Skocz do zawartości
IGNORED

Co to znaczy "dobry" zasilacz w odniesieniu do karty PCI

lapsio

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czekam na paczkę.

PS: a już miałem pruć ścieżki na swojej karcie muzycznej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czekam na paczkę.

PS: a już miałem pruć ścieżki na swojej karcie muzycznej

... I dwa dni roboty non stop, klnięcia i sprawdzania czy czegoś nie unicestwiłem poszło w piz*u...

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Fajna przejścióweczka, podoba mi się koncepcja. jedyne co mnie niepokoi to ten konwerter PCI do PCI-E. Niektóre sterowniki karty w takie coś wpiętej, alergicznie reagują na konwertujące mostki tego typu. Tak było na przykład w Xonarach, z takim mostkiem natywnym na PCB.

Najnowsze mostki PCIE- PCI na płytach głównych z s1155 są bardzo dobre, np robi AS media.

1083 i 1085.

Studyjne karty dźwiękowe na tych mostkach pracują najczęściej tak samo jak na starszych płytach kiedy PCI było jeszcze natywne.

Ale co tam Chinole wsadzili do tego śledzia, to się okaże za dwa trzy tygodnie ;)

Najczęściej napotykane problemy to wysoka latencja przy nagrywaniu, co Nas jakby nie dotyczy w HTPC. Więc powinno to działać.

Teraz trzeba się zakręcić sie za Hi-end zasilaczem stabilizowanym i dobrze filtrowanym który da 12V 0,5A i 5V 0,5A czystego prundu.

Na początek podepnę PicoPSu. Tam linia 12V jest bardzo dobra, ale 5V już po przetwornicy//

Pytanie do kolegów bardziej obeznanych, czy mogę tak po prostu zrobić, czy nie bedzie jakiś problemów z masami z dwóch różnych zasilaczy..?

Kolego Zieliński,

Czy "przejsciówka" z linka ma twoją akceptacje..? :)

Tzn. jest to przejściówka z PCI na PCI-E 1x. To zupełnie dwa różne sposoby :) U siebie nie bawiłem się w przejściówki, ale niestety robocizna i strach przed spartoleniem były.

Możesz kupić zwykły stabilizator 7805 i wpiąć się odpowiednio do tego PicoPSU :D

7805 podłączyć pod linie 12V i dalej na MOLEXA..?

Nie do końca wiem jak są zasilane urządzenia na szynie PCI-E i PCI, przecież ten śledź musi mieć juz tam jakieś zasilanie..

Są urządzenia na PCI-E 1x i dodatkowych prundów im nie trzeba..

Mam urządzenia na PCI które oprócz 12V i 5V mają jeszcze 3.3V i skąd wtedy te 3.3V się bierze jak podamy "tylko" 12V i 5V..?

PCI_Keying.png

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Najnowsze mostki PCIE- PCI na płytach głównych z s1155 są bardzo dobre, np robi AS media.

1083 i 1085.

Studyjne karty dźwiękowe na tych mostkach pracują najczęściej tak samo jak na starszych płytach kiedy PCI było jeszcze natywne.

Ale co tam Chinole wsadzili do tego śledzia, to się okaże za dwa trzy tygodnie ;)

Najczęściej napotykane problemy to wysoka latencja przy nagrywaniu, co Nas jakby nie dotyczy w HTPC. Więc powinno to działać.

Teraz trzeba się zakręcić sie za Hi-end zasilaczem stabilizowanym i dobrze filtrowanym który da 12V 0,5A i 5V 0,5A czystego prundu.

Na początek podepnę PicoPSu. Tam linia 12V jest bardzo dobra, ale 5V już po przetwornicy//

Pytanie do kolegów bardziej obeznanych, czy mogę tak po prostu zrobić, czy nie bedzie jakiś problemów z masami z dwóch różnych zasilaczy..?

