Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Odnosnie dostepnosci 2 strony wcześniej, kolega Groh napisał.

Nowości będą w następnej dostawie...która przyjdzie na początku października. Niestety nie załapały się na obecnie idąca dostawę. Jest na cle i czekamy...

Cena TBA. Edytowane przez Alighieri

zaktualizuj sobie moze fw w usb audio-gd do najnowszej wersji, masz na oficjalnej wszystkie potrzebne pliki i info co i jak (9 polecam)

uzywasz w foobarze KS ? ASIO ? ASIO4ALL ? WASAPI ?

A jaka jest najnowsza wersja fw dla 10.2? ;)

Obecnie gra foobar + ASIO (zaczynam się przyzwyczajać do niewielkich niedogodności).

panowie, a czy przypadkiem ktoś mierzył może stałe napięcie na wyjściu słuchawkowym

u mnie w dość leciwym NFB5 jest 23mV i 27mV - to nie mało

ciekaw jestem jak ten istotny parametr wygląda w nowszych modelach od Audio-Gd

i jeszcze jedno pytanko, czy warto zamieniać USB na TE8802 DIY Kit - coś to dla mnie wniesie?

Edytowane przez Slawo10

@Slawo10

Akurat Compassa mam pod ręka i generuje na wyjściu 2mV prądu stałego. Ja sam generuje jakieś 30mV więc nie przesadzajmy z tym "to nie mało" :) Mierzyłem to przyzwoitym miernikiem UNI-T UT70B więc można mu wierzyć. Przy 11V max RMS jaki ma Compass na wyjściu słuchawkowym, stanowi 0.018% jego składowej - zupełnie pomijalny fakt.

Tenora możesz wymienić i da to korzyści lecz z tego co pamiętam ty masz go jeszcze wlutowanego w płytę główną nie na osobnej płytce ( ale to sprawdź ) i to wiąże się z dużą przeróbką

Edytowane przez Groh

@Groh

no właśnie 2 mV to jest wartość bardzo dobra dla wzmacniaczy dyskretnych, dla "tej klasy" sprzętu nie powinno być więcej niż 5 mV stałego - wzmacniacze scalone mają 0

każde stałe napięcie wybrzusza membranę, a przy cichym słuchaniu to tylko miliwaty mocy

możliwe, że w nowszych konstrukcjach trochę się poprawiło

w moim egzemplarzu niezbyt dobrą cechą jest "pykanie" przy włączaniu i wyłączaniu (wyjście słuchawkowe), przypuszczam, że to było powodem spalenia moich starych Tonsili SD524, wytrzymały chyba nie więcej niż 10 włączeń/wyłączeń i po kolejnym już nie miałem jednego kanału, a działały przez 20 lat:)

teraz mam AKG (brzmieniowo Tonsile nawet do pięt nie dorastają) i na wszelki wypadek słuchawki podłączam po włączeniu wzmacniacza i wyciągam przed wyłączeniem - przydał by się układ opóźniający jak we wzmacniaczach mocy

jeżeli chodzi o Tenora, to mam tak jak piszesz, jeszcze na płycie głównej

ale jeszcze trochę nim pogram i zamienię na coś nowszego, nie będę nic zmieniać

czy wiadomo może coś o DSD w produktach AudioGd, mam trochę nagrań SuperAudioCD

jak np ten http://www.ebay.pl/sch/i.html?_trksid=p2050601.m570.l1313&_nkw=YuLong+SABRE+DA8+DSD&_sacat=0&_from=R40

Prąd stały jest generalnie szkodliwy i wiem jak działa na głośniki czy też przetworniki słuchawek :) lecz nie należy popadać w przesadę. Aby membrana się w jakiś sposób wychyliła wymaga to odpowiedniego prądu. przy tak minimalnych napięciach prąd też jest minimalny i nie sadze aby pokonał mechaniczny opór przetwornika słuchawek. Sprawdziłem... natężenie jest poniżej 1mA. Tak ze niewiele do idealnego zera brakuje :)

