Skocz do zawartości
IGNORED

Seas 27TBC/G vs SB Acoustics SB29RDC, wysokotonowce

Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

A więc znalazłem w Hobby HiFi nr. 1 z roku 2010. Do charakterystyki i wodospadu nie można się przyczepić dlatego nie wklejam. Zniekształcenia wskazywałyby na to że niżej niż 4kHz nie powinno się dzielić. Tak zalecają w Hobby HiFi. Dla tej częstotliwości zrobili też pomiar dla dużych sygnałów. Poniżej wklejam pomiar dla 90 dB /1m dla całego pasmo i dla 4kHz dla różnego napięcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13669-0-89902900-1348215359_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <- jakby wziąć po dwa na kolumnę, ale te głośniczki mają większe przednie zawieszenie niż TB. Trudno mi ocenić, ale te w/w TB są chyba lepsze od tych Daytonów, jak uważacie?

Daytony sa pomierzone przez Zapha:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tutaj Klang und Ton z nr.6 z 2008 roku. Tutaj zalecają dzielić przy 3 kHz ale piszą że można nawet zejść do dwóch. Pomiary dla 85dB/1m i dla 95 dB/1m.

Dla jasności -40dB w stosunku do górnej linii oznacza zniekształcenia 1% a -60dB zniekształcenia 0,1%.

Próg słyszalności dla drugiej harmonicznej przy 90 dB natężenia dźwięku to około 1% a dla trzeciej to około 0,1% i wyżej w górę z częstotliwością tym wyższy jest ten próg a więc harmoniczne są mniej słyszalne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dayton RS150-8 nie nadaje się do wysokich podziałów. Break-up będzie przydzwaniał na harmonicznych i intermodulacji. Nawet nie pomyślałbym o podziale wyższym niż 2kHz.

Znalazłem jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <- jakby wziąć po dwa na kolumnę, ale te głośniczki mają większe przednie zawieszenie niż TB. Trudno mi ocenić, ale te w/w TB są chyba lepsze od tych Daytonów, jak uważacie?

Daytony sa pomierzone przez Zapha:

Ukryta Zawartość

Te Daytony to bardzo dobre głośniki. Mam mniejsze a mianowicie RS125 i lekko mi szczęka opadła jak usłyszałem jaki bas może się wydostawać z tak małych głośniczków. Na pewno lepsze niż te polipropylenowe Tang Bandy. Zresztą nie chciałem być nieuprzejmy i pisać co myślę ale moim zdaniem jako szerokopasmowe to te głośniki też do elity nie należą.

Jak już dajesz dwa to zastanowiłbym się czy nie lepiej mniejszą wersję RS 150. Wtedy uciągnęłoby ci tą wstęgę Daytona. Albo w środek kopułkę średniotonową daytona i mały gwizdek. Jest taki projekt na Zaph Audio to nie musiałbyś projektować zwrotnicy między te głośnik. Albo kopółkę Daytona i wstęgę Daytona. Taki projekt jest w Klang und ton to nie musiałbyś projektować zwrotnicy a o ile dobrze pamiętam to ten projekt ma na dół którąś z wersji RS Daytona to tam zwrotnica by ci też odpadła.

Zaraz poszukam który to jest.

Zaph audio masz tutaj.

Ukryta Zawartość

A tutaj Klang und Ton nr3 z 2009 roku. Tam są dwie rs180. Miałbyś połowę roboty z głowy bo zwrotnice są już zaprojektowane to musiałbyś tylko zrobić podział między basowym a resztą.

Ważne tylko żeby wcześniej sprawdzić czy efektywności basu i tych kolumn do siebie pasują.

post-13669-0-48360600-1348217327_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KrzysiekA -dzięki za pomiary Daytona -szczerze mówiąc jak na moje oko sa całkiem przyzwoite :) A co Ty uważasz o tym głośniku?

