Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież "Fiaty" to chyba "gówno" ...

Np: Ferrari...

Może sobie zamówimy jakieś koszulki z napisem "nie słyszę kabli" albo coś podobnego. ;)

Ja niegdyś sobie kupiłem koszulkę z napisem "dziwne, u mnie działa" (to tzw. SOA #1), więc moze jakieś koszulki audio też by się przyjęły. Grześ by nosił koszulkę z napisem "tylko tranzystor", a ja bym preferował taką z napisem "jestem analogowy". ;)

Grześ to specjalizował się w karierze metrologa w zakresie pomiaru małych wielkości analogowych... nawet z sukcesami...

A SOA to w obecnym moim zawodzie (Architekta Systemowego) kojarzy mi się z architekturą systemów IT zorientowaną na usługi (Service Oriented Architecture)... ;)

No to czekaj, niech no tylko Grzegorz przyjdzie. Już on ci pokaże. :D

Zagadnienie ciszy analogowej versus cyfrowej jest złożone w swej strukturze obiektywnej...

Ale możemy porozważać, jeśli tylko Panowie wyrażą gotowość.

Ostrzegam!

Wróciłem właśnie z ogródka wygnany przez burzę.

A tam, w owym ogródku, jak to przed burzą; cisza...

<br />Np: Ferrari...<br />

E tam, niektóre się palą bez powodu.

<br />Ale możemy porozważać, jeśli tylko Panowie wyrażą gotowość.<br />

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

Wstawaj!!!

Dzien dobry dzwiekowi ignoranci, hajendowi troglodyci, biedna gawiedzi z wysypiska. Milego sluchania w Maluchu na Safari5 :) !!

Dzień dobry! :)

Dzięki za pobudkę, ale i tak zaspałem...

Nie słyszałem ani Ciebie, jak mnie budziłeś, ani budzika, bo mimo, że nastawiłem go w trybie direct, to dźwięk nie był taki jak trzeba - podbite wysokie tony, scena nie taka jak trzeba, średnica wysunięta do przodu za bardzo - no nie obudził mnie... :(

Chyba będę musiał pokombinować coś z kabelkiem zasilania... Może też jakiś kondycjoner by się nadał?

Nawet sie nie przyznawaj, ze nie masz kondycjonera w budziku. Ja mialem go juz przed budzikiem. Po podlaczeniu doznalem szoku. Spiew wrobelkow jest tak subtelny i napowietrzony, ze wstawanie nawet o 4 jest przyjemnoscia. Tak wiec polecam wrobelki, bo to takie mile ptaszki. Raz nawet narobily mi na dywan, takie sa realne skubance!!

A tu ww, legendarny odtwarzacz z czasow Gierka. Z czasow, w ktorych nikt nie slyszal o czyms takim jak gadzety do audio, a moze nawet nie slyszal co to audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mimo wszystko zycie bylo jakies weselsze, ludzie przyjemniejsi, a i Mikolaj radosniejszy......

Czasy sie jednak zmienily, magia zgasla, przyjaznie i zabawy na trzepaku zastapily esemesy i ryjbook. Niewinna zabawa na dworzu zastapila zabawa w sloneczko (w sumie calkiem niezla). A sluchanie muzyki sprowadzilo sie do analizy budowy krystalicznej miedzi....niedostepnej dla biednej gawiedzi.

Ja tez ewaluowalem, z muzyka sie skumplowalem

lecz wciaz zamiast Furutecha wolalbym skrzynke Lecha.

A moze skrzynek trzydziesci, co sie do kufra nie miesci....

Gdy procenty w krwi kraza, problemy nas tak nie draza

brzydkie kobiety pieknieja, mezczyzni przed nimi nie wieja

tak wiec pijmy do dna, dla piekniejszego dnia, dla muzyki

lepszej, a audiofilizm pieprze.

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Miałem w "maluchu". Grało troszkę ciszej niż silnik, ale i tak było fajnie. Jednak zaraz po upadku PRL odbierało tylko radio Maryja. Kompletnie bez kręgosłupa moralnego to radio.

Mimo wszystko zycie bylo jakies weselsze, ludzie przyjemniejsi, a i Mikolaj radosniejszy......

A w tym wypadku to sprawa prosta. Mieliśmy wspólnego wroga. A teraz? Cholera wie, kto nim jest. Każdy go szuka gdzie indziej. ;)

Czasy sie jednak zmienily, magia zgasla, przyjaznie i zabawy na trzepaku zastapily esemesy i ryjbook.

No dobra. Idę na trzepak. Jak już nic nie napiszę, to:

1. Trzepak się zarwał i leżę połamany w szpitalu.

2. Sąsiedzi wezwali karetkę i odwieźli mnie do psychiatryka.

;)

A w tym wypadku to sprawa prosta. Mieliśmy wspólnego wroga. A teraz? Cholera wie, kto nim jest. Każdy go szuka gdzie indziej. ;)

Wrog zawsze gdzies na nas czyha

najczesciej przepelnia go pycha

od ktorej rozum mu zdycha

Do walki zawsze gotowy, nasz oboz hajendowy.

Narasta wiec sila Saurona i zgniecie nas z sila pytona.

wiec w pore w kable uwierzcie lub dupe w troki bierzcie

Bo gdy dzien sadu nadejdzie bez smierci sie nie obedzie.

Przeto swe winy przed Wami wyznaje i juz sie do Was nie przyznaje

Od dnia dzisiejszego kazdy kabel slysze, popieram, podziwiam ta szlachetna nisze.

A gdy mnie dzien watpliwosci nawiedzi, niech pieprznie mnie prad co w kontakcie siedzi

Niech pieprznie mnie mocno z gniazdka Furutecha, bo tylko smierc taka nie przynosi pecha!

