Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników sprzętu ZAGRA-Darek Kulesza.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj wieczorem jadę do HQ 150 .Zrobimy konfrontacje kolumn trójdrożnych Zagra z infinity kappa 8.2i.Bedzie to grało ze wzmacniaczami Zagra II i dzielonym Zagra III.relacja z odsłuchów niebawem.Pozdrawiam.

Dzisiaj wieczorem jadę do HQ 150 .Zrobimy konfrontacje kolumn trójdrożnych Zagra z infinity kappa 8.2i.Bedzie to grało ze wzmacniaczami Zagra II i dzielonym Zagra III.relacja z odsłuchów niebawem.Pozdrawiam.

I to jest konstruktywne podejście. Myślę, że to będzie wartościowe doświadczenie zwłaszcza dla HQ, będzie wiedział mniej więcej czego się spodziewać.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Cieszę się na to spotkanie ale chyba niewiele w kwestii mojego późniejszego brzmienia wniesie.

Ja teraz mam cztery końcówki mocy. Przygotowane do bi-ampingu. A Bobonerek ma tylko jedne terminale głośnikowe.

Nie jesteśmy więc w stanie u mnie na nich zagrać. Możemu je podłaczyć ale..... Bo końcówka mocy która u mnie obsługuje tylko bas w Kappach, na Darkula kolumnach musiałaby całą pakę uciągnąć. Nie będzie to niestety miarodajny odsłuch.

Dodatkowo moje przyszłe kolumny to całkiem inna konstrukcja. U Bobonerka jest 1x30, 1x20 i gwizdek w obudowie z B.R. U mnie będzie 2x30cm w O.Z, 1x25, 1x20 i gwizdek na open baffle. No i system aktywny z osobną końcówką mocy do sterowania ośmiu kanałów z osobna.

Ja wiem, że u Ciebie będzie inaczej, ale jednak będziesz mógł ocenić mniej więcej jakość dźwięku prezentowanego przez kolumny zrobione przez Darkula.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Tak. Będę mógł usłyszeć tak z 50% możliwości Bobonerka kolumn.

Bardziej chodzi nam o porównanie jego i mojego wzmaka we współpracy z Kappami.

A że Bobonerek odczuwa niedostaki na basie, to spróbujemy moje Kappy z jego basowcem. Ale tak prymitywnie. Bo do jego niskotonowego pójdzie całe pasmo z ominięciem zwrotnicy. Więc dostanie całe pasmo a nie tylko zakres jaki jest mu przypisany.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ja też, ale jak Ci pisałem takiego porównania raczej nie będzie. Bo sprzęt niekompatybilny.

Można co najwyżej Kappy i kolumny Bobonerka zasilić z jego wzmaka, ale z moim się porównać nie da.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Czy ja mam rozumieć, że ten sprzęt powinien być sprzedawany w kompletach? Wzmak Zagra- kolumny Zagra - kabel Zagra?

W kable Darkul jeszcze nie wszedł, więc każdy kabel zagra?

Gość Gość

(Konto usunięte)

Możesz sobie rozumieć jak chcesz. Kolumny Bobonerka nie są przystosowane do bi-ampingu. A mój zestaw dzielony został na moje polecenie wykonany tylko do bi-ampingu. Z pre już wychodzą cztery XLR-y do czterech końcówek mocy.

Stąd konieczność wyjścia czterema kablami głośnikowymi. I niestety u Bobonerka nie mam gdzie dwóch dodakowych wpiąć. Ale może w takim razie masz jakąś konstruktywną radę?

W kable Darkul jeszcze nie wszedł, więc każdy kabel zagra?

Wiesz, tu masz w dużej mierze rację.

Darkul jako jedyny chyba producent, poleca u siebie w czasie prób podłaczyć byle jakimi kablami( w ramach rozsądku oczywiście) i posłuchać. Jego zdaniem jak sprzęt na zwykłym kablu gra źle, to niestety zakup jakichś bardzo drogich kabli, niewiele wniesie. Ma grać nawet na zwykłym kablu od żelazka i zwykłej miedzi do głośników.

Ja u siebie poszukiwanie i wymianę kabli mam za sobą.

Możesz sobie rozumieć jak chcesz. Kolumny Bobonerka nie są przystosowane do bi-ampingu. A mój zestaw dzielony został na moje polecenie wykonany tylko do bi-ampingu. Z pre już wychodzą cztery XLR-y do czterech końcówek mocy.

Stąd konieczność wyjścia czterema kablami głośnikowymi. I niestety u Bobonerka nie mam gdzie dwóch dodakowych wpiąć. Ale może w takim razie masz jakąś konstruktywną radę?

Bobonerek chyba do czegoś ma te kolumny u siebie podłączone, więc niech to ze sobą zabierze,

podłączycie do tego najpierw jedne kolumny, później drugie i wszystko będzie jasne.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość Gość

(Konto usunięte)

Bobonerek chyba do czegoś ma te kolumny u siebie podłączone, więc niech to ze sobą zabierze,

podłączycie do tego najpierw jedne kolumny, później drugie i wszystko będzie jasne.

