Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Gość partick

(Konto usunięte)

No cóż, nie każdy ma gdzieś w necie rozmaite serwery.

rutracker.org (dawniej torrents.ru), czy OiNK (obecnie What) - ot, takie fora przyjaciół i miłośników muzyki, dających sobie przegrywać płyty.

Panowie, macie pretensje o to , że Microsoft a teraz nagminnie Apple patentują te gupoty ale to wina raczej takiego a nie innego prawa patentowego a może braku zdrowego rozsądku wśród ludzi odpowiedzialnych za przyznawanie patentów. Patentowanie wszystkiego jak leci to absurd ale jak widać nie dzsiaj.

Nie stoczy sie do poki bedzie taka muzyka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Trochę mam na karku...

A co?

W sumie nic. Tylko ta cywilizacja wciąż upada od paru tysięcy lat. ;)

A serio to myślę, że homo sapiens ma wbudowaną w genotyp pewną skłonność do autodestrukcji. Do niedawna wyrażało się to w prowadzeniu wyniszczających wojen, a obecnie tak jakby w czym innym. Pytanie zasadnicze, czy ten destrukcyjny element kiedyś nie przeważy. Na szczęście, jeśli nawet, to ja tego nie dożyję.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Za moich czasów to ani wojen nie było, ani innego wyrazu upadku cywilizacji...

Bo ty jesteś produktem czasów przejściowych, jak to kiedyś rozwijał Jan Pietrzak w swoim słynnym kabaretowym monologu. :)

Zresztą w doskonałym towarzystwie, uszanowanie państwu.

Pietrzak to był kiedyś gość, ale na stare lata PISem trąci. Mam nadzieję, że mi to nie grozi, czego i państwu życzę.:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Panowie mam szybciutkie pytanie na poziomie wstydliwie początkującym :)

Chciałbym sobie coś w systemie polepsić, ale że akurat nikt nie sprzedaje wypasionego lampiaka za 1/5 ceny, to wymyśliłem, że warto by zarobić w końcu moje wspaniałe kable alpharda. Nie dość, że będą lepiej grały, to łatwiej będzie je odpinać, bo teraz to jest prawie nie możliwe i nie ma mowy o porządnych odsłuchach okablowania jak przepinka trwa 3 godziny ;)

Wzmacniacz z tyłu prezentuje się tak:

Ukryta Zawartość

Kolumny tak:

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że i we wzmaku i w kolumnach to są bananowe połączenia? W kolumnach tylko muszę wyjąć te plastikowe zaślepki tak jak tutaj w dolnym gnieździe i będzie ok?

I drugie pytanie, czy te wtyki bananowe z końcówkami kabli trzeba lutować? Czy jest tam jakiś inny mechanizm mocujący? Akurat nie mam lutownicy i przydałoby się coś co się bez tego obejdzie? Widzieliście coś takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Nie potrzeba żadnej konfekcji(bananów widełek itp.) wystarczy odizolowany przewód(ok10-15mm) włożyć w dziurkę zacisku i dokręcić.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

nie no tak mam teraz właśnie, ale szczerze mówiąc to mnie to wkurza, bo o ile z kolumnami nie ma problemu, to gniazda we wzmacniaczu są tak zrobione, że przyjmują kabel grubości milimetra, żeby w ogóle wepchnąć kabel 4mm w dziurę trzeba spędzić z pół godziny ze wzmacniaczem na podłodze. Trochę sobie pomogłem i poszerzyłem otwory ;) ale nadal solidne podłączenie niezarobionych kabli to mordęga, nie mówiąc już o tym, że jak raz się je podłączy, to nie ma mowy o rozłączaniu. Chciałbym sobie je w końcu zarobić, żeby zyskać trochę swobody. Nie jest to wielki problem, na allego piszą, że hiendowy banan kosztuje 7 zł sztuka, dam radę;)

Tylko czy ktoś może potwierdzić, że i kolumny i wzmak przyjmą wtyk bananowy? Bo kolumny to jeszcze wyglądają jakby mogły, ale te gniazda we wzmacniaczu to budzą moje wątpliwości, pod tą plastikową "nakrętką" kryje się bolec. Da się o niego owinąć niezarobiony kabel, ale z bananem jakoś nie bardzo sobie to wyobrażam. Kwestia jest właśnie taka, że nie mogę do tego zajrzeć bez rozłączania kabli, a póki ich nie zarobię jest to ostatnia rzecz na którą mam ochotę...

