Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Slawek,

Niestety w konstrukcjach Pana Kingwy, jak pokazują doświadczenia użytkowników, wygląda jakby cała funkcjonalność antyjitterowa była wyłączona. A dlaczego to tylko konstruktor raczy wiedzieć, być może dlatego żeby DAC łapał szybciej locka, bo faktycznie łapie wtedy szybciej.

Spotkalem sie z opiniami ze im glebsza redukcja jittera tym gorsze brzmienie... w jej mysl trzeba by stosowac tylko taka jaka jest niezbedna... w mdac mozna bylo to konfigurowac i konstruktor zastrzegal ze najlepsze brzmienie jest na ustawieniu minimum.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Po prostu dlatego, że z zewnętrznym odbiornikiem jest łatwiej i nie będą pojawiały się wpisy o problemach dotyczące współpracy ze źródłami niskiej klasy.

Tak. Sabre ma swoje wymagania i odbiornik Wolfsona upraszcza temat. Z ciekawości sprawdzałem współpracę z każdym urzadzeniem z wyjsciem SPDiF jakie mam w domu /TV, BR, Tuner SAT, dwa odbiorniki TV kablowej UPC/ i żadne problemy nie wystapiły. TV i tunerów nie podejrzewam o jakieś właściwości niskiego jitera, więc może opisywane problemy to jednostkowe przypadki.

Zstosowanie Wolfsona zapewnia również proste i tanie wykonanie selektora wejść, który jest integralną częścią kości, co również mogło miec znaczenie w projekcie MDAC.

Jak oceniacie jakość przedwzmacniaczy (w sensie ich współpracy z końcówką mocy innej firmy) w modelach audio gd : NFB-10ES3/ES2 NFB-28 NFB-10.32 itp. czy nie zamulają ogólnie dźwięku? używa/testował ktoś jako przedwzmacniacza normalnie z końcówką mocy?

?

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Jak oceniacie jakość przedwzmacniaczy (w sensie ich współpracy z końcówką mocy innej firmy) w modelach audio gd : NFB-10ES3/ES2 NFB-28 NFB-10.32 itp. czy nie zamulają ogólnie dźwięku? używa/testował ktoś jako przedwzmacniacza normalnie z końcówką mocy?

Tu znowu pozwolę sobie zabrać głos. Ale tym razem nie będzie już tak miło :). Otóż w moim odczuciu,sekcje przedwzmacniaczy w urządzeniach Audio-GD, przynajmniej te ze średniej półki cenowej tegoż producenta, kompletnie mi nie podchodzą. I niestety nie są adekwatne do sekcji DACów, które w przypadku kilku konstrukcji uznałbym za mocno warte uwagi, żeby nie rzucać górnolotnych słów "wybitne".

Jeśli chodzi o sekcje przedwzmacniaczy, to w sensie technicznym oczywiście spełniają swoją rolę należycie. Dają odpowiednią funkcjonalność i wystarczające wartości prądów i napięć, aby móc się objeść bez dodatkowych układów pre i zasilić bezpośrednio końcówki mocy, czy też nawet słuchawki. Ale brzmieniowo, dźwięk po przejściu przez te przedwzmacniacze, w stosunku do tego co do nich wchodzi z DACa, odbieram jako... tu muszę znaleźć najwłaściwsze słowo, jako hmmm..... dziurawy.

To słowo chyba będzie najbliższe moim odczuciom. To znaczy przedwzmacniacz, tak trochę wybiórczo wygubia delikatnie informację z niektórych zakresów. Nie jest to zjawisko jakieś mocno doskwierające, ale w bezpośrednim porównaniu z innymi konstrukcjami pre, widać że da się lepiej.

Przy czym dźwięk w żadnym razie nie jest zmulony, ale odczuwam go jakby przeszedł przez rzadkie sitko. Po przejściu przez te wszystkie układy przekaźników, kabli, coś z siebie traci. I odbieram to, może nie jako jakiś ewidentny brak, ale jako odstępstwo od naturalności przekazu.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

O jakich modelach piszesz ?

Tak trochę przekrojowo, klasa popularna NFB-11.32 i nieco bardziej średna, 10ES2.

Wersje bez przedwzmacniaczy to NFB-1P i NFB-1.32

W obu przypadkach bardziej mi pasowały wersje bez przedwzmacniaczy i raczej te dwie bym rekomendował w kategoriach bezwzględnych, jeśli chodzi o jakość dźwięku. Bo funkcjonalnie to wiadomo, nie są tak funkcjonalne. A i tak pod względem funkcjonalności, to leje je wszystkie na łeb M-DAC. No ale coś za coś.

