Skocz do zawartości
IGNORED

Wybor projektora Full HD

nookie736

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedl czas na zmiane projektora...moj dotychczasowy CRT Sony G70 zostal po dlugich namyslach sprzedany (niestety?). Musze powiedziec ze powodem sprzedazy CRT byly tylko i wylacznie jego wymiary i halas jaki generowal podczas pracy.

Tak czy inaczej, zdecydowalem sie na zakup projektora cyfrowego. Nie jestem zwolennikiem zadnego z obozow, mam tu na mysli LCD i DLP. Projektor ma spelniac nastepujace wymagania:

- naswietlic ekran o szerokosci 275 - 300cm w formacie 16:9. Dodam ze pomieszczenie z wyjatkiem sufitu jest calkowicie zaciemnione, sufit z czasem zostanie pomalowany na ciemny kolor, to tylko kwestia czasu. Zalezy mi na w miare duzym ekranie, 300cm to maksymalna szerokosc jaka moje pomieszczenie moze zaakceptowac. Dodam ze ekran wisi na krotszej scianie o szerokosci okolo 4 metrow. Dluzsza sciana ma dlugosc okolo 6 metrow.

- zalezy mi na dlugiej zywotnosci lampy, ogladam duzo, na moim CRT zrobilem w ciagu roku 1500 godzin. Wiem ze zywot lamp w niektorych projektorach jest zawyzany przez producentow. Nie chcialbym zmieniac lampy co pol roku, lub tez placic tysiace dolarow za modul.

- nie jestem fetyszystom ostrosci, wiem ze wiekszosc wspolczesnych projektorow FULL HD jest juz wystarczajaco ostra, chodzi mi o obraz porownywalny jakosciowo do technologii CRT, o dobre odwzorowanie kolorow, czern nie jest tu priorytetem, raczej kolor skory. Obraz ma nie meczyc podczas ogladania. Lubie zywy i wcaiagajacy obraz jak w kinie, CRT taki wlasnie obraz mial, jak to sie ma z projektorami cyfrowymi, nie jestem do konca zorientowany.

- kompatybilnosc z 24p

- dobra jakosc obrazu przy sygnale SD!!!!!! Tutaj poki co nie widzialem zadnej konkurencji dla CRT. W tej chwili nie kupuje juz softu na dvd tylko na bluray, ale chcialbym od czasu do czasu obejrzec cos na dvd bez ochoty palniecia sobie w leb. Widzialem w akcji projektory optomy i sony vpl z uzyciem sygnalu SD z dvd bez skalowania, pozal sie Boze, efekt katastrofa. Mam tylko nadzieje ze skalowany obraz bedzie wygladal lepiej.

Chcialebym dostac w miare najlepszy projektor w cenie okolo 800-1000 euro. W tej ograniczonej cenie wybor padnie najprawdopodobniej na cos uzywanego. W tej chwili mam do wyboru nastepujace :

- Benq W5000

- Sony VPL VW 50

- Sony vpl HW10/15

- Panasonic PT 2000/3000

- Infocus X10

- JVC DLA HD550

Wszystkie wyzej wymienione moge dostac lekko uzywane, z przebiegiem ponizej 500 godzin, na ogol sporo ponizej 1000 euro tak ze zostalo by jeszcze na 120 calowy ekran przepuszczajacy dzwiek.

Jezeli mozecie polecic mi cos innego, jestem otwarty na propozycje, Jezeli ktos z was ma wieksze doswiadczenia z ktoryms wyzej wymienionych, bede wdzieczny za porady.

W tej chwili jako zrodlo sluzy HTPC Sony vgx-xl301 oraz bluray Samsung BD-P1400 ktory z czasem ustapi miejsca OPPO 93.