Z DSD to przyznam mam mało doświadczenia ( a właściwie żadne) , a nigdzie nie znalazłem specyfikacji VIA czy ona obsługuje ten rodzaj transmisji. Też nie mam pojęcia czy DSD da się przepchać w sposób natywny przez SPDIF. Jeżeli tak to wszystkie DAC`e z Sabre mają taką możliwość po pominięciu "reclockera". Inną sprawą jest jak został skonfigurowany Sabre przez KIngwe, Czy sam się ewentualnie przełączy w tryb DSD? Nie wiem...

Edytowane przez Groh

Unrecoverable playback error: Could not initialize the driver

Deja vu?

Pytanie, czy wymiana tenora na via, pomoże w walce z takimi sytuacjami? Jaki jest koszt przeróbki?

Tak, na stałe. Ja tam nic nie kombinuję, nic nie zmieniam. Od pierwszego września wszystko chodziło ok, wczoraj wcisnąłem pauzę w foobarze, na chwile musiałem odejść od kompa. Wracam, play i... cisza.

Menadżer urządzeń wyświetlił brak przypisanego sterownika. Po restarcie kompa wszystko wróciło do normy.

Mam podobnie, choc bardzo rzadko, a od nowego sterownika dla tenora zdarzylo sie moze ze dwa razy, ze mi dac zniknal z systemu. Wylaczenie i wlaczenie daca pomoglo. Uzywam aimpa zamiast foobara, wiec podczas odtwarzania nic sie niegdy nie dzialo. Mam drugiego kompa z karta esi maya i sterownik tez czasem znika. Nie wiem czy to nie jest kwestia sterow asio...albo platformy bo tu i tu intel...z daciem sandy bridge na b75 a z esi sandy bridge na p67...gram na nfb 5.2

Edytowane przez Misiekskrzypek

Postawiłem nowy serwer dla mojego NFB 7.32. Stoi na darmowym Voyage MPD, który można postawić dosłownie na "byle czym" za przysłowiowe kilka złotych.

Polecam ten system każdemu kto ma kłopoty z różnymi trzaskami i sterownikami pod Windows. Sterowanie ze smartfona lub tabletu- aplikacja MPDroid.

@Groh

Masz jeszcze nfb 5.2? Jak wyglada u Ciebie trwalosc wyswietlacza LED? Mam 5.2 jak zapewne pamietasz od blisko roku i caly czas uzywalem go na ustaweniu filtra/oversamplingu 1, dzis przelaczylem sobie na 4 i kreseczki wyswietlajace czesci cyfry 4, ktore nie pokrywaja sie z cyfra 1 swieca nieco jasniej niz reszta wskazan na wyswietlaczu. Czy powodem moze byc wypalenie wyswietlacza czy jakies zabrudzenie stale swiecacych elementow?

Edytowane przez Misiekskrzypek

a czy ktoś stosował już dyskretne wzmacniacze operacyjne od Audio GD ? Chciałem zamontować je do preampu gramofonowego NUDY.

jak wygląda cenowo dwa razy pojedynczy wzmacniacz (dwie pojedyncze sztuki)

Dwa pojedyncze kosztują mniej więcej 10% więcej niż podwójny, czyli zmieścisz się w 150 zł. Z uwagi na to ze są dość wysokie jest możliwość domówienia przedłużki umożliwiającej montaż w innym miejscu obudowy. Trudno mi tu zachwalać sprzęt bo to nie forum mojej firmy :) więc opinii musisz poszukać na innych forach. Dość często stosują je użytkownicy w Xonorach i to może być klucz dla ciebie w poszukiwaniu

swego czasu miałem MOON w lampucerze, subiektywnie było lepiej niż z BB i Signeticsami. teraz używa go moja siostra też z lampucerą. też jest zadowolona.

