Skocz do zawartości
IGNORED

Chario Silhouette 100 czy 200?

ulumulu1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zdecydowałem się na monitory Chario z serii Silhouette (wcześniej posiadałem Mordaunt-Short Avant 902i). Będą one grały w pokoju 12m2. Tutaj pojawia się moje pytanie, czy jest sens dopłacać do wersji 200? Z tego co się zorientowałem to posiadają troszkę większy głośnik średnio tonowy o 3cm. Różnica w cenie to 200zł co wolał bym dołożyć do wzmacniacza. Druga sprawa to proszę o poradę jaki wzmacniacz sobie do nich dobrać aby to fajnie zagrało. Muzyka jakiej słucham to rock od lat 50' - 80' (Pink Floyd, Stevie Ray Vaughan, Hendrix, Beth Hart, Bonamassa itp.) Kwota jaką chcę przeznaczyć na używany wzmacniacz to tak do 500zł. Myślałem o Rotelu z serii 8xxx, Nad 310, Musical Fidelity E1 lub coś innego. Zdaje się na Was gdyż nie posiadam specjalnie doświadczenia a nie chcę zbytnio eksperymentować.

Pozdrawiam Marek

https://www.audiostereo.pl/topic/95986-chario-silhouette-100-czy-200/

Witaj, ja bym na Twoim miejscu wypożyczył do domu i przetestował . W pierwszej chwili dźwięk bardzo mi się spodobał , ale już po dwóch godzinach zacząłem się męczyć. Duuuuużo basu, a na niektórych nagraniach to już przechodziło w "buczenie". Oddałem na drugi dzień. Co prawda miałem wersję 300, ale w teście 200 autor zauważył to samo :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . W ciemno odradzam. Pozdro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wersja 100 jest mniejsza wiec może ten bas nie będzie tak dominował? Szczerze powiem że przyciągła mnie do nich ta obniżka cenowa i całkiem pochlebne opinie. Może dobrze dobrany wzmacniacz skoryguje uchybienia?

Będzie na pewno bezpieczniej z 100. Nie neguję zupełnie tych głośników , bo w Twoim pomieszczeniu pewnie zagrają inaczej i może to będzie to co Ci się spodoba, zwłaszcza że nie są to 300. Mi trochę było szkoda je oddawać bo wizualnie bardzo mi się spodobały. Jednak wolę trochę inne brzmienie, przynajmniej przy dłuższym odsłuchu. Wzmacniacz na pewno może spotęgować lub osłabić ich "charakter".

Właśnie ten pokój jest taki prostokątny i głośniki będą musiały być na wąskiej ścianie która ma 2,5m. Pamietam że z Avantami był problem ze względu na tą ściane nie było basu.

Zastanawiam się czy w cenie do 1000zł jest jakaś sensowna alternatywa dla nich? Myślałem o Heco Metas 300, Heco Metas XT 301, KODA K-5500T albo Mordaunt-Short Aviano 1? Cena wyjściowa Chario to 2000zł. Ja wiem że pieniądze nie grają ale rynek jest chyba jakoś po segmentowany.

Może warto by było kupić coś z drugiej ręki, w super stanie , od pierwszego właściciela. W okolicach tej ceny miałbyś już spory wybór , no i ryzyko z ewentualną odsprzedażą mniejsze. Podanych przez Ciebie kolumn nie słyszałem. Próbowałbym osobiście czegoś z przednim bass reflexem, łatwiejsze w ustawieniu - MA Br2, JMlab Chorus 706, Wharfedale evo 10 .........

Chario-100,membranka o średnicy 9-10cm,z zawieszeniem 11-12,bać się basu? :)

Będzie na pewno bezpieczniej z 100.

Wydaje mi się że za ten nieprzyjemny dla mnie bas, bardziej "odpowiedzialny" jest dolny bass reflex niż głośnik niskotonowy, który w 300 i 200 też nie jest jakiś imponujący.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Wydaje mi się że za ten nieprzyjemny dla mnie bas, bardziej "odpowiedzialny" jest dolny bass reflex niż głośnik niskotonowy, który w 300 i 200 też nie jest jakiś imponujący.

Ale jaki nieprzyjemny bas?co ma do tego dolny bass-reflex?jest bezpieczniejszym rozwiązaniem jak tylny.

Grają u mnie podłogowe Chario 200-T,pomieszczenie to tzw azyl,przygotowany do odsłuchu muzyki,14m.

Gdyby nie okazja cenowa za kolumny,zapewne nigdy nie wstawiłbym podłogowych.

Recenzenci?:) i ci co nie słuchali Chario w dobrze przystosowanym pomieszczeniu określają brzmienie z wyeksponowanymi skrajami pasma,BZDURA!

Chario 200-T mają dwie 11,5cm membranki z zawieszeniem 14cm,określane jako 16,5,jak oni to mierzą?:))

Napiszę tak,żadnych ekspozycji dolnego czy górnego pasma,piękna średnica,kontrola basu,czystość wysokich,żadnych niepokojących sybilantów!

To wszystko w 14m gra wyśmienicie,dżwięk typowo monitorowy,całkowicie oderwany od kolumn z piękną głęboką sceną.

To na tyle.pozdr.

Raczej jestem na nie zdecydowany tylko teraz pytanie brać 200 czy 100? Nie wiem czy warto dopłacać ze względu na te 3cm :D (głośnika rzecz jasna) :P przypomnę że pokój 12m2

Gość rydz

(Konto usunięte)

Potrzeba byc może wydajniejszego wzmacniacza,seria Premium stoi wyżej od Silhouette.

Moim zdaniem warto.

Nie znam sprzedającego! nie mam nic wspólnego z aukcją z załączonego linku!

http://allegro.pl/chario-premium-1000-oryginalne-standy-okazja-i2531703141.html

przypomnę że pokój 12m2

Czytasz z uwagą? u mnie jest tylko 2 m2 więcej,grają 3drożne podłogowe!

Okazja pewnie ciekawa ale wolę wziąć nowy sprzęt. Skoro kwestię głośników mamy wyjaśnioną to może polecicie mi jakiś wzmacniacz do nich? Wzmak dla odmiany wezmę używany tak do 500zł. Nad, Rotel, MF?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Okazja pewnie ciekawa ale wolę wziąć nowy sprzęt. Skoro kwestię głośników mamy wyjaśnioną to może polecicie mi jakiś wzmacniacz do nich? Wzmak dla odmiany wezmę używany tak do 500zł. Nad, Rotel, MF?

?????,nie mam siły :):):):)

Dlaczego? :D Kolumny chce sobie wziąść na raty (nie jestem w stanie jednorazowo obecnie wydać takiej kwoty) dlatego raczej to będzie sklep i nowy produkt. Myśle że mi spokojnie wystarczą. Prosze o polecenie wzmacniacza :S

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.