Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer do stereo

daniel30

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry sub radzi sobie z kontrolą częstotliwości z 2 kanałów i 2 nie są potrzebne. Ale jeśli ktoś chce mieć 2 to czemu nie...

Poprzedni post był z nutką ironii.

2 kolumny są po to aby budować scene.

Dobrze ustawiony sub, uzupełnia braki dolnych zakresów ale sceny nie tworzy i ciężko go zlokalizować.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

malikali magnepany sa magnetostatami :-) i przenoszą ładnie bas ale z subami moje mg12 sa jeszcze lepsze!

czy jeden człowiek może zaśpiewać na dwa głosy????

nie widziałem wielu drogich zestawów z jednym subwooferem.. no drogie stereo w samochodzie gra z jednym hehe dlaczego nie !

Ps. to nie prowokacja poprostu logika nakazuje w stereo stosować dwa źródła dzwieku

czy chcecie udowodnić mi ze stawiając w kącie czy gdzie tam chcecie subwoofer i stosując dźwięki w zakresach niskich częstotliwości od jakiegoś maximum do dzwiekowego minimum przy zamkniętych oczach nie będę potrafił zlokalizować źródła ???? hehe źródłem dźwięku jest membrana głosnika z której falowo rozchodzi się dzwiek, trudny do zlokalizowania w odległych punktach mieszkania-pokoju siedząc od 2-5 metrów od źródła jakim jest sub, można zlokalizować na słuch miejsce jego ustawienia, pokazując paluchami dokładnie gdzie, w ktorym miejscu stoi. A co z przemieszczajacym się stereofonicznym dźwiękiem o mocnej zbasowanej podstawie ???? jak jeden sub odzwierciedla ten pogłos związany z przejściem dzwieku z jednego kanału na drugi?!?! z jednym subem jest jak z protezą może czasem droższa ale proteza..

moim zdaniem na zastosowanie 2 subów trzeba patrzeć z perspektywy: przedwzmacniacz plus dwa basowe monobloki i tylko w takich kategoriach można poważnie rozważyć zakup subwoofera-ów do stereo, rozumie ze wiele osób ma ograniczony budżet i nie może sobie pozwolić na zakup drugiego suba rozumie tez posadzajace nas o chorobę psychiczna zony które toleruja ale nie do końca nasze fanaberie, ale nie potrafię zrozumieć człowieka który w szale realizacji swoich marzeń zaczynał od kina domowego, sprzedał pole uprawne i poczytał sobie na tym forum, dusząc grosz w desperacji wyłożył pieniądz nieudolnie łącząc kino domowe ze stereo tworzy frankestain stereo!

Ps. to nie prowokacja poprostu logika nakazuje w stereo stosować dwa źródła dzwieku

Nie podałeś ani jednego logicznego, merytorycznego argumentu.

hehe źródłem dźwięku jest membrana głosnika z której falowo rozchodzi się dzwiek, trudny do zlokalizowania w odległych punktach mieszkania-pokoju siedząc od 2-5 metrów od źródła jakim jest sub, można zlokalizować na słuch miejsce jego ustawienia, pokazując paluchami dokładnie gdzie, w ktorym miejscu stoi

Czy wiesz jaką długość ma fala akustyczna np. 50 Hz ? I z czym to się wiąże ?

Pewnie, możesz pokazać palcem bo go widzisz :) Siła sugestii jest wielka. Gdyby te Twoje suby przestawić w inne miejsce albo jeden zabrać i wprowadzić Cię do tego samego pokoju z zawiązanymi oczami śmiem twierdzić, że nie znalazł byś ich na ucho.

Jednak Twój wpis, że nie ważne jakie suby, ważne żeby były dwa każe mi z dużą rezerwą traktować Twoją faktyczną wiedzę czy doświadczenie. Każdy, kto próbował suba w stereo wie jaką różnicę robi jego jakość czy typ.

rozumie ze wiele osób ma ograniczony budżet i nie może sobie pozwolić na zakup drugiego suba rozumie tez posadzajace nas o chorobę psychiczna zony które toleruja ale nie do końca nasze fanaberie, ale nie potrafię zrozumieć człowieka który w szale realizacji swoich marzeń zaczynał od kina domowego, sprzedał pole uprawne i poczytał sobie na tym forum, dusząc grosz w desperacji wyłożył pieniądz nieudolnie łącząc kino domowe ze stereo tworzy frankestain stereo!