https://www.audiostereo.pl/topic/96914-wybor-projektora-full-hd/

Jeśli masz dobre doświadczenia z Sony to ja bym przy tym został. Kwestia budżetu ale sony HW 30 masz za 12 kz. sam mam HW20 czyli to samo co 30 ale bez 3D. Panele masz SXRD czyli w skrócie i z dużym uproszczeniem połączenie dobrych cen DLP i LCD. Kolor czarny świetny , chociaż ustępujący JVC. Ostrość lepsza od JVC a dodatkowo możesz ustawić/wyostrzyć panele. Głębia bardzo dobra. Kolor skóry moi zdaniem referencyjny. To jeden z głównych aspektów podjęcia mojej decyzji. Piszesz że serię vpl oglądałeś ale nie bardzo rozumiem że sygnał DVD jest na nim katastroficzny? Może widzisz na słabym DVD pixelozę. To by potwierdzało że masz ostry obraz tego proja bez rozmycia. Bo co ma projektor do jakości wyświetlania dvd? Inna uwaga, jeśli oglądałeś na ekranie jaki preferujesz 275-300 cm w podstawie to nie ma siły ale obraz będzie średni albo bardzo słaby na dvd. Co do jasności spokojnie Sony da radę, podawane 1300 Ansi lumenów to jakaś ściema . Ja u siebie mam problem z poskromieniem jasności i to w trybie low nawet na ekranie 300cm. Za kilka dni zobaczę co daje skalowanie w Oppo 93 z DVD to uzupełnię. Swoją drogą spory ekran ja na 16:9

Mysle ze skonczy sie na 275cm, siedze w odleglosci 3,5m od ekranu wiec mysle ze nie ma co przesadzac z wielkoscia.

CO do sygnalu SD to dla mnie byla to doslownie katastrofa w porownaniu z CRT. Na ogol do testow biore ze soba DVD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jest to dosyc dobrze nagrana plyta ktora na moim bylym CRT wyglada wrecz wybitnie. Niestety nie moge tego powiedziec o jakimkolwiek projektorze cyfrowym. Z tym ze u mnie komputer skaluje obraz do 720p wic moze dlatego wyglada lepiej niz na projektorach cyfrowych "karmionych" sygnalem SD bez skalowania.

Orientujesz sie jak sie ma jakosciowo HW10 do pozniejszych modeli takich jak twoj HD20 i HD15???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba hW20 i 15. Nie widziałem 10-tki ale w testach podobno jest spora różnica między HW10 a następcą HW15 i dalej już niewielka w HW20 jeśli chodzi o poziom czerni. Ja swój kupiłem za 8 kz nówka więc w tej cenie wszystko wysiadało z Sony. Na pewno do 275 cm /zakładam że piszesz o szerokości efektywnej podstawy ekranu/ to świetny projektor. Jedna uwaga , sam zakładałem tej wielkości obraz dla 16:9 z odłegłości 4,2mb ale okazało się to za wiele. Kupiłem 251cm podstawy troszkę na wyrost bo z tej odległości najlepiej wyglądało 244cm a podkreślę że zawsze mi mówiono że przesadzam z wielkością ekranów. 300 cm mam dla 2,39:1. Uważam że z 3,5mb 275cm będziesz sprzedawał ekran ale to tylko moje zdanie. Jakość dla dvd przy tych dwóch wielkościach to ogromna różnica. U mnie z tego projektora dobrze zrealizowane dvd jest bardzo ok. ale to samo dla 300 cm jest już słabe.

Sory że nie mogę zedytować więc uzupełnię. Napisałem o niewielkiej różnicy w czerni hw15 a 20 ale w innych aspektach jest podobna spora różnica głównie w jasności. 20-tka jest sporo jaśniejsza dlatego radzi sobie bez problemu z ekranem o podstawie 300 cm bez problemu a próby robiłem też na ekranie grey, jak byłoby w 15-tce nie wiem. To wyjaśnienie gdybyś jednak poszedł w większy ekran. Ja kupiłem ekrany matt white i trochę kombinowałem z ustawieniami żeby zmniejszyć jasność.

Panowie dzieki za podpowiedzi. HW20 nie wchodzi w rachube bo jak wspominalem na poczatku, budzet 1000 euro (Musze w tym roku kupic wzmacniacz lampowy na fronty, zmienic sofe i dokonczyc wytlumienie/zaciemnienie pokoju.), starczy na HW10, moze HW15.

No chyba ze szukac czegos nowego?? Optoma, Mitsubishi???

Rozwiązaniem dla 2.40 :1 i pogodzenie tego z 16/9 jest tylko proj. z aut. dopasowaniem proporcji do ekranu CIH.

Takiego szukaj - nie pamiętam czy Panas 3000 już to miał - sprawdź, bo to ważne (nie dla wszystkich) :)

Jeśi nie chcesz używki, to celuj w Misiu-Misi, ew. nowa OPTOMA.

Pt3000 mial ta funkcje jako pierwszy Panas. Zastanawiam sie jednak nad jednym aspektem takiej funkcji, np. taki Dark Knight Bluray jest nagrany w wiekszosci w 2.4:1 ale juz co bardziej efektowne sceny sa w 16:9. Wowczas kiszka?

bodex ja jak najbardziej jestem za sprzetem uzywanym, wole uzywke z wysokiej polki niz miernote ze stemplem nowosci...