Już o tym pisałem.

To jedyne rozwiązanie. Tylko że jego wzmak jest duuużo słabszy od mojego.

Dobre jest to że marudni wszystkowiedzący o owym Peiyingu g... wiedzą. Poza zerknięciem ( zresztą pobieżnym i o ile.... ).

Krótkie pytanie na które nikt z dziamgotów nie odpowie , jaki jest realny Qts i VAS oraz współczynnik dobroci 300F4.

Niestety nikt nie odpowie bo nie ma zielonego pojęcia.

Boli że głośnik za 90 PLN gra. Gra i to dobrze. Max wychylenie to 30 mm p-p.

Przy 5 mm p-p jest już doskonały bas , tłusty , zróżnicowany , krótki aby tylko dać dobrą amplifikację.

W sumie dziwne bo widać że budżetowcy .... wszystko sobie i innym będą się starali udowodnić że dobrze że nie mają x kpln na klamoctwo :)))))

Mczaj jako wybitny fachowiec kpi z 300F4 i dobrze niech kpi. Zobaczymy jak się zmarszczy po filmie porównawczym penktynka z Peerlesem SLSX12" i skanem .... to jest strzał !!! Zresztą nie mój ból.

300F4 jest oferowany jako przetwornik do samochodówki , moim zdaniem niesłusznie.

Mam kilka par różnych wooferów i sorry chinol jest lepszy. Nie wiem jak z trwałością , tu zdania są podzielone. Ale przy swojej cenie jest to żaden problem. Niech się martwi ten kto wywalił 2 kpln na swój woofer.

----------------

>Parantulla

Nie wiesz o czym piszesz , ten malutki skan jest jak sierota we mgle wobec 300F4 ...

Tu 250F swoje zrobi.

Głośnik to tylko tłok , ma oddać to co dostanie. Bez wydumania i teoretyzowania.

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Nie wierzę w kable w takim sensie jak większość miłośników kwaśnych jabłek.

Owszem kable coś tam wnoszą , Są w końcu elementem stratnym. W dobrym systemie są jedynie kropką nad i.

Jak dla mnie dla analogu najlepsza jest miedz.

Do cyfry srebro.

Tu ważne są jakość lutu / połączenia , oraz jakość kontaktu bez cudownych uniesień.

Jak widzę ceny niektórych kabli dla audiofila to tylko śmiech ogarnia , kilogram miedzi kosztuje ile kosztuje.

Ludzie w domach niestety w większości maja tak zmanierowany dźwięk że czasem lepiej ich z tego nie wyprowadzać , ich kasa ich radość.

-------------------

W każdej kolumnie ołtarzyku z lat 70 sa zwykłe druty sieciowe i gra. Nikt sobie d.. nie zawracał , bo system gadał.

Teraz trzeba do wydumanej filozofii podciągnąć prawa fizyki na swój sposób to drenować.

Zawsze kogoś trafią :)))

Nie dziwmy się że w pismach są pierdoły i trele morele , przecież gdyby chłopaki mieli real opisać tak jak to się robi ze sprzętem zawodowym szybko branża aułdłowfyska zwinęła by żagle.

I tak obecnie coraz więcej dystrybutorów sprzedaje ołtarzyki z samochodu.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No Zagra II a III to dwa światy , HQ i Panerai o tym wiedzą.

Tylko że jego wzmak jest duuużo słabszy od mojego.

Przecież chodzi tylko o to, żeby na jednym piecu porównać dwie pary kolumn.

Dobry wzmak sam się obroni :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość Gość

(Konto usunięte)

parantulla

Lubię rzeczowo podyskutować. Tym bardziej że masz dużo większą wiedzę i doświadczenie w temacie ode mnie.

Nie psuj tego. To mamy w końcu paki porównywać czy wzmak. Nie wiem po co ten Twój dopisek.

Bobonerek z dźwięku jest zadowolony. Ma braki na dole pasma.

To właśnie dziwne, bo wiedząc co ma na dole, raczej mógłbym przypuszczać że basu może być, jak już, to za dużo i kiepskiej jakości. A jest odwrotnie. Pisze, że ma go za mało jak na jego upodobania. Dopiero jak pokręci gałą mocno to jest O.K. Ja miałem to samo przy Kappach 8.2i jak grałem na ASR Emitterze. Pisałem o tym.

Więc może być równie dobrze tak, że niedostatki są po stronie wzmocnienia. A nie jesteśmy w stanie zapodać pod nie mojego pieca. A szkoda, bo wtedy mielibyśmy pełne porównanie Kapp i kolumn Bobonerka.

Przecież chodzi tylko o to, żeby na jednym piecu porównać dwie pary kolumn.

