Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat początkującego

zejnowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witacje,

Ostatnio zaintersowałem się kupnem własnego pierwszego ampli do kina domowego, który w miarę zagra teżw stereo :) btw. najpierw ze względu na cene będzie tylko stereo

Poszukałem, poszperałem, byłem na odsłuchu.

Zdecydowany byłem na h/k avr 365 + jbl studio 190 no ale w sklepie nie było jak tego podsłuchać. Zacząłem więc rozmowę co w zamian no i dostałem informacje o nieznanych mi markach.

Jedna z nich to Integra jak się okazało część Onkyo, do tego System Filedlity najniższy model.

Pytanie moje, czy prawdą jest, że takie marki jak H/K, Yamaha, itd. itp. są czasami "płatnikami i sponsorami" takich konkursów jak IFA? Podobno też czasopisma mają pewne wytyczne do promowania pewnych marek a ukryte piękna nieznanych marek niestety nie są widoczne dla zwykłych użytkowników?

Reasumując poszukuję sprzętu do 20m2, który zagra 50% filmów, 30% music a reszta to konsola. I tak jak pisałem wszyscy podpowiadają coś z H/K, Onkyo czy inne markowe sprawy. Warto?

https://www.audiostereo.pl/topic/96949-dylemat-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/

Witaj,

wybór konfiguracji Twojego systemu zależy w dużej mierze od Twoich preferencji, gatunków odsłuchiwanej muzyki itp. Jeśli decydujesz się na system kina domowego, pozostaje Ci wybór wśród znanych marek typu Onkyo, Yamaha, HK, Marantz itp. W dziale stereo natomiast jest jest zupełnie inaczej, jest wiele świetnych produktów niszowych producentów, które w danym przedziale cenowym są w stanie zaoferować naprawdę sporo.

Wracając do tematu, nie masz dużego pomieszczenia, tak więc nie będzie to wiązało się z zakupem bardzo mocnego i drogiego amplitunera i kolumn. Nie podałeś niestety gatunków muzycznych, jakie zazwyczaj słuchasz, założę że system ma być uniwersalny. Osobiście odradzałbym zakup zestawu HK z kolumnami JBL Studio, chyba że lubisz dźwięk bardzo efekciarski z wyraźnie podbitymi skrajami pasma. W Twojej sytuacji brałbym pod uwagę jak najbardziej amplituner Harman Kardon (AVR365 lub lepiej brzmiący AVR460) lub jeden z modeli marki Yamaha (RX-V673 lub RX-V773). Do amplitunera podłączyłbym w Twoim systemie kolumny Monitor Audio BX5, Dali Zensor 5, Mission Mx4, Paradigm Monitor 9 v.7, Epos Epic 5 (w tej konfiguracji będzie najbardziej audiofilsko).

Niestety nie jestem w stanie podać Ci konkretnego rozwiązania, gdyż wybór zależy wyłącznie od Twoich indywidualnych preferencji brzmieniowych.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy powyższych konfiguracji, proponuję także posłuchać wybranego przez Ciebie zestawu HK + JBL, może jednak jest to dźwięk którego szukasz.

Oczywiście w przypadku pytań czy wątpliwości służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak jak się kolego domyśliłeś... sprzęt ma być dosyć uniwersalny, chociaż nie aż tak bardzo... konkretnie to: rock, soul, rnb, dance, club i pochodne tych klimatów, classic, jazz, i takie inne rzeczy raczej odpadają. Sporo koncertów oglądam, a generalnie to ma służyć później do super kina... film, serial itd., więc amplituner ma sobie IDEALNIE RADZIĆ Z OBRAZEM! Na początek tylko głośniki stereo, później dojdzie sub i na koniec na pewno monitory...

Dźwięk lubię czysty, klarowny, ale oczywiście troszkę basu też nie zaszkodzi, moc w ogóle nie gra roli... chociaż i tak będzie jej naddatek...

Co do twojej propozycji, z chęcią bym odsłuchał, ale jednak mamy między sobą kilka km ;)

Problem polega na tym, że HK niestety ma i dobre i złe opinie po równo, chodzi mi tutaj o awaryjność... Yamaha i inne marki jakoś nie przemawiają do końca do mnie ze względu na to, że jednak to są producenci u których teraz rządzą ekonomiści a nie audiofile i generalnie liczy się zysk, dlatego szukam może czegoś mniej znanego (np. Integra) i szukam na ich temat opinii... oczywiście nie wzbraniam się przed wcześniej wspomnianymi. Na razie poszukam jeszcze kolumn o których piszesz... :)

Mam nadzieję, że troszkę przybliżyłem temat.

