Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że częściowo już było, ale jeśli można to zadam 4 krótkie pytania:

- czy są różnice w jakości i charakterze sygnału miedzy Master 7 i Ref.10.32

- czy są różnice w jakości i charakterze sygnału miedzy NFB-7.32 i NFB-27

- jakość wzmacniaczy słuchawkowych

- jak powyższe wypadają do zachwalanego NFB-1.32 i pomiędzy opartymi na 1704 a 9018

tak po krótko jak można

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Unrecoverable playback error: Timeout

Tym razem taki strzał. Zauważyłem, że co jakiś czas proces audiogd.exe, pożera 100% mocy procesora. Wtedy kompletnie nic nie można zrobić. Ciężko nawet zrestartować kompa, bo plansza "zamykanie systemu" wisi np 10 minut i nic. Trzeba na sztywno.

Ups, to jest audiodg.exe

Gość magicman77

(Konto usunięte)

na temat tenora z serii 8xxx bylo juz mase opisow z konfliktami w systemie, blokujacymi sie przerwaniami, zwiechami, BSOD-ami itd, to pod tym wzgledem najgorszy mozliwy interface, jakbys na poczatku samym napisal, ze masz to na tej kosci, to nawet nie wdawalbym sie w polemike, problem tkwi w tym, ze chyba nie da sie go "bezinwazyjnie" jakos podmienic szybko na plycie glownej daca (nie jest na zadnym stoliku), trzeba pewnie przelutowac, jesli jest caly modul z direm pin-compatible, najlepiej na ta najnowsza via 32bit 384, pracuje na niej juz troche i zarowno pod xp jak i 7 jak i linuxem ani jednego razu nic sie nie wykrzaczylo w foobarze w trybie KS (tylko skopiowac z katalogu z driverem ten zalaczony component napisany przez kingwe do katalogu foobara components, nic nie trzeba konfigurowac, ustawiac, dziala wybornie, ustawic 24 bit tylko w jego konfigu i bufor na pare sekund - polecam, sprawdzona opcja od dluzszego czasu)

No właśnie ja miałem VIA (urządzenie przyszło jako 10.32). Niestety były takie problemy ze stabilnością (wtedy jeszcze pod xp), że poprosiłem chłopaków aby podmienili na tenora. Być może teraz, przy win7, nie byłoby problemów.

No właśnie ja miałem VIA (urządzenie przyszło jako 10.32). Niestety były takie problemy ze stabilnością (wtedy jeszcze pod xp), że poprosiłem chłopaków aby podmienili na tenora. Być może teraz, przy win7, nie byłoby problemów.

Nie męcz się i skontaktuj z Grochem,ustal koszty montażu układu via w swoim dac i prawdopodbnie twoje kłopoty się rozwiążą.

U mnie via z firmawre 1 (na starcie) chodziła bezproblemowo.Mam 5 letni komputer z Windows Vista Home Premium 32 bit,ram 2 GB,intel celereon 2.0 Ghz.Obecnie z firmware 9 chodzi jeszcze lepiej (Asio,KS-Foobar2000 1.2.9),jedynie wasapi nie lubi się z moim komputerem :) Jako ,że słucham sporo na słuchawkach,momentalnie wykrywam wszelkie zakłócenia,trzaski itp.Takowych efektów nie mam obecnie.

Nie zdażyło mi się,żeby platforma VIA gdzieś się zagubiła.Co więcej,można dosłownie odłączyć kabel usb w każdej chwili,nic się nie dzieje.

Może montaż nowego układu nie będzie aż tak drogi ?

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

No to gramy, gramy, gramy... WTEM...

Unrecoverable playback error: Could not start ASIO playback

Tego jeszcze chyba nie było :)

i poprawka z drugiej strony...