PS jakbyś jednak wkleił te charakterystyki i wodospad z Daytona, mimo że sa nienaganne t byłbym wdzięczny :)

a co do średniotonowych:

Jak już dajesz dwa to zastanowiłbym się czy nie lepiej mniejszą wersję RS 150

pisałem przecież o RS150, z tym że czytam dwie skrajnie różne opinie -misiomor twierdzi, że się nie nadają, a Ty, że sa lepsze od moich TB.

Dzięki za linka do konstrukcji Zapha (chociaż wcześniej miałem ją przejrzaną) -ale chyba w 4way nie chciałbym się pakować. Myslę, że uczciwe d'applo na dwóch średniotonowych będzie słusznym rozwiązaniem

Misiomor ma rację. Jeżeli weśmiesz tego Daytona RS to musisz robić pułapkę na rezonans i ostry podział. Dlatego zaproponowałem tą kopułkę Daytona. Odciąża wstęgę i rozwiązuje problem Break-up.

Zdjęcie jest z Klang und Ton nr3 z 2009 roku.

Jeżeli chcesz robić trzy drogi to przy podziale 2kHz musisz sobie tą wstęgę Daytona odpuścić bo to ona będzie wąskim gardłem.

Wtedy zastanowiłbym się nad Seasem bo jest z tego samego materiału co te aluminiowe Daytony i mocowo pasuje do reszty. Robiłem kolumny na RS125 i na tym Seasie i nie miałem ich nawet tydzień bo jak przyszedł kumpel i posłuchał jak grają to zaproponował cenę którą ciężko było odrzucić.

ciężki wybór -> chciałbym spróbować ze wstęgą generalnie,tym bardziej, że jej pomiary są jak najbardziej ok.

przeszukując Zapha powiedzmy wytypowałe 3 potencjalne średniaki (też po 2 n akolumnę):

SBacoustics SB15NRXC30-8

Ukryta Zawartość

"Comments: This is a paper cone driver with excellent build quality, excellent motor design and very low harmonic distortion in the midrange, near Scan-Speak levels. Merely average HD in the bass and midbass. A mild dip in the response at 1700 Hz won't be too noticable, but the breakup starting at 5kHz will be a challenge to filter out. Aside frome the minor response curve issues, this is a great driver and one of the value leaders in this price range. Tested December 2008"

Dayton RS150S-8

Ukryta Zawartość

"Comments: The Dayton RS line has been a long time price/performance leader from Parts Express. The harmonic distortion level is not seen in any other driver at this price point. The response curve is a little bit ragged, and the breakup node has 2 peaks, but for the most part it is controllable with a few extra crossover components. The isn't a Scan Speak or Seas Excel level performance, but at this price anyone can be happy with this choice of driver. Bonus points for looking like a stealth fighter. Admit it, looks are important. Tested May 2006"

Tangband W5-704D (podobny do mojego)

Ukryta Zawartość

"Comments: This is one of the value leaders in this group, and an excellent driver for the price. It has a cast frame, poly cone, rear vented pole piece, vented spider, double roll rubber surround and a catenary shaped dustcap. The response curve is respectably smooth and extended. One of my 3 samples had a voice coil lead that disconnected at full Xmax, thus a strike against consistency. The harmonic distortion throughout the spectrum is average for this price level, but it does not have any breakup related peaking like some stiffer coned woofers do. As a result of that and the smooth response, you can cross over the woofer just about as high as you want to, eliminating the need for an expensive tweeter. Old/Other tests available. Tested January 2008."

ze strony:

Ukryta Zawartość

KrzysiekA -co do swojej konstrukcji -rozumiem, że miałeś 2x RE125 i tego Seasa 27tbc/g, czy tak?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to mój basowy SB34 przekrzyczałby pojedyncze te Daytony -przecież one mają dużo mniejsza pow. membrany niż mój TB a o moim TB piszecie, że jest za mały...

