Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników sprzętu ZAGRA-Darek Kulesza.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

nowe będą wyższe ok 110 cm (obecnie wys. 90 cm, szer.36cmx głęb. 40cm)i szerokość 36cm x36 cm. w tych rozmiarach przetworników za bardzo poszalec nie ma jak. beyma ma 32 cm średnicy. Poza tym podobają mi sie klasyczne obudowy.

HQ to są te obudowy wykonane przez Darka.

nowe będą wyższe ok 110 cm (obecnie wys. 90 cm, szer.36cmx głęb. 40cm)i szerokość 36cm x36 cm. w tych rozmiarach przetworników za bardzo poszalec nie ma jak. beyma ma 32 cm średnicy. Poza tym podobają mi sie klasyczne obudowy.

HQ to są te obudowy wykonane przez Darka.

Wyglądają jak normalny zestaw głośnikowy, będący konsekwencją zastosowanych przetworników.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Tak myślałem po zdjęciach, że są dosyć niskie. Myślę, że jak będą o 20cm wyższe to całkiem inaczej będą się prezentować.

Wyglądają jak normalny zestaw głośnikowy, będący konsekwencją zastosowanych przetworników.

No ogólnie to nie są nienormalne :)

Ja jestem bliższy tradycjonalizmowi w temacie obudów głośnikowych.

Jakoś gdy widzę bajery jestem ostrożniejszy , bo mam przeświadczenie że para poszła w design i .. może w dźwięk.

Oczywiście miło jest po patrzeć na piękne zestawy.

Tu akurat wyszło gabarytami tak jak uważałem że wychodzi z prób z dana sekwencja przetworników.

------Jedne z moich ulubionych kolumn to Spendor SP100 ze wskazaniem na starsze wykonanie.

Duże , dobre , podstawki.

To dobre , stare głosniki.

Miałem przez dwa lata i je znam świetnie.

Nowsze SP100A według mnie sa słabsze w średnicy.

Dramatu nie ma ...ale....

To raczej wynika z praw fizyki.

Z małego głosnika nawet jak ma wielki wychył basu dobrego nie będzie.

Większość kolumn buczy , fortepian gra jak z woofera.

Nie przepadam za bass reflexem w małych kolumnach. Owszem jest to kompromis.

W wielkich obudowach , z wielkim basem BR tak , pod warunkiem że odzywa się faktycznie wtedy gdy trzeba.

W zasadzie to więcej ciekawych rzeczy , muzyki dzieje się grubo powyżej 40Hz...100..150Hz.

Suma powierzchni membran ot co.

Ja wiem, że większość dzieje się powyżej 40 Hz, tym bardziej, że tam nisko to nawet już nie słyszymy, jednak jest coś w tym, może nawet nie słuch ale odczuwanie, że jak kolumny nie potrafią nisko i konkretnie zejść to czegoś brakuje, trudno to opisać.

Hm.... no organów niskie C to w domu się za bardzo nie uświadczy.

Trzeba by mieć przekątną ze 20 mtr od głośników no i możliwość wypromieniowania 16Hz z głośników.

-----------

Słuchanie bez basu to ździebko męka. Ale znowu jak ma buczeć to wolę mniej.

Wracając do wielkości przetworników, stosujesz raczej 30cm, ale obecnie jest moda, że daje się 2,3 mniejsze.

Czy jeden duży przetwornik będzie tak szybki jak 2 czy 3 mniejsze ?

Teoretycznie przy dwóch takich samych głośnikach ( technologii ) o różnej średnicy ten większy powinien być wolniejszy , ale czy 30 cm woofer na basie musi być szybszy od dajmy na to 20 cm ? Nieeee a to dlatego że to amp ma sterować.

To amp daje amplitudę a przetwornik ma jedynie oddać daną wielkość... i tu mały głośnik polegnie.

Wersja przejsciowa kolumn.

panerai, jest estetą i ma delikatne zastrzeżenia co do wykonania, ale ja cały czas namawiałem aby wykonał zdjęcia, bo nie są złe, a tak było ponad tydzień polemik, i podśmiewki, co do obudowy zastępczej,... ale nie jeden chciałby taką obudowę zastępczą.

Panerai, ty to potrafisz, wzbudzić napięcie, aż wreszcie zaskoczenie.

Teoretycznie przy dwóch takich samych głośnikach ( technologii ) o różnej średnicy ten większy powinien być wolniejszy , ale czy 30 cm woofer na basie musi być szybszy od dajmy na to 20 cm ? Nieeee a to dlatego że to amp ma sterować.

To amp daje amplitudę a przetwornik ma jedynie oddać daną wielkość... i tu mały głośnik polegnie.

Nie to, że słodzę konstruktorowi, ale Beymy to ja przetestowałem od 12" , 15", trochę się osłuchałem, ale do przetwornika 8" nie wrócę, nie ta klasa basu, z większego,... bas jest bardziej swobodny, czysty, nie ma podbarwień.

Poza tym wielki głosnik z małym ruchem membrany narobi więcej czadu niż 4 mniejsze z większym.

Duży zrobi to na luzie. Po prostu sztuka kompromisów.

Z tym, że do tego chyba trzeba jeszcze pomieszczenie mieć, jak ktoś posiada 18, 20 czy 22 m2, czyli taki normalny pokój w bloku, to czy kolumny z tak dużymi przetwornikami zagrają ? Nie będzie to za wiele ?