Unrecoverable playback error: Could not initialize the driver

I pytanie, dlaczego sterownik znika z systemu?

nie wiem co tam u Ciebie się wyrabia ale ja od samego początku nie miałem ani jednego problemu - stawiał bym raczej na system w komputerze/uszkodzenia spowodowane wirusami czy cokolwiek innego - może masz jakiś problem który wywołuje konflikt w systemie ? - czytam na headfi wątki o audio gd od dawna i rzeczywiście bywały problemy ale raczej właśnie natury konfliktów/złych ustawień ( co jest dziwne bo ja praktycznie nic nie przestawiałem u siebie poza zmianami ustawień foobara opisanymi na forum ) - same sterowniki są ok

@piter z Masz VIA VT1731, wiec nie masz problemów, kilega smykus ma TE8802 wiec na walsna prosbe ma niekonczace się problemy. @smykus Ja generalnie jestem człowiekiem, który pomaga jeżeli może, ale twój przypadek wydaje się beznadziejny. Pisalem ci ja, pisal ci kolega baltfan wymien modul USB na VIA VT1731, twoje problemy znikna. Zamiast wykonać te prosta czynność regularnie infomujesz klubowiczow, ze cos ci "wywalilo". Miałeś VIA USB, wymieniles na TE8802. wystarczylo zrobić szybki research na Head-fi przed tym harakiri, tego nie zrobiles, teraz cierpisz na własne zyczenie. Tylko po co za każdym razem dzielic się tym z czytelniami klubu? Po raz n-ty, wyświadcz sobie przysluge http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.jsp?page=TE8802__Upgrade__Kit&k=AUDIO-GD-MOD-USB32&x=2 i ciesz się normalnym dzwiekiem po USB z ASIO. Alternatywnie przelec sobie Head-fi z okresu, kiedy Audio-GD uzywalo tenora 8802, szczególnie topic o DI, odnajdziesz tam znajome treści, dotyczące powtarzających się problemów.

Alighieri, bo ja jestem bardzo leniwym człowiekiem :) Ale obiecuje, jeszcze dziś napiszę do Groha. I obiecuję, że już nie napiszę NIC o wypadających sterach przy Tenorze. Słowo :)

Gość magicman77

(Konto usunięte)

ciekawa jest polityka cenowa 4hifi, dopiero co kupilem 10es2 za niecale 3k (pomijam juz fakt ze nawet bez tcxo, o czym nawet pewnie bym sie nie dowiedzial jakbym nie otwarl klocka i dzialalbym na zwyklych oscylatorach, 4hifi doslalo oscylatory, ktore musialem recznie zalozyc / nadlubac sie tam - mialy byc w standardzie w cenie), tak dzisiaj widze promo nagle na 2,1k pln na ten sam klocek [sick!]

ciezko to skomentowac, sprzet jest swietny, jednak niesmak pozostaje fatalny, czuje sie niezlym frajerem po czyms takim, to jakbym dopiero co wyrzucil do smietnika niecalego tysiaka, nie mowiac o ewentualnej stracie przy sprzedazy w przyszlosci

moj ostatni zakup w tej firmie, a rokowalo tak dobrze, nawet bylem u nich osobiscie i bylo ok (pozdro dla Groha), az dziwne, ze nie bylo slowa, ze za chwile bedzie sprzet o 1/3 taniej prawie, ale rozumiem takie podejscie

no nic, plakac nie bede, ale byl to moj ostatni kontakt i jakikolwiek zakup u tego dystrybutora

radze sie zastanowic 2x przed zakupem czegokolwiek za grubsza kase, bo mialem brac mastera niebawem i pewnie po zakupie stracilbym z 2-3k pln przy takim systemie rabatowym ...

szanujcie siebie i swoje ciezko zarobione pieniadze

Edytowane przez magicman77

okej!-thx za info - mój nfb 3.33 jeszcze nie staniał - całe szczęśćie ...(ale mówili mi ,że ta cena za jaką go kupiłem - tyle ile jest obecnie to cena promocyjna na 3.33 , bo wówczas zastępował on 3.32 z innym - gorszym zasilaczem ) ,a tu okazuje sie ,że była to cena normalna i za tyle sprzedają teraz 3.33...! - ale cóż - ja tam także jestem zadowolony ze swego daca - na moje możliwośći finansowe to wg mnie gra okej! - szanuje swe ciężko zarobione pieniądze :)

co do przyszłych zakupów w tej firmie to... myślałem kiedyś o wzmacniaczu precision 1 , ale.... (o ile kiedykolwiek będe sprzedawać swego sony 770es) na pewno nie kupie precision 1 i wolę dołożyć np. do krell kav-400xi - będe mieć spokój na dłużej.... - no ale na razie sony ze mną zostaje!

pozdro!

