Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer do stereo

daniel30

Rekomendowane odpowiedzi

Bas basowi nie równy. Co masz na myśli mówiąc bas? Jaki model ATC masz na myśli? Małe paczki zawsze będą miały braki w niskich częstotliwościach: praw fizyki nie zmienimy. Oczywiście maskuje się te braki różnymi sztuczkami typu podbicie charakterystyki na dole, bass reflex z tyłu i wspomaganie ścianami. Zawsze odbywa się to kosztem jakości basu, a i tak nie zejdziemy z nim zbyt nisko.

Dziękuję za odpowiedzi, posiadam aktywne Microlaby 7c. Grają ładnie, ale posiadają za słaby bas. Wiem, że dla innej osoby to będzie szrot nie głośniki, ale w tej klasie cenowej nie znalazłem niczego lepszego. Podniosłem widełki cenowe do 1000zł i po długim poszukiwaniu znalazłem dwa ciekawe suby aktywne: Wharfedale SPC-10 oraz Wharfedale SW 150. Różnią się odrobine parametrami, które mi niewiele mówią dlatego proszę o napisanie w kilku słowach co o nich myślicie. Mogę je mieć za 999zł z przesyłką.

Dodam, że WHARFEDALE oferuje 5 letnia gwarancje. Wharfedale SPC-10 dokładnie za 850zł z przesyłką, a Wharfedale SW-10 999zł przesyłką.

Druga kwestia to, czy połącze te subwoofery za pomocą RCA-RCA do Microlab Solo 7c i będzie to jako tako grać?

emyyyl, jeśli chcesz kupić naprawdę dobry subwoofer, to musisz przeznaczyć większą kwotę. Po co masz wyrzucać kasę w błoto i być niezadowolonym? Do muzyki robi subwoofery firma REL. Posiadam model T5 i nie wrócę do systemu 2.0.

Ja tez uzywam Rel T5 i w pelni zgadzam sie z Twoja opinia.

Ten subwoofer daje wybitne niskie tony - cos pieknego.

Uwazam, ze warto doplacic i kupic raz, a pozadnie :>

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ja tez uzywam Rel T5 i w pelni zgadzam sie z Twoja opinia.

Ten subwoofer daje wybitne niskie tony - cos pieknego.

Uwazam, ze warto doplacic i kupic raz, a pozadnie :>

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2

Drodzy Forumowicze - budżet. Nie sztuka zaproponować komuś Mercedesa i powiedzieć, że jest super, gdy ten szuka czegoś o połowe tańszego.

Nie przeczę, że Rel T5 gra pięknie, ale to koszt minimum 1800zł, a mój budżet wynosi max 1000zł. Czy w tej kwocie nie ma naprawdę nic godnego uwagi i wartego swojej ceny?

Podałem propozycje Wharfedale SPC-10 i Wharfedale SW-150 z 5 letnia gwarancją.

Prawda ze moj velodyne cht-10q to BR obudowa i jak dotad dawal mi mnostwo radosci w 2.1 ale prawda jest tez ze atc scm 11 generuja tak szybki,zwinny i wybrzmiewajacy bas ze velo przy nich brzmial jak wielka gramolaca sie kula smoly.

Oczywiscie ze atc nie zejda tak nisko i nie jeb...po zoladku ale wole slyszec fantastyczny choz zapewne nie w calym zakresie bas z atc ktory po prostu gra niz ma mi cos mruczec i burczyc .

Po za tym ja chyba dojrzewalem do tego aby sie pozbyc suba bo przez ostatnie mieisiace stopniowo go zciszalem i obcinalem mu zakres czestotliwosci bo w kolko za duzo bylo.

Nie demonizuje systemow 2.1 bo np z malutkimi eposami m5i sub byl niezbedny,byc moze ze obudowa zamknieta w krellu lepiej sie sprawdza do stereo-nie wiem,nie slyszalem ale slucham obudowy zamknietej w atc kazdego dnia i na moje ucho to velodyne odpada w przedbiegach.

i tak wlasnie mnie naszlo ze moze by sprubowac tego krella :)

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Suby Kody z serii Harmony podłączone za pomocą wejść wysokopoziomowych grają przyzwoicie w stereo (lepiej niż Jble z serii Studio1/E/ES) - teraz chyba wszystkie są na wyprzedaży, więc za 500-800zł spokojnie kupisz nówkę.

