Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o ampilitunery Yamaha

Makrys

Rekomendowane odpowiedzi

Każdego potencjalnego klienta KD powinno zastanowić że często każdy nowy, niby nowocześniejszy i zaawansowany technicznie sprzęt jest w tej samej cenie lub nawet tańszy. Dopłacają nam ??? Bardzo chwalony przeze mnie amplituner AV Yamahy RX-V-795a gdzieś w 2000 roku kosztował 3500 złotych i prezentował bardzo przyzwoity dźwięk w stereo. Po nim pojawiły się świetne, kapitalne, naszpikowane nowościami i cudownymi możliwościami amplitunery. Były podobnej a nawet większej mocy, kosztowały jednak już około 2000 złotych. W bezpośrednim porównaniu jakby ktoś podłączył boomboxa.

Jednakże w reklamówkach i firmowych folderkach pisano o niesamowitych możliwościach i nowych wyjściach.

Niestety okrojono ścieżkę dźwiękową, i o tym już nie pisano.

A nowe Yamahy o podobnej jakości dźwięku co 795a kosztowały już ........6000 złotych.

Tak właśnie o tym wyżej pisałem! RXV-795 miałem od nowości przez 10 lat i był ok i do kina i do stereo. Nowe badziewie to strata kasy. Polecam w zależności od budżetu zaczynać od DSP-A1, DSP-AX1... i dalej w zwyż + tunerek i będzie naprawdę ok i w kinie i w stereo. Przerabiając ten temat zatrzymałem się na AX-2000 do stereo + DSP-E800 z dekoderami DSP,DD i DTS jako uzupełnienie tyłu i centealnego, w domowych warunkach w zupełnaści wystarczy.

"Boombox", "strata kasy"? Zaraz, zaraz. Czy aby na pewno piszecie o amplitunerach, czy raczej o tanich głośniczkach komputerowych, które rzeczywiście są badziewne?

Rozumiem, że niektórym frajdę sprawia używanie efektowych zwrotów, ale nie bądźcie tacy skrajni.

Boombox był przenośnią aby zaakcentować porównanie dźwięku stereo pomiędzy amplitunerami Yamahy z połowy lat 90 ubiegłego wieku a współczesnymi. To naprawdę spora różnica. Boobmoxy nawet te najlepsze i największe charakteryzowały się niesamowicie wyeksponowanym kartonowym basem. Pomimo tego że basu miały i często aż zanadto, były synonimem efektowności.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Odnośnie Twojego porównania. Gdybym chciał osiągnąć lepsze brzmienie muzyki w stereo, z całą pewnością nie brnąłbym w tak stare amplitunery, tylko we wzmacniacz stereo podłączony pod pre-out współczesnego (lub kilkuletniego) amplitunera. A jeszcze lepiej w wielokanałową końcówkę mocy - aby identyczne mieć wszystkie kanały.

Odnośnie Twojego porównania. Gdybym chciał osiągnąć lepsze brzmienie muzyki w stereo, z całą pewnością nie brnąłbym w tak stare amplitunery, tylko we wzmacniacz stereo podłączony pod pre-out współczesnego (lub kilkuletniego) amplitunera. A jeszcze lepiej w wielokanałową końcówkę mocy - aby identyczne mieć wszystkie kanały.

co za technologia ona nas wykończy ,dlaczego w owych czasach jak kupie amplituner za 2 lub 3 tysiaki to jeszcze muszę myśleć o zakupie oddzielnej końcówki aby uzyskać dobry dzwięk ,i o tym się pisze coraz częściej ,kiedyś wystarczyło kupić amplituner za tą samą kasę (2 lub 3 tysiaki ) i było dobre kino i stereo niczego sobie ,co się porobiło w owych czasach :(

Pozdrawiam

Tomasz

co za technologia ona nas wykończy ,dlaczego w owych czasach jak kupie amplituner za 2 lub 3 tysiaki to jeszcze muszę myśleć o zakupie oddzielnej końcówki aby uzyskać dobry dzwięk ,i o tym się pisze coraz częściej ,kiedyś wystarczyło kupić amplituner za tą samą kasę (2 lub 3 tysiaki ) i było dobre kino i stereo niczego sobie ,co się porobiło w owych czasach :(

KIEDYś budowano lepsze klocki.

KIEDYś budowano lepsze klocki.

tutaj się zgadzamy,wystarczy taki przykład ze starej generacji CD-ki te z przed 20 laty ,dla przykładu PIONEER PD-S705 którego miałem gra do dzisiaj i laser od nowości ciągnie po dzisiejsze czasy ,a współczesne CD ile wytrzymuje laser i tych przykładów można przytoczyć multum

Pozdrawiam

Tomasz

Przepraszam ale Yamaha kojarzy mi się bardziej z motocyklami aniżeli sprzętem RTV. Jakoś nie mam przekonania do amplitunerów tej firmy.

