Skocz do zawartości
IGNORED

Seas 27TBC/G vs SB Acoustics SB29RDC, wysokotonowce

Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

zdecydowałem się na wstęgę. Na 90% na Fountek Ceo CD 3.0

Cały czas przeszukuję Internet i uważam, że to dobry wybór. Czy może ktoś z Was zna lepszą wstęgę? W grę wchodzą ceny powiedzmy do 500zł/szt. Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi :)

A kolumna, która grała pięknie wysokimi (ale tylko wysokimi) to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <-wstęga tam zastosowana jak dla mnie grała pięknie (szkoda, że tylko ona)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie znajdziesz lepszej. Zniekształcać będzie co prawda jak wszystkie wstęgi (fizyki się nie oszuka), ale przynajmniej nie będzie trzeba co chwila zmieniać elementu drgającego, skoro jest podbity mocnym i wytrzymałym polimerem, w odróżnieniu od wstęg z czystego aluminium.

Do 500 zł powinien kosztować Fountek Neo X3. Tylko, że nie ma go w Intertechnik ani Loudspeakershop. W każdym razie jak w Europie będzie dostępny to kupię parkę.

Ukryta Zawartość

29225048.JPG

Nic o nim nie wiadomo ale będzie można go porównać do Aurum Cantus G3Si.

Ukryta Zawartość

Czy może ktoś z Was zna lepszą wstęgę? W grę wchodzą ceny powiedzmy do 500zł/szt. Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi :)

Fountek Neocd2.0 :)

ale ponoć do mojego zastosowania (wysokie cięcie 4-5kHz) nie wykorzystam Fountek Neocd2.0, niby starczy Fountek Neocd3.0, czy jednak w zakresie mnie interesującym różnią się dźwiękiem?

Sorry za post pod postem, ale nie mam możliwości edycji :/

Zapytam się wprost -warto dokładać kasę do Fountek Neocd 2.0? Głośnik ma pracować od ok 4-5kHz, filtr II rzędu (ewentualnie III) i ma być stłumiony do efektywności ok 92dB.

Czy może warto zainteresować się inną wstęgą?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Np Neo X3? Ale tu jest problem, że jest dostępna tylko srebrna, co całkowicie nie będzie pasowało -wszystlie głośniki czarne i kolumna w czarnym lakierze fortepianowym, a jedyny srebrny element to korektor fazy szerokopasmowca. Wiem, że kolumna ma przede wszystlim grać, ale cóż -nie chce żebym musiał ją ukrywać przed znajomymi i rodziną ;)

Dziś muszę podjąć decyzję, bo dziś jest ostatni dzień przyjmowania zamówień na Neocd 3.0

Proszę, więc o rzeczowe wypowiedzi.

Z góry dziękuję :)

Ukryta Zawartość

NeoCD3.0 będzie do Twojej konstrukcji idealny. Przy tak wysokim podziale powinien wystarczy II rząd. W duże wstęgi nie ma co wchodzić. Pisałem już, że szkoda kasy. CD3.0 widzę na alledrogo w bardzo fajnej cenie (lekko używany).

zdecydowałem się na wstęgę. Na 90% na Fountek Ceo CD 3.0

Cały czas przeszukuję Internet i uważam, że to dobry wybór. Czy może ktoś z Was zna lepszą wstęgę? W grę wchodzą ceny powiedzmy do 500zł/szt. Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi :)

A kolumna, która grała pięknie wysokimi (ale tylko wysokimi) to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <-wstęga tam zastosowana jak dla mnie grała pięknie (szkoda, że tylko ona)

W zasadzie to nie wstęga tylko magnetostat i chyba nawet wiem który to jest. Wprawdzie w innnej obudowie ale chyba to ten sam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oglądałem go w sklepie dosyć dokładnie i wygląda mi to na to że Swan robi te głośniki dla Quadral'a.rt2e-a_2.jpgutimg2244_3_1280920198.jpgrt2h-a-pm.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm, ten RT2H-A kusi mnie mocno. Znalazłem do sprzedania dwie sztuki (za 1100zł) i mocno się teraz waham -słyszał ktoś brzmienie RT2H-A i Founteka Neocd3.0? Bo Founteka nie słyszałem, ale mam o nim już dość dużo informacji, RT2H-A słyszałem i brzmiał super, ale nigdy nie słyszałem Founteka, więc nie mogę powiedzieć, czy Neocd3.0 nie zagra lepiej. Ma może ktoś porównanie tych dwóch głośników lub slyszał oba?