Przecież dobrze wiesz, że to nie zawsze jest miarodajne. Jak porównasz łatwe w prowadzeniu kolumny ale kiepskiej jakości, z trudnymi ale wybitnymi, na dobrym ale niezbyt wydajnym prądowo piecu, to Ci wyjdzie że te słabsze paki są paradoksalnie lepsze!

Parantulla

Nie miej do mnie pretensji że uważam speakery za 90 pln za bardzo ciekawe.

Ja nigdy nie dyskutuję o czymś czego nie słuchałem.

Tak się składa że mam do czynienia z wielką grupą urządzeń testowanych , opisywanych.

Mam swój pogląd który się wielu red.nie podoba.

Z mojego punktu widzenia recenzja brzmienia może się właściwie zmieścić w trzech ..pięciu zdaniach.

No ale 2 x A4 trzeba upchnąć. Wręcz powstaje słowotok z cudowną krainą tekstów o dupie Maryni.

Ostatnio kogo nie znam a już prze czołgany to prasę ma w sraczyku... pomaga z rana przed wyjściem do roboty.

Jest kilka fajnych segmentów na rynku i nie zawsze są z topu , tam akurat częściej mamy do czynienia z rozczarowaniem.

Już pomijam fakt testów niektórych systemów w dziwnych warunkach.

Nie jestem fanem lamp , po prostu , dla mnie grają ułudnym dźwiękiem , ale nie neguję tego jak ktoś ma inne zdanie. jego uszy i jego potrzeby.

To mamy w końcu paki porównywać czy wzmak.

No a czemu ma służyć to spotkanie i wożenie klamotów w tą i z powrotem?

Chyba w jakimś konkretnym celu się umówiliście? Czy tylko tak sobie wpaść jeden do drugiego pogadać o tym i owym?

Czytając opowieści o wyczynach darkulowych sprzętów odniosłem wrażenie, że żadne porównania nie są im straszne.

Czytając opowieści o wyczynach darkulowych sprzętów odniosłem wrażenie, że żadne porównania nie są im straszne.

Bo nie są.

Dlaczego miałyby być ?

Mam wzmak Zagra II.I chyba ma troche mało pary,nie prowadzi tak głosników jak Zagra IV.U HQ dzisiaj sprawdzę,czy warto mi podnosić wzmak do IV generacji.Jak cicho słucham mój wzmak nie daje rady penktynowi.Ja poza tym słucham dużo rocka progresywnego i może chce,że by stopa perkusji wyrzuciła mnie z fotela.:):).Ale i tak na Zagrze II dziś porownamy kappy 8.2i i kolumny Darka.Jedno juz wiem na pewno.W sklepie dużo , oj dużo płacimy za taki dźwięk.Mnie nie stać tyle wydać,że by mieć sprzet sklepowy o takim brzmieniu.Dla tego zamówiłem diy.Mój wzmak zagra II wyrzucił z domu Caspiana MI,Zagra II ma Daca w środku,wiec potrzebuje tylko transportu.Kolumny na razie zakasowały wszystkie w okolicy średnicą,wybrzmieniem i sceną i zawsze mogę je trochę dopiescić brzmieniowo w/g własnych upodobań i zmodernizować u konstruktora.Dzis porównamy z kappami,choc konstruktor mierzy dużo wyżej.

Dodatkowo moje przyszłe kolumny to całkiem inna konstrukcja. U Bobonerka jest 1x30, 1x20 i gwizdek w obudowie z B.R. U mnie będzie 2x30cm w O.Z, 1x25, 1x20 i gwizdek na open baffle. No i system aktywny z osobną końcówką mocy do sterowania ośmiu kanałów z osobna.

Ja przepraszam, ale jakie to ma uzasadnienie? Może jednak zdradzisz jakie to głośniki? ;)

Gość Gość

(Konto usunięte)

No a czemu ma służyć to spotkanie i wożenie klamotów w tą i z powrotem?

Temu, żeby Bobonerek mógł się przekonać jaka jest różnica pomiędzy jego a moim piecem.

Już pisałem wyżej jakie jest założenie przed naszym spotkaniem.

Ale również temu, żeby miło i sympatycznie spędzić sobotnie popołudnie. Poznać się, pogadać.

Cieszyć się muzyką. Posłuchać fajnych płyt.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ja przepraszam, ale jakie to ma uzasadnienie? Może jednak zdradzisz jakie to głośniki? ;)

No jak to jakie?

Takie, że będziemy mieli całkiem różne kolumny, całkowicie różniące się zasileniem.

To tak jakby słuchając mniejszych kolumn danego producenta wyrobić sobie zdanie o całej jego produkcji, łącznie z dużo większymi kolumnami aktywnymi też od niego.

Czy słuchając kolumn ATC SCM40 od razu wiesz jak będą brzmieć ATC SCM 300ASLT?

Jest 5 głośników i cztery tory zbalansowane aktywne na stronę.

Podziały to 240 / 5100 Hz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-958-0-19028300-1360415966_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.