Gość partick

(Konto usunięte)

Jak to ktos powiedział - "jeszcze długa droga przed Tobą" ;)

a dziękuję, zdrowie mi jakoś dopisuje i mam nadzieję dociągnąć przynajmniej do setki w dobrej kondycji :)

natomiast jeżeli chodzi o sprzęt, to ja już od lat słucham wyłącznie Muzyki i żonglowanie klockami mnie nie bawi.

tym bardziej, że to co mam gra dokładnie tak jak chcę - jak będziesz kiedyś w okolicy, to zapraszam na szklaneczkę ;-)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Mam pytanie z innej beczki - czy ktoś z Was zna się na przesyłaniu muzyki FLAC z twardego dysku do amplitunera z wejściem cyfrowym?

A dlaczego trzeba się na tym znać? To nie jest wiedza tajemna. Jest tylko jedno ale. Komputer musi mieć wyjście cyfrowe albo trzeba mu dołożyć odpowiednie urządzenie, np. konwerter usb/spdif.

Nie wiem co na to hajendowcy, ale in my humble opinion najlepszym rozwiązaniem jest puszczenie sygnału przez przewód optyczny, zyskujemy separację galwaniczną.

No to sprecyzuję - mam laptopa, który ma wyjście optyczne mini jack. Podłączałem go do amplitunera i tak słuchałem tych FLAC-ów, sporadycznie.

Teraz chcę podłączyć zewnętrzy twardy dysk 1,5 TB z plikami FLAC też do amplitunera, ale bez konieczności zaprzęgania do tego laptopa. Potrzebuję żeby miał jakiś wyświetlacz do nawigacji, pilota, wejście USB na ten dysk oraz wyjście cyfrowe dowolnej postaci.

Ewentualnie takiego pilota z wyświetlaczem jak ma ten TEAC z tego linku

Ukryta Zawartość

Obsługa sieci, wi-fi i innych rzeczy zbędna.

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

No to sprecyzuję - mam laptopa, który ma wyjście optyczne mini jack.

To nie tyle "sprecyzuję", co raczej "zmienię pytanie". ;)

Potrzebujesz odtwarzacza. Na dodatek takiego, który będzie sobie radził z plikami na dysku podłączonym zapewne na usb. Najtaniej chyba wyjdzie Cocktail Audio. Większość tzw. multimedialnych odtwarzaczy potrzebuje telewizora do nawigacji, nawet jak mają pilota.

Coś znalazłem - http://allegro.pl/dvico-tvix-hd-m-6500a-h-264-full-hd-i3267411760.html

Takie coś, co potrzebuje TV do obsługi mam - tuner DVB-T dla babci:) Odtwarza FLAC sprawdzałem:)

Coctail Audio X10 to 1100 zł. Nie ma czegoś tańszego?

Już patrzę na ten link co podałeś

No to urządzenie może być - dysk mogę zamontować wewnątrz. Nie mogę tylko nigdzie znaleźć informacji czy odtwarza muzykę bez przerw pomiędzy utworami.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Takie coś, co potrzebuje TV do obsługi mam - tuner DVB-T dla babci:) Odtwarza FLAC sprawdzałem:)

To już coś. :)

Problemem większości tanich urządzeń jest to, że potrzebują ekranu. Dvico ma wyświetlacz, więc chyba da się wybierać tylko pilotem bez włączonego ekranu i jest to najtańsze. O ile spełni założenia.

Jeśli nie to możesz jeszcze kupić Squeezebox Touch, ale użytkownicy narzekają, że przy podłączaniu dysku na USB to już nie jest takie fajne. Poza tym też będzie używany kosztować kilkaset złotych. Cocktail to taki swoisty komputerek. Ja się na niego nie zdecydowałem ze względu na zamknięty soft i pewne ograniczenia funkcjonalne. Jest jeszcze Dune za ponad 1200. W zasadzie może być dobry, sądząc z opisu. Dalej to już tylko Olive za kilka tysięcy lub Aurender za kilkanaście (a w zasadzie więcej).

Gość

(Konto usunięte)

Taka mała dygresja: TAK SIĘ, PANOWIE, SPRZEDAJE! ;)

Temat:

Czy taki konwerter zastosowany między transportem a Daciem może mieć wpływ na jakość dźwięku?

( http://www.audiostereo.pl/konwerer-toslink-coaxial_103679.html )

I lecimy:

1.

Jednym z najlepszych tego typu urządzeń jest Theta TLC nie dosyć że konwertuje to jeszcze znacząco obniża jiter

2.

Akurat sprzedaje thete TLC już mi nie potrzebna bo przeszedłem na połączenie AES/EBU

3.

Wyraźnie słyszę różnice między wpięciem coaxial ,toslink a AES/EBU i nawet wpięcie Thety pomiędzy źródło a dac też słychać zazwyczaj wyraźnie na plus.Tak samo jak słychać różnice w jakości przewodów coaxial.

Trzy kroki do obopólnego zadowolenia... ;)

Funkcjonalnie spełnia założenia w 100%. Takiego prostego pudełka szukam.

Interesuje mnie własnie obsługa z tego pilota, bo naprawdę nie mam zamiaru za każdym razem włączać TV.

Ukryta Zawartość

Na poprawę humoru proste równanie. :)

A jak będzie takie równanie wyglądać jeżeli zamiast muzyki wstawimy "kable" ? Cholera to chyba za dużo niewiadomych ;-).

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A jak będzie takie równanie wyglądać jeżeli zamiast muzyki wstawimy "kable" ? Cholera to chyba za dużo niewiadomych ;-).

Są równania prawdziwe i nieprawdziwe. Np. a² + b² = c². Sprawa jest oczywista. Ale kable to nie niewiadoma. Kable to dzielenie przez zero. :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.