RAUL, czy miałeś możliwość odsłuchu tego suba z serii Harmony? Na znanym serwisie aukcyjnym - alledrogo, KODA HARMONY SW-1211 już za 630zł z przesyłką, więc taniocha. Powiedz mi czy ten sub ma pierdolnięcie jak na swoją cenę? Czy jest w nim wyjście liniowe do podłączenia Microlab 7c, ja w nich mam 2xRCA?

Panowie nie ineresują mnie suby powyżej 1000zł bo tak możnaby długo, wiadomo, że im drożej tym lepiej, ale mnie obchodzi półka cenowa adekwatna do mojego portfela i tutaj chce wybrać najlepszego suba wśród tego niskiego segmentu.

Miałem SW1211 i w stereo podłączony kablem głośnikowym równolegle z kolumnami grał całkiem nieźle - podłączony do wejść niskopoziomowych nadawał się tylko do kina.

Teraz wszystko z Kody jest na wyprzedaży, więc warto rozważyć zakup - nawet w normalnej cenie (1200zł) ten sub był lepszą propozycja od subwooferów JBLa z serii E i ES.

Ale SW5xxx są chyba trochę ładniejsze...

Miałem SW1211 i w stereo podłączony kablem głośnikowym równolegle z kolumnami grał całkiem nieźle - podłączony do wejść niskopoziomowych nadawał się tylko do kina.

Teraz wszystko z Kody jest na wyprzedaży, więc warto rozważyć zakup - nawet w normalnej cenie (1200zł) ten sub był lepszą propozycja od subwooferów JBLa z serii E i ES.

Ale SW5xxx są chyba trochę ładniejsze...

RADUL na jakiej podstawie piszesz, że KODA 1211 lub SW5000 są lepszą propozycją od JBLa z serii ES naprzykład ES150?

Słyszałeś może o Magnacie Sub 301 bo to podobna półka cenowa?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja mam JBL ES 150p. To one tak spadły cenowo? No, no :)

Ja ze swojego jestem zadowolony, on dmucha w dół, u mnie w parkiet, jak jest oddalony troszkę od scian nie ma dymu. Jakos szczególnie może nie róznicuje typów basu, ale jak go nieco wycofać pokrętełkami jest gut, wtedy zestaw główny informuje jaki instrument schodzi tak nisko :)

Dobrze reaguje na zabawę kablami i tymi sygnałowymi i tymi pradowymi. Z Tagą nie sprawdzałem, od Magnatów gra lepiej.

W stereo.

Ja mam JBL ES 150p. To one tak spadły cenowo? No, no :)

Ja ze swojego jestem zadowolony, on dmucha w dół, u mnie w parkiet, jak jest oddalony troszkę od scian nie ma dymu. Jakos szczególnie może nie róznicuje typów basu, ale jak go nieco wycofać pokrętełkami jest gut, wtedy zestaw główny informuje jaki instrument schodzi tak nisko :)

Dobrze reaguje na zabawę kablami i tymi sygnałowymi i tymi pradowymi. Z Tagą nie sprawdzałem, od Magnatów gra lepiej.

W stereo.

JBL ES150 to kosz 1000zł,

Magnat Sub 301 - 690zł,

Kody: ok 600zł

Masz porównanie konkretnie do modelu Magnat 301?

A co z Wharfedale SPC-10 i Wharfedale SW-150, nikt ich nie słyszał taki rzadki model?

Z opinii w internecie najwięcej jest o Wharfedale SW-150, podobno bardzo mocne i dynamiczne ale kosztują tyle samo co JBL E150, który ma o 150W więcej i tutaj pojawia się dylemat jak już zdecyduję się na tę półkę cenową.

Ten konkretnie Magnat na papierze schodzi nizej, ale jest strasznie powłóczysty. Only kino.

Mój JBL ma na końcu literkę "p" cokolwiek to znaczy.

Modele z literką P lub bez niej na końcu niczym się od siebie nie różnią. To mówisz, że sub wart swojej ceny? Ma odpowienie "łupnięcie"? Jak się sprawuje w muzyce?

Tak się zastanawiam, czy nie będzie problemu z jego podłączeniem do moich aktywnych Microlabów, gdzie w jednej kolumnie mam wejścia 2xRCA.

Najlepiej jakby dało rade podłączyć wg schemtau: komputer>subwoofer>Microlab ale czy to będzie dobrze razem chodziło?

Miałoby sens takie podłączenie: z komputera Chinch-RCA do subwoofera i Rca- 2xRCA do Microlabów?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Dałem za swojego jakoś 1500-1700 w MM i uważam, że jest OK.

