Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Grześ, od Ciebie jako od Nadmierniczego X-mena oczekiwałem odpowiedzi na mój cytat...czy 0,01db na kablu sieciowym nasz sprzęt audio przetworzy na całe decybele...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Nie.

Przez Ciebie i te durne wpisy o sieciówkach stwierdzono, ze silę się na eksperta ;)

A więc dopytuje nie ekspercko:

0,01 dB czego i gdzie?

Fox dawaj.

Proszę nie dać się po raz kolejny wprowadzić w błąd.

Nie dałem się!

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Szub, fajny z Ciebie Gość. Czas odstawić kable...

StaryM.... nie przesadaj, 747 dopiero sonduje ten wątek.

A o co chodziło koledze 747 w tej politycznej diagnozie ? Czyżby było tam jakieś zakamuflowane odniesienie do kabli ? No chyba nie chciał wymusić bana od Starego za publikację zdjęcia mega gwiazdy ?

747 od zawsze nabija się z kabli. Trzeba być Troglodytą żeby tego nie widzieć!

Nie mam wi-fi, muszę mieć kable ;)

Nie o tym piszę...]

To prawda, że wpływają. To prawda, że można to usłyszeć. Ale nie każdy może:(( Poddajmy się mocy...

Kabli używamy aby urządzenia połączyć w systemy.

Systemy wysokiej klasy nie są podatne na kable.

Fox.

O co chodzi z tym pytaniem o dB?

Swoją drogą, ale żeś się zapuścił!

Ta.... i zaraz bot o nazwie SzuB napisze coś w tym stylu : "przecież kable wpływają na brzmienie systemów audio i nic na to nie poradzisz" . Itd, itp. I tak w kółko

O co chodzi z tym pytaniem o dB?

Nie mogę zacytować oryginału bo naturalnie został usunięty.

Nie wiem czy nie pobłądzę, ale:

...czy 0,01db na kablu sieciowym nasz sprzęt audio przetworzy na całe decybele...

sugeruje, że nawet niewielki sygnał na sieciówce powoduje ogromne efekty na wyjściu urządzenia*)...

Jeśli o to chodzi, to jest to absurd.

Nie ekspercka wiedza, taka wyniesiona ze szkół średnich mówi, że jednym z podstawowych założeń każdej konstrukcji jest tłumienie wpływu zasilania.

Zwie się to rozmaicie, np. współczynnik tłumienia wpływu zasilania (ang. Power Supply Rejection Ratio, PSRR) …

Wystarczy spojrzeć na parametry kostek (WO…) i klocków (wzmacniaczy, źródeł…) aby zauważyć, że ten parametr daje efekty odwrotne niż zadane pytanie.

Otóż, duże zmiany napięcia zasilania powodują niezmiernie małe zmiany na wyjściu.

Więcej. Dobry sprzęt ma stabilizowane napięcia zasilania w newralgicznych miejscach…

To była wiedza z zakresy szkolnictwa średniego technicznego, żadna ekspercka…

Zdanie *) można zapisać tak:

Duże zmiany napięcia na zasilaniu powodują niewielkie zmiany sygnału.

Nie ma tu miejsca na mówienie o sygnale na zasilaniu (tym bardziej sieciówce!).

Rozpisywałem się na Forum o przenikaniu zakłóceń z sieci poprzez zasilacz, zasilanie na tor sygnałowy. Walka z tym nie jest łatwa. Ale o tym jest w jakimś moim wątku sprzed lat.

Jakikolwiek sygnał na zasilaniu (sieciówce) mogący wpływać na sygnał użyteczny to poważny feler urządzeń i systemów.

Grające sieciówki to znamiona trefnych klocków.

Nieprawdaż, że trzeba być … aby się tym publicznie chwalić…?

Druga sprawa, że trzeba być głuchym aby nie zakwalifikować artefaktów wynikających z istnienia choćby tzw. pętli mas do zakłóceń!

Siedzą takie głuchole i przewracają kablami, wsłuchując się w brzmienie zakłóceń… Nazywa się to optymalizacja systemu!

Będę Ci bardzo wdzięczny za podanie paru konkretnych przykładów.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Podaj swój problem.

Oczywiście +

To inaczej:

Podaj proszę, parę konkretnych systemów( nie czyje one są, tylko z jakich podzespołów się składają) potwierdzających powyższe stwierdzenie.

Ja i zapewne wielu innych użytkowników tego forum chciałoby wiedzieć, do czego dążyć.

Przecież wiedzą trzeba się dzielić...

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.