Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD do Yaqin 100b

studioprojekt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad nowym CD do Yaqina 100b. Czy możecie się Panowie pochwalić jakie macie konfiguracje? Jaki CD gra u Was z Yaqinem? Macie jakieś sugestie? Myślałem o starszym modelu Cambridge Audio 640V2, co o tym myślicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/97235-jaki-cd-do-yaqin-100b/

Ja mam mingde 368b-se uzywalem dac lite 60, ale cyrus cd8x 1.5 klasy wyzej.

Mysle ze zrodlo z lampami+lampy, to nie zbyt dobre rozwiazanie.

Za duzo lampy jak dla mnie. Lekkie zamulenie i zbyt sciemnienie dzwieku.

Chyba ze zrodlo gdzie lampy maja sens, a nie lampizacja dla picu.

Poszukaj uzywki cyrusa, nie maja zlych cd, ew tego CA. Moze jakis denon po okazyjnej cenie.

Moze dac i byl wygodniejszy, ale dobry cd z dobrym transportem zagra lepiej.

>>Mysle ze zrodlo z lampami+lampy, to nie zbyt dobre rozwiazanie.

Za duzo lampy jak dla mnie. Lekkie zamulenie i zbyt sciemnienie dzwieku.<<

Kolego zastanów się co napisałeś - chyba żyjesz w świecie stereotypów i g. wiesz w temacie. Ściemnianie to jest na scalakach które nie dają tak pełnego i wiernego przekazu jak lampa. Wszystko zależy od oczekiwań i konstrukcji stopnia.

>>Chyba ze zrodlo gdzie lampy maja sens, a nie lampizacja dla picu.<<

Sam jesteś dla picu. Dla picu to jest tylko bufor typu "prosiaczek MF". Stopnie lampowe można stosować wszędzie z dość dużą dowolnością układu i wszędzie jest sens. Przy okazji lampizacja jakby kolega nie wiedział polega na tym że konstruujemy na lampach nową analogówkę od 0 a nie tak po prostu dla widzimisie wstawiamy sobie lampki w tor nie mając o tym zielonego pojęcia.

Nie wprowadzaj innych w błąd. Aby mieć dobry dźwięk nie trzeba wydać fortuny wystarczy mieć łeb na karku.

Witam,

Zastanawiam się nad nowym CD do Yaqina 100b. Czy możecie się Panowie pochwalić jakie macie konfiguracje? Jaki CD gra u Was z Yaqinem? Macie jakieś sugestie? Myślałem o starszym modelu Cambridge Audio 640V2, co o tym myślicie?

Ja tez karmie piec lampowy Dac'kiem ze stopniem lampowym i nie ma mowy o zamuleniu czy ściemnieniu, wręcz odwrotnie dźwięk otwarty z błyszcząca góra pasma. Czytałem ze Yanek 100B jest wybitny na basie wiec źródełko przydało by się jasne a tu bezkonkurencyjne sa dobrze zrealizowane stopnie lampowe zaaplikowane do CD'eka czy Dac'ka.

witam,

to moj pierwszy post, pisze z uk. wlasnie kupilem yaqin 100 b na urlopie w Polsce i z braku cd playera poloczylem z nagrywarką philips i kolumnami divine acoustics,

waw, zagralo to świetnie , extra bas , pelna średnica , i dojmująca góra, do tego wiele smaczków !

zacierałem ręce, po powrocie połącze to z cd harman to dopiero będzie! a tu pełna klapa. no nic, kupiłem cd cambridge i.... dno, zamieniłem na cd marantz , lepiej, ale daleko od

tego co było. dzisiaj jestem załamany, testowałem r dac, tylko troche lepiej, chyba przywioze tą nagrywarkę. Yaqin 100 b gra Swietnie ale potrzebuje super żródła, może cd 32 Yaqin?

pomocy , jakie cd!

StaryM ma rację. Sprawdź kolumny. Miałem Yaqina, co prawda MS-20, ale sprawdzał się na Cambridge, Yamasze 2000, Jolidzie, a nawet DVD Onkyo, choć to już raczej najgorzej, ale jednak. Może impedancja, tzn. niewłaściwe podłączenie kolumn z wzmacniaczem?

kolumny te same co w Polsce, dedykowane do lampy , na 100% chodzi o zródło.

swoją drogą cambridge mnie rozczarował, słabo grał to jeszcze szuflada cd wysuwała sie z hukiem i wolno wczytywał płyty.

zatem szukam cdeka za 2000 zł. może yaqin 32a, ma ktoś z nim jakieś doświadczenie. prosze o propozycje.

• 2 tygodnie później...

A może polecicie coś do 600 zł jakiś najlepiej grający CD który i tak będzie w przyszłości podłączony z DAC przez złącze cyfrowe czy lepiej i taniej znaleźć dobrze grający odtwaracz Bluray szczególnie że ten czyta .flac itp ???

DAC zewnętrzny i tak będzie ale przykładowo moje tanie DVD ma tylko 90 dB dynamiki, podłączenie DAC nie wiele w tej kwesti chyba zmienia chodź nawet fajnie to gra z tym dakiem.

DAC zewnętrzny i tak będzie ale przykładowo moje tanie DVD ma tylko 90 dB dynamiki, podłączenie DAC nie wiele w tej kwesti chyba zmienia chodź nawet fajnie to gra z tym dakiem.

No to znasz odpowiedź.

W Sony CD-XB930E raczej do tuningu, są jakieś gotowe rozwiązania w cenie do max 800 zł ?

Rozważam używki i coś obecnie produkowane, fajnie jak by to grało na tyle dobrze aby nie inwestować w dodatkowy DAC.

Posłuchałbym tego Sony przed modyfikacją , aby mieć jasność co jest w nim dobrego , a nadczym można by popracować .

Za 500 zł fajny sprzecik , modyfikowany był kiedyś za 800zł.

Maciej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

witam, właśnie dotarła do mnie nagrywarka panasonic z Polski. podłączyłem i gra to Swietnie, dla mnie wybitnie, polecam ten zestaw.

A dlaczego mialby ten Panasonic grac zle jak Tobie ten dzwiek pasuje to tylko pogratulowac znakomitego zakupu pozdro

witam, właśnie dotarła do mnie nagrywarka panasonic z Polski. podłączyłem i gra to Swietnie, dla mnie wybitnie, polecam ten zestaw.

Jaki to model ? Troche w szoku jestem bo do Yaqina 100B to kazdy szuka CD za 3000 lub wiecej pln a tu jakis Panasonic tak sie zgral ?

Napisz moze z jakim CD Cambridge i Marantzem porownywales tego Panasonica co na + ma Panasonic ?

Na pewnym forum w UK pochwaly za dzwiek zbiera blu ryj Panasonic ...500.Osobne zasilanie dla analog i cyfra,procesory 32bit i kilka innych bajerow dla polepszenia dzwieku,szybkie wczytywanie.Ponizej 1500 zet

Na pewnym forum w UK pochwaly za dzwiek zbiera blu ryj Panasonic ...500.Osobne zasilanie dla analog i cyfra,procesory 32bit i kilka innych bajerow dla polepszenia dzwieku,szybkie wczytywanie.Ponizej 1500 zet

Ciekawe :) mozesz podeslac link do tego tematu ?
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.