Skocz do zawartości
IGNORED

ECM New Series - polecane płyty

mathu

Rekomendowane odpowiedzi

O co dokładnie pytasz? Klasykę? Jazz? Cokolwiek?

ECM New Series to są generalnie świetnie wydane płyty, z dobrze zrealizowanym dźwiękiem i porządnymi książeczkami, w których nie leje się wody na siłę.

Ja mam m.in Strawińskiego, tria fortepianowe Czajkowskiego (Kremer, Buniatishvili), mam partity Bacha (Andreas Schiff), mam z tej serii ze trzy CD Hilliardsów, znajomy zachwyca się nagraniami Arvo Parta, wydanymi właśnie w ECMNS. Generalnie każdą z płyt, które mam mogę polecić z czystym sumieniem. Można mieć czasami zastrzeżenia co do techniki wykonawczej, ale raczej nie ma tam gniotów, a od strony technicznej nie ma się do czego przyczepić. Nowoczesna stylistyka serii też bardzo przyjemna.

...Lubiłem twoją aksamitną woń, długie podróże w delcie twoich nóg....

Tak jak już JazzyFan napisał, wydania ECM New Series trzymają wysoki poziom i praktycznie wszystkie pozycje są godne uwagi. Ze smutnych klimatów sprawdż Carolin Wildman / Denes Varjon - Robert Schumann: The Violin Sonatas. Z wesołych to Rolf Lislevand z płytkami Nuove musiche i Diminuito. Polecam Ambrose Field / John Potter - Being Dufay, następnie Vladimir Godar i płytkę Mater, Arvo Part - wszystko... i całą masę innych wykonań z katalogu ECM New Series. Eksploruj temat, a na pewno znajdziesz wiele wartościowych nagrań, którymi będziesz zachwycony.

Pozdr, M

Parker's Mood

Dla każdego coś innego :).

Dorzucę dwie propozycje :

Veljo Tormis "Litany To Thunder"

Anja Lechner,Vassilis Tsabropoulos "Chants,Hymns and Dances"

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• 3 tygodnie później...

Mam od wczoraj taki boks. Rewelka pod każdym względem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale New Series to chyba przede wszystkim inna muzyka ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• 4 tygodnie później...

Zamawiam na próbę to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.