Z tym, że do tego chyba trzeba jeszcze pomieszczenie mieć, jak ktoś posiada 18, 20 czy 22 m2, czyli taki normalny pokój w bloku, to czy kolumny z tak dużymi przetwornikami zagrają ? Nie będzie to za wiele ?

Nie będzie za wiele, bas ma czyste wybrzmienie, tak jak bas kontrabasu, tak jak centralka perkusji, ma swoje gabaryty, i na odczytanie tych dźwięków musi być przetwornik, aby przekaz był naturalny, nie ma podbarwień pogrubień.

Omen to jest konstrukcja 4 drozna pod spodem jest jeszcze głośnik audio car peiying. Bedziesz u mnie to usłyszysz w moim pokoju organy z katedry w Oliwie, jak odtworzę Fuge Bacha.

Juz nawet nie wspominam o stopie w perkusji.

Wiem, ze koledzy się smieją z tego głosnika, ale to naprawde działa i wstydu nie robi.

No właśnie bo często na forum czytam jak ludzie kupują głośniki i twierdzą, że nie mogą ich w domu opanować, że są za duże, ale gdzie im do 30cm basowca, teraz z reguły to wszystko 16-18cm, max 2 przetworniki na basie. Czytuję nawet, że ludzie nie mogą poradzić sobie z monitorami w kilkunastu czy więcej metrach, to już dla mnie naprawdę trochę dziwne.

No właśnie Panerai, ja zapomniałem, że przecież u Ciebie jeszcze jeden głośnik pod spodem siedzi.

Ale tu ważna jest też amplifikacja.

Amp musi być szybki , ale na tyle aby nie dokonać nad kontroli głośników ( aby wybrzmiały ) i ta szybkość ma iść w spokój a nie hałas.

Gładkie, spójne granie , gdzie bas jest fundamentem ale nie dominuje , niskie zjazdy powinny być ale tylko wtedy gdy faktycznie sa w materiale fonograficznym.

Moce tu tez nie mają nic do rzeczy , rzetelne 20VA już nieźle daje czadu.

Jakoś cholercia w latach 70tych były Elisabetki, Radmory 2 x 15VA/4Ohm i balangi były że ho ho. A teraz nam starają się wmówić że moc to minimum 200VA i takie tam podobne.

Głośniki wyglądają ok, klasyka zawsze w modzie.

Dużych przetworników nie da się inaczej zaimplementować.

4 drogi to rzadki widok i mało dziś spotykane rozwiązanie.

Sam gram na 3 drogach z 10'' Seasem w 24m2.

Co do urządzeń DK to już pisałem wielokrotnie, że użytkuję phono, jestem z niego zadowolony.

Czekam także na posłuchanie wzmacniacza balanced / unbalannced (w moim przypadku lepiej może się sprawdzić to 2 rozwiązanie na szczęście tańsze).

Kilku forumowiczów-krytyków spowodowało nagły wzrost zainteresowania urządzeniami Zagra, konstruktor jest pewnie szczęśliwy.

Ja nie, bo kolejka do posłuchania się wydłuża, urządzenia (nawet te z II ręki) schodzą szybciej i drożej.

Gdybym był złośliwy to mógłbym coś sobie pomyśleć...

Fajna pogoda, śnieg pada, ferie są (przynajmniej dla niektórych).

Na narty, łyżwy, sanki Panowie albo łapać za szufle i do odśnieżania (dziś jechałem 40 minut).

Ruch na świeżym powietrzu dobrze studzi gorące głowy a ciepły grzaniec potem poprawia nastrój.

pozdr.

To na dole. Wiedzmin1973 , wymęczone bo na froncie.

MC > inpu imp. 1kOhm, 500 Ohm , 330 Ohm , 220 Ohm , 100 Ohm , 47 Ohm , 22 Ohm.

inp.cap. 100pf x 4 plus 1 x 1nF

Gain od 0 do 35dB

MM > input cap. 100pF x 5 ( max 500pF )

Stały gain 40dB

Wyjście liniowe regulowane max 20dB

Wyjścia separowane trafami po RCA i XLR.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a witam,

widzę że to pewne rozwinięcie "mojej" wersji phono, 2 stopniowe wzmocnienie, ładnie.

Z użytkowego punktu widzenia też chyba będzie łatwiej dokonywać manipulacji na przedniej ściance niż na górnej (u mnie phono na półce stoi i trzeba go nieco wysunąć żeby coś tam poprzestawiać).

Obudowy widzę :) te same - świetne rozwiązanie i dobrze się sprawdza.

A na górze to rozumiem że domowa "paputowa" wersja integry? Maleństwo:)

pozdr.

To na dole. Wiedzmin1973 , wymęczone bo na froncie.

MC > inpu imp. 1kOhm, 500 Ohm , 330 Ohm , 220 Ohm , 100 Ohm , 47 Ohm , 22 Ohm.

inp.cap. 100pf x 4 plus 1 x 1nF

Gain od 0 do 35dB

MM > input cap. 100pF x 5 ( max 500pF )

Stały gain 40dB

Wyjście liniowe regulowane max 20dB

Wyjścia separowane trafami po RCA i XLR.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.