A co Kingwie szkodziło skorzystać z głośności zaimplementowanej w samej kostce Sabre, tego nie wie nikt, poza samym konstruktorem. Kombinuje z tymi przekaźnikami, jak koń pod górę ;-).

Najlepszy preamp to jego brak :)

Co racja to racja, niektóre firmy tzw. audiofilskie też do dostrzegły i dlatego sprzedają kilka drutów z przełącznikiem, czyli tzw pre pasywne, w ładnej obudowie, w cenie równowartości złota w tej samej wadze :).

Edytowane przez SlawekR

W sumie to każdy może sobie porównać regulację cyfrową i analogową... Wystarczy wyłączyć pre zworkami, a głośność regulować na komputerze (aczkolwiek trzeba uważać z oczywistych względów :) )... sam jestem ciekaw czy by była duża różnica. Może sam spróbuję w wolnej chwili. Te kilka przekaźników i rezystorów by miały aż taki wpływ? Z drugiej strony rezystory Dale są tu i ówdzie opisywane jako lekko ocieplające dźwięk...

Tak sobie myślę, że Kingwa może mieć jakieś powody żeby stosować drabinkę. Może to wynika ze specyficznej konstrukcji sekcji analogowej opartej o lustro... Może przy b. małych sygnałach siadają parametry? Teoretycznie rzecz biorąc to taka drabinka powinna być lepsza pod kątem SNR, bo tłumiąc sygnał tłumimy też szumy własne wzmacniaczy...

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Tu znowu pozwolę sobie zabrać głos. Ale tym razem nie będzie już tak miło :). Otóż w moim odczuciu,sekcje przedwzmacniaczy w urządzeniach Audio-GD, przynajmniej te ze średniej półki cenowej tegoż producenta, kompletnie mi nie podchodzą. I niestety nie są adekwatne do sekcji DACów, które w przypadku kilku konstrukcji uznałbym za mocno warte uwagi, żeby nie rzucać górnolotnych słów "wybitne".

Jeśli chodzi o sekcje przedwzmacniaczy, to w sensie technicznym oczywiście spełniają swoją rolę należycie. Dają odpowiednią funkcjonalność i wystarczające wartości prądów i napięć, aby móc się objeść bez dodatkowych układów pre i zasilić bezpośrednio końcówki mocy, czy też nawet słuchawki. Ale brzmieniowo, dźwięk po przejściu przez te przedwzmacniacze, w stosunku do tego co do nich wchodzi z DACa, odbieram jako... tu muszę znaleźć najwłaściwsze słowo, jako hmmm..... dziurawy.

To słowo chyba będzie najbliższe moim odczuciom. To znaczy przedwzmacniacz, tak trochę wybiórczo wygubia delikatnie informację z niektórych zakresów. Nie jest to zjawisko jakieś mocno doskwierające, ale w bezpośrednim porównaniu z innymi konstrukcjami pre, widać że da się lepiej.

Przy czym dźwięk w żadnym razie nie jest zmulony, ale odczuwam go jakby przeszedł przez rzadkie sitko. Po przejściu przez te wszystkie układy przekaźników, kabli, coś z siebie traci. I odbieram to, może nie jako jakiś ewidentny brak, ale jako odstępstwo od naturalności przekazu.

Z ciekawośći - można spytać na jakim/jakich modelach audio gd testowałeś ...? (ale dynamiki nie gubi - tak?...)

" ale w bezpośrednim porównaniu z innymi konstrukcjami pre, widać że da się lepiej." - z jakimi ? możesz podać przykład/y ? - bo ciekawy jestem z czym porównywałeś...?

?

Witam wszystkich użytkowników sprzętu Audio-gd. Zapraszam do wymiany doświadczeń :) Sam posiadam aktualnie NFB-5.2 i jestem zachwycony :))))

Ja kupiłem NFB 3.33

Nie wypowiadam się w kwestiach technicznych, ale gra to rewelacyjnie.

Pliki 88, 96, 192 kHz grane z laptopa to rewelacja.

Z mp3 jest różnie.

U mnie gra to z CA 540A + Dali Concept 2 + kable miedziane z miejscowej manufaktury.

Ja kupiłem NFB 3.33

Nie wypowiadam się w kwestiach technicznych, ale gra to rewelacyjnie.

Pliki 88, 96, 192 kHz grane z laptopa to rewelacja.

Z mp3 jest różnie.

U mnie gra to z CA 540A + Dali Concept 2 + kable miedziane z miejscowej manufaktury.

też miałem nfb 3.33 - był super - teraz mam nfb10es3 (bo wejścia na słuchawki potrzebowałem...) i też jest okej! dobrze gra i tyle !