Edytowane przez nick

a może ktoś porównać DAC NFB-1.32 z tym daciem valaba też opartego na kości SABRe do dodatkowo obsługującego DSD (interfejs usb xmox )

http://www.ebay.com/itm/Valab-ES9018-Sabre-Asynchronous-32bit-192K-USB-DAC-with-XLR-Balanced-Output-/281145300105?pt=US_CD_Players_Recorders&hash=item417590d489

DAC o który pytasz wszedł do sprzedaży w tym roku. O ile mnie pamięć nie myli na Head-fi info/topic pojawil się tylko raz w czerwcu. Podlinkuje ci topic, masz tam rozwazania gentlemana stojącego przed podobnym, jak twoj dylematem. http://www.head-fi.org/t/668857/dac-x10-worthy-budget-32-384-es9018-rig

Postawiłem nowy serwer

Ja zrobiłem prostszy eksperyment :) Użyłem jako playera telewizor ,muzyka z dysku zewnętrznego,sterowanie pilot ,połączone kablem optycznym z dac,bardzo przyjemnie to gra i odtwarza wszelkie formaty,wave 16/44.1 ,Flac do 24/192 (większa rodzielczość u mnie nie pójdzie).To taka alternatywa dla tych,którzy mają cały sprzęt razem ,audio-video.

ps. Próbowałeś puszczać pliki DSD przez swojego NFB 7.32 ?

http://www.2l.no/hires/

Może znasz tą stronę ? Zaciągnąłem z niej kilka utworów,nawet jeden dsd ,kóry mi nie poszedł niestety.

pozdrawiam

post-6581-0-93606000-1379188772_thumb.jpg

post-6581-0-83728600-1379188884_thumb.jpg

Edytowane przez baltfan

Pobrałem plik DXD i DSD. Przechodzą po USB mocno zakłócone. Szum z muzyką.

W MPD jest ustawione odtwarzanie DXD, więc to ograniczenie raczej w konwerterze AGD.

Edytowane przez marekzawa

DAC o który pytasz wszedł do sprzedaży w tym roku. O ile mnie pamięć nie myli na Head-fi info/topic pojawil się tylko raz w czerwcu. Podlinkuje ci topic, masz tam rozwazania gentlemana stojącego przed podobnym, jak twoj dylematem. http://www.head-fi.org/t/668857/dac-x10-worthy-budget-32-384-es9018-rig

Dzięki już wczesniej przeszukałem internet na temat tego daca.

Brałbym od radu audio gd ale ten dac x-10ma możliwość odtwarzania DSD a ten nfb 1.32 z tego co wiem to nie posiada. Jestem laikiem jeśli chodzi o elektronike i nie wiem czy aplikacja tego sabre w tym dacu Valab jest dobra jak i pozostała część zasilanie itp.

1.32 nie przetwarza DSD. aplikacja Sabre w dac-x10 wygląda na zrealizowana poprawnie w klasie basic, jednak bez wodotryskow, może za wyjątkiem 2 traf. Biorac pod uwagę fakt, ze przy malej dostepnosci info o DAC-x10, będziesz raczej bladzil po omacku, w wyliczeniach sprowadzenia go bierz pod uwage potencjalny jazz z UC, kwestie realizacja gwarancji, resume imo sprowadzenia go w ciemno, niesie ze sobą znaczna doze ryzyka. Mowie ci to jako człowiek, który sprowadzal sobie kilka rzeczy "w ciemno" w latach minionych. Zacznij od rzeczy najprostszej, która poza kosztem przesylki, nie niesie ze soba ryzyka, wypożycz do odsłuchu NFB-1.32, jeżeli nie potrzebujesz koniecznie obsługi DSD rzecz jasna i sam ocenisz czy pasuje ci, czy nie. Dla mnie NFB-1.32 jest jedna z najlepszych aplikacja ES9018 w swoim przedziale cenowym. Polecam dorzucić pare pln, na wersje z zegarami TCXO.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.