Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników sprzętu ZAGRA-Darek Kulesza.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość

(Konto usunięte)

Dzięki za relację.

Dźwięk Zagry dzielonej znam, bo mam bardzo podobną do tej od Zbyszka.

Ale na kolumny czekam.

Trochę mnie niepokoiły te niedrogie przecież przetworniki, ale skoro nawet osoba z Twoim doświadczeniem i praktyką nazywa to Hi-End-em, to jestem spokojny że pozbywam się Infinity Kappa 8.2i żeby zrobić miejsce Darkulowym. Tym bardziej że mam mieć konstrukcje trochę większe od tych które słyszałeś.

Pozostaje mi czekać na 22-go.

Beyma jest bardzo zacną firmą cenioną na zachodzie i pożądaną w USA, w Polsce mamy stare przyzwyczajenia do firm Vify Scan Sp.,Peerles i tp, które jakość nie jest porównywalna,...ceny, chociaż już spadają. Bo konkurencja Paying czy jakoś tak jest tańsza i lepsza.

Czyli nie trzeba się bać konstrukcji Darkula.

I tutaj mój faworyt w basie i nie tylko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ja obecnie rozkoszuje się muzyką, mam system, na który musiałbym wydać koszmarne pieniądze. Oprócz walorów opisanych przez Azus-a kolumny oddają niesamowite emocje.

Dźwięk nie męczy, a chce się słuchać i słuchać. Filozofia dźwięku Darkula jest tym czego szukałem. Pozostaje już tylko przyjemność słuchania.

Czego i Wam życzę.

witam, zapisuję się do klubu, nieźle wnerwiony na perturbacje w interesach, ale w sumie zadowolony z dźwięku. Finalnie gra u mnie integra ZAGRA IV, w towarzystwie z kolumnami ATC SCM 40, po miesiącu grania nowych kolumn i nowego wzmacniacza (wg zapewnień konstruktora, choć chyba wspominał, że ta integra była na tournee...) robi się coraz ciekawiej, albo przyzwyczaiłem się do dźwięku, albo kolumny i wzmak trochę się rozruszały, jest coraz lepiej...

Czekam jeszcze na preamop + monobloki...i liczę, że konstruktor wywiąże się z umowy.

wzmaki Darkula wymagają długiego wygrzewanie, im "trudniejsze" kolumny tym lepiej, wtedy wzmak sie zagrzeje :)

powodzenia. Ale cuda na ATC SCM40 nie licz. Słuchałem ich na swoim dzielonym Darkula. Było lepiej niz inne konstrukcje ale szału u mnie nie wzbudziły. Moim odnośnikiem sa SF Amati.

I teraz to prawie mam. Resztę opisze jak będą nowe obudowy.

Nie wierzyłem w wygrzewanie sprzętu, ale chyba coś jest na rzeczy, bo bas nabrał wyraźnie mocy i wybrzmiewania. Wyżej ATC 40 nie poskoczę, i tak się na nie wykosztowałem, ale jestem bardzo zadowolony.

panerai,...jak tam odsłuchy?

ehhh, kolumny graja coraz lepiej. Rozkoszuje sie muzyką. Płyty Autum in Seatle, Chris Botti Live in Boston, emocje, emocje, emocje. Czuje sie jak na koncercie a co dopiero bedzie sia działo jak beda nowe obudowy.

Mega przyjemność ze słuchania, Przestrzeń jest niesamowita, Nieważne jaki jest poziom głosności sprzęt oddaje to co jest na płycie, nie dodając nic od siebie. Bas swobodny lekki szybki, pięknie wybrzmiewa, peyinig daje czadu dam gdzie trzeba a mid bas z beymy robi swoje. Jak to mówia wielkość ma znaczenie. Takiej swobody grania w kazdym aspekcie muzyki nie słyszałem nigdzie. Musiałbym wydac kosmiczne pieniądze aby miec to co mam. Uszy nie bolą, muza płynie a ja mam ciarki na rękach. Powiem tak mam sprzet uniweraslny, gra wszystko od muzyki poważnej, orkiestra, organy, jazz, rock, hard rock, disco, muzyka elektroniczna, oriental, ambient, Nic mu nie przeszkadza. Po prostu gra a ja słucham z wielka przyjemnością. Teraz wiem co to jest przestrzeń i trój-wymiarowość. To co najbardziej mnie wzruszyło i dostarczyło nirwany to dwie płyty, które wymieniłem oraz Fuga Bacha oraz Hotel California live. ciarrrrrrry. Banan nie schodzi mi z twarzy. Każdemu życze tego co ja doświadczam. A byłym zapomniał, Rammstein to juz po prostu wymiata, równiez Jeff Beck, You Had It Coming, brak słów aby opisać wrażenia, nie mowiąc o muzyce filmowej: Helikopter w ogniu, Piaty Element, Pasja, Gladiator, I oczywiście Vangelis, Jean Michel Jarre,Vanglis oraz Hotel Costes itp itd. Ehhhh długo by wymieniać.

Wzmak Zagra plus jego "filozofia" kolumn stanowia pełen zestaw "skończony" do słuchania muzyki. Zdecydowanie polecam.No i oczywiście cierpliwość :))))) Ale bez dwóch zdań, naprawdę warto. Aha, dzieki sprzetowi Darkula jesteście w stanie słuchac muzyki, której wczesniej nie byliście w stanie polubic.

