Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukuję sprawdzonego projektu monitorów.

kozzmozz

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję (z mizernym skutkiem jak do tej pory) sprawdzonego projektu kolumn podstawkowych.

To najpierw się zdecyduj - monitor to zupełnie co innego niż kolumna podstawkowa.

Coś tam wiem o Fountekach więc napiszę. FW168 fajny szybki i szczegółowy głośnik, bas także dynamiczny ale nie tak "mięsny" jak ciężkie węglówki, papiery. On jednak wymaga podziału max 2kHz i trudno jest znaleźć dobrą, niedrogą kopułkę która to zniesie. Wstęga CD3.0 to delikatne, kulturalne granie. Optymalny podział 3kHz i to przy filtrowaniu 24dB/oct! Mam też większego Neo X3.0 ale jeszcze nie zwrotkowałem więc się nie wypowiem.

Będziesz słuchał z odległości <1m?

Jak monitory 2 way to niestety trzeba wybrać przetworniki z górnej półki dozbierać kasę i kupić Illuminatory jeśli lubisz szczegółową górę.

Myślę, że odległość słuchania będzie circa about 1-1,5m. Koledzy z diyaudio.com zasugerowali Zaph SR-71. Mi zależy na możliwości użycia ich jako monitorów odsłuchowych i kolumn do słuchania muzyki.

A tak na marginesie może ktoś wskazać różnice pomiędzy monitorem bliskiego pola a że tak się wyrażę kolumną podstawkową stricte hi fi?

Pozdrawiam

Generalna roznica jest taka, ze typowa kolumna podstawkowa jest przewidziana do pracy na standach, w odsluchu z wiekszej odleglosci. Monitor studyjny bliskiego pola to kolumna, ktora stawiano zwyczaj na duzym stole mikserskim, co automatycznie dawalo duza powierzchnie odbicia dzwieku. Inne warunki pracy monitorow stodyjnych wymuszaly nieco inna charakterystyke czestotliwosci. Pozniejsze ( terazniejsze ) monitory aktywne dobrej klasy, maja mozliwosci aktywnej korekcji pasma, tak aby mozna bylo je dostosowac do roznych warunkow panujacych w studio. Przeciez nie kazdy ma wielka konsolete, niektorzy dysponuja tylko malym biurkiem, lub stosuja typowe standy, ktore stawia sie obok biurka.

Ok. Oczywiście rozumiem że są firmy, które zajmują się produkcją tzw. monitorów studyjnych. Z drugiej strony te same firmy produkują również kolumny, że tak się wyrażę dla ludzi tylko słuchających muzyki często na tych samych przetwornikach w bardzo podobnych lub identycznych obudowach. Wszytko przeważnie choć nie zawsze różni się tylko tym że monitor studyjny jest aktywny. Reszta to samo. Posłuchałem trochę monitorów studyjnych np. Dynaudio, APS, Adam i napiszę tak, ciężko jest wysiedzieć przez dłuższy czas przy tych kolumnach ponieważ męczą tak samo jak kolumny podstawkowe hifi w tzw. bliskim polu, natomiast świetnie się ich wszystkich słucha z większej odległości jak każdych kolumn podstawkowych. Studio wcale nie jest jakimś specyficznym miejscem i czasem widać że za konsolą stawiane są kolumny hifi. Wielu realizatorów ceni sobie dźwięk dobrej kolumny podstawkowej, niekoniecznie monitora studyjnego.

Pozdrawiam

Ja słucham monitorów genelec one od dłuższego czasu i nie męczą, APS też nie męczył ;) Istotna różnica jest taka, że poza innym mkejscem pracy, monitor studyjny musi być bardzo neutralny, podczas, gdy w hifi podbarwienia są akceptowalne, a czasem pożądane ;)

Z tą neutralnością monitora studyjnego to mocno bym polemizował. Tak samo jak w kolumnach podstawkowych są modele bardzo liniowe i są modele mocno poszarpane w wykresie więc mnie ten argument nie przekonuje. Nie chcę zaśmiecać wątku i przerzucać się wykresami, wystarczy spojrzeć na kultowe yamahy ns-10, które z neutralnością nie mają nic wspólnego. Proszę nie pisać że są specyficzne bo pracują jeszcze w ogromnej ilości. Niektóre konstrukcje Adam nie mieszczą się w plus minus 3db przy 1khz, więc nie wiele mają wspólnego z neutralnością. Są oczywiście rodzynki typu Sveda Audio Dapo. Co ciekawe często krytykowane za zbytnią neutralność-i jak tu dogodzić realizatorowi!

Pozdrawiam

Kazdy realizator ma swoje uszy i swoj gust. Glosniki neutralne i naturalne nie istnieja. Wybor jest ogromny i trzeba znalesc to na czym slucha sie nam najlepiej.

NS-10 sie uzywa, bo maja cechy dzwieku, ktorych nie ma ja zadne inne kolumny. Zazwyczaj jest to narzedzie pomocnicze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.