Skocz do zawartości
IGNORED

6,5V na żarzeniu- konsekwencje

ricon

Rekomendowane odpowiedzi

Żadne, poniżej 5% wahań znamionowego.

Niby ponieżj 5% znamionowego ale nie wiemy jak waha się napięcie w sieci..

Przy spadkach napięci może się okazać że napięcie żarzenia jest za niskie....

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Lepiej dogrzane? Są przegrzane. Gdyby było lepiej, to w katalogu by napisali, że lepiej jest żarzyć 6,5V. Jest coś takiego, jak optimum, a optimum to 6,3V, nie 6,5V. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Witam! Ja nikogo nie wprowadzam w błąd. Lampy mają 5 procent tolerancji, a to oznacza, że mogą pracować z napięciem żarzenia od 6V do 6,6V. To, że lepiej żeby miały 6,5V aniżeli 6,1V to słowa ludzi z jeszcze większym doświadczeniem jak ja. Osobiście sam mam w tej chwili na żarzeniu 6,5V.

Pozdrawiam adam2948.

adam2948.

Nie wprowadzasz w błąd ale i nie przekazujesz pełnej informacji. Lampa pracuje poprawnie przy plus minus 5% napięcia żarzenia a to znaczy, że wzmacnia sygnał jak należy ... ale nie oznacza to, że odbywa się to bezkarnie. Przy 6,3 V żarnik ma ok 850-875 stopni C a przy 6,6 V zbliży się do 950 stopni C. Zgodzisz się chyba z faktem, że wyższa temperatura ma jakiś tam wpływ na trwałość nie tanich lamp ?

W każdym razie a moim Yaqinie MC-100B stwierdziłem ponad 6,6 V i będę wkrótce obniżał napięcie szeregowymi rezystorami 0,05 R w obwodach napięcia żarzenia gdyż lampy Kt-88 do tanich nie należą.

Pozdrawiam lampowców.

Witam! Oczywiście, że masz rację. Chodziło mi tylko o to, że lepiej jest jak lampa ma troszkę większe napięcie od nominalnego, aniżeli niższe. Napięcie poniżej nominalnego gorzej wpływa na żywotność lampy, jak lekko zawyżone. Pozdrawiam adam2948.

Witam! Oczywiście, że masz rację. Chodziło mi tylko o to, że lepiej jest jak lampa ma troszkę większe napięcie od nominalnego, aniżeli niższe. Napięcie poniżej nominalnego gorzej wpływa na żywotność lampy, jak lekko zawyżone. Pozdrawiam adam2948.

Dlaczego napiecie o 0.1V nizsze od znamionowego mialoby zmniejszac zywonosc lampy bardziej niz napiecie 0.1V wieksze od znamionowego?

server unreachable;--

Napięcie poniżej nominalnego gorzej wpływa na żywotność lampy, jak lekko zawyżone. Pozdrawiam adam2948.

to wytłumacz to Parawiciniemu z E.A.R.

w swoim 859 stosuje PCC88 z żarzeniem 6.3V jak dla ECC

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Napięcie poniżej nominalnego gorzej wpływa na żywotność lampy, jak lekko zawyżone.

Nie jest to prawda. Lampa niedożarzona ma mniejsze możliwości emisyjne, ale jeśli nie wykorzystujemy znacznego prądu (np. wiele stopni napięciowych pracuje z prądem rzędu zaledwie 10% maksymalnego), obniżenie temperatury katody może wręcz zwiększyć żywotność lampy. Pisze o tym Rainer zur Linde i bodajże Hennel, ale tego drugiego nie jestem pewny.

Witam! Z tą emisją to masz rację, ale w internecie można wiele przeczytać. Ja się trzymam tej wersji i to tyle cyt: Niedożarzenie wpływa żle na lampę, bo katoda nie jest w stanie emitować dobrze elektronów, gdyż jest po prostu za zimna i brakuje jej energii. W ten sposób dochodzi do szybszego wyniszczenia katody lampy. Jak dla mnie to możecie żarzyć i 6-oma woltami.

Pozdrawiam adam2948.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jeden post wyżej to wytłumaczyłem, ale co tam. Podawanie autorów książek specjalistycznych, argumentowanie - kogo to obchodzi. Ważniejsza jest randomowa "opinia" kogoś tam z internetu, która mówi, że "katoda nie jest w stanie emitować dobrze elektronów"... Jak grochem o ścianę, tylko ręce załamać.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Kolejny... Napisane jak byk, że w pewnych sytuacjach niedożarzenie jest dopuszczalne, a nawet można czerpać z niego korzyści, a tu znowu czytam, że "niedożarzenie (...) miałoby być gorsze"... Jak grochem o ścianę. W dodatku z błędami ortograficznymi, które aż wykłuwają oczy.

Kombinuję z włożeniem ccs'a do 845 (układ zbliżony do tzw. magazynierowego), ale mam zbyt mały zapas napięcia na trafie i żeby poprawić filtrację onego ccs'a muszę obniżyć napięcie żarzenia o owe 5% z 10V, do 9,5V (niestety w testach na oscyloskopie powinienem zejść do 9,0-9,1V, żeby zbić tętnienia na maksa, ale to już lekka przesada z niedożarzaniem) . Lampa pracuje na jakiś 75-80% mocy admisyjnej.

Jakieś komentarze, na ile to może się sprawdzić?

Prawdę mówiąc też się trochę tego obawiam.