Edytowane przez szymek20

?

mam dac19 (NFB2), zamówiłem NFB10ES2 i Precision 1. Połączę to przewodem acs.

Zobaczymy, jak to zagra.

Na razie lampa na diabełkach sprawdza się u mnie najlepiej.

Cześć.

I jak to gra?

Ja mam nfb 3.33 i planuję wymianę wzmaka.

Myślę o używanym primare i21 lub Azur 840A, może pojawi się coś jeszcze, generalnie coś kilka klas wyższego od mojego Azur 540A

Masz może jakieś porównanie z przytoczonym sprzętem?

Pozdrawiam

jestem zadowolony, primare i21 i azura 840a nie słyszałem.

precision jest nieco przyciemniony, ale gra równo w całym paśmie.

barwa średnia, dynamika na poziomie.

podpięte mam do niego dekodery TV i tuner radiowy.

zamienił integrę za 4500zł, więc wart jest tych 2600zł.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Gość magicman77

(Konto usunięte)

po dyskusji z Kingwa co do 4 jumperow w 10es2 przelaczajacych charakter grania na cieply (ciezko powiedziec na cieply czy po prostu taki jak mial byc w zamierzeniu / Kingwa oczywiscie nie chce zdradzic co on robi technicznie) - jest tak samo jak w nfb28 - ech, ta zabawka nie przestanie zaskakiwac ukrytymi bajerami, polecam wpiac te 4 jumpery i posluchac roznicy, zmiana ma wplyw zarowno na wzmaka jak i wyjscia liniowe daca (czyli na poziomie analogowki daca)

http://www.audio-gd.com/Pro/Headphoneamp/NFB28/NFB28EN_Use.htm

Edytowane przez magicman77

Witam,

nie wiem czy piszę w dobrym miejscu ale poszukuje DACa i mam dylemat między Audio-Gd NFB-5.2/NFB-5.32 a Denon DA-300 + słuchawki do 700 zł jakieś zamknięte, wokół-uszne ale przede wszystkim WYGODNE ( w oko wpadły mi Beyerdynamic DT770 Pro 250 Ohm ale nie wiem czy to dobry wybór). Słucham przeróżnej muzyki od klasycznej przez rock, metal, hip-hop, jazz, po dubstep. Co moglibyście mi polecić ?

Proszę o pomoc.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Laik2

Witam wszystkich forumowiczow.Mam pytanie do znawcow. Czy wymiana 2×Txco cos zmoeni w dzwieku i czy mozna ten upgrade zrobic samemu czy trzeba wysylac do serwisu?Moj dac to 10 es2.Dzieki.

Chciałem się zapisać do klubu ale jednak oddałem go do dystrybutora.

Mowa o NFB-1p.

Cena promocyjna ale brzmienie niczym specjalnym się nie wyróżnia, choć Matrix X-Sabre za 5000zl wcale nie gra lepiej.

No i wygląda jak chinczyk, i wyświetla taki oto napis

High Usb 1

7agg.jpg

Oczywiście że nie gra, gra minimalnie gorzej, ale słychać to tylko na niektórych nagraniach. (po ustawieniu głośności równo między DACami)

Ale kosztuje 10x mniej wiec został dalej.

Na stronie firmowej AGD pojawiły się nowe sterowniki dla USB /VIA/ oraz firmware 2014.

http://www.audio-gd.com/USB32%20driver%202014.rar

Edytowane przez marekzawa

Witam wszystkich. To mój pierwszy post na forum ;-) Niedawno stałem się posiadaczem modelu 5.32. Wybór nie był prosty - testowałem różne DACi z podobnej półki cenowej, ale o tym będzie oddzielny wątek w swoim czasie. Generalnie bardzo fajny DAC. Z Audio-gd słuchałem jeszcze 3.384 ale grał trochę za analitycznie i bez ciała.

W nawiązaniu do poprzedniego posta. Wczoraj zainstalowałem ten firmware i sterowniki. Na forum head-fi jest dyskusja na ten temat http://www.head-fi.org/t/638252/audio-gd-usb-32-firmware-drivers-and-feedback-thread/105

"I must say the new driver and firmware are improvements over the previous versions, with deep, resonant bass, less abrasive and open trebles with an opening up of the soundstage. Seems to have a deeper, and higher opening up of the soundstage. Very 3D quality."

Dźwięk faktycznie ulega wyraźnej zmianie. Słychać więcej środka i dźwięk jest bardziej 3D. Są też problemy z plikami 192 - albo nie działają, albo pojawiają się trzaski, szumy. W panelu ASIO brak opcji wyboru 24/32bit. Wtyczka w Foobar twierdzi, że jest 32bit.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.