Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładeczki Goldringa

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zakładam nowy temat bo żaden z ostatnich jakoś do tego nie pasuje. Jestem na wakacjach i net mi bardzo wolno działa więc mam problemy z szukaniem.

W żartobliwym wątku (taki miał być) na temat mf100 ktoś mi doradził wkładkę goldringa 1042 opierając się na brzmieniu, które tam opisałem.

Niestety bez posłuchania trudno jest wybierać wkładkę. Więc na początek kupię tego goldringa, bo niby dobry. Ale doradźcie: są dostępne modele z innymi szlifami. Jak bardzo to wpłynie na brzmienie? Jaki ogólnie jest najlepszy? Dobra wiem, że to trzeba posłuchać i każdy będzie wolał inny. Ale mnie interesują subiektywne wypowiedzi. Obiektywizowanie nie ma sensu.

Obecnie gram na thorens 320 z ramieniem tp16mkIV i ortofon VMS Exklusive

Yul, nie kłóćmy się :)

https://www.audiostereo.pl/topic/96729-wk%C5%82adeczki-goldringa/

W żartobliwym wątku (taki miał być) na temat mf100 ktoś mi doradził wkładkę goldringa 1042 opierając się na brzmieniu, które tam opisałem.

Możesz podać w tym wątku to co tam napisałeś o oczekiwanym brzmieniu? Tamten wątek na 14 storn i chcę tracić czasu na szukanie tego opisu, a sam miałem prawie 10 wkładek w cenie do 1200zł, między innymi Goldringa 1012 i 1042 to mógłbym coś subiektywnie opisać.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Też już tego nie pamiętam. Nie czyta się tego miło, więc napiszę od nowa. Temat rozpocząłem ironicznie, że mf100 jest super wkłądką, ponieważ ma wartościowe cechy brzmieniowe (pomijając szereg wad i ogólną ocenę). Sceptycznie odniosłem się do AT120E którą miałem i wydałem komuś. Międzyczasie kupiłem gramofon i chciałbym kupić lepszą wkładkę.

Te pozytywne cechy z mf100 to była pewnego rodzaju żywiołowość, energia przkekazu zwłaszcza basu, może wyższego basu, co przy starych płytach pokazuje bardzo ciekawe efekty, z które na CD rzadko się spotyka. Bas jest bardzo szybki, porównuję go do działania mikrofonu dynamicznego w którego puka się palcem, każdy wie co się dzieje wtedy w głośnikach...

Ale również średnica była jakby podniesiona.

AT120E zagrało oczywiście poprawniej, bardziej wyrównany przekaz. Ale dźwięk jakby skromy, wychudzony, za dużo wysokich tonów.

Nie jestem osłuchany we wkładkach i nie umiem powiedzieć czy mf100 tak bardzo zniekształca dźwięk że daj e coś takiego, czy raczej AT ma braki.

Pewnie ani to ani to. To zznaczy mf napewno zniekszałca, ale sądzę że mogą istnieć wkładki które grają w kierunku tej energii i szybkości i zarazem mają więcej klasy, szczegółów, stereofonii,

Reszta systemu budowana jest w kierunku neutralności. PRE własnej roboty - hiraga w aplikacji, jakiej świat nie zna. Kolumny kef reference, końcówka mocy carvera.

Płyty winylowe będę kupować głównie stare, lata 80 i 70, pierwsze tłoczenia.

Goldring 1042 to naprawde bardzo dobra wkladka z konkretnym szlifem ktory zapewnia wyciaganie z rowka informacji niedostepnych dla tanich wkladeczek ze sfera a napewno juz MF100 ktora gra ,,ladnie,, uproszczonym dzwiekiem.

Fajna wklada byla tez Benz Micro Gold ktora sluchalem u kolegi niedlugo po zmianie wlasnie z 1042.

robix

> Lian

Mam Goldringa 1042. To wkładka o miękkim zawieszeniu (dużej podatności). Sprawowała się doskonale w moim poprzednim gramofonie, który miał ultralekkie ramię. Niestety w obecnym Clearaudio Concept G1042 nie gra najlepiej - dźwięk nie ma werwy. Dość powiedzieć, że 4 krotnie tańsza wkładka Clearaudio dostarczona w zestawie z gramofonem gra lepiej. Najprawdopodobniej ramię w Concepcie jest cięższe i wymaga wkładki o sztywniejszym zawieszeniu. Tak więc moim zdaniem G1042 pasuje do lekkich ramion.