Pt3000 mial ta funkcje jako pierwszy Panas. Zastanawiam sie jednak nad jednym aspektem takiej funkcji, np. taki Dark Knight Bluray jest nagrany w wiekszosci w 2.4:1 ale juz co bardziej efektowne sceny sa w 16:9. Wowczas kiszka?

bodex ja jak najbardziej jestem za sprzetem uzywanym, wole uzywke z wysokiej polki niz miernote ze stemplem nowosci...

Jeśli możesz kupić JVC HD550 za 1000 EUR to go kupuj szybko nie zawracaj sobie głowy niuansami odnośnie formatów. Panasoniki z kolei mają pewien rodzaj analogowości w obrazie dzięki technice smooth-screen, mogą być dobrym buforem przejściowym z CRT do cyfry. Jednak nie oszukujmy się,im nowsze modele panasa tym są lepsze ogólnie, kwestia co Ci się trafi w takim budżecie.

Właśnie hd350 poszedł mi w Berlinie z przed nosa..okrągły tysiączek euronów.

Możecie polecić mi jakiś materiał akustycznie transparentny?chcę schować centralny za ekranem, ekran będzie ramowy, na zwijany nie dam się juz namówić..najlepiej materiał na metry, ramę i zabudowę będę robił sam.

Mam dwa ekrany rozwijane. I format 2.39:1

Mozesz napisac jakie masz te ekrany - b. mnie to interesuje.

Rozwazalem zakup ekranu rozwijanego dwuformatowego, ale na razie dalem sobie spokoj.

Na marginesie , Oppo 93 EU i Sony HW 20 to super zestaw, sam go uzywam od jakiegos czasu. HW 20 warto jednak profesjonalnie skalibrowac - efekty sa warte ceny.

pzdr

marslo

Konto w trakcie usuwania

Mozesz napisac jakie masz te ekrany - b. mnie to interesuje.

Rozwazalem zakup ekranu rozwijanego dwuformatowego, ale na razie dalem sobie spokoj.

Na marginesie , Oppo 93 EU i Sony HW 20 to super zestaw, sam go uzywam od jakiegos czasu. HW 20 warto jednak profesjonalnie skalibrowac - efekty sa warte ceny.

pzdr

marslo

ekran 16:9 o podstawie 251cm a 2.39:1 o podstawie 301cm. ekrany Adeo z nową powierzchnia Reference White, moim zdaniem warte dopłaty, oba elektryczne z napinaczami. Ekrany nawinięte odwrotnie z wysuwem raz przednim raz tylnym , odłegłość między ekranami ok 2-3 cm. rozważałem multi i bi format ale to rozwiązanie to kiszka bo maskownice albo dobór wielkości mają tak wykonane że nie uzyskałbym tych dwóch wielkości i formatów razem.

Daj znać co poprawiło się po kalibracji , ja jeszcze jej nie wykonałem i bardzo nie to ciekawi.

Chcialebym dostac w miare najlepszy projektor w cenie okolo 800-1000 euro

A nie myślałeś, aby nie robić drogi dookoła i od razu skupić się na jakości?

Ukryta Zawartość

Wiem, że to więcej niż twój zakładany budżet, ale - jak to mówią - nas Polaków nie stać na oszczędzanie. Zapewniam cię, że dzięki temu projektorowi nie założysz już więcej podobnego wątku w przeciągu 10 lat ;-). Mam co prawda JVC DLA-X90R, ale wiem co mówię ;-)

Ukryta Zawartość

ekran 16:9 o podstawie 251cm a 2.39:1 o podstawie 301cm. ekrany Adeo z nową powierzchnia Reference White, moim zdaniem warte dopłaty, oba elektryczne z napinaczami. Ekrany nawinięte odwrotnie z wysuwem raz przednim raz tylnym , odłegłość między ekranami ok 2-3 cm. rozważałem multi i bi format ale to rozwiązanie to kiszka bo maskownice albo dobór wielkości mają tak wykonane że nie uzyskałbym tych dwóch wielkości i formatów razem.

Daj znać co poprawiło się po kalibracji , ja jeszcze jej nie wykonałem i bardzo nie to ciekawi.

Dzieki za info o ekranach. Ja wlasnie mialem ochote na Adeo biformat , taki :

Ukryta Zawartość

ale efekt estetycnzy napinaczy jest bardzo sredni w porownaniu do ekranu ramowego.