A mi Yamaha zawsze będzie kojarzyć się przede wszystkim z przełomowym syntezatorem DX-7 z lat 80-tych. To po prostu wielki koncern

i jego część "dźwiękowa" też ma od wielu lat wyrobioną markę.

To też oczywiście bez urazy dla Waldka - po prostu każdy ma swoje sympatie także co do poszczególnych firm.

A tak przy okazji: gdzieś przeczytałem, że amplitunery Yamahy lepiej sprawdzają się w ostrzejszej i dynamiczniejszej muzyce. Czy takie uogólnienie

może być wg Was słuszne?

Handlarze probuja ci wcisnać jakies używane gówno - nie daj się zrobić w ch... .

Amplituner do kina musi być jak najnowsze żeby obsługiwał wszytskie formaty a żadne dekodery w żródle nie pomogą bo i tak wysyłać trzeba cyfrowo światłowodem a nie jkimś gównianymi czinczami. Wybrałeś bardzo dobra palete modeli wszystkie są znakomite. JBL i Whaferdale sobie odpuść ja Ci polecam kolumny oryginalne Yamaha ewentualnie jezeli chcesz coś lepszego to Pylon.

Handlarze probuja ci wcisnać jakies używane gówno - nie daj się zrobić w ch... .

Amplituner do kina musi być jak najnowsze żeby obsługiwał wszytskie formaty a żadne dekodery w żródle nie pomogą bo i tak wysyłać trzeba cyfrowo światłowodem a nie jkimś gównianymi czinczami. Wybrałeś bardzo dobra palete modeli wszystkie są znakomite. JBL i Whaferdale sobie odpuść ja Ci polecam kolumny oryginalne Yamaha ewentualnie jezeli chcesz coś lepszego to Pylon.

NIE SŁUCHAJ TEJ OPINII. !!!!

Kup sobie Yamahę DSP-A1 , AZ1 lub AX-1 i masz pozamiatane . Zacne klocki w kinie i w stereo. Z blu dasz zdekodowany każdy format sygnału poprzez czinch x 5. Po hdmi z terazniejszego sprzętu dźwięk mniej wciągający.

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

Po hdmi z terazniejszego sprzętu dźwięk mniej wciągający.
Jakość dźwięku w najmniejszym stopniu zależy od rodzaju zastosowanego połączenia. Dźwięk po HDMI jest mniej wciągający bo w tanich urządzeniach sekcja audio i zastosowane okrojone zasilanie jest zwyczajnie do kitu.

W starszych modelach przykładano do tego wagę, teraz liczy się coś innego: liczba wyjść HDMI i kanałów zniekształcających dźwięk z dekoderów wątpliwej jakości.

Jakość dźwięku w najmniejszym stopniu zależy od rodzaju zastosowanego połączenia. Dźwięk po HDMI jest mniej wciągający bo w tanich urządzeniach sekcja audio i zastosowane okrojone zasilanie jest zwyczajnie do kitu.

W starszych modelach przykładano do tego wagę, teraz liczy się coś innego: liczba wyjść HDMI i kanałów zniekształcających dźwięk z dekoderów wątpliwej jakości.

To proszę sobie porównać odsłuch muzyki raz po hdmi, a raz po cinch--niebo a ziemia, po hdmi d źwięk suchy i pusty. Przerabiałem to już na ampli Yamaha RV-X 3067 za 6,5 kzł ( to chyba nie jest taki biedronkowy ampli)???

To proszę sobie porównać odsłuch muzyki raz po hdmi, a raz po cinch--niebo a ziemia, po hdmi d źwięk suchy i pusty. Przerabiałem to już na ampli Yamaha RV-X 3067 za 6,5 kzł ( to chyba nie jest taki biedronkowy ampli)???

ale ja już tobie pisałem ze jeśli oczekujesz dobrej jakości w odsłuchu muzyki to musisz przestać interesować się amplitunerami ,tylko rozglądaj się za stereo

Pozdrawiam

Tomasz

ale ja już tobie pisałem ze jeśli oczekujesz dobrej jakości w odsłuchu muzyki to musisz przestać interesować się amplitunerami ,tylko rozglądaj się za stereo

Proszę czytać uważnie : do stereo to mam -powtarzam- Yamahę CX-1/MX-1. Na żadnym ampli w chwili obecnej nie słucham muzy !!!!!!!

