Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wkładka zaśpiewa

wiedzmin1973

Rekomendowane odpowiedzi

witam Panowie,

coś się złego dzieje się z moim Mc Scheu cooper

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To wariacja Benz Micro Glider i Ruby wykonana dla Scheu.

W trybie stereo gra tylko lewy kanał i podejrzewam uszkodzenie igły.

Muszę ją wysłać komuś do obejrzenia kto się na tym zna, może będzie potrzebny retipping?

Myślę także alternatywnie (jeżeli retipping nie dojdzie do skutku lub będzie zbyt kosztowny) o zakupie nowej wkładki do 12" pivota o masie 14,6 g (średnia waga). Nie chciał bym przekraczać 5 000 PLN, inne wydatki na horyzoncie. Muzyka od klasyki poprzez jazz, blues, rock, elektronikę w starszym wydaniu. Phono ma regulacje: Gain do70 db, pojemność 100-600 pF, opór itd.

Myślałem o Ortofonie z starszej serii Kontrapunkt A lub B, Jubille tu już niestety drogo:( choć można czasem trafić w świetnej cenie.

Nowa seria Candeza też oceniana b. wysoko tylko, że tutaj koszty rosną (brązowa i czarna znacznie powyżej zakładanego budżetu, niższe zaś to w zasadzie seria Kontrapunkt). Niestety z SPU Royal N muszę zrezygnować ze względu na wagę ramienia (zbyt lekkie), podobnie jak i polecanej mi kiedyś wielokrotnie AT PTG 33 II.

Proszę o może inne propozycje?

pozdr.

Robert

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96731-jaka-wk%C5%82adka-za%C5%9Bpiewa/

OJJOJOJ.

A co ma retiping do braku sygnału z któregoś tam kanału., Jeżeli już to re-wiring. Czyli przewjianie cewki w MC wkładce-igle.bo to zwykle zintegrowane konstrukcje , z wyjatkami,(np.AT 30,3100/3200)

Wymiana samego ostrza igły nie z pwoduje że nieczynny kanał zacznie grać.

Aby cokolwiek uzyskać na drodze elektrycznej musi być sprawny"generator"-cewki i układ magnetyczny, wkładki i i ostrze na końcu-też

hmmm, czyli kolega myśli że coś mogło się zdażyć z cewką?

W ustawieniu stereo gra jeden głośnik, na mono grają oba głośniki.

Po weekendzie dorwę jeszcze 2 phono i sprawdzę jak na nim będzie.

Godne rozważenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Igła zuzywa się zwykle równomiernie dostajac "garbu" w miejscu styku z płytą.

Polecam eksperyment z zamianą kanałów kablami P>L L>P. Powinna byc zachowana dysfunkcja tego wadliwego.

A moze padł kanał w pre, Ta sama metoda weryfikacji. Mierzyć wkładki nie polecam.A nawet NIEWSKAZANE.

To że gra mono to sygnal z wkąłdki L+P się sumuje .Ale faktycznie gra tylko jeden kanał rozdzielany na dwa we wzmacniaczu,

Godne rozważenia:

Ukryta Zawartość

O tej godzinie (23,35) takie wiadomości i propozycje, I co ? Kolejna noc zarwana, i nocne koszmary pod powiekami.

Niegodziwec!!! :))))

Ukryta Zawartość

;) o tym uszkodzonym phono i ja pomyślałem, to znacznie prostsze by było do zrobienia.

Jutro pobawię się kanałami choć już wkładkę zdemontowałem :( trochę znowu zabawy będzie.

Na Krzysztofa zawsze można liczyć!

Przyjrzę się temu Replicantowi :) jutro na spokojnie i ewentualnie...