Gość Cadam

(Konto usunięte)

gdyby ten RT2H-A był gdzieś dostępny, to z racji, że akurat tego słuchałem pewnie bym się zdecydował, ale znalazłem tylko w jednym sklepie, a z ameryki nie mam zamiaru sprowadzać :/ Kupowanie z pokątnych źródeł też lipa -szkoda, że żaden dystrybutor krajowy lub Niemiecki nie podjął tematu, bo to super głośnik jak dla mojego ucha.

W Polinku mają

http://polink.com.pl/pliki/cenniki/cennik_222.xls

ok, dzięki za link :)

Ale czy warto kupować 2x droższe głośniki? Ktoś ma może jakieś porównanie czy ten RT2H-A gra lepiej od Founteka Neocd3.0? Bo cena nie zawsze świadczy o wszystkim

ok, dzięki za link :)

Ale czy warto kupować 2x droższe głośniki? Ktoś ma może jakieś porównanie czy ten RT2H-A gra lepiej od Founteka Neocd3.0? Bo cena nie zawsze świadczy o wszystkim

Warto pod warunkiem że będziesz dzielił przynajmniej przy 3kHz. Wyżej to marnowanie głośnika. Miłe jest to że sama membrana jest cofnięta o kilka centymetrów i nie trzeba pochylać ścianki.

Tutaj na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) facet bardzo miło o nim pisze.

A tak poza tym to chyba go gdzieś taniej widziałem.

Tu jest za 107 Euro.

Ukryta Zawartość

Ale dałbym sobie rękę uciąć że widziałem go gdzieś poniżej 100 Euro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pojechałem dziś do Top hifi -przesłuchałem głośniki ProAc Response D38R <- mają ponoć niemal identyczny głośnik wstęgowy co Fountek Noecd3.0 i... zagrały bardzo słabo -mimo ceny -26 000zł... Najwyższe częstotliwości wręcz kuły w uszy -talerze od perkusji -jakby wręcz przesterowane, porażka, wokale -dziwnie sztuczne. Po dzisiejszym odsłuchu, w mojej ocenie ten głośnik nie ma prawie zalet :( gitary owszem grały ładnie, ale tylko gitary. Gdy pojawiało się na scenie więcej instrumentów głośnik gubił się niesamowicie i zlewał wszystko w całość. Aż nie mogę uwierzyć, że te kolumny są takie drogie -uważam, że za 5 000zł można znaleźć lepiej grające kolumny.

Fountek Neocd3.0 odpada absolutnie. Dobrze, że mieli te ProAci do odsłuchu, bo bym się wkopał z tymi wstęgami.

Pojechałem dziś do Top hifi -przesłuchałem głośniki ProAc Response D38R <- mają ponoć niemal identyczny głośnik wstęgowy co Fountek Noecd3.0 i... zagrały bardzo słabo -mimo ceny -26 000zł... Najwyższe częstotliwości wręcz kuły w uszy -talerze od perkusji -jakby wręcz przesterowane, porażka, wokale -dziwnie sztuczne. Po dzisiejszym odsłuchu, w mojej ocenie ten głośnik nie ma prawie zalet :( gitary owszem grały ładnie, ale tylko gitary. Gdy pojawiało się na scenie więcej instrumentów głośnik gubił się niesamowicie i zlewał wszystko w całość. Aż nie mogę uwierzyć, że te kolumny są takie drogie -uważam, że za 5 000zł można znaleźć lepiej grające kolumny.

Fountek Neocd3.0 odpada absolutnie. Dobrze, że mieli te ProAci do odsłuchu, bo bym się wkopał z tymi wstęgami.

To jeszcze o niczym nie świadczy. Nawet najlepszy głośnik może polec przy nieodpowiednim sprzęcie towarzyszącym.

To mnie utwierdza w przekonaniu, że Proac robi gówniane kolumny w kosmicznych cenach. Już wielokrotnie krytykowałem ich księgowe podejście do elementów zwrotnic. Zobacz co oni dają do środka:

max_proac_response_d40_03.jpg

Przetwornik niskotonowy całkiem, całkiem (Eton Symphony) tylko jednak za duży do tej małej wstęgi.

