Skocz do zawartości
IGNORED

Drapak peezeeta

peezeet

Rekomendowane odpowiedzi

tak sobie czytam ostatnie wpisy i nie wiem co mam myśleć

gramofony z ciężkimi talerzami są złe

bo co?

bo długo się kręcą? no tak maja pewnie gówniane łożyska, niestety dobrze spasowane stąd pewnie ten problem

niszczą płyty które są na nie "wrzucane" w biegu, to jakieś jaja

przecież nie jesteśmy lebiegami, po miesiącu takiej zabawy staje się to takim odruchem jak oddychanie

co więcej po kilku latach obserwacji

-uważam-

że więcej szkody winylowi przyniesie igła za 1000zł niż moja wymiana płyty w biegu

ba

oficjalnie przyznaje się ze płyty wymieniam w biegu tak ze nie polecam ich kupować, ostatnio słucham mniej , taka karma, ale jak już talerz się kręci to minimum 5 godzin, co więcej zdarzyło mi się kilka razy zapomnieć ze mam włączony napęd i sesje "obrotowe"bez płyty trwały po kilkadziesiąt godzin

i co?

i jajo proszę państwa, nic się nie zatarło , nie spiekło,a pewnie musiało by już.

no ale jak mniemam gdybym miał talerz który zatrzymuje się po sekundzie ,albo łożysko słyszałbym z 3 metrów to nigdy bym nie miał problemów z niszczeniem winyli i może nawet fajnie by się słuchało tych zgrzytów w głośnikach.

aaa używam podkładki na talerz, tak dla jasności.

nic to uczę się ciągle się uczę.

pozdr.

Tak przy okazji, drugiego ramienia na razie nie stawiam ale czy to dobra oferta;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Pozdro

Oppps, doczytałem ze to na 78 rpm. W taki hardcore nie idę.

BTW mój EAR dostał dzisiaj upgrade kondensatorów, walczyłem cały wieczór, jutro odpalam.

Pozdor

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muszę przewietrzyć mój system…

aaaa, teraz doczytuje masza uważaj

309-ok 10g

koetsuGM-x5podatności

odpuśćmy sobie opowiadania że to dla 100 Hz

na tym forumie temat był już wałkowany ;(

częstotliwość rezonansowa obliczona na szybko ponad15Hz

po odsłuchach wiem jedno SME i japońskie twardziaki to nie ten kierunek jak dla mnie

pozdro

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

przecież nie jesteśmy lebiegami, po miesiącu takiej zabawy staje się to takim odruchem jak oddychanie

co więcej po kilku latach obserwacji

-uważam-

że więcej szkody winylowi przyniesie igła za 1000zł niż moja wymiana płyty w biegu

Święta prawda, też nie rozumiem tej paniki.

Płyty wymieniane w biegu mają się wyśmienicie.

Tak przy okazji, drugiego ramienia na razie nie stawiam ale czy to dobra oferta; http://www.ebay.de/itm/KOTETU-Mono-Tonabnehmer-von-Miyajima-Lab-Japan-/370845938491?pt=Plattenspielerzubeh%C3%B6r&hash=item565823f33b ?

Pozdro

Oppps, doczytałem ze to na 78 rpm. W taki hardcore nie idę.

BTW mój EAR dostał dzisiaj upgrade kondensatorów, walczyłem cały wieczór, jutro odpalam.

Pozdor

Kotetu jest z dwoma profilami igły dostępna: 3,0 mm dla 78 rpm i jest też 0,7 mm dla mono 33 rpm

Chciałbym usłyszeć Zero gdy tylko nadarzy się okazja. Teraz nasłucham się dl-102, będzie co porównywać.

Tutaj są te wkładki i reszta badziewia Miyajima

Gość masza1968

(Konto usunięte)

aaaa, teraz doczytuje masza uważaj

309-ok 10g

koetsuGM-x5podatności

odpuśćmy sobie opowiadania że to dla 100 Hz

Oczywiście fubb masz rację - dzięki.

