Skocz do zawartości
IGNORED

charczacy subwoofer

chiboogi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki problem.

Wczoraj w trakcie ogladania filmu PROJECT X z subwoofera zaczal wydostawac sie dziwnie charczacy dzwiek :( jakby cos sie uszkodzilo. Co ciekawe przy duzych glebokich basach na tym filmie wszystko bylo w porzadku, natomiast na basach z oddali charczy. Przy wylaczonym dzwieku jak przykladam ucho to slysze dziwne szmery z glosnika subwoofera :(

Co to moze byc ?? Wina suba czy amplitunera ??

Prosze o odpowiedz.

https://www.audiostereo.pl/topic/97096-charczacy-subwoofer/

Ja miałem takie zdarzenie w subie Paradigma, że kabel podłączony do głośnika oderwał się od obudowy suba do której był przyklejony i zaczął dotykać do membrany od spodu. Powodowało to taki właśnie charkot. Może coś takiego?

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ja miałem takie zdarzenie w subie Paradigma, że kabel podłączony do głośnika oderwał się od obudowy suba do której był przyklejony i zaczął dotykać do membrany od spodu. Powodowało to taki właśnie charkot. Może coś takiego?

To jest dobry trop.

U mnie co prawda nie w subie ale w głośniku basowym w Infinity Kappa 8.2i miałem to samo. Taśma idąca od kosza do cewki sie odkleiła i przy pewnych częstotliwościach miałem charczenia, trzaski.

Panowie ale jak nic nie gra to dziwne szumy ida jak sie ucho przytknie do glosnika. W tym wypadku tez bylaby wina kabelka ??

Napisz co to za model suba. Zbadaj go też generatorem częstotliwości jest w programie np: winisd

Niektóre suby szumią, ale jest to zupełnie nieszkodliwe i słyszalne tylko jak się przystawi ucho, wynika to z konstrukcji wzmacniacza, czy sub charczy teraz na ścieżkach na których do tej pory było ok czy chodzi tylko o ten film?

Niektóre ścieżki filmowe mają bardzo głośno LFE i może po prostu przesterowałeś wzmacniacz w subie.

jest to JBL LX2000 sub

Nie zmienialem nic w ustawieniach, wszystko jest tak jak zawsze, az dziwne bo w tym filmie az tak duzych i glebokich basow nie bylo w porownaniu z innymi filmami np Transformers itp....

Witam.

Rozkrecilem go, wyjalem glosnik z obudowy i podlaczylem, glosnik charczy :(

Potem pomacalem gotroche i co zauwazylem. Jak wciskalem obojetnie z ktorej strony membrane to wlasnie slyszalem ten dzwiek, jakby o cos tarlo. Co ciekawe jak zlapalem z kazdej strony i rownomietnie wciskalem membrane do srodka to nic "tam" w srodku juz nie chaczylo...

czyli co ?? glosnik sie wysluzyl ?? czy ze starosci cos sie tam wykrzywilo, wiadomo ze glosnik nie jest skierowany w dol tylko zalozony jest w pionie....

hmm głośnika nie należy naciskać tylko z jednej strony tak to każdy będzie tarł o nabiegunnik, podłącz głośnik pod inny wzmacniacz np amp i zobacz czy tez wydobywają się nieczyste dźwięki wykluczy to uszkodzenie samego wzmacniacza. Weź omomierz i sprawdź impedancje cewki głośnika. Jak wykręciłeś głośnik nie było żadnych zapachów spalenizny?

jesli chodzi o zapachy to takich nie bylo, wydostawal sie tylko zapach plyty wiorowej. na omomierzu pokazuje 15,4 jak ustawilem na 200 na omomierzu. podlaczylem glosnik do innego wzmacniacza, ale mniejszego i slychac z tylu glosnika takie rzezenie ;/

A pisze z tyłu na magnesie ile ten głośnik mieć powinien ?? z reguły głośniki od subwooferów maja 4 ohm góra 8 15.4 nie wróży nic dobrego ale jeśli słychać zniekształcenia na innym wzmacniaczu to cewka jest uwalona pozostaje naprawa lub wymiana :(

Jeszcze mi przyszło do głowy takie coś czy głośnik posiada z tyłu na magnesie otwór wentylacyjny? możliwe że coś tam wpadło

witam.

na glosniku pisze tylko ze ma 4 ohm i model: 10" SB2210A jbl

z tylu na srodku ma taka siatke metalowa, ale jak ruszalem glosnikiem to nic tam nie lata ;/

Piszesz o naprawie, ale jak skoro wszystko jest scalone w jednosc ? ;) nie znam sie na budowanie glosnika...

i teraz tak sobie mysle jakby trzeba bylo nowy sub to czy jbl es250pw bedzie dobry do tego terazniejszego ?? Jestem bardzo zadowolony z basu z mojego JBL 2000lx sub. Ladnie gra to w calosci z calym zestawem...

To wszystko już jasne cewka głośnika uszkodziła się, ale jeszcze nie spaliła i stąd odczyt 15.4 ohm zamiast 4 co do naprawy to musiał byś założyć nowy watek że poszukujesz jakiegoś sprawdzonego gościa ja osobiście nie znam bo nigdy nie naprawiałem, na allegro jest kilka ogłoszeń ale tak jak napisałem lepiej spytać na forum o tych dobrych.

A co do naprawy a kupnem nowego suba sam musisz rozważyć te opcje. Ale jak psuje Ci gra obecnego to postaw na naprawę. Weź tylko pod uwagę że cewka uszkodziła się przez długotrwałe przesterowanie wzmacniacza podczas którego cewka głośnika nadmiernie się nagrzewa. Może to znak że brakuje Ci już mocy i czas na wymianę suba :)

Dziekuje bardzo za zainteresowanie :)

wszedzie na stronach pisza dziwne wartosci mocy co do tego jbl es250pw . sam juz nie wiem czy jest mocniejszy czy slabszy od mojego. Przy moim w instrukcji pisze ze ma w RMS 150Watt. No i tak mysle jak juz wymieniac to moze na mocniejszego, zeby nie byl na maxa uzywany :>

Na stronie producenta jest podane 400W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nigdy nie zakładaj że będzie podobnie grał bo też jbl. Ma lepsze parametry na papierku to fakt, ale jak gra to trzeba posłuchać. jak nie masz możliwości gdzieś w salonie to dobra opcja zmówić przez internet masz 10 dni na zwrot. A to jak się sub zgra z reszta zestawu nikt Ci nie powie bo to trzeba podłączyć i zobaczyć:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.