Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki subwofer do pokoju ok 13kw?

thomason89

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie jade na Paradigm monitor 3 + Marantz pm 7000 i w moim odczuciu troszke chyba to wynika z akustyki po remoncie pokoju bas stał sie troche suchy. W tym temacie widac umeblowanie mojego pokoju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wieksze wytłumienie moze by cos dało ale nie chiałbym szpecic pokoju czarnymi piankami piramidkami moze gdyby były w innych kolorach.

sub najlepej z maks 20cm głosnikiem i najlepiej małe gabaryty.

moze jamo SUB210 ?

Brakuje mi basu przy cichym słuchaniu, musze dac na godzine 9 zebym go lepiej odczuł w kawałkach jazzowych np chodzi mi o stope .

Co polecacie?

zastanawiałem sie nad zmiana kolumn ale bardziej brakuje mi narazie głebszego basu.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/97271-jaki-subwofer-do-pokoju-ok-13kw/

Zdecydowanie popieram wybór REL T5, ewentualnie w 13m2 można także zastosować najnowszy REL T-Zero - będzie trochę taniej.

Jamo Sub 210 to nie jest subwoofer do muzyki, szkoda psuć Twój system.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

REL R-218 do 13m2 ? Chyba żartujesz?

Sam posiadam Rela i wiem że te subwoofery wprost są stworzone do stereo ale wstawianie subwoofera do 13m2 to lekkie nieporozumienie.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Kiedyś miałem sub Yamahy YST 105 chyba. Tani, mało znany a naprawdę był niezły.

Pod warunkiem, że nie podłączy sie czegoś lepszego, np. REL lub Velodyne. Wówczas do Yamahy już nigdy się nie wróci.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

miałem 3 suby w 14m2 , 3 konstrukcje zamknięte b&w 608 i 610 i z poprzednie serii 300 oraz jakiego harmana nawet , i dla mnie nawet najmniejszy z nich był za intensywny w doznaniach a skręcony na ok10%, osobiście odradzam do takiego pomieszczenia suba bez wcześniejszego przetestowania bo początkowo jest fajnie a potem głowa zaczyna boleć od nadmiaru :) ,

Focal + Naim

No tak, to prawda. Mam Velodyne DD12 w kinie. Ale wydatek 19tzł a 300zł za używaną Yamahę to jednak trochę inna bajka.

Do DD12 mój CHT-8Q nawet się nie zbliżył ....... :) mój kosztował około 2000 złotych, Yamaha YST-SW 225 około 1000 złotych- więc różnica nie była aż tak wielka, ale w jakości to już przepaść, szczególnie w stereo.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Mam solidny sub a mimo to moje wspomnienia związane z małą Yamahą są niezłe. Moim zdaniem to całkiem solidne, a niedoceniane i w związku z tym tanie do kupienia, jako używki, suby.

Kolega z naszego forum ma na sprzedaz nubert 550 który mi napewno wystarczy do mojego skromnego zestawu.

Jak najbezpieczniej i najprosciej podłaczyc go pod Marantza pm 7000? odrazu mówie ze od wzmacniacza bedzie oddalony ok 3 metrów wiec nie wiem czy tylko kablami głosnikowymi czy musi byc chinch?

Tu jest pokazany tył suba

Ukryta Zawartość

nigdy nie miałem aktywnego dlatego pytam.

Co wogóle myslicie o nim czy mieliscie z nim stycznosc?

Ukryta Zawartość

Roth KH2 - masz go dużo taniej od REL T5, a cena dużo bardziej adekwatna do jakości

http://www.audiostereo.pl/roth-audio_kh2_kino-domowe-750-4957-22.html

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Kolega z naszego forum ma na sprzedaz nubert 550 który mi napewno wystarczy do mojego skromnego zestawu.

Jak najbezpieczniej i najprosciej podłaczyc go pod Marantza pm 7000? odrazu mówie ze od wzmacniacza bedzie oddalony ok 3 metrów wiec nie wiem czy tylko kablami głosnikowymi czy musi byc chinch?

Tu jest pokazany tył suba

Ukryta Zawartość

nigdy nie miałem aktywnego dlatego pytam.

Co wogóle myslicie o nim czy mieliscie z nim stycznosc?

