Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer do stereo

daniel30

Rekomendowane odpowiedzi

Swoją drogą jeśli subwooferom wystarczy sygnał monofoniczny (wnioskuje na podstawie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to po co producenci montują w nich dwa kanały (lewy i prawy)?

Subwoofer to monofoniczny system, wiec czy wprowadzisz mu dedykowany sygnał mono z wzmacniacza, czy stereo zawsze sub i tak miksuje stereo to do 1 kanału, ponieważ bas odgrywa jeden głośnik. 2 wejścia Line-in o które pytasz w subie przydają się właśnie wtedy, kiedy nie masz w wzmacniaczu, pc wyjścia na subwoofer, wtedy wpinasz mu kanał lewy i prawy bo subwoofer musi dostać informację z 2 kanałów.

Ok, to w takim razie dlaczego pojawiają się opinie, że jak jest podłączony tylko jeden kanały (czyli monofonia) to jest 50% mocy skoro to nierpawda...?

Tak jak pisałem wejścia Line-in w subie i tak przechodzą w sygnał mono, Oczywiście jak wpinasz 2 kabelek, to sub gra trochę głośniej, ale to tylko dlatego, że automatycznie dostaje większy poziom sygnału wejściowego, a nie że wykorzystałeś 50% mocy wzmacniacza, Podsumowując czy wpinasz sygnał mono, czy stereo do subwoofera jego wysterowanie będzie pełne. Do podłączenia suba jednym kablem trzeba sprawdzić, czy producent suba nie wyznaczył specjalnie jednego z kanałów do podłączenia LFE. Przeważnie jest to kanał lewy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja nie wiem jak to sumują układy sub, wiem natomiast, że lepiej by sub lub wzmak połączył L+R byś miał efekty z obu kanałów zebrane. Jak masz L+R OUT we wzmaku, oraz L+R IN w subie, to znaczy, ze warto podłączać L+R. Wiem też, że ludzie podłączają sobie dwa suby i wtedy podłączają sobie L do L i R do R i nic się nie dzieje. więc nie sądze by w jakikolwiek sygnał spadał. Raczej chodzi o to by zebrał całośc przekazu z obu kanałów.

O tym pisałem właśnie:) o ile wzmacniacz nie ma dedykowanego wyjścia LFE na subwoofer, który wcześniej sumuje kanały, musi wpiąć lewy i prawy. To jest też odpowiedź na to pytanie dlaczego suby, szczególnie te dedykowane do muzyki mają Line-in L i R bo wzmacniacze raczej nie maja wyjścia mono na subwoofer.

Emeryl nie rozumiesz podstawowych spraw związanym z sygnałami w audio i Frywolny ma rację, w końcu coś nabroisz i kasa pójdzie z dymem.

Nie znasz kogoś, kto się zajmuje audio i mógłby wpaść do Ciebie wszystko wytłumaczyć, pokazać ?

Pomogłoby to Ci także uniknąć niepotrzebnych kosztów w postaci kabelków po 160zł - a właśnie jak możesz oddaj i odbierz pieniądze.

Należy też pamiętać, że przy graniu z komputera mogą wchodzić w grę różne regulacje, których na pierwszy rzut oka nie widać, coś w sterownikach, programie odtwarzającym itp.

Ja sam chyba ze 2 dni szukałem czemu mi pliki FLACK ciszej grały niż inne.

Dziękuję bardzo za pomoc, już wiem troszkę więcej dzięki Waszemu łopatologicznemu tłumaczeniu :). Nastawiłem się chyba zby negatywnie do tego suba, wiadomo, że nie wytworzy takiego ciśnienia jak sprzęt za 1500zł z 30cm głośnikiem. Wyjąłem go z kartona jeszcze raz i trochę posłuchałem mając na uwadze Wasze opinie, nie było tak źle jak na sprzęt za taką kwotę, tylko maskownice muszę ściągać bo wpada w drgania i trzeszczy przy większym Volume, ale tak chyba ma wiele głośników (a może nie? ).

Wg instrukcji żaden z kanałów nie został wyposażony do połączenia LFE i trzeba podłączyć obydwa, więc pozostaje zakup kabla 2RCA- Mały Jack ( z subwoofera do wejścia sub w karcie dźwiękowej) jaki możecie polecić w rozsądnej cenie?

Może być coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Jeśli producent nie napisał to znaczy, że nie ma znaczenia do którego wepniesz, (przezornie najlepiej wpinać jednak do lewego) ale podkreślam tylko wtedy, gdy dysponujesz sygnałem dedykowanym do tego np: z karty pc 5.1 (wyjście na subwoofer) Jeśli nie masz specjalnego wyjścia LFE mono na sub ani w wzmacniaczu, ani w karcie pc, tylko dysponujesz sygnałem stereo, to trzeba wpiąć 2 kanały, taka jest zależność.