Edytowane przez szymek20

?

Alighieri, bo ja jestem bardzo leniwym człowiekiem :) Ale obiecuje, jeszcze dziś napiszę do Groha. I obiecuję, że już nie napiszę NIC o wypadających sterach przy Tenorze. Słowo :)

Szczerze to dziwnie to wygląda, znęcasz się nad swoim DACiem a nie skontaktowałeś się jeszcze z pomocnym Grohem.

ciekawa jest polityka cenowa 4hifi, dopiero co kupilem 10es2 za niecale 3k (pomijam juz fakt ze nawet bez tcxo, o czym nawet pewnie bym sie nie dowiedzial jakbym nie otwarl klocka i dzialalbym na zwyklych oscylatorach, 4hifi doslalo oscylatory, ktore musialem recznie zalozyc / nadlubac sie tam - mialy byc w standardzie w cenie), tak dzisiaj widze promo nagle na 2,1k pln na ten sam klocek [sick!]

Kupili na wyprzedaży u producenta większą ilość i mogli sobie pozwolić na zejście z ceną...

Smykus nie zrozum mnie zle, dla mnie TE8802 to niedzialajacy wypadek przy pracy Kingwy, z którego częściowo się wycofal, choć widze teraz, ze ponownie wyprzedaje zapasy w postaci kitów. Ja po prostu przezywalem to na bieżąco na head-fi ponad rok temu, jako powtarzający się spektakl z detalami. wtedy miało to sens bo niewiele osob wiedziało, ze TE8802 będzie sprawial problemy. Od roku wie to każdy, kto trochę się tym interesuje. Bottomline jest taki, sa konfiguracje na których nigdy TE8802 nie dzialal dobrze (nawet z ostatnimi sterami) i sa takie na których dobrze działa. I tyle pisanie o tym za każdym razem, keidy cos nie dziala jest po prostu kontrproduktywne. I żeby była pelna jasność nie dotyczyło to tylko urzadzen Audio-GD, druga koronna ofiara był pierwszy DAC TEAC'a, również do poczytania na head-fi.

ciezko to skomentowac, sprzet jest swietny, jednak niesmak pozostaje fatalny, czuje sie niezlym frajerem po czyms takim, to jakbym dopiero co wyrzucil do smietnika niecalego tysiaka, nie mowiac o ewentualnej stracie przy sprzedazy w przyszlosci

moj ostatni zakup w tej firmie, a rokowalo tak dobrze, nawet bylem u nich osobiscie i bylo ok (pozdro dla Groha), az dziwne, ze nie bylo slowa, ze za chwile bedzie sprzet o 1/3 taniej prawie, ale rozumiem takie podejscie

no nic, plakac nie bede, ale byl to moj ostatni kontakt i jakikolwiek zakup u tego dystrybutora

radze sie zastanowic 2x przed zakupem czegokolwiek za grubsza kase, bo mialem brac mastera niebawem i pewnie po zakupie stracilbym z 2-3k pln przy takim systemie rabatowym ...

szanujcie siebie i swoje ciezko zarobione pieniadze

To ja pozwole sobie zasugerować kontakt z dystrybutorem i probe wynegocjowania zwrotu roznicy. Mamy 06.10, o ile pamiętam 10ES2 przyjechal koniec 08, początek 09. Nie masz wiec DAC'a dluzej niż 1 miech. Dodatkowo miałeś wpadke z TCXO. Najpierw cena 10ES2 spadla do 2750, następnie do 2150. O realnych powodach obniżek na samym dole. Odnosnie TCXO, ufac znaczy kontrolować, pierwsza rzecz, która robie to sprawdzam czy jest to za co zaplacilem. Informacja o TCXO powinna być również na opakowaniu. Daj znac na forum czy uzyskales zwrot roznicy, btw. o ile pamięć mnie nie zawodzi to dystrybutor przy drastycznej obniżce ceny pierwszej dostawy 1.32 zwracal roznice tym, którzy zapłacili pierwotna cene retail.

