Skocz do zawartości
IGNORED

Biały zestaw kolumn do 2000 PLN

dryas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

amp już wybrany i będzie to Onkyo TX - NR609 w kolorze srebrnym :)

i do tego chcę zestaw kolumn w białym kolorze. Dla mnie wygląd kolumn jest równie ważny jak ich brzmienie i nie chcę żadnych drewnianych kolorów, a właśnie białe.

Myślałem o Jamo S606 bo bardzo mi się podobają. Niestety większość osób odradza te kolumny z powodu jakości dźwięku.

Tak więc może ktoś się orientuje czy znajdę coś podobnie wyglądającego w takiej cenie? No, powiedzmy do 2500 zł.

Pokój ma ok. 26 m (salon z aneksem kuchennym)

40% gry na PS3

30% filmy

30% muzyka (głównie klasyka, jazz i oldies - szeroko pojęte)

https://www.audiostereo.pl/topic/96464-bia%C5%82y-zestaw-kolumn-do-2000-pln/

Nie do końca rozumiem czemu te kolumny były Ci odradzane. W tym segmencie cenowym nie wypadają wcale źle na tle konkurencji. Jeżeli ktoś patrzy przez pryzmat hi-end, albo nawet po prostu droższych produktów to faktycznie będzie Ci odradzać Jamo. Ja osobiście uważam, że powinieneś się przekonać na własne ucho. Alternatywnie możesz pomyśleć nad małym "plastikami" od Harmana. Chociaż to 26m raczej decydowałbym się na Jamo, które dodatkowo świetnie się prezentują na żywo.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

witaj,

popieram kolegę powyżej, wybór Jamo 606 w tym przedziale cenowym i do amplitunera Onkyo jest optymalny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A ja polecę Monitor Audio RX6. Można znaleźć na Allegro używane (chyba takie białe widziałem parę dni temu). Będą trochę droższe, ale to zupełnie inna liga. Miałem okazję takich słuchać w stereo. Byłem zachwycony.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Generalnie na Jamo S606 jest "nagonka". Także na tym forum. Ktokolwiek nie napisze, że ma ten zestaw, to zaraz sypią się głosy, że to niemal najgorszy z możliwych wybór. Ktoś się o nie pyta, to zaraz gremialnie się mu je odradza. Chciałem ich posłuchać w jednym miejscu w Warszawie to zostałem potraktowany jak ubogi krewny, bo nie zażądałem minimum, bo ja wiem, Klipscha. Mam więc mętlik, bo naprawdę mi się wizualnie podobają. Biały zestaw HK plastikowy raczej odpada, bo jakoś tak niesolidnie wygląda, choć niewykluczone, że gra niezgorzej; nie słyszałem. Ale jakoś nie mam zaufania do takich mini - zestawów. Monitor Audio całkowicie odpada, choć żałuję :) , napisałem wszak jakim budżetem dysponuję na zestaw - a ta kolumna w białym kolorze kosztuje więcej za sztukę!!! Nie wątpię, że będzie grała lepiej o Jamo, ale niestety mam tyle ile mam i muszę szukać w ramach tego budżetu.

