Skocz do zawartości
IGNORED

Niezapisane winyle - gdzie kupić?

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, ma ktoś może jakieś namiary na sklep, tłocznie, cokolwiek?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

https://www.audiostereo.pl/topic/97132-niezapisane-winyle-gdzie-kupi%C4%87/

Znam tylko 2 płyty gdzie jedna strona jest pusta - E.S.T - leucocyte, ostatnia strona jest zupełnie gładka. Chyba puste miejsce jest w winylu Miles Davis - Bitches Brew Live. Ale tu głowy nie daje, nie mam tej płyty,

A z zupełnie pustymi winylami się nie spotkałem...

pzdr

Kilka lat temu widziałem w necie stronę firmy, która oferowała "domową" wycinarkę i czyste płyty do niej. Niestety nazwa wyleciała mi z głowy.

Tu jest podobna -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potrzebuje takie płyty, żeby dokładniej ustawiać anty-scating, wiem, że są płyty testowe, ale to jednak jest mała powierzchnia, żeby konkretniej to sprawdzić i wyregulować. Nie wierze też w puszczanie sygnałów i słuchanie, czy dźwięk jest adekwatny. Najlepiej ustawia się to fizycznie, kiedy na pustym nośniku ląduje wkładka z igłą :)

Dziękuję reszcie za podpowiedzi - zastanawiam się, czy tłocznia mogła by się pozbyć paru sztuk. Pewnie znaleźli by się chętni?

Mam też taką zagwostkę: czy musi być to winyl? A może dobrze wypolerowane szkło, albo plexi?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

idź do szklarza, niech Ci zrobi dziurkę,

ale to już było, ponoć na takiej powierzchni nic nie ustawisz

ale nie pamiętam (hahaha) dlaczego

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ale chodzi o to, żeby odizolować rowkowe drgania i sprawdzić samą siłę działającą na ramię. W rowku Ci igłę wykrzywi i nic z tego nie będzie..... Zasada działania jest taka by wyeliminować siłę znoszącą ją do środka lub na zewnątrz płyty. Dzisiaj zrobię to na płycie CD - ale musi równo leżeć, dam znać.

>>Mamel

Faktycznie można :P

Zrobiłem sobie taką płytę z tworzywa ala plexi. Działa i robiłem to ok 15 minut. Wyciąłem piłka do metalu obwód zbliżony do koła i okazała się, że super działa. Tak ustawiony anty skating sprawdizł się w moim gramofonie na ramieniu 9 calowym i 15 calowym.

Ja bawiłem się Laser Disciem :) nadaje się tylko trzeba ustawić ładnie bo otwór ma większy potem z górki :) pozdr

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Zrobiłem sobie taką płytę z tworzywa ala plexi. Działa i robiłem to ok 15 minut. Wyciąłem piłka do metalu obwód zbliżony do koła i okazała się, że super działa. Tak ustawiony anty skating sprawdizł się w moim gramofonie na ramieniu 9 calowym i 15 calowym.

A jak poznać, że "antyskating się sprawdził"?

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Znam tylko 2 płyty gdzie jedna strona jest pusta - E.S.T - leucocyte, ostatnia strona jest zupełnie gładka. Chyba puste miejsce jest w winylu Miles Davis - Bitches Brew Live. Ale tu głowy nie daje, nie mam tej płyty,

A z zupełnie pustymi winylami się nie spotkałem...

pzdr

Idealna sprawa do precyzyjnego ustawienia antyskatingu

Ja używam płyty winylowej gdzie końcówka ma kilka cm bez modulacji ( tylko rowek zbierający ). Stawiam igłę tak aby po uruchomieniu i rozpędzeniu talerza ( w nadgramofonie , jak to mawia Yul, mozna wystartować błyskawicznie ) było jeszcze wystarczająco czasu do zabrania igły przez rowek. Tak ustawiam AS aby igła nie szła ani w prawo ani w lewo.

Wyniki ( przynajmniej dla wkładek sferycznych ) mam dokładnie takie jak z pierścienia do ustawiania AS i tutaj spełnia się teoria , że AS = tracking force. Dla wkładek eliptycznych są całkowicie inne rezultaty tzn. ustawienie pierścienia AS ma się nijak do tracking force. Jednak penetracje różnych forów gdzie ludzie ustawiali AS za pomocą płyt testowych i słuchu skłaniają do przypuszczenia, że i dla eliptyków to działa.

I juz na koniec. Gdzieś tam przeczytałem, że metoda jest dobra ale płyta bezrowkowa powinna być zrobiona z winylu lub materiału o podobnej twardości/tarciu. Podobno szkło odpada.