Mozesz dac link, jak wyglada Twoj?

Co do kalibracji , to moge Ci wyslac na priv jej wyniki, to zobaczysz co sie poprawilo . Ogolnie - najbardziej temperatura barwowa i gamma.

pzdr

marslo

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

A nie myślałeś, aby nie robić drogi dookoła i od razu skupić się na jakości?

Ukryta Zawartość

Wiem, że to więcej niż twój zakładany budżet, ale - jak to mówią - nas Polaków nie stać na oszczędzanie. Zapewniam cię, że dzięki temu projektorowi nie założysz już więcej podobnego wątku w przeciągu 10 lat ;-). Mam co prawda JVC DLA-X90R, ale wiem co mówię ;-)

No wlasnie wg testow audiovideohd.fr ten JVC X30 zostal pobity przez Sony HW 20 ( w 2D).

Jesli komus niepotrzebne 3D, to HW 20 to super sprzet.

Test ( zawiera tez porownanie z X30) tutaj

Ukryta Zawartość

pzdr

marslo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Mozesz dac link, jak wyglada Twoj?

Ukryta Zawartość

Z tym że kaseta i listwa czarna , poza tym topy 70cm . Co do estetyki to ekran poza projekcją jest zwinięty więc estetyka tutaj raczej nie ma nic do rzeczy, to raczej wg. mnie z ramowym jest problem bo jest ciągle widoczny.

Ukryta Zawartość

Mam racz

No wlasnie wg testow audiovideohd.fr ten JVC X30 zostal pobity przez Sony HW 20 ( w 2D).

Ukryta Zawartość

pzdr

marslo

Mam raczej tendencje do Sony :) 3d jest mi wogole nie potrzebne....mialem krotki mezalians z JVC HD2k, sprzet dotarl uszkodzony i niesmak do JVC pozostal..czytalem tez sporo negatywow na temat zywotnosci lamp JVC...

poki co mam zamiar zaczac moja przygode z cyfra od infocusa x10, raczej rozwiazanie przejsciowe z uwagi na kiepski zoom x10ki, tzn. nie osiagne porzadanej przekatnej obrazu przy dlugosci mojego pomieszczenia. Pozatym to dark chip 1 wiec pewne ograniczenia w czerni...Sprobuje tak czy inaczej, jak mi sie spodoba i odechce mi sie kombinacji z CRT, kupie HW30 albo cos w tej klasie.

mam jeszcze pytanie odnosnie ekranu..mam zamiar uzyc tkaniny transparentnej akustycznie z gainem 1.1 (producent MattMaxx Germany). Center jak na moje ucho musi obowiazkowo stac z ekranem...czy ktos z was uzywa(l) takiego rozwiazania z DLP lucb LCD? Jakies przeciwwskazania??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym że kaseta i listwa czarna , poza tym topy 70cm . Co do estetyki to ekran poza projekcją jest zwinięty więc estetyka tutaj raczej nie ma nic do rzeczy, to raczej wg. mnie z ramowym jest problem bo jest ciągle widoczny.

U mnie kino jest w dedykowanym pomieszczeniu i ekran ramowy jest najbardziej kinowy , ale za linka dziekuje . Mysle tez teraz o czyms takim :

Ukryta Zawartość

pzdr

marslo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Ukryta Zawartość

pzdr

marslo

Mala poprawka , sprawdzielm jeszcze raz, Sony pokonal w porowananiu 2D projektor JVC X3, a nie, jak mylnie naipsalem X30.

Test X30 przyniosl werdykt na " piec gwiazdek", a wiec tak samo jak Sony HW 20.

Na marginesie HW 30 , ktory kolega nookie736 zamierza nabyc, rowniez otrzymal 5 gwiazdek.

marslo

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

HW-30 to świetny projektor. Zmieniłem HW-20 właśnie na nowy model, moim zdaniem bije konkurencję na głowę.

co nie zmienia faktu, że w swojej kategorii cenowej królem parkietu jest JVC DLA-X30 ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie kino jest w dedykowanym pomieszczeniu i ekran ramowy jest najbardziej kinowy , ale za linka dziekuje . Mysle tez teraz o czyms takim :

Ukryta Zawartość

pzdr

marslo

Fajna sprawa ale dla mnie nie sprawdziło by się. Powodem jest wysokość ekranów. Oba ekrany długo dobierałem pod kątem wielkości i niestety te które mi pasowały miały inne wysokości , dla przykładu ekran 301 w podstawie 2.39:1 dałby 224cm w podstawie 16:9 zachowując wysokość , a dla mnie to byłoby za mało. Jeśli nie porównywałeś tego dokładnie to radzę przemyśleć.