Myślałem o Kontrapunkcie, ale to ciekawa propozycja! A teraz palulu:)

dobrej nocy wszystkim życzę:)

A wieszałeś na tym ramieniu to co poleca producent? DL-103 to drobny wydatek, a efekty są bardzo obiecujące.

ps. Royala wieszałem na wersji 10'' tego ramienia i dawało radę bezproblemowo

Jest Ortofon MC -20 Super w nowym wydaniu . Zobacz do Mediamu bo chyba ostatnio ceny spadły. Ma Etui i Headshell w komplecie .To była kultowa wkładka. Ponadto SPU Naked Royal (z Replikant ) na 12'' i swojej masie powinien spasować. On ma tylko 13g . SPU odpalałem na lekkich ramionach ( z większą przeciwwagą i be antyskatingu) a dźwięk był i tak charakterystyczny .

ps. sprawdź po prostu zaciski .

ewentualnie to:

Ukryta Zawartość

ale drogo wyjdzie

Ukryta Zawartość

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

MC20 wychodzi drożej i ma Gygera. MC30 ma Replicanta ... Ja bym nie miał obiekcji co wybrać. <br />

<br />

Yul , ogólnie masz rację ,ale są i wyjątki . Niekiedy całość tworzy coś wyjątkowego  nawet jeśli nie ma tego TOP naj w swojej budowie.<br />

<br />

Co do ceny to nie masz racji - 20 wychodzi taniej . Na miejscu .

Witam kolegów serdecznie, dzięki Divaldi, widziałem także to MC 20 super i wygląda to na bardzo ciekawą propozycję. Tak jak jednak Ahaja napisał tam Gayger a tu Replicant (MC 30). Różne są zdania na ten temat ale wkładki z Replicantem zbierają ostatnio świetne opinie, dlatego też myślałem o Royal N (tam także Replicant jak wspomniałeś). Tyle że Royal raczej z tego co wszędzie stoi w testach i opiniach potrzebuje ramion 18-20 gram żeby pokazać jak może zagrać. Podobnie się ma w przypadku polecanej przez Alexandra 103 która z nieco innym ramieniem Scheu Classic potrafi dobrze ustawiona pięknie zagrać (tutaj bym się nie przejmował do końca opisem W.P. na High Fidelity gdzie był test). Kolega teegebaeck podrzucił BM Gullwinga który byłby z pewnością naturalnym następcą Scheu które jest niczym innym jak kompilacją Glidera i Rubby BM. Tylko ta cena bliska 10 000 :(.

Ale podsumujmy, mamy ramię 14,6 g pivot. Czy zatem wkładki typu Ortofona SPU Royal N/ MC 30/ MC 20 rzeczywiście zgrają się ze średniej wagi ramieniem? Alexander mówi o DL 103 to może warto brać także AT 33 PTG II pod uwagę?

pozdrawiam

Robert

Ale podsumujmy, mamy ramię 14,6 g pivot. Czy zatem wkładki typu Ortofona SPU Royal N/ MC 30/ MC 20 rzeczywiście zgrają się ze średniej wagi ramieniem? Alexander mówi o DL 103 to może warto brać także AT 33 PTG II pod uwagę?

Do SPU niestety docelowo dobiera się zgodne ramię, to są twardo zawieszone igły - jakbyś chciał cyzelować na amen.Wszędzie są SPU w necie na 12", z czego większość na Ortofonach 12'' -starych i nowych.

Z Ortofona jest dobra oferta dla średnich modeli które spokojnie wchodzą na większosć ramion - przy tych szlifach igieł masz duży wybór. Tę 20 stara słyszałem u siebie i u znajomego na docelowym Mikroseiki 505 . Ma lampy . Miałem być 2 godz, wyszedłem po 7 . To nie są drogie wkładki .

Nie bez powodu jest wznowiona 20 a nie 30 . Ktoś także zwracał mi uwagę na 20 jak wyszła wznowiona. Musisz wybrać sam .

Ach, teraz wiem o co pytasz ....

Replikant to szlif który ...leje konkurencję .

Skraje pasma są bardzo wyrażne , scena szeroka. W konkretnym modelu jest jeszcze wykonanie - miedź rafinowana lub srebro. Przy naciskach które są dedykowane , zdolnosć do śledzenia jest lepsza. Warunek - igła musi być prcyzyjnie ustawiona. Ogónie detalicznosć i scena jest bogata.