okej!-thx za info - mój nfb 3.33 jeszcze nie staniał - całe szczęśćie ...(ale mówili mi ,że ta cena za jaką go kupiłem - tyle ile jest obecnie to cena promocyjna na 3.33 , bo wówczas zastępował on 3.32 z innym - gorszym zasilaczem ) ,a tu okazuje sie ,że była to cena normalna i za tyle sprzedają teraz 3.33...! - ale cóż - ja tam także jestem zadowolony ze swego daca - na moje możliwośći finansowe to wg mnie gra okej! - szanuje swe ciężko zarobione pieniądze :)

co do przyszłych zakupów w tej firmie to... myślałem kiedyś o wzmacniaczu precision 1 , ale.... (o ile kiedykolwiek będe sprzedawać swego sony 770es) na pewno nie kupie precision 1 i wolę dołożyć np. do krell kav-400xi - będe mieć spokój na dłużej.... - no ale na razie sony ze mną zostaje!

pozdro!

Cena jest taka sama bo 3.32 i 3.33 to ten sam DAC. Zmiana trafo nie ma wielkiego impactu na cene producenta, wiec nie ma powodu do zdziwienia. Każdy sprzedawca, będzie ci mowil, ze jego cena jest promocyjna ponieważ jego goal to sell. Ja mam zdroworozsądkowe podejście do tematu i dla mnie cena akceptowalna to jest cena, ktora ja jestem gotowy zaplacic za kupowane urządzenie. Jeżeli jest to akceptowalne dla sprzedawcy to voila, jeżeli nie to "jutro tez jest dzien". Ponownie bottomline jest taki, ze wg mnie dla DAC'ow Audio-GD trudno jest znalezc realna konkurencje w kategorii cena/jakość, wiec poszukiwanie alternatyw może być trudne. Btw. odnośnie wzmaka, o ile dobrze pamiętam ostatnio używany Krell KAV-400xi poszedł szybko za pln 5k+, wiec porownujac go z zakupem Precision, mówisz o zakupach urzadzen z zupełnie innych polek cenowych.

Kupili na wyprzedaży u producenta większą ilość i mogli sobie pozwolić na zejście z ceną...

To bez watpienia jest czesc prawdy, ale druga czesc jest taka ze Kingwa wykonując ruch najpierw z NFB-28, a następnie zmieniając case 10.32 na wersje 10.33 (czyli konczas cykl produkcyjny case'a, 10ES2 re-used same 10.32 case) postawil kupujących, czy jak w tym przypadku dystrybutorow przed faktem dokonanym z 10ES2. Bedac dystrybutorem kupiles stock 10ES2 który zakończy cykl produkcyjny, który trwal ca. 1 (sic!) miesiąc. Nastepnie Kingwa zastapil 10ES2, atrakcyjniejszym, choć to be fair, dodajmy droższym 10ES3. Te ruchy spowodowaly gwaltowna obnizke ceny. Jeżeli masz stock 10ES2 to probujesz go sprzedać. Żeby była pelna jasność 10ES2 w aktualnej cenie to znakomity zakup. Edytowane przez Alighieri

Witam! Czy ktoś porównywał brzmieniowo 10ES2 z 1.32? 1.32 słuchałem i mi się podobał. Który sprzęt byście mi polecili głównie do słuchania na głośnikach? Dodam, że zależałoby mi na sterowaniu głośnością. W przeciwnym razie musiałbym wstawić z powrotem w tor potencjometr w mojej integdze...

Czy 1.32 też będzie zastępowany? Ma obniżoną cenę...

Ktoś wie jaka będzie cena 10ES3?

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Na chwilę obecną nie ma możliwości wymiany tenora na via. Amen.

