Skocz do zawartości
IGNORED

linia transmisyjna - wytłumienie

Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W Internecie i na forach można znaleźc dużo na temat wytłumienia linii transmisyjnej, lecz wszystko są to dośc ogólnikowe sformułowania, niekiedy się wykluczające.

Chciałbym zweryfikować swoje poglądy z innymi.

Wg mnie zewnętrzne ścianki powinny być oklejone matą filcową, natomiast przestrzeń między ściankami powinna być wypełniona luźno leżąca wełną. Jest to jednak dość problematyczne rozwiązanie, gdyż filcu wyjdzie dość dużo (czyli drogo) a i wełnę trudno umieścić regularnie luźno w całej linii. Co o tym uważacie?

Zastanawiam się więc nad trochę kompromisowym rozwiązaniem:

zewnętrze ścianki niech sa oklejone filcem, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wewnętrzne ścianki (te tworzące linie transmisujną) okleić np taką wełną:

Ukryta Zawartość

Czyli środek tunelu pozostanie nie wytłumiony.

Wg mnie może mieć to sens, gdyż niskie częstotliwości powinny iśc po zewnętrznej stronie, czyli trafiłyby na matę filcową, która miałaby uchronić ściany kolumn przed rezonansowaniem (w pewnym stopniu oczywiście), natomiast trochę wyzsze częstotliwości "szły" by na skróty trafiając na dość gęstą wełnę, która by je wytłumiła. Jednak nie wytłuminy środek spowoduje, że nie zmniejszy się prędkość dźwięku niskich częstotliwości, czyli tunel albo musiałby być dłuższy, albo wyżej strojony. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Pozdrawiam i czekam na rzeczową dyskusję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96988-linia-transmisyjna-wyt%C5%82umienie/

Co masz na myśli pisząc "misiek" z wełny owczej?

I czy mógłbyś napisać coś więcej, konkretniej?

BTW a co do samej budowy linii transmisyjnej -wszyscy piszą, że powinna zmniejszac swoją średnicę ku wylotowi. A moim przekonaniu jest to błędne podejście, gdyż taka linia zaczyna trochę działac jak br i do tego zwiększamy potencjalnie ciśnienie. Jeśli wylot LT by się zwiększał, to malałaby prędkośc dźwięku, czyli potencjalnie taka LT może być jednak krótsza. co o tym myślicie?

PS Sorry za post pod postem, ale nie mogłem zedytować poprzedniej mojej wypowiedzi

Pod pojęciem "misiek" mam na myśli materiał taki jak niekiedy stosuje się na narzuty na wersalkę.

Wystarczy takową przykleić na wszystkich ściankach (bez filcu) i będzie OK.

Filc sie nie nadaje do TL. Obecnie stosuje sie wylacznie gabke i welne naturalna lub sztuczna ( ovata ). Welna mineralna tez jest doskonalym materialem, ale jej pylenie jest nieakceptowalne w takiej obudowie. Byc moze ekologiczne wersje tego materialu nie beda pylic.

Natomiast koncepcji TL jest wiele i kazda ma swoje wlasciwosci. Wszystko zalezy co chcemy osiagnac, jakie mamy ograniczenia, glosniki etc.

Dlaczego uważasz, że filc się nie nadaje? Przecież to bardzo dobry materiał tłumiący rezonanse obudowy.

co do głośnika:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <-powiedzmy, że wstępnie ma grac do 250Hz. i odcięcię I rz

Linia główna strojona na ok 20Hz o długości ok 3,3m

PS gąbka się wykruszy po jakimś czasie, więc wcale nie jest takim dobrym materiałem do wyłożenia LT bo po 10-15 latach mało z niej zostanie z pierwotnej formy.

A co do wełny naturalnej -mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie jak to wygląda? Bo nie do końca wiem jak ją wyłozyć w LT żeby sie ani nie uleżała ani nie latała z ruchem powietrza

Ukryta Zawartość

Dlaczego uważasz, że filc się nie nadaje? Przecież to bardzo dobry materiał tłumiący rezonanse obudowy.

Ale nie do TL - nie chce mi się polemizować w tym temacie.

Poniewaz ten typowy do tlumienia innych obudow jest za cienki zeby cos mogl zdzialac. Ten grubszy techniczny jest zbyt zbity. Moglyby dzialac scinki filcu, taki luzno prasowany material, jaki niegdys stosowano w obudowach ale i tak nalezaloby stosowac jakies dodatkowe woreczki czy ponczochy zeby to dobrze zamontowac.

Jednoczesnie masz odpowiedz jak stosowac welne naturalna. Musi ona byc w formie nieprasowanej ( jak w koldrach ), jesli sa to duze kawalki to nie powinny sie przesuwac, ale mozna tez uzyc ponczoch lub innych siatek, bandazy do wykonania woreczkow z welna.

Co do samoistnej utylizacji gabki, to owszem ma to miejsce, ale ile bedziesz gral tymi kolumnami? 20 lat?

Ale tu nie chodzi o wytłumienie obudowy ale o usunięcie "antyrezonansów" a te najlepiej tłumić tam gdzie znajduje się strzałka prędkości fali. Materiał powinien być luźny i odstawać od obudowy tak żeby dobrze hamował ruch cząsteczek powietrza. Filc jest dobry do tłumienia tam gdzie występuje strzałka ciśnienia fali.

No ale wtedy będzie ci tłumił wszystkie częstotliwości a my chcemy żeby niskich nie tłumiło tylko te powyżej działania TL. Chodzi o to żeby TL działało tylko dla niskich częstotliwości a wyższe nie przedostawały się do wylotu kanału.

Może faktycznie nieco niefortunnie się wypowiedziałem.

Otóż filc miałby być na bokach ścianek, tak żeby te ścianki nie rezonansowały zbytnio.

Do właściwego tłumienia linii chcę użyć właśnie wełny. I zastanawiam się czy nie lepszym pomysłem będzie, jeśli środek tunelu będzie pusty a tylko po zewnętrznej drodze powietrza będzie wełna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.