Gdy pojawiało się na scenie więcej instrumentów głośnik gubił się niesamowicie i zlewał wszystko w całość

To zdanie przeczy zupełnie temu co ja mogę powiedzieć o Fountekach. Pamiętajmy tylko, że ja odsłuchiwałam z aluminiowym średniotonowym 15 i 18cm. Mały CD1.0 na dopracowanej zwrotnicy. CD3.0 na próbnej. Dla mnie brzmienie całości daje niesamowitą szczegółowość. Nic się nie gubi. W dużych składach symfonicznych można zlokalizować każdego muzyka. Absolutnie nic się nie miesza! W przeciwieństwie do węglowych głośników Usher (SS) ze szmatami (9930-20, 9300). Sybilantów było faktycznie więcej ale to jest jeszcze kwestia dopracowania zwrotnicy. Tak samo wokale kobiece były zbyt szorstkie, nosowe. Szkoda, że nie odsłuchałeś kolumn 3 way z tym głośnikiem. Myślę, że na Proac K6 byłoby wszystko lepiej zgrane. Czyli mój cel jest taki aby moje kolumny zagrały przynajmniej jak Proac K6 lub lepiej :) Za ułamek ceny oczywiście.

Ze zbudowaniem lepszych kolumn od tych ProAc'ów nie będzesz miał problemu :)

Co do dźwięku -kolumny testowane były na marantz ki pearl lite (czyli i tak lepszy sprzęt, niż póki co mam w domu) i na jakiś pałsnich kablach -grało to naprawdę słabo :/

BTW nie wiem czy nie podobniejszym głośnikiem do tych Quadrali nie jest Dayton Audio PT2C-8 Planar Tweeter

Ukryta Zawartość

Nawet wygląda ciekawiej

Ukryta Zawartość

Tak jak pisano wcześniej w Quadralach był HiVi lub Dayton. Mnie intrygują te chińskie nowości. Sam planuję kupić (dopiero przyszły rok) zestaw przetworników do 3w oparty tylko na HiVi. Kolejny eksperyment :). Kup tego Daytona PT2C-8

PT2C-8.jpg

lub

HiVi RT8-II

rt8ii.jpg

Będziesz miał najbardziej innowacyjną konstrukcję w Polsce :)

Faktycznie wygląda ciekawiej. Możliwe że to on siedzi w tych Quadralach. Membrana jest najprawdopodobniej ta sama. Gdzieś czytałem że membrana jest robiona w Kanadzie. A może jest tak że na tej samej membranie Quadral robi własne głośniki.

Wcześniej widziałem tego Daytona ale wyglądał zupełnie inaczej.

Ukryta Zawartość

A więc Dayton i Swan (HiVi)to najprawdopodobniej te same głośniki. Poniżej zdjęcia obydwu. Z tyłu.

rt2h-a-pbm.jpg

Zważywszy na cenę to chyba wybór jest oczywisty. Ja by tylko na twoim miejscu nie dzielił za wysoko. Optymalnie będzie 4kHz. Szkoda marnować kierunkowość tego Daytona a z tego Tang Banda przy wysokim podziale będzie już kiepsko pod kątem. Będziesz miał dziurę w podziale przy większym kącie. Niżej bym też nie dzielił bo szkoda męczyć tego magnetostata zwłaszcza że będziesz stosował tak duży niskotonowy. Ja bym sobie ten niskotonowy jeszcze przemyślał bo nie jest dopasowany mocowo do reszty i w zasadzie powinieneś średniotowy dzielić przynajmniej przy 500 Hz a poza tym wyjdzie ci szafa a nie kolumny.

post-13669-0-77369900-1348043152_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HiVi (Swans) to kanadyjska firma ale produkują wszystko w Chinach. Tak samo jak Dayton (niby amerykańska marka). Podejrzewam, że tylko dystrybucja i marketing jest w Kanadzie. Wyobraźmy sobie jaką cenę płaci Quadral i inne marki przy dużym hurtowym zamówieniu bezpośrednio w fabryce. Max 50$ za tego Daytona a gotowe kolumny 7000$ - ciekawe.

Niskotonowca na pewni się nie pozbędę ;) -to najpewniejszy głośnik, który w pełni mi odpowiada -ta kolumna ma mieć 0dB na 20Hz -pasmo akustyczne ma być na zero -> próbowałem robić różne kompromisowe konstrukcje i prędzej czy później najniższego masującego basu mi brakowało -niby wszystko gra ok, ale jak idę do teatru muzycznego i czuję bas na nogawkach i brzuchu (nawet siedząc przy samym głośniku), to jak wracam do domu czję niedosyt swojego sprzętu, więc tym razem robię bezkompromisową konstrukcję, która nie ma się męczyć basem. BTW -te ProAci których słuchałem niby duże ciężkie bydle, a basu było mniej niż w B&W 685...

PS jakie średniotonowce uważacie jeszcze za warte uwagi? Ewentualnie mogę jeszcze zmienić w fazie projektu tego TangBanda na coś innego, zdolnego pracować w paśmie 250-4000Hz.