Smykus, pisales ze kupiles oryginalnie 10.32. Co oznacza, ze miałeś USB-32 jako osobny modul. Twój następny krok jak rozumiem to była wymiana modulu USB-32 na modul TE8802. Nie jestem w stanie pojac jaki może być problem z przywróceniem stanu pierwotnego. Jak widzisz zapialem się, żeby Ci pomoc;)

Witam! Czy ktoś porównywał brzmieniowo 10ES2 z 1.32? 1.32 słuchałem i mi się podobał. Który sprzęt byście mi polecili głównie do słuchania na głośnikach? Dodam, że zależałoby mi na sterowaniu głośnością. W przeciwnym razie musiałbym wstawić z powrotem w tor potencjometr w mojej integdze...

Słowem wstępu 10ES2/10ES3/28 to tożsame konstrukcje rozniace się iloscia wejść/wyjść/wielkoscia trafo/jakoscia wewnętrznego okablowania. Tak ktoś porownywal, druga czesc cytowanego postu.http://www.head-fi.org/t/676930/audio-gd-nfb-28/105#post_9844936 Z tego co piszesz używasz zmodyfikowanej integry jako koncowki (btw. tak z ciekawości jaka to integra?), wiec dla ciebie 10ES2/ES3/28 wydaja się lepszym wyborem niż 1.32. Wg mnie wszystkie 4 DAC'e reprezentują znakomity poziom, ale ratio cena/jakość na dzień dzisiejszy 10ES2 wygrywa. Przelom sierpnia i wrzesnia to czas rewolucji Kingwy, zeszly rok przyniosl USB-32, ten rok przyniosl powrot do klasycznych case'ow i powrot "galy". Produkty Kingwy zmieniają się regularnie, czy w bliskiej przyszłości 1.32 zostanie zastąpiony? Nie sadze żeby ktoś poza samym Kingwa miał taka wiedze. Promocja na 1.32 u polskiego dystrybutora weszla przed sierpniowo/wrześniowymi zmianami u Kngwy, wiec raczej sadze, ze dotyczy czyszczenia magazynow ze stocku. Cena 10ES3 to pytanie do dystrybutora, u Kingwy to USD 630 (czyli 50+ w stosunku do 10ES2) + shl.

Dzięki za opis! Ten post, który wkleiłeś nawet widziałem (jedyne porównanie jakie znalazłem na sieci), tylko, że to jest forum słuchawkowców, a pod słuchawki faktycznie lepiej się będzie nadawał 10-ES2... Ciekaw jestem czy w roli DAC są różnice.

Co do integry to zmodyfikowany Struss S-3 (dorobione XLR, odłączony potencjometr i zmniejszony gain). Trafił się kupiec za dobre pieniądze na MDAC więc chyba go podmienię na audio-gd.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

..... Trafił się kupiec za dobre pieniądze na MDAC więc chyba go podmienię na audio-gd.

Misfit, cierpliwości. Jutro będę miał 10ES2. Będzie można wykonać takie same testy, jak przeprowadziliśmy kiedyś z udziałem 1.32 i Twojego M-DACa :). Z 1.32 miałem do czynienia dłuższy okres czasu, więc odniesienie do niego jakieś tam będę miał myślę. Nie omieszkam dać znać, jak się ma jeden do drugiego.

Edytowane przez SlawekR

O, fajnie :) Tylko M-DACa juz pewnie nie będę miał.

Tylko znowu, na słuchawkach podejrzewam, że 10ES2 będzie lepszy niż 1.32 + wzmak słuchawkowy. Pytanie jakie to będzie miało przełożenie na system głośnikowy...

Dzięki za opis! Ten post, który wkleiłeś nawet widziałem (jedyne porównanie jakie znalazłem na sieci), tylko, że to jest forum słuchawkowców, a pod słuchawki faktycznie lepiej się będzie nadawał 10-ES2... Ciekaw jestem czy w roli DAC są różnice.

Co do integry to zmodyfikowany Struss S-3 (dorobione XLR, odłączony potencjometr i zmniejszony gain). Trafił się kupiec za dobre pieniądze na MDAC więc chyba go podmienię na audio-gd.

