatku dochodowego stanowią kilka procent!

Czyli podsumowując pieprzysz bzdury.

1000 na ile ?

chciec chca ale to za mało

Miesiąc?

Każde pieniądze można wziąć jeśli robota zbyt nie absorbuje. Czasem zależy jeszcze co się robi, bo można tyle w godzinę, za sprzedaż zioła :-)

Oczywiście że VAT płacą wszyscy ale ile z tego vatu pochodzi z towarów luksusowych, choćby np sprzętów audio, samochodów, biur, wynajmu biur i sklepów, droższej odzieży, butów itd.

Ilość takiej klienteli jest mniejsza ale wartość obrotów jakie robią a tym samym VAT-u jaki płacą znacznie większa!

Znów pieprzysz głupoty!!! Żeby nie płacić podatków w Polsce a w tzw rajach podatkowych to trzeba mieć gigantyczne dochody

i na to stać tylko najbogatszych z listy 100.

Cała reszta czyli setki tysięcy małych i średnich przedsiębiorców musi płacić podatki w kraju i nie mają innego wyjścia.

Twój pogląd jest typowy dla socjalisty nieudacznika który chętnie porozdzielałby dobra wytworzone przez innych, oczywiście przy okazji też sobie,jednocześnie samemu nie tworząc żadnych dóbr!

Kto ci napisał coś o rajach podatkowych? Wiesz co to są koszty w działalności gospodarczej i co można nimi finansować żeby nie płacić podatków? Bo na razie to wygląda że o działalności gospodarczej i całej rzeczywistości z nią związanej masz pojęcie jak świnie o gwiazdach.

Ilość takiej klienteli jest mniejsza ale wartość obrotów jakie robią a tym samym VAT-u jaki płacą znacznie większa!

Tak, na pewno te 2% ludzi w Polsce robi taki obrót ze już ci jaja wepchnęło do mózgu od tych obrotów. Każdy z nich je, ubiera się, sra i podmywa za tysiące ludzi każdego dnia.

Kupują samochody, TV, sprzęty, wyjazdy wakacyjne, bilety lotnicze, płacą za wynajem biur, lokali, wysokie rachunki telefoniczne itd i tak to jest setki a czasem tysiące razy więcej niż przeciętny konsument.

A to wszystko kupuja na FIRMY w których jak wiesz zapewne VAT podlega odpisowi i jest przerzucany na klientów - czyli masy o niskich średnich dochodach.

Dlatego tak bardzo jęczeli kiedy ograniczano im mozliwości odpisu VAT od samochodów.

I wracamy do punktu wyjścia że pieprzysz bzdury nie mając pojęcia o zasadach działalności gospodarczej w Polsce.

jest jak pisze Kubri , nasza dzialalnosc gospodarcza osobistego podatku placi tyle co kot napłakal

nieustajace koszty działalnosci ich dobijają :)

pisze to na podstawie oficjalnych danych skarbówki z lódzkiego -większosc 20-30tys rocznie co przy obrotach ich firm jest smieszne

Obawiam się ze większość firm jednoosobowych to nic nie płaci i pomijając nawet tych o których skarbówka w Łodzi nie wie.

Płaca dopiero ci którzy mają na tyle duże obroty i zyskowność że nie są w stanie wygenerować dostatecznej ilości kosztów fiskalnych

Obawiam się ze większość firm jednoosobowych to nic nie płaci i pomijając nawet tych o których skarbówka w Łodzi nie wie.

Płaca dopiero ci którzy mają na tyle duże obroty i zyskowność że nie są w stanie wygenerować dostatecznej ilości kosztów fiskalnych

podałem same sumy dla tych ktorzy płaca najwięcej , jaki procent płaci nie podają oficjalnie

sly nie piszemy o vat, a o odliczeniu całej sumy od przychodu /wartoscu z faktur wszystkich tych niezbednych do funkcjonowania firmy aut i butów/

To tym bardziej nie można w koszty działalności firmy wrzucić tych wszystkich wydatków o których pisałem

Amortyzację samochodu można zrobić ale pozostałe luksusowe towary nie ma jak wrzucić w koszty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.