Gyger jest w kilku wersjach - scena jest trochę inaczej budowana , rozdzielczosć subtelna , charakter spokojny . Jeśli posiadasz sprzęt spokojny lub zmulony, to Replikant zrobi rewolucję . Jak jest sprzęt ostry, to przyjażniej wypadnie Gyger .

Tę 20 mogłem słuchać godzinami - brak jakichkolwiek "s/sz/cz; , spokojna i trwała scena, transjenty. Inny świat . Przypominała coś z SPU. Do awantgardy Jazzu i Klasyki , Popu .

SPU z kolei to inny dzwięk - muzykalność .Tutaj są zwolennicy Replikant, Eliptyka i Sfery (...). Elektronika dokłada się do całości , więc ludzie wybrzydzają . To jest High End dla tych co mają sentyment do starych nagrań a dopiero póżniej do reszty ( może Replikant tu leje właśnie inne ).

MC20tka jest 'nowa' bo zwiększyli poziom wyjściowy o 0,05mV.

MC30tka z ebay od Thakkera jest odbudowywana w Ortofonie, czyli tak jak nowa. Nikt inny nie wsadza Replicantów, nie ma takiej możliwości.

Nie ma takiej możliwości by Gyger zagrał tak jak Replicant - niezależnie, który to Gyger. Nie ma znaczenia gatunek muzyczny. Sprawdzałem nie jeden raz.

Nie mam nic do naszego dystrybutora, ale nie ma tej wkładki w ofercie (MC30 Replicant). Po rabacie zapłacisz mniej (kilka setek) niż za MC30 i dostaniesz duuuużo mniej w dźwięku.

Warto? Wg mnie nie, ale to nie ja będę wydawać ;-)

Ahaja ,

Replikant to jedno, Gyger to drugie.

Tobie chodziło pewnie o Replikant Ortofon 100. O ile wiem to 30 miała Replikant 80 . W opisie jest tyle że odswiezona . To znaczy że nie ma innego ostrza.To coś trochę innego - to nie jest szlif 5x100 mikronów. W 20 jest Gyger 70 - to 6x70 mikronów . 80 mikronów to chyba nie to samo co 100 .

W tym SPU jest Replikant 100.

Musisz sam zdecydować Wiedźminie - pozdro...

ps.zobacz na "SPU a antyscating" i wpisy Donica.

Ahaja - pozdrawiam :))

Divaldi

Jak piszę to staram się wiedzieć o czym piszę i co mam na myśli - zerknij do linka, który podałem do aukcji.

Jest tam wyraźnie napisane, że to:

Stylus type - Or Replicant 100 Nude

Stylus tip - radius r/R 5/100µm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu ma na swojej stronie z Replicantem 80.

W niższej cenie. Jeśli jest rozbieżność to warto bezpośrednio dopytać.

MC30 wcześniej nigdy nie miała Replicanta. Miała FG I.

MC20 miała VdH.

Na jego stronie są również:

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w budżecie Wiedźmaka - doskonała rzecz.

2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poza założonym budżetem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Jeśli by się jednak upierać na Denona 103, zawsze jest jeszcze opcja Zu-103. Ta sama wkładka, tylko waży 14 g. Znacząco zwiększa masę efektywną wkładka-ramię.

DL103 jest legendą i wpełni na to zasłużyła.

Jakiś czas temu wyrwałem z ekspozycji pewnego kolekcjonera starszą maszyne Micro Seiki z dedykowaną wkładką, starym Denoniem 103, grało wybornie, ale mi sie ułamał ten stary Denon 103 i kupiłem nowego Kontrapunkta A, grał wporzo - pózniej kupiłem nową DL103R, też grała okay, ale wydawało mi się że gorzej od tej starej oryginalnej, teraz mi się ułamał i bede zakładał znowu Kontrapunkta, ale Denona DL103R będe kupował do pudełka i tak to sie u mnie toczy ;-)) Winyl rules i tak trzymać!