Wziąłem nie tą wkładkę. Właściwa jest Koetsu Black (a nie Goldline)

http://www.vinylengine.com/cartridge_resonance_evaluator_results.php?m=Koetsu+Black&cm=9.5&dc=14&search=search

Witam,

mój EAR 834p został zmodyfikowany. Spodziewam się dużej poprawy, klocek powinien podskoczyć o jedna albo i dwie półki cenowe.

Tutaj opis, na którym wzorowałem modyfikację:

Ukryta Zawartość

Tak wyglądało przed:

rpr1.jpg

Zakres prac:

- wyrzucenie z toru dwóch kondensatorów pomiędzy lampą Va a V2, zastąpiono wysokiej jakości rezystorem.

- kondensatory w torze sygnałowym zamieniono z MKP na Supreme Mundorf Silver/Gold/Oil

- kondensatory w RIAA zamieniono na dokładnie sparowane silver mica.

- zamienionio kondensatory w katodach na ELNA Silimic II

- zamieniono kondensator filtrujący, poniewaz Mundorf robi elektrolity wysokonapięciowe podwójne Tomaszewski zmodyfikował układ na pojemność 47uF w każdym kanale.

- zamieniono kondensatory elektrolityczne w zasilaniu na Mundorf MLyiyc HF i AG.

- dwa kody 100uF/250 V zostały poniewarz jest to podwajacz napięcia i nie da się zastosować podwójnego elektrolity. Ten który posiadam 100uF+100uF zostanie dodany dodatkowo do układu wg. projektu Tomaszewskiego.

- kable do potencjometru Alpsa wymieniono na miedź beztlenową Kimbera. BTW zastanawiam się nad całkowitym ominięciem tego porencjometru.

Tak to wygląda po, oczywiście z lampami ECC81 Marconi:

q3ya.jpg

g9vh.jpg

r0qo.jpg

lxlf.jpg

21dv.jpg

c4tp.jpg

t4h7.jpg

stj4.jpg

Kupa zabawy z lutownicą w ręku i radocha wykonania czegoś samemu, szczególnie w upychaniu tego majdanu w tak małej obudowie :).

Zaraz zacznę słuchac i wygrzewać. Dam znać jak brzmi.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

No brawo! Brawo!

Wracając do wkładek.

Rozglądam się za wkładkami London (Decca) Super Gold lub Jubilee.

Gdyby ktoś chciał się przypadkiem pozbyć, to ja chętnie.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Gratuluję dobrej zabawy. Ja niestety już niczego u siebie nie poprawię. Tak było od początku. Wymieniłem oczywiście tylko lampki.

Zasilanie jest w oddzielnej obudowie.

Gratuluję dobrej zabawy. Ja niestety już niczego u siebie nie poprawię. Tak było od początku. Wymieniłem oczywiście tylko lampki.

Zasilanie jest w oddzielnej obudowie.

Na szybko: góra, góra i jeszcze raz góra ... nawet nie wiedziałem, że mam na płycie takie rzeczy nagrane. Każdy talerz perkusji słychac na scenie nawet jak jeden gra mocno a drugi tylko brzęczy. Słychac najdelikatniejsze musnięcia talerza pałką czy miotłą :).

Idę kosic trawnik.

Pozdro

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Na szybko: góra, góra i jeszcze raz góra ... nawet nie wiedziałem, że mam na płycie takie rzeczy nagrane. Każdy talerz perkusji słychac na scenie nawet jak jeden gra mocno a drugi tylko brzęczy. Słychac najdelikatniejsze musnięcia talerza pałką czy miotłą :).