Ukryta Zawartość

A co z tym JAMO sub 660? Warto się zastanowić o ile cena jest atrakcyjna, domyślam się, że sub bez GW z 2 ręki, ale coś za coś :)

Ukryta Zawartość

Kabel możesz kupić taki jak napisał Malikali, ale zobacz jakie wyjście na suba ma nowa karta dźwiękowa.

Ukryta Zawartość

Ten kabel to Mini jack stereo -> 2xRCA. Może się okazać, że nowa karta będzie miała wyjście na suba Mały Jack mono.

Druga sprawa to kup najkrótszy kabel jaki Ci jest potrzebny. Jeśli starczy 5m to nie kupuj 10m. Na tak długich kablach zawsze są straty sygnału, oraz zbierają one zakłócenia z otoczenia.

Rozważ też podłączenia suba wysokopoziomowe, tak jak Ci pisałem wcześniej. Twój sub ma taką możliwość, więc możesz pobawić się i wypróbować co da lepsze efekty.

Ukryta Zawartość

Niestesty 10m musi być tego kabla.

Wyjścia w karcie dźwiękowej są dokładnie takie:

Ukryta Zawartość

W załączniku dodaje zdjęcia instrukcji:

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

Nawet na schematach jest połączenie poprzez kabel gniazda dedykowanego dla saba z ampli lub innego źródła (w moim przypadku karty dźwiękowej 5.1) do lewego i prawego gniazda subwoofera.

Kabel możesz kupić taki jak napisał Malikali, ale zobacz jakie wyjście na suba ma nowa karta dźwiękowa.

Ukryta Zawartość

Ten kabel to Mini jack stereo -> 2xRCA. Może się okazać, że nowa karta będzie miała wyjście na suba Mały Jack mono.

Druga sprawa to kup najkrótszy kabel jaki Ci jest potrzebny. Jeśli starczy 5m to nie kupuj 10m. Na tak długich kablach zawsze są straty sygnału, oraz zbierają one zakłócenia z otoczenia.

Rozważ też podłączenia suba wysokopoziomowe, tak jak Ci pisałem wcześniej. Twój sub ma taką możliwość, więc możesz pobawić się i wypróbować co da lepsze efekty.

Podłączenie wysokopoziomowe odpada. Jakie wyjście na suba ta karta ma to nie mam pojęcia (w załączniku powyżej zdjęcie wyjść tej karty). Jeśli to Mały Jack mono to wystarczy mi kabel, który mam aktualnie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziwny ten serwis zdjęciowy, ta fotka ze schematem podłączenia znika mi chwilę po załadowaniu.

Jednak patrząc na tą kartę to z oznaczeń wynika, że na jednym wyjściu jest kanał centralny i sub.

Ten kabel, o którym była rozmowa będzie dobry, tylko musisz pamiętać, że na jednym RCA będziesz miał sygnał na centralny kanał, a na drugim na suba i musisz znaleźć właściwy.

Nie wiem co się dzieje, u mnie wszystko wporządku ze zdjęciem.

Czyli ten kabel będzie właściwy:

Ukryta Zawartość

a ten, który mam obecnie oddać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Dobrze rozumiem? Jeśli tak to się trochę pogubiłem, skoro na jednym RCA będzie sygnał centralny, a na drugim do suba i włożyć będę musiał tylko jeden z nich to nie może zostać kabel RCA-RCA, który mam, wyjdzie na to samo? Co się stanie jak z wyjśćia centralny/sub włoże kabel Mini Jacka-2RCA w obydwa kanały w subie (i ten centralny i do subwoofera jak piszesz)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej karcie co dałeś fotkę, kanał centralny dzieli to samo gniazdo z kanałem subwoofera, koniecznie trzeba kupić taki kabel jak pisaliśmy Mini jack - 2 RCA

Co się stanie jak z wyjśćia centralny/sub włoże kabel Mini Jacka-2RCA w obydwa kanały w subie (i ten centralny i do subwoofera jak piszesz)?

Nic nie uszkodzisz, ale takie połączenie jest błędne, tylko jeden RCA jest do suba, karta sama już przygotowuje odpowiedni sygnał i wszystko jest zawarte w jednym kanale LFE, w tym wypadku nie trzeba wpinać do suba 2 RCA

Tak ten kabel będzie właściwy:

Ukryta Zawartość

Oddaj ten kabel za 160zł, bo po pierwsze odzyskasz sporo pieniędzy, po drugie stosując kabel z linku nie są Ci potrzebne żadne przejściówki.