Cena w okolicach tysiaka wydaje się wariacka, ale cóż życie.

Niestety nie znam Twoich uwarunkowań, schematów jakie chcesz zastosować.

U mnie ten sub się zwyczajnie sprawdza, acz dość mocno go wycofałem jeśli chodzi o moc i odcięcie. Tymczasem zdarza się, że własciele REL i Velodyne drwią. Może mają podstawy :)

Do 1000zł to jedynie można w DIY polecieć, stosując wtedy jakąś Vifę albo Peerlessa, o czym już w internecie pisano. Robiąc samemu głównie obudowy i wzmacniacz można wiele zyskać.

Do 1000zł to jedynie można w DIY polecieć, stosując wtedy jakąś Vifę albo Peerlessa, o czym już w internecie pisano. Robiąc samemu głównie obudowy i wzmacniacz można wiele zyskać.

Ale do tego trzeba już umiejętności i wiedzy.

A znacie markę ENERGY i możecie coś o niej powiedzieć?

Konkretnie ten model Energy ESW-C10 mnie interesuje

Witam wszystkich,

chciałabym kupić subwoofer do słuchania muzyki. Ma on wspomagać kolumny podłogowe w 24m2 i być podłączony do wzmacniacza stereo marantz pm7000. W kolumnach brakuję mi troszkę dołu i ogólnie wykopu.

Który z tych podanych niżej będzie najlepszy?? Ewentualnie jakieś inne propozycję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale do tego trzeba już umiejętności i wiedzy.

A znacie markę ENERGY i możecie coś o niej powiedzieć?

Konkretnie ten model Energy ESW-C10 mnie interesuje

Zdecyduję się chyba jednak na JBL ES 150 . Tych energy nikt nie słyszał

Który z tych podanych niżej będzie najlepszy?? Ewentualnie jakieś inne propozycję.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Jesli mieszkasz bardziej na polnocy to np. to jest ciekawa oferta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecyduję się chyba jednak na JBL ES 150 . Tych energy nikt nie słyszał

Jeden z gorszych (a do tego droższych) subwooferów wymienionych w tym wątku, ale z drugiej strony "magia" takiej hamerykańsko-meksykańsko-chińskiej legendy...

Jeżeli za tego JBLa musiałbyś zapłacić więcej niż 5 stów - to szczerze odradzam.

Jeden z gorszych (a do tego droższych) subwooferów wymienionych w tym wątku, ale z drugiej strony "magia" takiej hamerykańsko-meksykańsko-chińskiej legendy...

Jeżeli za tego JBLa musiałbyś zapłacić więcej niż 5 stów - to szczerze odradzam.

RADUL zapytałem w jednym z poprzednich postów na jakiej podstawie twierdzisz, że zaproponowane przez Ciebie Kody są leprze od JBLa, Ty nie odpisałeś, teraz znowu jedziesz po JBLu bez żadnych konkretnych argumentów.

Skłonny jestem sądzić, że masz w takim pisaniu interes. Z ciekawości pojadę do sklepu przesłuchać KODY, który model konkretnie polecasz?

Tylko niech Ci podłączą równolegle z kolumnami do wejść wysokopoziomowych (głośnikowych) - ja polecam SW1211 i SW5000 (ale wszystkie subwoofery z serii Harmony teraz maja bardzo dobre ceny - nowego Jbla za 5 stów raczej nie kupisz, a to nie jest lepszy - tylko lepiej zareklamowany klamot).

Od początku z zaciekawieniem obserwuję ten wątek ponieważ sam kilka miesięcy temu przeżywałem podobne rozterki co założyciel wątku. Skierowałem pytanie do Szanownego Forum i polemika była podobna. REL vs Velodyne, stereo z subem czy bez. Nie będę zanudzał jakimiś wywodami. Napiszę krótko mam velodyne CHT-10Q i nie słucham stereo bez suba. Jeżeli ktoś lubi dolne rejestry (tak jak ja) musi poświęcić spójność brzmienia na rzecz pomruku basowego. Sub ma jeszcze tą zaletę, że można go zawsze wyłączyć:)

pozdrawiam

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja tam wątpię by ta Koda była taka cacy, ale nie słyszałem, na pewno zas trzeba brać przez palce rekomendacje Radula, który wszystkim wciska STX, tj hi-end za tysiaka.

No własnie, a jakiś sub za 4 stówki od STX nie gniecie wszystkiego łącnzie z Velodyne i REL?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.