Nawet jeśli czyjaś recenzja i opis ci przypasują to gdy zakupisz w ciemno i tak sam zweryfikujesz, więc jeśli nie masz gdzie odsłuchać to rzuć kostką. Na pocieszenie powiem, że wcelować w to co by się chciało jest bardzo trudno a wręcz niemożliwe.

Yamaha, Denon, Marantz czy HK?

Wybierz to co ci najbardziej spodoba się wizualnie, a na pewno polubisz.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

zejnowski, ile osób tyle opinii. Harman awaryjny? Nie chcę robić antyreklamy, ale na tle konkurencji jest on bezawaryjny. Również w torze stereo, najczęściej - i jest to opinia klientów po odsłuchów - wbija w ziemię produkty konkurencyjne z tego samego segmentu cenowego. Nie żebym wychwalał Harmana, jednakże są to produkty na prawdę bardzo dobre. Wielokrotnie również powtarzam, czy klientom, czy na forum, audio jest kwestią czysto subiektywną. Dla jednego spodoba się Harman, dla drugiego Onkyo, a trzeci kupi Sony, bo po prostu ma sentyment do marki. Czynników wpływających na wybór jest mnóstwo. Szkoda, iż nie masz jak dokonać odsłuchu. Moja propozycja dla Ciebie jednak to AVR365 i do tego Roth Oli 40. Jestem przekonany, że takie zestawienie spodoba Ci się.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Kurczę nadal dylematy, a odsłuchać nie ma gdzie.

Jest gdzie,tyle tylko,że trzeba się ruszyć i podjechać do jakiegoś salonu audio.

Czy żródłem filmów i muzyki będzie konsola(czy to jest PS?) ,o której wspominasz w pierwszym poście?

i jest to opinia klientów po odsłuchów - wbija w ziemię produkty konkurencyjne z tego samego segmentu cenowego.

He he, dobre, i na dodatek jeszcze te Oli 40 ..... :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 3 tygodnie później...

Czy żródłem filmów i muzyki będzie konsola(czy to jest PS?) ,o której wspominasz w pierwszym poście?

Na początku tak, ale z czasem na pewno nie.

He he, dobre, i na dodatek jeszcze te Oli 40 ..... :-)

Nie zaczaiłem, sarkazm?

• 2 tygodnie później...

Witacje,

Ostatnio zaintersowałem się kupnem własnego pierwszego ampli do kina domowego, który w miarę zagra teżw stereo :) btw. najpierw ze względu na cene będzie tylko stereo

Poszukałem, poszperałem, byłem na odsłuchu.

Zdecydowany byłem na h/k avr 365 + jbl studio 190 no ale w sklepie nie było jak tego podsłuchać. Zacząłem więc rozmowę co w zamian no i dostałem informacje o nieznanych mi markach.

Jedna z nich to Integra jak się okazało część Onkyo, do tego System Filedlity najniższy model.

Pytanie moje, czy prawdą jest, że takie marki jak H/K, Yamaha, itd. itp. są czasami "płatnikami i sponsorami" takich konkursów jak IFA? Podobno też czasopisma mają pewne wytyczne do promowania pewnych marek a ukryte piękna nieznanych marek niestety nie są widoczne dla zwykłych użytkowników?

Reasumując poszukuję sprzętu do 20m2, który zagra 50% filmów, 30% music a reszta to konsola. I tak jak pisałem wszyscy podpowiadają coś z H/K, Onkyo czy inne markowe sprawy. Warto?

HK jest rzeczywiście fajny, szczególnie przy muzyce. Moim zdaniem nie odbiega "awaryjnością" od konkurencji.

Powinieneś jednak wziąć pod uwagę jeszcze jeden parametr o którym często się zapomina: łatwość obsługi,

czyli to ile trzeba się naklikać przy urządzeniu żeby ustawić jakąś często używaną funkcję. Tutaj HK nie jest już taki świetny.

Lepiej wypada Denon lub Yamaha.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.