PS masz może projekt tych kolumn:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Zaczynam się przekonywać do podobnej adaptacji, z tym, że może zamiast 2x18 dać 1x22 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), chociaż nie wiem czy ten 1 głośnik sprostałby efektywności...

Ale w sumie takie rozwiązanie pomogłoby mi w jednym -> strojeniu linii transmisyjnej -gdyby ten Dayton 22cm nie był cięty od dołu i był w linii transmisyjnej strojonej na 26Hz to zniosłby "antyrezonans" linii transmisyjnej mojego SB34 (co chciałem rozwiązać dwoma długościami linii -czyli strojeniem jednego odcinka na 20Hz a drugiego na 26Hz). Obawiam się tylko, że będzie wtedy zbyt dużo basu. chociaż w takiej sytuacji tego SB możnaby uciąc już przy 150Hz np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Twój głośnik to robiona na siłę szerokopasmówka z membraną polipropylenową. Wyszła z tego ani dobra szerokopasmówka ani dobry głośnik niskośredniotonowy. Każdy głośnik niskośredniotonowy będzie lepszy w tym zastosowaniu niż twój głośnik i pewnie większość szerokopasmówek ale z papierową membraną.

KrzysiekA -mógłbyś się odnieść do mojego powyższego postu? Twoim zdaniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) potencjalnie byłby ok w paśmie 0-700Hz? Nie wiem czy nie za cichy :/

Nie ukrywam jednak, że chciałbym d'applo z wstęgą Daytona. I byłbym szczęśliwy mając głośnik dobrze grajacy 300-3000Hz.

Ten Seas producent powiada, że da radę w paśmie 100-4000Hz, więc w 300-3000Hz tym bardziej chyba powinien:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (choć droższy)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszą istnieć powody dla których jedyną sensowną i opublikowaną konstrukcją 3-way na 12" wooferze (zresztą SB34NRX75-6) jest SB12.3 Zaph'a. Szkoda że wizualność trochę nie najwyższej próby, choć może jakiś drzeworyt albo inny ozdobnik na płaskim fragmencie frontu obok sekcji średnio - wysokotonowej mógłby pomóc. Tak czy siak akustycznie i zwrotnicowo jest to niezły materiał do analizy i nauki, również w kwestii wypadkowej efektywności możliwej do osiągnięcia systemem na tym wooferze. Jest tam nawet przykładowa symulacja wychyleń średniotonowców dla różnych mocy jak również pokazane zostały skutki nie-zastosowania pułapki na rezonans średniotonowców.

potencjalne średniotonowce (po 2 na kolumnę) do wstęgi Daytona (cięcie ok 3kHz):

2x

Ukryta Zawartość

2x

Ukryta Zawartość

2x

Ukryta Zawartość

2x

Ukryta Zawartość

2x

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (choć ponoć się nie nadaje do tej wstęgo)

drugie rozwiązanie, to średniotonowy

1x

Ukryta Zawartość

i do tego pracujący od 0Hz do ok 700Hz (czyli tylko filtr dolnoprzepstowy)

1x

Ukryta Zawartość

1x

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok

potencjalne średniotonowce (po 2 na kolumnę) do wstęgi Daytona (cięcie ok 3kHz):

2x H1216-08 CA15RLY

2x H1262-08 MCA15RCY

2x SB15NRXC30-8

2x SB12MNRX25-4

2x RS150-8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) by Klang.ton.01.2009 (mimo wszystko mój faworyt)

drugie rozwiązanie, to średniotonowy

1x RS52-AN-8

i do tego pracujący od 0Hz do ok 700Hz (czyli tylko filtr dolnoprzepstowy)

1x RS225-8

1x H1288-08 CA22RNX

Ukryta Zawartość

Prawdę powiedziawszy to zamiast RS225-8 efektywnością lepiej pasowałby Visaton AL200. Metalowość jak i zdolność połączenia z RS52AN-8 są, tylko kolor membrany od sasa do lasa.