Ja nie jestem sluchawkowcem, pomimo to jestem uczestnikiem head-fi. Dla doprecyzowania http://www.head-fi.org/t/676930/audio-gd-nfb-28/105#post_9842135 Post nie dotyczy porównania, wyjscia HP tylko implementacji ES9018 jako DAC'a. Zwroc jednak uwagę, ze jak sam zauwazyles jest to tylko jedno porowanie, dodatkowo roznica firmware'ow i driverow, TCXO vs. brak w/w, tez wpływa na finalna ocene. Porownanie nie było dodatkowo robione "na raz", tylko w odstępie kilku m-cy.Wnioski innych odsluchujacych mogą być inne. Dzieki za info o wzmaku.

Misfit, cierpliwości. Jutro będę miał 10ES2. Będzie można wykonać takie same testy, jak przeprowadziliśmy kiedyś z udziałem 1.32 i Twojego M-DACa :). Z 1.32 miałem do czynienia dłuższy okres czasu, więc odniesienie do niego jakieś tam będę miał myślę. Nie omieszkam dać znać, jak się ma jeden do drugiego.

Eh... ja nadal czekam na publikacje obiecanego testu 1.32.

Tylko znowu, na słuchawkach podejrzewam, że 10ES2 będzie lepszy niż 1.32 + wzmak słuchawkowy. Pytanie jakie to będzie miało przełożenie na system głośnikowy...

Opis porównania 1.32 i 28 j.w., nie dot. wyjscia słuchawkowego. Edytowane przez Alighieri
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Akurat wzmacniacza słuchawkowego nie zamierzam porównywać, zważywszy że 1.32 takowego nie posiadał, a co do słuchawek to i tak będą Staxy w użyciu, a one mają swój wzmacniacz. Więc zasadniczo w grę wchodzi porównanie sekcji przetwornika. A czy potencjalnie 10ES2 byłby lepszy od 1.32 + wzmacniacz dedykowany, to też bym się tak nie rozpędzał. Z kilku źródeł doszły mnie sygnały, że nie jest tak różowo w tym wzmacniaczem słuchawkowym. I że zasadniczo jedyna rozsądna opcja w nim to wyjście symetryczne na słuchawki. Na Single Ended podobnież jest co najwyżej przeciętnie. Ale zaznaczam, że to informacje z drugiej ręki. Sam jeszcze nie sprawdzałem.

Edytowane przez SlawekR

Smykus, pisales ze kupiles oryginalnie 10.32. Co oznacza, ze miałeś USB-32 jako osobny modul. Twój następny krok jak rozumiem to była wymiana modulu USB-32 na modul TE8802. Nie jestem w stanie pojac jaki może być problem z przywróceniem stanu pierwotnego. Jak widzisz zapialem się, żeby Ci pomoc;)

I jestem Ci bardzo wdzięczny :)

Takie info dostałem od Groha. Podobno u mnie była wymieniona płyta główna, która umożliwia współpracę z tenorem.

A fizycznie było to tak, że wypożyczyłem do odsłuchu 10.2. Spodobał mi się na tyle, że go zamówiłem. Niestety (albo stety) Kingwa wymieniał wtedy wszystkie X.2 na X.32 i do mnie dotarł 10.32. Jednak problemy ze stabilnością (win xp), sprawiły, że odesłałem go do dystrybutora, a tam chłopaki wymienili VIA na Tenora. Stabilność znacznie się poprawiła, ale jak widać nie do końca (mimo zmiany systemu). Ale o problemach z Tenorem już pisałeś (nie będę się powtarzał). Ot i cala historia.

No to kanal, dostales po prostu poprzednia wersje 10.2, które o ile pamiętam miało zintegrowanego TE8802 z mainboard'em. Jeden z bledow designu Kingwy niestety. Jednak nadal powinna isntniec możliwość wymiany modulu USB, wymaga to jednak tanca z lutownica i efekt jak sadze,nie musi (choć powinien) być pozytywny. Do dnia dzisiejszego to co widziales jako 10.32, lub widzisz jako 10.33 jest efektem takiej zabawy. Jeżeli obejrzysz sobie zdjęcia mainboard'a to zobaczysz biale kabelki wlutowane w pcb na wysokości modulu USB i "dziury" po TE8802. Nie wiem dlaczego dystrybutor nie chce tego zrobić, ale rozumiem ze musi byc jakiś konkretny powod.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.