Jak podłączysz do suba oba kanały czyli również centralny to nic się nie stanie, poza tym, że do suba będzie szedł sygnał z kanału centralnego i częstotliwości, które nie są mu potrzebne, może to pogarszać jego pracę w stereo choć nie musi. Na materiale stereo i tak raczej tam będzie cisza.

Nie kombinuj, podłącz jednym i już.

Ukryta Zawartość

Ok, kupiłem kabel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a ten obecny odsyłam.

Mam zwykły kabel 2RCA-2RCA ( taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Czy warto kupić coś lepszego do połączenia kolumny z kartą dźwiękową. Po wyjściach w niej widzę, że są 2xRCA (lewe i prawe) i stąd taki kabel będzie odpowiedni

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warto kupić, oczywiście w granicach rozsądku.

Jednak polecam na razie pograć na tym co masz, oswoić się z dźwiękiem nowych urządzeń i dopiero później wziąć się za dalsze zmiany. Jak zaczniesz mieszać wszystkim naraz to nie będziesz wiedział co się zmieniło i od czego.

Dotarła do mnie karta dźwiękowa, zastanawia mnie dlaczego na ustawieniach karty 5.1 subwoofer gra, a przy 2/2.1 już nie. Ktoś wie jaka może być tego przyczyna? Zaznaczam, że chce słuchać w systemie 2.1

Tak, zarówno na obydwu kanałach jak i pojedyńczo nie działa sub w 2.1.

Natomiast w systemie 5.1 działa wszystko ale słychać zniekształcenia dźwięku.

Stereo mam podłączone pod lewe i prawe gniazdo za pomocą 2RCA-2Rca a suba do gniazda subwoofef/center za pomocą mały jack-2RCA.

To będzie kwestia ustawień karty, napisz model, pewnie trzeba w trybie 2.1 zaptaszkować gdzieś sub, choć powinien w tym trybie już grać, Nic nie stoi na przeszkodzie mieć tam ustawione 5.1, jak będziesz słuchał stereo, to tak czy siak taki sygnał będzie odtwarzany. Jakie zniekształcenia w trybie 5.1 są? w subwooferze?

Znieszktałcenia są w dźwięku stereo. Tak jakby kodeki były złe i są zniekształcone głosy. Przy ustawionym 2.1 chodzą same kolumny bez subwoofera. Model karty to Soundblaster x-fi 5.1 Pro

A ja bym wyrzucił te wszystkie kable i przejściówki, wziął kable głośnikowe podłączył wysokopoziomowo.

Niech ten sub w końcu ożyje i pokaże co potrafi!:)

U mnie się sprawdza takie podłączenie i masz pełne zgranie głośności suba z kolumnami i żadnych zniekształceń. Tej karcie muzycznej coś nie ufam;)

A ja bym wyrzucił te wszystkie kable i przejściówki, wziął kable głośnikowe podłączył wysokopoziomowo.

Niech ten sub w końcu ożyje i pokaże co potrafi!:)

U mnie się sprawdza takie podłączenie i masz pełne zgranie głośności suba z kolumnami i żadnych zniekształceń. Tej karcie muzycznej coś nie ufam;)

Potwierdzam, ja tez mam podłączony sub wysokopoziomowo kablami do kolumn i wszystko gra pięknie

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Czyli wpiąć się subwooferem po to samo wyjście głośikowe gdzie podłączona jest druga kolumna? 4 kable w dwóch gniazdach i to będzie chodzić? A dźwięk doprowadzić do kolumny aktywnej czy do subwoofera?

Ja bym podłączył wyjście z komputera do kolumny aktywnej, czyli tak jak w normalnej sytuacji powinno być a wejście wysokonapięciowe sub'a do drugiej kolumny (wyjście ze wzmacniacza w kolumnie aktywnej). Pamiętając o polaryzacji plus do plusa, minus do minusa.

Ja bym podłączył wyjście z komputera do kolumny aktywnej, czyli tak jak w normalnej sytuacji powinno być a wejście wysokonapięciowe sub'a do drugiej kolumny (wyjście ze wzmacniacza w kolumnie aktywnej). Pamiętając o polaryzacji plus do plusa, minus do minusa.

Czyli: Komputer>kolumna aktywna>subwoofer>druga kolumna. Co w tym przypadku da moc drugiej kolumnie skoro jest napędzana przez pierwsza (aktywną)?

Nie wiem czy dobrze się rozumiemy.

>kolumna aktywna>druga kolumna pasywna

>kolumna aktywna>subwoofer

To połączenie jest równoległe.

Wyjście wzmacniacza umieszczonego w kolumnie aktywnej, podłączasz do kolumny pasywnej (to jest normalne podłączenie tego zestawu), z tego samego wyjścia wzmacniacza podłączasz sub, wejściem wysokonapięciowym.

Daj link swojego zestawu i suba

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.