... i tak wczoraj udało mi się założyć z powrotem Kontrapunkt A - słuchałem od popołudnia i dzisiaj od rana - hmm , no nie wiem ale chyba wole 103r, napewno bardziej uśrednia i jest bardziej przyjazny dla mojej kolekcji LP.

Ortofon jest lepszy pod każdym względem, w każdej dziedzinie, dzwiek jest super skontrolowany, muskularny, neutralnie równy i rozdzielczy w całym paśmie, ale jednak nie tak śpiewny i muzykalny jak u Denona.

Denon I SPU to są relikty początku HiFi - do dziś kupowane .

Inna sprawa że na krótkim ramieniu - 9" , ciekawie wypada igła sferyczna . Jesli jest na muzykalnej wkładce , to przyjemność może byc większa niż na super szlifach - nie ma reguły . Mimo wszystko o muzykę chodzi a nie o kHz :)))

Ten Denon był chyba testowany u Feikerta razem z innymi wkładkami - przykład porównawczy. Miał największą różnicową pomiędzy kanałami L i R - 42/41 dB, póżniej plasowały się Ortofony - 38/39 dB ale o innych ostrzach ( ale nie były testowane w tym materiale SPU) , następnie inne wkładki - ok 20-30 dB , i takie które nie posiadały nawet 20 dB z katalogu - raptem 12 dB przesłuchu !

Ustawienie wkładek to podstawowa sprawa , dokładnie dla zgodności z krzywymi przyjetymi jako norma ( Bearwalda) . Dla ostzra sferycznego przy całym jego archaicznym stanie , ta jedna żecz jest zaletą : w każdym miejscy płyty zachowa podobny przedział różnicowych L do R , niezależnie od kąta czytania . Krótko mówiąc jest łatwa do aplikacji na ramieniu.

Dlatego sa pochlebne opinie "starych" słuchających, gdyz konkretne gatunki muzyczne mogą dla nich wypadać bardziej swojsko .

Dla lepszych igieł wybiera się 12, 14 " z powodu błędu który jest mniejszy na takim ramieniu .

Ostrze nie jest do końca wyznacznikiem jakości absolutnej, są jeszcze inne elementy które skladają się na całość.

Ważny jest stopień prempu i pierwsze okablowanie (wkładka). Jeśli się tego nie wycyzeluje to można nie wiedzieć jak zagra całość.

witam Kolegów, wkładka na szczęście jest ok.

Padł scalak w jednym kanale - teraz jest właśnie wymieniany u producenta.

Przy okazji dowiedziałem się, że pozbywa się On kilku urządzeń, w tym phono w różnych konfiguracjach i jak zrozumiałem stopniach zaawansowania budowy. Dałem "cynk" znajomym ale może i ktoś z forum będzie zainteresowany wtedy podeślę na priva namiary.

Tak, z jednej strony duża ulga że to jednak nie wkładka (nie powtórzę publicznie :)co powiedziałem jak ten 1 kanał zaczął szwankować),z drugiej .... trochę się już nastawiłem na coś ze stajni Ortofona, Mc 30 /20, Rohmannem, Kontrapunkt. Zacząłem śledzić sieć i czytać trochę po forach. Wydatek byłby nieunikniony ale i królik o krok bliżej... A tak zacznę od II ramienia jak w planach było. Z tym że tym razem to będzie raczej coś z pełną regulacją żeby maksymalnie wykorzystać możliwość szlifu Replicanta. Myślę, że typowy prosty pivot i szlif Replicant 100 to może być naprawdę karkołomna zabawa w ustawieniach (opieram się na rozmowach z doświadczonymi użytkownikami i tekstach w sieci) co już czuję i ze szlifem w swoim Scheu.

ps.

Raz jeszcze dziękuję wszystkim Kolegom za tak szybką reakcję z mnóstwem ciekawych propozycji i informacji.

Robert

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.