Skocz do zawartości
IGNORED

Ktory z preampow warto kupić?

velchinaski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ktory z tych preampow byscie mi polecili bo szukam jakiegos dobrego do mojego gramofonu Dual

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96190-ktory-z-preampow-warto-kupi%C4%87/

Chyba wybiore ten od Feliks Audio bo chwalony byl tu a ten tanszy to no name ;)

Ale czy przy moim sprzecie bedzie slyszalna roznica dzwieku ? Nad c350 gramofon Dual 1246 z ortofonem VMS 20EB MkII głośniki B&W 603

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Różnica może być kolosalna, ale oczywiście nie musi. Preamp phono stosunkowo łatwo sknocić, tzn. źle zrobić korekcję, przez co może być bulgot i brak góry albo jasno i brak basu. Może faktycznie Feliks pewniejszy, przynajmniej mógłby Ci coś poprawić, jeśli będzie trzeba. Ale nie wiem, tak tylko strzelam.

Wiesz bass w Nad C 350 jest z duzym zapasem ten piecyk emanuje srodkiem w polaczenie z moimi B&W tylko tez czytalem ze Pan Feliks bywa niedostepny ;) Napisalem emaila czy mozna zwrocic jak by mi nie odpowiadal .Bardzo chcialbym uslyszec ta roznice ;)))

A mozesz polecic jakis dobry kabel by spiac mojego nada z ta lampa ???

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie wierzę w kable :-) Mam wszędzie ruskie srebrzone kable ze sprzętu pomiarowego albo polskie wojskowe kable ze srebrzonej miedzi w teflonie, jeśli trzeba duży prąd i/lub napięcie. Innych nie używam. Możesz spróbować poszukać preampa RIAA, który ma potki do zmiany korekcji - balans tonalny takiego dziada można sobie dobrać do systemu i preferencji.

To naprawde mnie zaskoczyles ;) Ja wierze bo sam wymienilem i sluchac od razu roznice ale nvm. Co do korekcji nie lezy mi to mam dosyc galeczek chce dzwiek dobry sam w sobie bez podbijania i tego wszystkiego.Ale dziekuje za opdiwiedz w moim watku ...czekam na emaila ale chyba zdecyduje sie na tego ;) Pozdr

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ale to nie jest podbijanie ani nic. Preamp phono nie tylko wzmacnia sygnał, ale też bardzo silnie zmienia przebieg charakterystyki częstotliwościowej. Korekcja RIAA jest po to, żeby wysokie tony na winylu były mniej wrażliwe na szum materiału, dlatego są nagrywane znacznie głośniej: http://en.wikipedia.org/wiki/RIAA_equalization Preamp phono tłumi górę o 20 dB i podbija bas o 20 dB, wiec czy chcesz czy nie, korekcja I TAK w tym urządzeniu jest, jest jego najważniejszą częścią. Potki dają Ci możliwość zmiany parametrów korekcji, żeby dopasować ją do swoich preferencji, tylko tyle. EQ we wzmaku odłączysz, wiadomo, ale w pre phono zawsze będziesz ją miał. Więc czemu jej nie użyć do ustawienia sobie takiego balansu jak lubisz?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Obecnie chyba każdy pre phono używa korekcji RIAA, kiedyś były jakieś inne, ale chyba całkiem wyginęły. Konkretnego urządzenia Ci nie wskażę, bo nie siedzę już w temacie. Kilka lat temu zbudowałem kilka preampów gramofonowych i wiem, że zmiana parametrów korekcji jest łatwa - dlatego o tym piszę.

... możliwość zmiany parametrów korekcji, żeby dopasować ją do swoich preferencji ...

tak panie to przed wojna robili

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-10133-0-68185500-1344513392_thumb.jpg

ale nie żeby było miło , lecz by każda wytwórnia miała szanse zagrać jak należy

miałem ten komplet, niestety w dwóch pudłach, zasilanie z monobloków, w sumie na dziś to upierdliwość

ale działały te korekcje na tyle fajnie, że nadal myślę nad złożeniem tego pre

post-10133-0-05713200-1344514600_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.