Iian, jak chcesz kupić w zasadzie w ciemno, aby była lepsza niż MF, ale o ciepłym charakterze bez eksponowania wysokich tonów to może kup używanego* Goldringa 1012. Ma on mniej wysokich niż 1042, która uważam za bardzo wyrafinowaną wkładkę jednak wciąż po ciepłej stronie brzmienia. 1012 nie wyczytuje tak dokładnie wszystkich informacji z rowka dzięki czemu jest wybaczający dla płyt ze smażalnią ryb w tle. Podbne brzmienie, ale bez takiego ciepła i eksponowania średnicy prezentuje Benz Micro Gold.

*kupując używkę np. na ebay ryzykujesz mniejszą kasą w razie się nie spodoba brzmienie wkładki. Normalna cena za używane po 200-300h to 50% ceny sklepowej.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

A głównie chodzi o to, że przebieg wkładki jest nieznany, chyba, że kupujesz od znajomego lub ze sprawdzonego źródła. Dla mnie na allegro 200-300h oznacza tyle samo ile 2000-3000. Nie sprawdze tego, nawet dołączony dowód zakupu nic mi nie daje, bo nie mam pewności, że sprzedający nie kupił tej samej wkładki, nie sprzedaje starej z nowym papierem. Chyba, że wkładka ma numer seryjny na body.

Lepiej kup nową:)

pzdr

No wlasnie,

ja tez prosze o porade. w tej chwili MUSZE kupic wkladke bo po reaktywacji gramofonow widac ze obie wkladki sa do wymiany.

na co sie zdecydowac: Goldring 2200 czy 1006? powinno grac do rocka, popu i jazzu (malo klasyki)

i dodatkowe pytanie teraz mam Excela ES70S z krzywa igla - oplaca sie dokupic nowa czy wymieniac? oraz Technicsa 270C II (jesczce National Panasonic) kupowac igle czy jest porownywalna w miare dobra cenowo i nowsza wkladka? bo Goldringa chce kupic i musze zdecydowac co z 2-ga wkladka..

PS. Albo moze sie szarpnac na G-2300 z innym szlifem?

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

kupię tylko nową wkładkę. mam ortofona vms exklusiv i chyba jej nie doceniłem na początku, gra bardzo wciągająco, to znaczy mnie wciąga, jest taka rzetelna, prawdziwa, wyrafinowana, choć szczupła. Tutaj będę kombinować z igłami z ebaya itd. Ale muszę mieć coś nowego, tak żebym wiedział - że tak włąśnie ma być, potrzbuję tego komfortu

• 1 rok później...

Panowie (i Panie ;). Pytanie w paru miejscach się już pojawiało, natomiast jednoznacznej odpowiedzi brak.

Otóż: wkładki z serii 1000 (1006,1012, 1022, 1042) według opisów posiadają tę samą elektronikę, różnią się jedynie szlifem igły. Czy to prawda? Czy można stosować dowolne kombinacje korpusów z igłami? ( interesuje mnie montaż do korpusu 1006 igły 1012 lub 1042). Czy ktoś ma jakieś wiarygodne informacje na ten temat? Może ktoś taką kombinację przetestował u siebie? Może uda się wywołać dystrybutora do odpowiedzi?

Panowie (i Panie ;). Pytanie w paru miejscach się już pojawiało, natomiast jednoznacznej odpowiedzi brak.

Otóż: wkładki z serii 1000 (1006,1012, 1022, 1042) według opisów posiadają tę samą elektronikę, różnią się jedynie szlifem igły. Czy to prawda? Czy można stosować dowolne kombinacje korpusów z igłami? ( interesuje mnie montaż do korpusu 1006 igły 1012 lub 1042). Czy ktoś ma jakieś wiarygodne informacje na ten temat? Może ktoś taką kombinację przetestował u siebie? Może uda się wywołać dystrybutora do odpowiedzi?

a to w ogole sie oplaca? pamietam, jak zlamalem 1042, to roznica byla niewielka miedzy cala wkladka a sama igla.

roznicy oczywiscie? bo to nie cena za igle raczej;)

roznicy oczywiscie? bo to nie cena za igle raczej;)

Na pewno do korpusu 1042 włożysz igłę 1012 - sprawdzone. Myślę, że w drugą strone to też działa. Pzdr.