dryas w takim razie swobodnie możesz decydować się na Jamo. Ostatnio odwiedził mnie klient, któremu powiedziano, iż jak nie wyda na zestaw 20 tys. to nie będzie miał dźwięku o przyzwoitej jakości. Witki mi opadły. Grunt to znaleźć coś optymalnego w sugerowanym przedziale cenowym. I takim właśnie produktem jest Jamo S606 - który dodatkowo spełnia Twoje wymagania estetyczne.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Jest jeszcze kwestia tej "białości", która ciebie interesuje gdyż producenci robią kolumny białe na wysoki połysk tzw. HiGloss czy HGL i są też w białej okleinie na której widać słoje jak na szafce na buty, albo nawet badziewiasto-białe :) tak jak kiedyś króciutka seria KEF'a z serii iQ wykonana z jakiejś chropowatej nienaturalnej okleiny pomalowanej na biało. Moim skromnym zdaniem najładniejsze białe kolumny to te z oznaczeniem HGL i to na całej kolumnie a nie tylko na froncie a reszta w białej okleinie, bo to już za dobrze nie wygląda - wiadomo, że okleiny się nie słucha, ale czasami nasze drugie połowy mają w tej kwestii wiele do powiedzenia ;) i mogą "oprotestować" ów wybór. Nie wiem jak jest z Jamo S606 w kolorze białym, bo miałem na sklepie tyko Dark Apple, i rzeczywiście są to kolumny wykonane przyzwoicie, biorąc pod uwagę ich cenę to są to bardzo dobre kolumny, ale w tej właśnie klasie cenowej - mi osobiście nie leży ten głośnik basowy z boku. Ja proponuje jeszcze rzucić okiem na takie kolumny Q-Acoustic 2000 HGL. Kosztują niemal tyle samo co Jamo (za 2 sztuki) a są cudownie wykonane i na pewno ciekawiej niż JAMO S606. Bez HGLu (czarno-matowa) jest połowa części przedniej tam gdzie są głośniki. Kwestie odsłuchowe zostawiam z boku - bo to trzeba po prostu samemu posłuchać, lub ew. sprawdzić co najbardziej "leży" większości. Ja uważam też że jak już kupiłeś TXNR609, to kup mu trochę lepsze kolumny, nie koniecznie za 5 tysięcy, ale do 3,5 tys jest już z czego wybierać

Słuchałem MA BX6 grały tak sobie. Kosztowały 3200. Kupiłem Tannoy Mercury V4 za 2200. Grały lepiej od MA. Natomiast MA RX6 to już inna liga.

Słuchałem MA BX6 grały tak sobie. Kosztowały 3200. Kupiłem Tannoy Mercury V4 za 2200. Grały lepiej od MA. Natomiast MA RX6 to już inna liga.

To co piszesz to wszystko twoje subiektywne odczucia, ktoś może mieć inne, więc zawsze trzeba słuchać. U nas na salonie sporo ludzi stwierdzało, że BXy grają lepiej od RX'ów i da się takie głosy w sieci usłyszeć, ale to dalej są subiektywne odczucia konkretnej osoby.

Zaczęliśmy kombinować z kolumnami i ostatecznie kupiłem kolumny Roth Oli, które były o 40% tańsze od MA, ale grały ze dwa razy lepiej. W ogóle grały najlepiej ze wszystkich zestawów, które słuchałem i które były w moim zasięgu cenowym.

ja miałem obydwie pary w domu kawałek czasu, stawiałbym na remis ze wskazaniem (w zależności od muzyki) na jedne lub drugie :)

inna sprawa, że podłączając pod amplituner a nie dobry wzmacniacz to z pewnością Roth zagrają lepiej, bo raz że bardziej tuszują niedostatki jakości piecyka (w Roth tweeter jest przyjemny i milutki ale lepszy i bardziej detaliczny tweeter jest w MA) i przede wszystkim są niewymagające mocowo, w MA trzeba więcej władować prądu, Roth 40 przy 10W oddawanych przez wzmacniacz, grają tak jak BX6 przy wpompowaniu w nie ok 30W (wg Sansui BA-F1) :)

• 3 tygodnie później...

To co piszesz to wszystko twoje subiektywne odczucia, ktoś może mieć inne, więc zawsze trzeba słuchać. U nas na salonie sporo ludzi stwierdzało, że BXy grają lepiej od RX'ów i da się takie głosy w sieci usłyszeć, ale to dalej są subiektywne odczucia konkretnej osoby.

Oczywiście, że to moje subiektywne odczucie. A ilu ludzi, tyle gustów. Najlepiej słuchać i wybrać to, co nam się podoba. Nie patrzeć na opinie innych, bo one bywają diametralnie różne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.