W testach po wyprostowaniu za kondensatorami i prostownikiem pełnookresowym na diodach shottky mam ok. 11V do spożytkowania na jak najefektywniejszą filtrację. W testach dawałem kondenastory 18mF x 2 = 36mF. Przebieg typowy ładowania dużej pojemności - piła z peakiem na początku. Przy spadku napięcia ok. 1V - czyli na lampie miałem znamionowe 10V układ ccs "magazyniera" zaczynał mi obcinać górki tych peaków, im większą różnicę napięcia, tym bardziej. Przy 9V już pracował w pełni. Każda dziesiąta V obniżała tętnienia. Czy to ma w ogóle sens?

Trenowałem też wersję CLC - 18mF-5mH-18mF, cewka z drutu 1,4mm średnicy 220 mOhm z dużym rdzeniem, efekt - na oscyloskopie widać było pofałdowania na sinusoidzie, ciut wyglądające na wzbudzenia - w PSUD podobnie wyglądały symulacje. Co ciekawsze przy tych wartościach nie było specjalnie lepiej, a cewka "zjadała" mi bezcenne napięcie.

Symulacje z dławikiem 140uH i większymi pojemnościami - też nie wykazywały poprawy w PSUD w stosunku do C, kształt owszem sinusoidy, o ile sie zgrały pojemności przed i po dławiku - napięcie tętnień wzrastała czasami i to całkiem sporo.

Symulacje z układem CRC. O! Zaskoczenie, znacznie lepiej, przy 0,1R dostawałem 3x niższe tętnienia niż z dławikiem 140uH 24mOhm.... Zero dzwonienia i kształt łagodnie kopniętej połówki sinusoidy. Przy CRC 25mF-0,22R-36mF tętnienia na poziomie 5mV i zmieszczę się spokojnie z 10V.

Co wybrać? Jakie macie doświadczenia? Mogę próbować z CRC z R=0,1 Ohm i układem magzyniera ale mam wątpliwości, czy to w odsłuchu potem nie będzie kiepskie.

Niestety odsłuchowo nie sprawdzę tego, bo reszta wzmaka rozgrzebana. Mogę ew. sprawdzić efekty na oscyloskopie... Nie chcę też później grzebać w żarzeniu, indukcyjności chyba wykluczam, coś za bardzo mi podpadają.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Madly, a nie lepiej podejść do problemu od drugiego końca? W większości traf zasilających EI da się dowinąć 2-3 zwoje i zarobić to napięcie, którego Ci tak brakuje. A jak masz toroid to w ogóle trywiala. Pomyśl o tym, bo szarpiesz się z ułamkami wolta, a co będzie jak sąsiedzi powłączają mikrofalówki, bojlery czy jakieś tego typu rzeczy? Stracisz 5V w gniazdku i plan się rozsypie.

Nie w tej wersji. Po pierwsze trafo jest zalane żywicą, w puszce i na kształtce EI, nie mam kompletnie miejsca na cokolwiek więcej. Następna wersja w wielkiej obudowie będzie miała 2 trafa od ups'ów po 200W każde na 12V AC, wtedy pójdą tam 8szt. gigantów Nichicony KG Superthrough GoldTune, CCS z odpowiednim zapasem napięcia na żarzeniu. Sama sekcja żarzenia 845 będzie ważyć ponad 10kg i zajmować przestrzeń większą, niż obecne chasis całego obecnego wzmaka. Ale to pieśń przyszłości i przy moim braku czasu zapewne przyszłe wakacje. Stąd też alpejskie kombinacje, jak zrobić najlepiej w bardzo ograniczonej przestrzeni z tym, co mam.

Pytanie należy zatem postawić, czy CCS wg schematu

z forumowego wątku tzw. magazynietr dht ccs:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub w nowszej wersji autora tego rozwiązania Kees'a Soeters'a:

Ukryta Zawartość

pracujący na granicy regulacji ma sens w tym przypadku, czy dać sobie spokój i lecieć tylko na filtracji pasywnej CLC lub CRC.

Tej nowszej wersji nie testowałem, ma szanse mieć większe tłumienie tętnień.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

....dać sobie spokój i lecieć tylko na filtracji pasywnej CLC lub CRC. ;-)

Tak jak napisał Piotr, jeśli napięcie ci siądzie w sieci dupa z regulacji i zamiast lepiej będziesz miał gorzej.

W praktyce to 100% prawdopodobne kiedy po godzinie 16:00 jest największe obciążenie sieci ..

Ewentualnie dokręć blachę do tyłu wzmacniacza i na blasze przymocuj troid do żarzenia. Balach może być wysokości nie przekraczającej wysokości puszek traf, pomaluj farbą strukturalna na kolor kubków od traf. W ten sposób zyskasz przestrzeń montażową która będzie się podstępna za wzmacniaczem a jednocześnie nie będzie mocno "razić" wzroku.

a.

Kolejny... Napisane jak byk, że w pewnych sytuacjach niedożarzenie jest dopuszczalne, a nawet można czerpać z niego korzyści, a tu znowu czytam, że "niedożarzenie (...) miałoby być gorsze"... Jak grochem o ścianę. W dodatku z błędami ortograficznymi, które aż wykłuwają oczy.

Czy teraz jest jasniej:

Witam! Z tą emisją to masz rację, ale w internecie można wiele przeczytać. Ja się trzymam tej wersji i to tyle cyt: Niedożarzenie wpływa żle na lampę, bo katoda nie jest w stanie emitować dobrze elektronów, gdyż jest po prostu za zimna i brakuje jej energii. W ten sposób dochodzi do szybszego wyniszczenia katody lampy. Jak dla mnie to możecie żarzyć i 6-oma woltami.

Pozdrawiam adam2948.

Nawet jesli tak by bylo to nie wyjasnia dlaczego niedozarzenie o taka sama wartosc jak przezarzenie mialoby byc gorsze.

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.