Poproszę tłumacza :)

Nie, bo kolumny odtwarzają także tony średnie i wysokie kreując w ten sposób przestrzeń. Sub zaś tylko bas, który charakteryzuje się znaczna długością fali akustycznej, co z kolei oznacza, że ulegnie ona wielokrotnym odbiciom w pomieszczeniu zanim dotrze do słuchacza.

Przypomnę, że aby wykreować przestrzeń dźwiękową, lokalizację źródeł pozornych w tej przestrzeni potrzeba dwóch źródeł dźwięku, bo tak jest zbudowany zmysł słuchu i trzeba go oszukać. Jednak za tą lokalizacje odpowiadają tony wysokie i średnie.

Przykład:

Fala o częstotliwości 4000Hz będzie miał długość 0,085m

Fala o częstotliwości 1000Hz będzie miał długość 0,34m

Fala o częstotliwości 35Hz bedzie miała długość 9,7m

To dlatego tak dobrze lokalizujemy wysokie tony i tak źle niskie.

Nie neguję, może ktoś ma jakieś specyficzne pomieszczenie, specyficzne warunki odsłuchowe, że u niego 2 suby faktycznie lepiej grają ,ale nie można traktować tego jako reguły.

Stereofonia, stereo – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł. Zapis dźwięku odbywa się za pomocą co najmniej dwóch niezależnych mikrofonów, osobno dla kanału lewego i prawego, transmisja zaś poprzez dwa oddzielne kanały do dwóch oddzielnych głośników,

Wnioskując z tego krótkiego przedruku z wikipedii, stereo działa na zasadzie symetrii: dwa kanały para uszu czyli dwa źródła dźwięku - proste nie trzeba filozofii dorabiać do tego. I dlatego w studyjnych monitorach takich firm jak harbeth często stosuje się dwa subwoofery wspomagające prace kolumn satelitarnych.

Oczywiście lepiej zawsze będzie kiedy zastosujemy lepszej jakości subwoofery tak jak lepiej będzie w przypadku innych części systemu tego niewątpliwie nie można podważyć!

Dodam że wiedzę na temat akustyki oraz fizyki dźwięku przyswoiłem sobie dawno temu i nie będę tutaj rozpisywał się na ten temat albowiem nie ma sensu powielać - przepisywać prac naukowych, referatów czy artykułów odsyłam zainteresowanych do przeglądarki Google, wpisać sobie hasło: akustyka, bas itd itp a na koniec kliknąć ENTER

Napisałem tylko to o czym wiem z doświadczenia posiadam dwa suby miałem jeden różnica jest ogromna i tyle a dlaczego tak się dzieje to zagadnienie na prelekcję akademicką na temat długości fal, akustyki itd

pozdrawiam serdecznie i proszę nie gniewać się na mnie przychodze w pokoju i nie zamierzam nikogo urazić, nikomu ubliżyć ot napisałem o tym co słyszę sobie w moim pokoju odsłuchowym :-)))

Nikt nie neguje przecież twoich doświadczeń, chodzi tylko o fakt, który mówi że odpowiednio ustawiony i odcięty subwoofer w współpracy z frontami które grają nieźle w przedziale wyższego basu jest wystarczający i nie będzie wpływał na stereofonię.

Zdaje sobie sprawę, że są różne pomieszczenia i odstępstwa od tej reguły występują.

poprostu ja jestem zwolennikiem stereofonii opartej o symetryczne rozłożenie źródeł dźwięku i traktowaniem subwooferów jako klasycznych końcówek mocy tkzw monobloków z odcieciem na crossoverze średnich oraz wysokich tonów to się chyba nazywa biamping :-)

Ha!!

Poprzestawiałem suby, nameczyłem sie a to co usłyszałem: odsuwajac suby proporcjonalnie od kolumn bazowych:

- dźwięk zdecydowanie rozjezdzał się nie tworząc całości słychać było bas z subów oddzielnie po bokach ohyda!!!