Nie będzie problemów, jak nie zrobisz jakiegoś oczywistego błędu. Co do zasilania osobnego, to jeśli się w to bawić to na całego. W sumie to cała zabawa polega na dwóch rzeczach. Pierwsza rzecz to odseparowanie się od zasilacza komputerowego, najbardziej jak to tylko możliwe, żeby nie przełaziły zakłócenia od "szarpania" zasilaniem z innych komponentów. Druga rzecz, to unikać zasilaczy implusowych i przetwornic napięcia stałego, na ile tylko się da. A jeśli weźmiesz 12V z Pico, to jak przypuszczam, tego Pico zasilasz z takiej typowej impulsówki notebookowej? No chyba że inaczej, to wtedy ok. Ja osobiście to bym wziął, do testów, 12V z akumulatora, a co :P. Akurat takie źródło 12V mam pod ręką, do LMa 7805 może być. Trochę się będzie grzać, ale bez tragedii. Do testów może być.

Takie 7812 czy 7805 ( i większe) instaluje w instalacjach elektrycznych do motocykli, do zasilania bezpiecznego urządzeń na 12V i 5V od lat, bez radiatorów. Grzeje się to ale przy obciążeniu rzędu 8 wat w szczycie dla 12V jest to nie groźne. Studyjna karta w szczycie więcej pewnie nie weźmie suma sumarum..

Tak, Pico w tej chwili jest zasilane taką impulsówką netbookową seasonic 7A.

Dzięki za pomysł Sławek :) Co nie zacznę już coś budować nowego to jakaś nowa myśl się pojawia Audio Voodoo ;)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Chodziło mi o fakt, że 7805 będzie się nieco mocniej grzać przy "zejściu" z 12 na 5V. Schodek jest spory. Jak weźmiesz ze 300mA z tego 7805, to coś się tam grzać będzie, poparzyć się spokojnie można.

W sumie to nie wiem jakie wymagania ma taka karta. Taki STX bierze z Molexa sumarycznie 8W, ale jak się to rozkłada na 5 i 12V to nie mam pojęcia. Trzeba by to pomierzyć najpierw. Jeśli większa część idzie z 12V to spoko. Wtedy to 7812 do tego 7805, jakiś radiatorek niewielki, do tego zasilanie odpowiednie dla tych stabilizatorów, tak z zakresu +3 do +6V więcej, chociaż i więcej zniosą jak się ich za mocno nie obciąży. Diody, kondensatory i mamy zasilanie do karty.

I to wcale nie takie voodoo, zasilanie to zasilanie. W końcu DAC robi przebieg wyjściowy analogowy na podstawie i za pomocą wzorcowego napięcia odniesienia. Jak wzorzec marny to i wynik będzie nie lepszy. Z tym jest jak z benzyną, g..no wlejesz, g..no, a nie pojedziesz :-).

Można słyszeć, nie słyszeć, dobre zasilanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Nawet jak nie usłyszysz, to na pewno przynajmniej się lepiej poczujesz :P.

Odpowiem tylko: 3.3V i 5V są to zasilania do układów logicznych (choć 5V nie tylko do nich)

Linia 3.3V według mnie może zostać, ponieważ żaden analogowy układ nie jest przez nią zasilany (nie spotkałem się przynajmniej z czymś takim).

Czyli oddzielny zasilacz impulsowy do zasilania dźwiękówki na PCI to żaden szał..?

Czy taki układ by już wystarczy..?

zasilacz_5v_12v.jpg

Można do zasilania lini 12V dać 7812 1A pod akumulator 12V i do zasilania 5V dać 7805 podpięte do akumulatora 6V

Sławku - jeszcze sprzęt się lepiej poczuje po zmianie warunków pracy (;

Dokładnie Rambo. Dobrze stabilizowane zasilacze na toroidach lub akumulatory.

Nie wiem czy ci się chce aku co jakiś czas ładować ^^

A ten zasilacz ze schematu - kapitalny. Prosty i bardzo stabilny. Do słuchawkowego robiłem na tej zasadzie, z tym że na 15V.

Zrób tak, do stabilizatorów przymocowanych do przejściówki dolutuj przewody z zaczepami do akumulatorów. Potem dalej wiesz co i jak ;)

Z aku może być problem, ponieważ mają różne napięcia w zależności od stanu naładowania akku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.