Pomoże ktos?

Ukryta Zawartość

Najlepiej byłoby 2x RCA ale jak pamiętam ten Marantz nie ma pre-out. Tak więc pozostaje tylko głośnikowymi.

mozesz podac przykład jakis link najlepiej?

mozesz podac przykład jakis link najlepiej?

Podłączasz tak samo subwoofer jak kolumny kablem głośnikoweym (wyjście głośnikowe wzmacniacza do wejścia głośnikowego w subie /oczywiście aktywnym/ ). Tzw wej. wysokopoziomowe w subwooferze.

panowie mam dylemat.....głóśniki monitor bx6 bx2 bxc posiadam ...kable chord silver i klotz,,,,a teraz pozostał do wyboru sub!!!

tylko który????wart ten REL T5 czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do kompletu??//

słucham muzy pop rock czasami elektr,..

Ukryta Zawartość

JEdnak subwofer przeszedł mi kolo nosa ktos był szybszy i dupa zbita;[

A wiec odswieżam temat sub do ok 13mkw do 600zł najlepiej allegro moze byc uzywany głosnik max 20cm.

JEdnak subwofer przeszedł mi kolo nosa ktos był szybszy i dupa zbita;[

A wiec odswieżam temat sub do ok 13mkw do 600zł najlepiej allegro moze byc uzywany głosnik max 20cm.

sprobuj z tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)))

Ukryta Zawartość

mysle ze 25cm troche za duzo choc obudowa zamknieta.

Jak chcesz poczuć stopę to musi być odpowiednia średnica głośnika, nie bój się tego;)

Ja właśnie zmieniłem suba z 20cm br na 25 plus membrana bierna i jest jak dzień do nocy jeśli chodzi o perkusję.

Powierzchnię pokoju mamy podobną. Coprawda 20 budzi się szybciej przy cichym słuchaniu, ale tragedii nie ma przy 25cm sąsiadów tez nie obudzisz.

A wiec co do tych skromych 600zł byscie doradzili najlepiej uzywany tak jak juz wczesniej wspomniałem gabaryty jak najmniejsze no i zebym mogł podpiac pod marantza pm 7000bez zadnych problemów.

Zrobiłem mały test jak by mniej wiecej zagrał sub w moim pokoju:

w róg kolo szafy na ziemi postawiłem jedna kolumienke paradigm M3 i na zintegrowanej karcie w programie foobar w eqalizerze onizyłem wszystkie suwaki na zero oprócz 55hz gdzie wysunąłem prawie do samej góry.

Bas mega rozlazły (wina karty i brak filtrów zapewne } ale mieciutki i pełny. poczym właczyłem normalnie obie kolumny postawione na standach i zagrały kiepsko ;]

Tak wiec chyba w tamtym miejscu bedzie najlepiej pracował sub dodam ze ładnie wypełniał bas cały pokój a wytłumiony jest naprawde kiepsko zobaczcie na fotki pokoju macie podobny wystrój?

Ukryta Zawartość

Na allegro jest tego pełno tylko mało mam wiedzy dotyczacych subwooferów jedynie kiedys miałem diy na głosniku alphard i tube obie pasywne.

W moim pokoju teraz mam gołe sciany wytapetowane kiedys na tej scianie co stały kolumny miałem boazerie a na drugiej stronie ocieplajacy styropian grubosci ok 7mm bas wtedy był lepszy mniej dudniacy za nisko jednak nie schodził. Po remoncie jest lepsza pzrestrzen wiecej szczegółow bas schodzi nizej ale jest suchy co nie znaczy ze nie daje rady;]

Ja nie mówię kup, ale jak masz możliwość to sprawdź KODE SW-5000. Jak poszukasz to 600 wystarczy na nową.

Ma wejścia wysokopoziomowe w razie czego

Raczej za duze gabaryty ma ten sub takl wiec zostanmy przy głosniku 20cm jak pisałem. Potrzebuje tylko do muzyki w dodatku bardziej do cichego słuchania tak wiec mega powera nie musi miec. Chce zeby bas był nie rozlazy i dobrze kontrolowany. Jamo 210 moze i by zagrał ale nie polecaja do muzyki.

Tego jamo chyba i tak bym nie podpiał pod mojego wzmaka...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.