Może takie działania zdają egzamin w KD ale nie w stereo !!!!! dwa suby w proporcjonalnych odległościach( niewielkich) od Kolumn to całość, masa i pełna stereofonia w zachowanej symetrii i proporcjach.

Próba nr 2: jeden subwoofer! no coment... kibel :-( umeczyłem się cholera każdy sub to 15,5 kg uffff

to nie jest istotne, uwierz mi na słowo że podręcznik Akustyki pana Everesta znam na blachę!! a i system moge uznać za docelowy na kilka lat więc jest jak jest cieszę się ze mam wysokie mieszkanie, prawie 4 metry !! Magnepany mogą rozbujać się :-)

ps:jest dobrze pod każdym względem! ulepsze zwrotnicew mg12 oraz wymienię kable do subwooferów i jest perfect!!!

ale to ty trolujesz! ja tylko napisałem o dwóch subach! słucham tak muzy, moge podesłać na prv foto jak nie wierzysz :-)

Ja nie wątpię, jednakże jeśli sugerujesz że szmatławe suby, ale obowiązkowo w ilości dwóch, dadzą dużo lepsze rezultaty niż jeden lepszej klasy, to nawet na twoje bardzo mądre wywody należy patrzeć z przymrużeniem oka.

Taa:)... to rewelacyjny pomysł do tych twoich 12m2;-)

A ty jak zwykle nie załapujesz ........

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ja nie wątpię, jednakże jeśli sugerujesz że szmatławe suby, ale obowiązkowo w ilości dwóch, dadzą dużo lepsze rezultaty niż jeden lepszej klasy, to nawet na twoje bardzo mądre wywody należy patrzeć z przymrużeniem oka.

Ty non stop to samo. Pytanie czy jeden dobry sub jest w stanie zrobić to samo co dwa tej samej klasy?

Sittek przecież to twoim zdaniem: bas to tylko fala i nic wiecej więc każdy sub w teorii schodzi do wymaganych częstotliwości!

idąc dalej tym tropem to nawet pierd z tyłka może zaskoczyć w dobrze wytłumionym pomieszczeniu przypominając swym dźwiękiem gitarę basową np: Trujillo z Metallici ;-) i nawet nie będziesz wiedział kto to zrobił ale poczujesz na 100%

a tak poważnie to nisko schodzacy bas w stereo mogą wytworzyć suby za 2-3 tys więc chyba nie drogo jak za piękny boom :)

ok! to wszystko w tym temacie za chwilę zaczniemy się kłucić a ja już nic nie mam do powiedzenia poza tym że dwa suby dobrze lub lepiej od jednego reszta dla pana :-)

pozdrawiam serdecznie

Ty non stop to samo. Pytanie czy jeden dobry sub jest w stanie zrobić to samo co dwa tej samej klasy?

Dwa ale tej samej klasy? Na pewno, jednakże nie dwa szmatławe, zamiast jednego; jak to sugeruje obecnie nazywający się abcdefg

A ty jak zwykle nie załapujesz ........

No , sittek muszę cię rozczarować ,już dawno załapałem twoje rozumowanie !

To że kolega abcdef wypisuje ... to jego sprawa;-). Nie rozumiem jednego! dlaczego się droczysz ze słabszymi od siebie?

Zauważyłem że to Ci sprawia wielką przyjemność!...cwaniactwo przed juniorami i pokazanie jakim to nie jestem "ekspertem"!!!

A tak naprawdę to twoje miejsce na widowni jest dużo niżej, jak Ci się wydaje!

Popracuj trochę nad swoim IQ!

...i słownictwem

>>>Hujnia

>>>szmatławe itp.

Pozdrawiam

Tomasz

@tomaszE - Nic nie załapałeś, nic nie jarzysz i nie łaź za mną. Zaraz pewnie we wszystkich mozliwych tematach będziesz się żalił i wklejał jakieś swoje infantylne obrazki, że nie przyjmuję twojej ponoć dobrej woli zgody. Masz rozdwojenie jaźni czy jakiś bardziej poważny problem? Zdecyduj się. Jak dla mnie jesteś mało wiarygodny w tym co wypisujesz i masz poważne problemy z ortografią. I daruj sobie dalsze przytyki, bo to nie jest na temat. Jesli nie masz nic merytorycznego do napisania to nie zaśmiecaj tematów bo to nie przedszkole. Cały czas zniżam się to twojego żałosnego poziomu i zastanawiam się dlaczego?

