Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki zamiast CD

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość

(Konto usunięte)

Proszę bardzo.

Zakup wzmacniacza o dużej wydajności prądowej, takiego który jest stabilny w całym paśmie i nic nie robi sobie ze spadków impendancji kolumn, jest zawsze tylko i wyłącznie z korzyścią dla jakości dźwieku. I moc na papierze takiego wzmaka niewiele ma tutaj do powiedzenia. Podobnie skuteczność kolumn. Mówi nam ona tylko jak głośno system zagra a niewiele mówi o jakości tego dźwięku. Ale żeby się o tym przekonać powinieneś sam do swoich kolumn podłaczyć jakiś wybitny wzmak i posłuchać.

hmm.. no w sumie.. to wiele wyjasnia.

no spoko, ale wzmak do zastosowan domowych o mocy conajmniej 2x150wat @ 8ohm to chyba troche przerost formy nad trescia nie?

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość Gość

(Konto usunięte)

hmm.. no w sumie.. to wiele wyjasnia.

no spoko, ale wzmak do zastosowan domowych o mocy conajmniej 2x150wat @ 8ohm to chyba troche przerost formy nad trescia nie?

Ja miałem już dwa po 2x200W -8Ohm. I to zmierzone nie na papierku i sprzedałem, bo miały zbyt mała wydajność. Nie kontrolowały dostatecznie dźwięku. Nie sama moc jest istotna.

Miałem końcówkę firmy DBX BX-3 z 4x200W/8ohm którą można mostkowac na 2x400W/8ohm.

Sprzedałem, bo dynamika była taka że nie szło ustawić głośności na jednym poziomie.

Co chwilę była albo za głośno albo za cicho.

Teraz mam 2x75W/8ohm i problem się już nie pojawia

Ale w prawidłowo skonstruowanym wzmacniaczu moc musi iść w parze z wydatkiem prądowym. Inaczej to tak jak seks kiedy mamy wielką ochotę, ale po chwili następuje uwiąd…

Gość Gość

(Konto usunięte)

Grzegorz7

Wiesz dużo więcej ode mnie w tym temacie. Ja mogę się tylko na przykładach klocków które miałem u siebie wypowiadać.

Miałem HK990 ponad-2x200W w pomiarach, Pioneera Elite M-91 też 2x200W. Mam ASR Emittera 1, też podobna moc i 50kg wagi. Ten akurat ma całkowitą kontrolę nad dźwiękiem ale nie ma dostatecznego dołu pasma.

I obecnie mam pre plus czterokanałowa końcówkę mocy 4x70-80W która zamiata poprzednimi konstrukcjami. Więc w moim przypadku faktyczna moc nie była jednoznaczna z wydatkiem prądowym i kontrolą trudnych Kapp 8.2i.

Wierzę.

Każdy przypadek trzeba indywidualnie potraktować.

To argument tym bardziej za tym, że absolutnie nie można się sugerować opiniami na Forum. Bo czasami wyjdzie, że taki 30kg kloc zagra gorzej od takiego w obudowie slim.

Ostatnio wziąłem się w końcu za swój projekt. Zacząłem od zasilaczy. Robiłem próby takiego wynalazku impulsowego. No i szczenna opada… lakkie to a...

Robiłem próby takiego wynalazku impulsowego. No i szczenna opada… lakkie to a...

chodzi Ci o zasilacz jaki jest np. w Teac A-H01 ?

bo ja tam w sumie nie wiem gdzie w nim jest zasilacz - nie widze zadnego transformatora, nic.

nie widze nawet radiatorow chlodzacych koncowke mocy, no ale doczytalem ze wzmaki klasy D sie nie grzeja ;]

masakra, nie ukrywam ze jestem do tylu z nowinkami technicznymi, ale dla mnie to jest przeskok jak z lampy na tranzystor (w sensie miniaturyzacji, oszczednosci w poborze energii, jak i wydalania energii w postaci ciepla)

ciekawe kiedy takie wynalazki beda mialy zastosowanie w pecetowych prockach, zeby sie tak nie grzaly :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Troszkę nowszej technologii niż w Teac`ach.

Ale mówię o zasilaczach.

Nie jestem zwolennikiem wzmacniaczy w klasie D.

Będę próbował zasilacza impulsowego do wzmacniaczy klasy A, AB.

Co do procka i grzania.

Audio to mały pikuś, jak mawia Nadmierniczy, przy mocach obliczeniowych przeciętnego procesora w kompie...

• 4 tygodnie później...

To może zamiast nasa mini serwer HP N36L lub N40L, miejsce ma na 4 (5) dysków.

Wlasnie zamowilem sobie ten serverek,

Dam znac jak to sie ma w porównaniu do qnap 412.

planuje posadzic na tym albo gentoo albo m$ ws2012e

W planach mam zlikwidowanie kilku innych urzadzen w domu i zastapienie ich wlasnie tym serverkiem,

Zamierzam dorzucic pasywna karte graficzna z hdmi i podlaczyc to bezp do tv, wykorzystac zewnetrznego dac z konwerterem usb, do pelni szczescia software do mediów którym bede mogl sterowac przy pomocy tabletu.

Z cd nie zamierzam jednak rezygnowac, dalej uwazam ze "usability" cd jest nie do pobicia.

moje rozwiazanie bardziej ma mi sluzyc za backup, media tank, media player, w jednym i nie koniecznie jako zabójca cd, które tak jak kupowalem, tak nadal kupuje i uwielbiam obcowac z ich materialnym stanem rzeczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.