Jeszcze raz powtarzam, jakośc dźwięku nie zależy od zastosowanych wyjść ( HDMI czy RCA) ale od zastosowanych komponentów w sekcji audio. Jeśli DAC i cały stopień jest beznadziejny to i dźwięk będzie beznadziejny.

• 2 tygodnie później...

do yamahy raczej proponuję szukać jasne kolumny ,coś z rodzaju B&W lud Paradigm

100% zgoda, od lat korzystam z zestawu Yamaha + Paradigm i jest to świetne połączenie. Co prawda przy muzyce lepiej brzmi dobry Rock niż klasyka ;)

• 4 lata później...

Czy ktoś może pomóc z moim amplitunerem. Samoczynna zmiana dźwięku DSP w tzw pętle. Co może być powodem takiego zachowania. Będę wdzięczny za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Film nie istnieje."

Albo wrzuć jeszcze raz albo opisz problem. Bo na razie nie wiem o co chodzi.

Nie wiem dlaczego nie przenosi z linku do youtuba.

Jak możesz to skopiuj link i wklej do przeglądarki. Czekam za odpowiedzią.

"Film nie istnieje."

Albo wrzuć jeszcze raz albo opisz problem. Bo na razie nie wiem o co chodzi.

Posiadam amplituner Yamaha RX-A810 po włączeniu urządzenia dekodery dźwięku ( 17 programów DSP ) samoczynnie się zmieniają. Mogę to zatrzymać naciskając przycisk ( main zone- power ) na amplitunerze ale pomaga to tylko na chwilę. Wg mnie problem powstał po aktualizacji oprogramowania do wersji 1.80. Poszukuje poprzedniej wersji 1.60 lub 1.47. Może wgranie starszej wersji rozwiązało by problem. Czy ktoś ma może w/w wersje oprogramowania.

Jeszcze raz powtarzam, jakośc dźwięku nie zależy od zastosowanych wyjść ( HDMI czy RCA) ale od zastosowanych komponentów w sekcji audio. Jeśli DAC i cały stopień jest beznadziejny to i dźwięk będzie beznadziejny.

ja tez się z tym zgadzam, a do lepszego stereo podłaczybym proponowany wcześniej wzmacniacz do wyjść PRE-OUT w amplu tylko nie wiem czy 810-tka takie ma, ma więc do stereo dokup wzmacniacz.

tzn Kolego , że wybrałeś Yamahę 810 i Roth Oli 30 tak .

Zresetuj ampla może co . Moze to nie aktualizacja jest tego przyczyną a jakieś ustawienia .

Reset amplitunera robiłem już kilkakrotnie. Wgrałem oprogramowanie najnowsze już chyba ze 4 razy. I cały czas jest ten sam problem.

Chyba że jest jakaś kombinacja przycisków która umożliwia automatyczna zmianę dekodera dźwięku.

Jak włączę PRE-OU problemu nie ma mogę normalnie użytkować urządzenie.

Bardzo dziwne zachowanie

Pre out nie jest włączone cały czas?

Stosujesz zewnętrzny wzmacniacz?

Witam. Podsiadam amplituner Yamaha RX-V381. Kupiłem mikrofon Trusta do karaoke jak to podłączyć aby działało?

Nie podłączysz mikrofonu do karaoke do amplitunera kina bezpośrednio. Musi być do tego jakiś mikser czy coś

Wejdz do menu ustawienia kolumn i dekoderów i napisz co masz poustawiane po kolei w każdym podmenu. Czeka Cię trochę zabawy jeśli chcesz.

jak jak włączysz PRE-OUT , a po co Ci włączać PR skoro nie masz wzmaka.

Wejdz do menu ustawienia kolumn i dekoderów i napisz co masz poustawiane po kolei w każdym podmenu. Czeka Cię trochę zabawy jeśli chcesz.

Wcześniej odłączyłem wszystkie głośniki i inne źródła dźwięku i problem pozostał

Jak odłączyłeś wszystkie głośniki, to skąd wiesz, że problem został skoro miałes odłączone kolumny :)

widziałem na wyświetlaczu w amplitunerze że dekodery dźwięku DSP automatycznie się zmieniają ( tak jak na filmie )

Przepraszam za pomyłkę chodziło mi o PURE DIRECT nie o PRE-OUT

A no właśnie. Bo pre out nie da się wyłączyć z tego co wiem.

Pure audio może nie być tego problemu bo tym guzikiem gasisz programy dps. Trudno żeby je więc zmieniał.

Wyślij na serwis jesli jest na gwarancji. Nie kombinuj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.