Przyjmij tę wypowiedź jako ostatnią skierowaną do ciebie.

kto próbował suba w stereo wie jaką różnicę robi jego jakość czy typ.

Posiadam subwoofer pasywny .Kiedyś używałem go do stereo ,ale na dzień dzisiejszy odpalam tylko do KD.

Kolumienki, które posiadam produkują wystarczającą ilość niskich pomruków więc zrezygnowałem z subwoofera w stereo ,co nie oznacza,że jestem zadowolony z basu;(

Natomiast oddzielne zastosowanie obudowy dla głośnika niskotonowego typu np; i zestrojenie z resztą pasma to,... zakładając, że to nasze subwoofery pasywne, ja bym się nie wstydził mówić o tym, że mam dwa subwoofery w moim systemie stereo ;-)

Nie lada sztuką jest zestroić aktywny subwoofer w stereo z reszta pasma ,( ja uważam że nierealne)

Pozdrawiam

Tomasz

Nowe suby (rel) są produkowane bardzo przyjazźnie.

Rel t5 o wiele łatwiej zestroić ńiż starszego quake mk2.

A mimo, że quake stał u mnie tydzień i nie ustawiłem gomjak bym chcial, uważam, że ma wiecej do zaoferowania niż nowsza konstrukcja T5.

Pytanie techniczne w kwestii ustawień Rel t5.

Jeżeli ustawię na subie odcięcie np.100hz to kolumny nie będą grać poniżej tej częstotliwości?

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Jak to sobie wyobrażasz?

Jeśli masz kolumny schodzące do 60hz to ustawiwjac sub na 100hz ustawiasz tylko sub, na kolumny nie masz żadnejgo wpływu.

Sub należy ustawić aby zaczynał grać kiedy kolumny przestają.

Sub należy ustawić aby zaczynał grać kiedy kolumny przestają.

Większość procesorów KD np:Rotel RSP-1068, czy amplitunery dysponuje opcją ustawiana dolnego pasmo dla kolumn frontowych i pozostałych jak i crossoverem dla subwoofera .

Możliwości ustawienia zestawów głośnikowych jest od wyboru do koloru

Pozdrawiam

Tomasz

Większość procesorów KD np:Rotel RSP-1068, czy amplitunery dysponuje opcją ustawiana dolnego pasmo dla kolumn frontowych i pozostałych jak i crossoverem dla subwoofera .

No tak, zakładając, że ktoś ma amplituner czy procesor kina domowego, a nie wzmacniacz stereo. Co prawda zdarzają się wzmacniacze stereo z regulowanym wyjściem na suba ale to raczej rzadkość.

Sprawa druga to REL do muzyki zaleca połączenia wysokopoziomowe, w tym wypadku to co piszesz nie ma zastosowania.

Myślałem, że mowa o stereo.

Jeśli chodzi o rel t5 to w porównaniu z poprzednimi wersjami dosyć prosto go zestroić.

Nie, nie jest to idealne zespojenie, ale gra przyzwoicie.

Wcześniej testowałem quake mk2 i ni w ząb mi nie pasował.

Jednak i tak nie czasem mnie drażni nadmiar basu, a czasem jest ok.

Przypuszczam, że z podłogówek uzyskał bym dzwięk (bas) wystarczający do pomieszczenia, ale to może w przyszłosci.

Przypuszczam, że z podłogówek uzyskał bym dzwięk (bas) wystarczający do pomieszczenia, ale to może w przyszłosci.

Masz przyzwoity zestaw ,więc polecam podłogówki .

Ja jestem miłośnikiem głośników Scan Speak,... w połączeniu z rotelem miodzio .

18W/8545K00 potrafi zagrać takim basiskiem, że z mojego doświadczenia VIFA PL26 to tylko może sobie pomarzyć.

Pozdrawiam

Tomasz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.