Znowu jesteś w gorącej wodzie kąpany jak z wkładką :)

Daj im z 20 godzin popracować ;)

Znowu jesteś w gorącej wodzie kąpany jak z wkładką :)

Daj im z 20 godzin popracować ;)

No wiem ... to tak na gorąco. Z cyfrowego źródła z regulowanego wyjścia liniowego podam 2% sygnału na wejście, niech cicho gra 24/7. 20 godzin będzie za mało. 50-100.

Wygrzewanie plackami zamęczy mnie na śmierć.

Pozdro

Tam u ciebie parę lepszych kondensatorow daloby sie zalozyc. Chyba ze konstruktor przesluchiwal garsciami pod katem sonicznym i wybieral najlepiej grajace a nie najtansze przyzwoicie grajace.

Wracjac do EARa moj dzisiejszy koszt to:

- 4500 zl za oryginal, wersja 834p, MM/MC z regulacja wzmocnienia oraz z dwoma FETami na wejsciu

- 1000 zl za 3 szt ECC81 Marconi.

- 1500 zl za kondensatory z wczorajszego upgradeu.

Robocizny, konsulatcji i pomocy Tomaszewskiego (wielkie uklony i podziekowania) nie licze.

Oprocz dokladniejszej gory napisze w skrocie: precyzja, precyzja i precyzja. Naturalnosc, lekkosc i swoboda brzmienia. Sam jestem ciekaw kolejnego porownania z Moonem miniabyra. A mamy tez inna lampe na oku, tez zbudowana z topowych elementow.

To byl ruch w dobrym kierunku.

Drapak i koliberek mają godnego partnera a ... mam jeszcze pewne pomysly i nie powiedzialem ostatniego slowa.

Pozdro

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Tam u ciebie parę lepszych kondensatorow daloby sie zalozyc. Chyba ze konstruktor przesluchiwal garsciami pod katem sonicznym i wybieral najlepiej grajace a nie najtansze przyzwoicie grajace.

No nie mów, że słyszysz markę kondensatora w zasilaniu :)

Zwracam raczej uwagę na części w torze sygnału.

Aaaa .... dodam, ze ceramiczna mata Kenwooda i outer ring do kompletu zostaly u mnie, a Harmonix wrocil do wlasciciela.

Pozdro

No nie mów, że słyszysz markę kondensatora w zasilaniu :)

Zwracam raczej uwagę na części w torze sygnału.

zapewne na pewno nie ale ... jutro zamierzam uslyszec. Wymieniam jakies slabe 8 x 22.000uF w zasilaniu Passa (klasa A) na Mundorfy.

Mam zamiar miec lepszy bas.

A czy V-Capy czy Mundorfy są lepsze nie zamierzam sprawdzać.

Pozdro

Być może. NOS, NIB z roczną gwarancją, a nie od "chińczyka" z eBaya.

Masz po 33zl/szt na sprzedaż?

Kupię ale ... mają być prawdziwe NOS i NIB, oczywiscie takze w pomiarach.

Mam te lampy juz rok i oslawione Telefunkeny ECC83 smooth plates w tym EARze zostale zmiecione z powierzchni ziemi. Sam sluchalem.

Za kondensatory pewnie tez przeplacilem bo moglem kupic np. tansze Mundorfy albo Jantzeny.

A za Zonteka to na pewno przeplacilem bo po co mi taki gramofon? Tezbea bylo kupic Universuma z MF-100.

Zycie nie konczy sie na pieniadzach, a zaczyna sie na przyjemnosciach. To lepsza zasada.

Pozdro

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Spoko, spoko. Za dobre i pewne lampy niestety trzeba zapłacić. Ja też nie wierzę w lampowe okazje.

Np moje ukochane Siemensy CCa, od czasu do czasu pojawiają się na eBayu za 500-700 zł para. Kiedyś takie kupiłem i porównałem z tymi za 1100zł. Nie było porównania :)

Za kondensatory pewnie tez przeplacilem bo moglem kupic np. tansze Mundorfy albo Jantzeny

Mogłeś także V-capy ale by bolało ;)

Tezbea bylo kupic Universuma z MF-100.