Ukryta Zawartość

Fajna sprawa ale dla mnie nie sprawdziło by się. Powodem jest wysokość ekranów. Oba ekrany długo dobierałem pod kątem wielkości i niestety te które mi pasowały miały inne wysokości , dla przykładu ekran 301 w podstawie 2.39:1 dałby 224cm w podstawie 16:9 zachowując wysokość , a dla mnie to byłoby za mało. Jeśli nie porównywałeś tego dokładnie to radzę przemyśleć.

Tak , bralem to pod uwage, u mnie 300 dawalby w formacie 16:9 podobny rozmiar jak ten, co mam obecnie, ale problemem jest ( prawdopodobna) koniecznosc regulacji focusa ( u mnie reczna ). Na to nie pojde, wiec chyba najblizej mi do tego Adeo , ta Twoja wersja z czarna ramka jest duzo ladniejsza od bialej .Decyzji jeszcze nie ma , bede chcial gdzies to zobaczyc, ale poki co nie mam czasu na wyjazdy.

pzdr

marslo

Konto w trakcie usuwania

Myślę, że najlepszy stosunek jakości do ceny rzeczywiście oferuje Sony HW20.

Jeżeli miałbym wybierać projektory w cenie do 12-13 tysięcy kierując się tylko jakością obrazu 2D, to lista wygląda następująco:

1. JVC X30 praktycznie za fenomenalną natywną czerń.

2. Sony HW20.

3. Epson TW9000.

Widziałem Panasonica 5000E i nie ma lepszego obrazu od Epsona. Świeci mniej dynamicznie (ciut gorszy kontrast on/off przy mniejszej jasności), a czerń jednak jest nieznacznie, ale wyczuwalnie słabsza. Zresztą (chyba) najlepszy serwis o projektorach - Cine2Home.de w testach faworyzuje Epsona. W ogóle, generalnie w sieci w rankingach Epson wypada lepiej, poza wyjątkami typu whathifi czy projectorcentral.

Na koniec chciałbym zaznaczyć, że kupowanie projektora na jesieni, to nie jest dobry pomysł. To okres wymiany floty u wszystkich producentów. Już na sieci można poczytać o nowym Panasonicu 6000E (podobno sporo lepszy od poprzednika) czy też Epsonie TW9100. Nie znam szczegółowych zapowiedzi JVC i Sony, ale na pewno coś szykują.

Ja bym się wstrzymał 1-2 miesiące...

Inna kwestia, to wielkość ekranu. Uważam, że szerokość ekranu nie powinna być większa niż odległość oglądania dzielona przez 1,5, czyli ekran max. o szer. 2,0 m przy odległości oglądania 3,0 m.

Ja bym się wstrzymał 1-2 miesiące

Calkowicie sie zgadzam.

Na IFA w Berlinie sa juz pokazywani nastepcy podanych wyzej modeli , tj SONY VPL 50ES ( nastepca 30 ) i JVC X-55 ( nastepca 30 ).

Poza tym idzie wielki przelom na rynku - sa juz dostepne pierwsz projektory z laserem jako zrodlem swiatla. Problemem jest jeszcze kolor zielony( nie ma zielonego lasera) , ale strumien swietlny i kontrast bija dotyczasowa technologie na glowe. Ocenia sie trwalosc na ponad 20000h, projektor startuje od razu, zuzywa duzo mniej pradu.

Poki co dostepny jest Acer K750 i Viewsonic, nie pamietam modelu.

marslo

Konto w trakcie usuwania

Acer K750 jest już dostępny w sprzedaży, ale jest to hybryda laser + LCD. Wytrzymałość źródła światła w trybie extreemECO 20 000 h.

Sony HW50 widziałem w Berlinie na własne oczy. Projektor rewelacyjny. Zbiera same super recenzje.

Panowie dzieki za wpisy ale troche sie chyba rozpedziliscie....chcialem tylko przypomniec ze planowany budzet byl okrojony do 1000 euro na sprzet uzywany mozliwie jak najlepszej klasy, a wy tu o nowych projektorach ktore kosztuja prawdopodobnie 5 razy wiecej i na dodatek jeszcze ich nie ma na rynku...

Fajnie sobie poplotkowac o takich zabawkach jednak miare mozliwosci prosze o powrot do meritum i ewentualne opinie na temat sprzetu tej klasy co w temacie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.