SB15NRXC30-8 użył Zaph, więc jakiś gotowiec dolnego podziału jest, pytanie tylko o aspekty wizualne (głośniki na środek i będzie inna charakterystyka dyfrakcyjna) oraz górny podział.

Wiesz -pozwoliłem sobie przetłumaczyć tekst z Klanga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i pozytywnie wypowiadają się na jego temar. Twierdzą, że do 3,4kHz spokojnie może pracować, a skoro ja zakłądam podział filtrem III rzędu to chyba nie powinno być problemów. W interesującym mnie przedziale częstotliwości charakterystyka jest wystarczająco gładka i wodospad też jest ok w tym zakresie. Nie wiem więc dlaczego uważasz, że do 3kHz ten głośnik się nie nadaje.

A i Zaph dobrze pisze o tym głośniku:

Comments: The Dayton RS line has been a long time price/performance leader from Parts Express. The harmonic distortion level is not seen in any other driver at this price point. The response curve is a little bit ragged, and the breakup node has 2 peaks, but for the most part it is controllable with a few extra crossover components. The isn't a Scan Speak or Seas Excel level performance, but at this price anyone can be happy with this choice of driver. Bonus points for looking like a stealth fighter. Admit it, looks are important. Tested May 2006.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A Zaph podzielił przy 2,2kHz te średniotonowce, a tego moja wstęga mogłaby nie przetrwać zbyt długo. I moim zdaniem charakterystyka wodospadowa tego Daytona jest lepsza niż SB15

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Politechnika Gdańska

A gdzie na PG jest komora bezechowa? Na ETI na 6,7 pietrze? Bo mnie tam pajace nie chcieli wpuscic.

BTW, jak bys chcial posluchac magnetostata(Neo3) to zapraszam do mnie w tygodniu. Aktualnie mam go polaczonego z glosnikiem zapha ZA14W08 :)

pharoh

Jakie opinie o ZA14W08? Z tego co wiem to Fountek FW146. Wg mnie znakomity głośnik za 150zł. No i pasuje kolorystycznie do Visatona AL200 :)

Ciekawie wątek się rozkręcił. Wróżę, że autor z zaplanowanych przetworników nie wykorzysta żadnego ;) Dla mnie nauka jest taka, że muszę spróbować jakiegoś "magnetostata". Mam ochotę na HiVi RT2H-A, czy może 100$ można jakoś lepiej zainwestować (Dayton Audio PT2C-8)?

Daytona kupisz dużo taniej.

A może autor powinien pójść na całość i głośnik wysokotonowy zrobić samemu. image003.jpg

To jest prawdziwa wstęga o szerokości 15 mm i długości dziesięciu. Taniej by wyszło niż te wszystkie wstążeczki z membraną w śladowych ilościach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie zauważyłem że nie ma linków do dalszych części.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TB W5 odsuchać nigdzie nie mogłem, nikt go nie miał ;)

Co do Neo3 -dziękuję za propozycje, ale przynajmniej póki co nie dałbym rady przyjechać do Gdańska w przyzwoitych godzinach :/

Generalnie napaliłem się na tego Daytona PT2C-8 i chyba spróbuję coś z niego wykrzesać - przedstawione w wątku pomiary są dość obiecujące.

A co do wymiany głośników -TB pewnie tak, ale SB34 zostaje i koniec ;) To jest zbyt dobry głośnik, żeby od tak z niego zrezygnować.

I planuję (robię już szczegółowy rysunek) w jednej kolumnie mieć tego Daytona PT2C-8 + 2x Dayton RS150-8 i SB34. Wszelkie przedstawione w wątku wykresy uważam potwierdzają, że 2 Daytony podołają i basowcowi od dołu i do 3kHz też powinny ładnie grać. I zwrotnice niech będą III rzędu.