Mam magnetostata Neo3-PDRW od 2 lat. Juz na samym poczatku go polecalem, bo idealnie by pasowal pod wymagania autora tematu. NIestety ich cena w Europie jest dosc wysoka(ogolnie magnetostatow tez). Dodatkowo w przeciagu ostatnich dwoch lat nawet w USA ceny poszly prawie dwukrotnie w gore za cudenka BG, HIVI, czy Dayton.

BG Neo3 mozna uzywac od 2Khz w gore(ja go cialem 1 rzedem na 1500Hz i tez dawal rade :), reszte planarow nie powinno sie ciac nizej niz 3Khz ze wzgledu na znieksztalcenia.

Swans RT2H mozna dostac na chinskim ebayu za 200zl. W koncu tam wszystko jest robione :)

>> Acoustics, 19.09.2012 - 12:24

Dlaczego nie przeanalizować paru gotowych konstrukcji?

Czy np. konstruktor ESA Profi naprawdę nie wiedział co robi, stosując 24cm na niski środek do 30cm basowca? Albo Zaph który do tego właśnie woofera SB Acoustics dał o wiele mocniejszą, zwłaszcza wychyleniowo, sekcję średniotonową. Ciekawe dlaczego Focal Stella Utopia EM i jej poprzednicy (vice-flagowe modele serii Utopia) mają dwa 16.5cm średniotonowce do jednego woofera 33cm?

Można chociaż rozważyć zastosowanie dwóch takich Tang Band'ów w d'Appolito. Charakterystykom kierunkowym w płaszczyźnie pionowej w połączeniu z długą wstęgą już i tak nic nie pomoże ani nie zaszkodzi.

Nie no, tak jak napisałem -TB potencjalnie może wylecieć jeszcze. Jakieś konkretniejsze propozycje?

BTW -jeszcze jednej pary TB nie kupię bo po prostu w Polsce żden dystrybutor nie ma już tych głośników. Ewentualnie zastanawiam się czy nie pomieszać tych głośników i nie dać drugiego innego średniotonowego, albo wręcz konstrukcję 4drożną zrobić, ale teraz to już mam lekki mętlik w głowie przyznam się szczerze...

Ale generalnie ten TB ma dużą skuteczność i myślę, że mógłby sobie poradzić.

Skuteczność średniaka - ona akurat stoi w sprzeczności z wychyleniem objętościowym. A tu trzeba być ostrożnym - można nawet zrobić symulację z której wynika że filtrowany średniak nie przekroczy Xmax przy maksymalnym wysterowaniu przewidzianym dla kolumny, jednak 15cm głośniczek pracujący nawet z połową katalogowego Xmax nie ma startu do 30cm basowca w sensie "swobody" i "oddechu". Stąd takie a nie inne podejście w konstrukcjach wymienionych przeze mnie powyżej.

BTW B&W 801D <-tam jest dopiero małe wychylenie średniotonowca.

A i Wspomniane Quadrale mają malutki głośniczek średniotonowy a na basie 10 czy 12 cali głośnik.

BTW2 -moje TB były zmierzone w komorze bezechowej co do tego ile dB mają w całym paśmie, nie robiłem żadnej symulacji.

Ale poszukam jakiegoś średniaka, ale kurcze -nawet przy 250Hz jakie może byc maksymalne wychylanie średniotonowca? -> po odjęciu basu i nawet zrobieniu głośno -widział ktoś naocznie drganie membrany średniaka? Ja przynajmniej nie widziałem

Ewentualnie mogę jeszcze zmienić w fazie projektu tego TangBanda na coś innego, zdolnego pracować w paśmie 250-4000Hz.

A są takie? Chętnie kupie ;)

Przejrzyj pomiary zniekształceń głośnikó średnio- i niskośredniotnowych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakoś dziwnym zbiegiem okoliczności wieksze głośniki radzą sobie lepiej w paśmie ~ 300-1500hz, a mniejsze 1200-3500hz.

i czuję bas na nogawkach i brzuchu (nawet siedząc przy samym głośniku), to jak wracam do domu czję niedosyt swojego sprzętu,

Czyli pomysł z postu nr 55 odpada (klasyczna 3 drożna konstrukcja)

Jeśli juz ma być duży woofer to daj wiekszy średniotonowy (może jakiś midwoofer?) i zrób niższy podział pasma (wtedy żegnamy się ze wstegą).

Ponadto odsyłam do postu nr 2 z tematu:

Ukryta Zawartość

Btw,

A i Wspomniane Quadrale mają malutki głośniczek średniotonowy a na basie 10 czy 12 cali głośnik.
A kolumna, która grała pięknie wysokimi (ale tylko wysokimi) to Vulkan-8-Quadral

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.