Pozdr.

JacekPlacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Skoro nagrywają płyty to muszą mieć i czyste xD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ma czwartą stronę zupełnie gładką, muzycznie warta polecenia , świetnie zrealizowana i dość łatwo dostępna.

(trzeba uważac na potanione wznowienia z lat 80 na tzw. budżetowych labelach upchnięte na 1 LP)

Ukryta Zawartość

Gdybys znalazl lp nie nagrane ja bym chetnie kupil 1 sztuke. Ustawienie na koncu plyty miedzy rowkami nie jest do konca precyzyjne. Trzeba ustawiac na calej dlugosci pracy ramienia - stad zapotrzebowanie na cala plyte czysta.

A jak poznać, że "antyskating się sprawdził"?

To wystarczy spróbowac ustawic nieprawidłowo czyli albo do środka albo na zewnątrz. Powinno być słychac niezrównowazenie kanałów. Może niezbyt szczęśliwie użyłem, że sie sprawdził. Po prostu ustawienie antyskatingu tą metoda daje dobre rezultaty. Bardziej precyzyjnie niż przy użyciu ustawień ramienia wg skali czy też ciężarka w stosunku do nacisku wkładki. Yul Pozdrawiam.:)

>>JacekPlacek

Próbowałem testów z płytą CD i wypada to kiepsko. Powierzchnia samej płyty CD jest dość miękka i zostają niestety na niej naniesione rysy, które powodują to, że igła się na nich osadza. Można by zmienić nacisk, ale po tej korekcie zmieni się też siła działająca na ramię więc odpada.

>>GeeK

Dziękuję! Już wysłałem do nich maila w tej sprawie. Jak będzie trzeba coś nagrać, to drugą stronę będę miał czystą. Inna sprawa, że prawie 100zł, ale chyba się skuszę.

>>sambor

Jak by byli chętni, to można by kupić większą ilość.

>>burza

W instrukcji obsługi od gramofonów Technics podają, że wartość AS ma być taka sama co nacisku igły - niestety nijak się to ma do rzeczywistości.

Ponad 80zł za zapisaną, nie znam jeszcze ceny niezapisanej, gość mi odpisał, że z reguły czystych nie sprzedają - jest nadzieja :)

Próbowałem testów z płytą CD i wypada to kiepsko. Powierzchnia samej płyty CD jest dość miękka i zostają niestety na niej naniesione rysy, które powodują to, że igła się na nich osadza. Można by zmienić nacisk, ale po tej korekcie zmieni się też siła działająca na ramię więc odpada.

Z CD szybko zrezygnowałem z powodów przez Ciebie wspomnianych i tak jak napisałęm wcześniej używam jednej czy dwóch płyt winylowych gdzie końcówka z rowkami zbierającymi jest szeroka na jakieś 3 cm. W moim przypadku do się zrobić test ustawienia AS. Ja nie narzekam :)

Ponad 80zł za zapisaną, nie znam jeszcze ceny niezapisanej, gość mi odpisał, że z reguły czystych nie sprzedają - jest nadzieja :)

Neo, proszę napisz już, że z tym vinylowym plackiem to tylko prowokacja dla ożywienia dyskusji. Ja stary zaczynam sie bać, że Ty to na powaznie:-(

Może niezbyt szczęśliwie użyłem, że sie sprawdził. Po prostu ustawienie antyskatingu tą metoda daje dobre rezultaty

Ustawienie antyskatingu tą metodą rzeczywiście dawałoby dobre rezultaty, gdyby igłą odczytywało się niezapisane ("czyste") płyty. Natomiast takich płyt się nie odczytuje i nie słucha. Odczytuje i słucha się innych płyt - takich z rowkami - a to co innego.

Pozdro,

Yul

- w sklepach dla didżejów i z muzyką techno, czy też innych niestrawnych gatunków, można tanio trafić maxi singiel zapisany z jednej strony :

excelvinyl winylmania blog szukaj

Metoda szklanego krążka niestety też odpada - dla ochrony sprawdziłem na zdezelowanej wkładce, wychodzą zupełnie inne wyniki niż na płycie CD (co i tak nie gwarantuje, że te wyniki się do czegoś nadają - ja uważam, że jedynie do kosza). Płyta musi być winylowa i tyle. Zaryzykuje i chyba wydam te osiem dych, nigdzie indziej nie mogę dostać samej czystej płyty :(

Popytaj jakiś sprzedawców na allegro co black /white lebele sprzedają single dla dj często są na 1 stronie Ja użyłem laserdisca bo miałem pod ręką a cd był za mały - odrazu automat ramię mi podnosił :(

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.