U siebie oczywiście. Aktualnie w body 1042 mam igłę 1012, a jak się znudze to wrzucam 1042. 1012 kupiłem, bo na wyprzedazy była przecena ponad 70% gdzieś tam kiedyś. Żal było nie kupic takiej igły.

U siebie oczywiście

To już coś:)

A przy okazji - mógłbyś wrzucić ze dwa słowa na temat różnic między 1012, a 1042 ( właśnie miedzy nimi się waham)? Każda opinia, mimo że subiektywna - cenna.

ps. dystrybutor tu zagląda? polecam się, jakby co:)

Wiesz, daleki jestem od barwnego opisywania brzmienia. Kazda wkładka raczej zagra inaczej na innym zestawie. Ale ogólnie tak: 1012 wymaga długiego wygrzewania. Po zmianie z 1042 różnica na minus była duża. 42-ka jest po prostu elegancka i szczegółowa, a 12-ka grała nijak. Dopiero po kilkudziesięciu płytach sie otworzyła i zaskoczyło mnie brzmienie: dynamiczne, wyraziste ale i nie brak szczegółów, choć jest ich mniej niż 42. Jednak po wygrzaniu, biorąc pod uwagę cenę za jaką ją kupiłem (coś koło 300zł? w zeszlym roku u dystrybutora), to wybrałbym właśnie 12-kę. No ale w kategoriach bezwzględnych 1042 wygrywa. Po prostu smaczniej się słucha:) 12-ka bardziej do rocka, 42-ka jazzik:) Jeśli coś z tego jest czytelne, to się cieszę:)

Dzięki bardzo:) Czytelne jest jak najbardziej.:) Dla mnie chyba jednak 12-ka. Mam takie bardziej jazzikowe kolumny, to z taką rockową wkładką może uda się osiągnąć jakiś złoty środek. Najfajniej by było na 100% potwierdzić, że do body od 1006 można zamontować 12 i 42. Byłoby większe pole do zabawy. Nadmiernie nie przepłacając można by się zaopatrzyć w obie.

pozdrawiam

Panowie,

jest oficjalna informacja od Goldringa co do zamieniania igieł w serii 1000. Można zamieniać, wkładki różnią sie między sobą tylko igłami, reszta to dokładnie to samo. Innymi słowy, można kupić 1012 i dzięki wymianie igły zrobić update do 1042.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Panowie,

jest oficjalna informacja od Goldringa co do zamieniania igieł w serii 1000. Można zamieniać, wkładki różnią sie między sobą tylko igłami, reszta to dokładnie to samo. Innymi słowy, można kupić 1012 i dzięki wymianie igły zrobić update do 1042.

No i super! Dzięki bardzo za wiarygodną informację:))) Sądzę, że nie ja jeden będę zadowolony.

Pozdrawiam:)

Mam podwieszoną wkładkę Sumiko Blue Point No. 2. Miałem też przez kilka dni na testach Benz Micro ACE.

tez git, ciekawi mnie porownanie np. z Ortofonem Bronze/Black, moze lepiej by sie nadal do mojej muzyki, choc po tym, jak mam od Benpe do sprawdzenia prephono Retro, jest tylko lepiej:)

• Redaktorzy

No, jak wiadomo pre to kluczowa sprawa wraz z wkładką. Przykład temu dał Roger Adamek na styczniowym Audiofilu. "Hey you" z The Wall Pink Floyd oraz inne kawałki np. Stevie Ray Vaughana zagrał z takim powietrzem i głębią, że ciężko to opisać. To zasługa wszystkiego po kolei. Efekt końcowy świetny wg mnie.

A wkładeczki Ortofona miód malina. Firma ze 100-letnią tradycją - wie co robi. Cadenza u kolei gra bardzo ładnie, ale to również zasługa ramienia.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

będę miał Goldringa 1042 na testy

A może byś tak z czystej dziennikarskiej ciekawości podwiesił tego Goldringa na chwilę pod Daniela? Jakbyś miał czas oczywiście.

tylko co to za opinia skoro głuchy gitarzysta jestem

Dla mnie w tym wypadku opinia gitarzysty jest więcej warta niż jakiegoś "rozkaprysionego znawcy". Gitarzyści wiedzą jak brzmi gitara. "Znawcy" mówią Ci jak powinna brzmieć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.