O! I to jest słuszna koncepcja. By człowiek siedział na czterech literach i słuchał płyt a nie ciągle kombinował co by tu jeszcze spieprzyć :)

Nie dziwie sie, ze Telefunkeny sie w tym EAR nie sprawdzily, On gra dosyc chudo. Porownywalismy z kolega, mam takie pre jak MAciek. Kolega troche sie wkurzyl, ze nie zamowil sobie Phasta zamiast Ear'a. Mialem na testach tez u siebie Ear 834p Deluxe oraz ASR Mini Basis. W sumie ASR i Phast graja duzo rowniej od EAR, ktoremu troche powloczy bas( ale mozliwe, ze z Mundorfami tego problemu nie bedziesz mial). Kolega wymienil standardowe lampy na Tesle ktore ja dostalem od Wolodii do Phasta i gra to lepiej, pelniej i troche rowniej. Nie testowlismy z Telefunkenami Ribbed Plate (Je uzywam w phascie), ale mysle, ze byloby za chudo w Ear. Kolega jest ciekaw jakie beda zmiany u Ciebie (po wygrzaniu) i po gwarancji moze zrobi podobny zabieg.

Pozdrawiam

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

U mnie pasuje ja ktrzeba;)

Sa suoer ciche a to bardzo wazne w pre:) 3 lampa to u mnie tesla, narazie nie ruszam:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Mialem na testach tez u siebie Ear 834p Deluxe oraz ASR Mini Basis. W sumie ASR i Phast graja duzo rowniej od EAR, ktoremu troche powloczy bas

Też zauwazylismy to z miniabyrem porównując z Moonem. W EARe bas był słabiej kontrolowany. Zobaczymy jak będzie teraz.

Pozdro

Mam jeszcze JAN ECC83 z produkcji z lat 80-ych i w magnetofonie ECC83 Mullarda za lat 50/60-ych, jak do mnie wróci to wyjme na chwilę i porównam.

Pozdro

Po tej zmianie czasu spać dzisiaj rano nie mogłem. A była roboto to zrobienia.

Stąd się weźmie porządny bas w mojej końcówce Passa:

Ukryta Zawartość

I temperatura tym kondom nie straszna.

Inwestycja coś ok. 650 zł. Jestem przekonany, że to dobrze zainwestowane pieniądze. Coś mi się zdaje, że dzisiaj pogram na tranzystorze.

Pozdro

Diżejska konsola jest, to i didżejskie głośniki muszą być.

Strasznie długa ta guma od majtek.

Macondo6_1.jpg

Ale się to kocisko ułożyło ... koty wiedzą co dobre :).

Pozdro

MicroDual2.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tak ma

Czy ja dobrzxe widze, że ta jedna guma napędza oba talerze na raz?

A te "kabelki" z tyłu to mają chyba za mały przekrój, basu nie będzie.

To jest gość, odtwarza CD-ki na gramofonie, excel ucz się! Pewnie jedno ramię do CD-ków, drugie do winyli.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to za Pass, ze ma problemy z bassem?;)

Wylaczajac tego dziwnego gramiaka to diably i tuby wygladaja czadowo w tym kolorze!

A te sieciowki przy gramiaku to chyba wpiete w nieodpowiednie gniazda;)

Co to za Pass, ze ma problemy z bassem?;)

DIY Pass Aleph M, klasa A na dwóch tranzystorach na kanał, bodajże 2 x 20W.

Ukryta Zawartość

Nie ma problemów z basem ale bas będzie miał jeszcze lepszy. Płytki zrobione na dobrych elementach ale jak go kupiłem to gość oszczędzał na obudowie, gniazdach, kabelkach i kondensatorach elektrolitycznych właśnie. Musiałem wszystko zrobic od początku porządnie. Gdzieś w DIY jest wątek.

Pozdro

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.