Czekam na opinie mojego pomysłu :)

PS -o budowie własnego głośnika myślałem, ale na to jeszcze przyjdzie czas. Najpierw chcę zbudować cos na komercyjnych głośnikach, żeby mieć punkt odniesienia w dalszych pracach :)

Czekam na opinie mojego pomysłu :)
Szcerze mówiąc krecimy się cały czas w kółko i będziemy się kręcili dopuki nie uświadomisz sobie jednej rzeczy (upraszaczając): wielkość głośnika determinuje częstotliwość podziału.

Więc albo dajesz małe głośniki i wysoki podział

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , albo duże głośniki i niski podział (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

No f..ing way zeby sensownie zrobic cos innego.

I tyle.

Rs150 podchodzi już bardziej pod duże głośniki (przynajmniej patrząc na to jak trzeba go ciąć u góry).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

A gdzie będziesz kupował tego Daytona? Rozbieżność cen jest dosyć znaczna. Najtaniej znalazłem tutaj za 63 Euro.

Ukryta Zawartość

Radziłbym się tylko pośpieszyć bo we wszystkich innych sklepach kosztuje powyżej 100 Euro a tam mają tylko cztery sztuki. Pewnie zapas ze starych dostaw i dlatego ze starą ceną. Kiedyś można go było kupić za tą cenę wszędzie.

Chociaż moim zdaniem lepszym wyborem do tych aluminiowych Daytonów byłby Seas 27 TBFC/g. Zauważ że przy 95/dB/1m druga harmoniczna w tej wstędze Daytona przy 3kHz skoczyła dosyć znacznie powyżej 1% Wprawdzie jest to poniżej progu słyszalności ale oznacza to że głośnik zbliża się do granic swoich możliwości. Przy 100 dB będzie najprawdopodobniej koniec jego możliwości. Jak już kupujesz tego Dytona to te RS 150 chyba też możesz sobie odpuścić bo co z tego że masz mocniejsze średnie tony gdy wysokotonowy jest teraz najsłabszym ogniwem. Wtedy zostaw tego Tang Banda pod warunkiem że jest wystarczająco głośny.(moim zdaniem nie jest). Moja rada kupuj Sasa. Będzie pasował do tych Daytonów rs150 brzmieniem i mocowo.

Ukryta Zawartość

ale chwila chwila -wstega Daytona ma 94dB skutecznosci, Seas ok 90dB -dlaczego wiec uwazasz, ze to glosniejszej wstegi starczy jeden glosnik a do cichszego tweetera potrzebne sa dwa...

A tych rs150 jakos kurczowo rekami i nogami sie nie trzymam, po prostu uwazam, ze maja dobre parametry.

seat 27tbc/g oczywscie tez jeszcze wchodzi w gre, bo to chyba najpopularniejszy gwizdek wsrod DIY

ale chwila chwila -wstega Daytona ma 94dB skutecznosci, Seas ok 90dB -dlaczego wiec uwazasz, ze to glosniejszej wstegi starczy jeden glosnik a do cichszego tweetera potrzebne sa dwa...
Z tego względu, że wstęga jest mniej wytrzymała. Więc po co dwa midy, skoro i tak ich nie wykorzystasz. A efektywnosc tak czy inaczej bedziesz musial dopasowac do efektywnosci woofera.

A tych rs150 jakos kurczowo rekami i nogami sie nie trzymam, po prostu uwazam, ze maja dobre parametry.

Dobre, ale nie jasko wybitne. patrzac an jego harmoniczne widziałbym go jako mida w 3 way z podziałem ~~300 i ~ 2khz. Więc pasowałby do wofoera -powiedzmy- 8-10" i jakiejś dużej kopułki (wspomniany seas 27 lub dayton rs 28).;

seat 27tbc/g oczywscie tez jeszcze wchodzi w gre, bo to chyba najpopularniejszy gwizdek wsrod DIY

Bo jest dobry i tani ;) uważam, że KrzysiekA dobrze prawi, żeby dobrać głośniki do siebie także pod względem charakteru brzmienia (alu do alu, etc).

El sueño de la razón produce monstruos.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.