No to załóż takie banany jak pokazał StaryM. Na jakość dźwięku to nie wpłynie ale wygoda w przepinaniu o wiele wieksza. Jeśli w ogóle jest jakaś potrzeba ciągłego przepinania...

Na jakość dźwięku to nie wpłynie ale wygoda w przepinaniu o wiele wieksza. Jeśli w ogóle jest jakaś potrzeba ciągłego przepinania...

Jest, chciałbym tego marantza odpiąć i zrobić mu zdjęcia i sprzedać niedługo ;) Możliwe, że najpierw coś kupię, wtedy będę chciał go posłuchać w konfrontacji z nowym nabytkiem.

Kupię na razie 4 wtyki bananowe i zobaczę czy będą banglać z marantzem, z podłączaniem kolumn w sumie nie ma problemu, to z ten koniec może zostać niezarobiony na razie.

Chociaż trudno powiedzieć, znalazłem fajne wtyki, komplet 8 za 40 zł...

Wtyki bananowe powinny wejść w te dziurki od Marantza.

No jak wejdą to wydaje mi się, że powierzchnię styku będzie stanowiła główka banana i główka bolca wewnątrz tej plastikowej nakrętki, bardzo jakoś nie audiofilsko mi to wygląda.. No ale chyba nie waliliby takiej fuszery japończycy...

Powierzchnia styku jest wystarczająca. Ja, przyznam się, że gdy jakieś 20 lat temu kupowałem zestaw HI-FI Technicsa oraz kolumny Tonsila to do fabrycznych kabli od kolumn dokupiłem pozłacane banany za bodaj że 200pln za komplet... bo była w kolumnach taka możliwość i tyle. Niedawno gdy wymieniałem stary sprzęt i o zgrozo kable też:), zauważyłem, że cała izolacja z bananów sparciała i to co zostało odleciało przy wyciąganiu. Ale kontakt elektryczny pozostał:)

To dobre nowiny :)

pocieszające też, że nie jestem jakimś totalnym świrusem z bananami za 6zł sztuka ;)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Te wtyczki moje ze zdjęcia kosztowały drożej. Nie pamiętam ile, ale odstałem je u znajomego w sklepie ze zniżką. Ale są dobre, choć nie grają. ;)

To znaczy źle pisze... Grają, bo jak odłączę to nie grają. Ale nie polepszają basu, ani nie poszerzają sceny stereo. ;)

potrzebny mi też konwerter z sygnału optycznego na elektryczny, ale to już stówkę kosztuje więc sobie chyba odpuszczę :/

Swoją drogą czy ktoś badał jitter wprowadzany przez taki konwerter, da się na tym w ogóle słuchać, czy żona z kuchni nawet usłyszy, że nie?

A ten konwerter to do czego? jeśli ze źródła do wzmaka nie wyposażonego w SP/DIF to chyba lepiej jakiś nazwyklejszy daci-k. O ile po analogu jest źle. A jest źle jeśli korzystamy z dziurki mini-jacka w kompie.

Chce podłączyć telewizor pod xonara w kompie. Telewizor ma wyjście optyczne a xonar wejście elektryczne. To chyba lepsze rozwiązanie niż wyjść analogiem z tv.

Nie dość, że będą lepiej grały, to łatwiej będzie je odpinać, bo teraz to jest prawie nie możliwe i nie ma mowy o porządnych odsłuchach okablowania jak przepinka trwa 3 godziny ;)

Wzmacniacz z tyłu prezentuje się tak:

Ukryta Zawartość

Nie chcę siać niepokoju, ale te zaciski nie wyglądają dobrze.

Sprawdź czy na pewno jest tam gniazdo na banana.

Widywałem takie coś, nawet w wysokich modelach różnych urządzeń. Niestety nie dawało tam się włożyć banana. To taki Japoński tandetny patent ;(.

Ale nie mówię, że i tak jest tu.

Ukryta Zawartość

Teraz dokładnie zerknąłem na zdjęcie. To są zwykłe zaciski śrubowe, nie na banany. Nawet widać że są izolowane wewnątrz. Podobne mają jak Grześ zauważył inne urządzenia. Mierniki, zasilacze labolatoryjne, etc. :)

Ale zamiast wtyku możesz zastosować widełki:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.