>>>Nieważne jaki jest poziom głosności sprzęt oddaje to co jest na płycie, nie dodając nic od siebie. Bas swobodny lekki szybki, pięknie wybrzmiewa, peyinig daje czadu dam gdzie trzeba a mid bas z beymy robi swoje.>>>

Ten aspekt brzmieniowy zauważyłem po pierwszych taktach, jak zapodałeś muzę, swoboda i lekkość, a zarazem mięso, takie jak lubię, tylko u Ciebie trochę lepiej.;0)...

Jestem wyznawca Darkula:)))) bez dwoch zdan :))))

Jego filozofia odtwarzania muzyki trafila w moje gusta.

I co najwaznieszje czasami zachwycami sie czym co wydaje sie nam idealne ale po pewnym czasie muzyka nas meczy, tutaj tego nie ma chce sie wiecej. Oddawanie emocji w muzyce jest najwazniejsze i jest to element niemiezalny, a zestaw Darkula to daje. Emocje to jest to "cos" co daje przyjemnosc sluchania.

Ktoś jeszcze gotów pomyśleć, że "obudowa docelowa" będzie, jak się pojawią fundusze w postaci zaliczek od kolejnych klientów, żeby te się pojawiły, trzeba ich zachęcić zachwytami jak wyżej itd. itd.

Żeby uciąć takie spekulacje faktycznie warto byłoby panowie opublikować fotki skończonych kolumn, no bo chyba nawet Wy szanowni klubowicze zgodzicie się, że to sytuacja dość kuriozalna, że jest "Klub", są takie wspaniałe opinie, tylko nikt nie chce pokazać, czego one dotyczą.

Ja, mam wykonać nowe obudowy,...kosztorys do panerai wysłany, aktualnie grające obudowy nie są złe, mają pewne niedocieknięcia, ale Kulesza nie jest stolarzem, w przyszłym tygodniu sam zrobię zdjęcia i zamieszczę, bo konstrukcja jest zacna, w projekcie uwzględniłem, osobne moduły objętości do każdego przetwornika, kolce będą wykonane specjalnie do tego projektu, wraz z dodatkową biżuterią w postaci grawerowanych portali głośnikowych.

tak jak robiłem ten projekt.

imgp0726c.jpg

Ukryta Zawartość

Zbyszek jest estetą, u niego jest jak z dźwiękiem, wszystko musi być pikobelo...., ale widziałem gorzej wykonane obudowy, tak że nie, ma się czego obawiać.

Ukryta Zawartość

Azus, czy dobrze rozumiem, że finalna konstrukcja tych kolumn dopiero powstaje, a obecny etap prac to projekt obudowy? Kto jest koniec końców producentem tych kolumn? czy zleceniobiorca, czyli Darkul, dostarcza do klienta gotowy produkt, czy też dostarcza mu komplet głośników i zwrotnice, a następnie klient musi sobie zorganizować i opłacić obudowy, od etapu ich projektu, przez wykonanie do finalnego montażu głośników włącznie?

Kolumny, dokładnie z zdjęcia, będzie można posłuchać na DK sprzęcie u panerai w przyszłym tygodniu, trochę u niego pograją.

Azus, czy dobrze rozumiem, że finalna konstrukcja tych kolumn dopiero powstaje, a obecny etap prac to projekt obudowy? Kto jest koniec końców producentem tych kolumn? czy zleceniobiorca, czyli Darkul, dostarcza do klienta gotowy produkt, czy też dostarcza mu komplet głośników i zwrotnice, a następnie klient musi sobie zorganizować i opłacić obudowy, od etapu ich projektu, przez wykonanie do finalnego montażu głośników włącznie?

Nie wiem czy mogę odpowiadać, za penrai,...ale Kulesza dostarczył kolumny gotowe grające, w dosyć schludnej obudowie, w okleinie modyfikowanej, palisander, Kolumna w jednej bryle, a Zbyszek, zachciał modułowe, wiadome jest, że taka obudowa jest droga, i będę ją poprawiał, ale to nic nie ma wspólnego z brzmieniem, tylko zabieg wizualny, design obudowy, dopasowany do ekskluzywnego wnętrza Zbyszka.

Dodam jeszcze, że obudowa, nie raz przewyższa cenę elementów, przetworników,

Zawsze myślałem, że wielkość, rodzaj i kształt obudowy ma zasadniczy wpływ na dźwięk. Szerokość przedniej ścianki, odległości miedzy głośnikami, wysokość montażu głośników względem podłogi, grubość ścianek, sposób tłumienia ich rezonansów itd. To wszystko, przynajmniej w opinii innych producentów ma zasadniczy wpływ na brzmienie (np. poprzez wpływ na efektywność poszczególnych podzakresów). I dlatego projekt obudowy jest immanentną częścią całego projektu. Czy projekt kolumn Darkula obejmował dokładny projekt obudowy? Czy bedą robione jakieś pomiary tych kolumn w finalnych obudowach, tak żeby porównać je do charakterystyki w obecnych zastępczych obudowach?

Zawsze myślałem, że wielkość, rodzaj i kształt obudowy ma zasadniczy wpływ na dźwięk. Szerokość przedniej ścianki, odległości miedzy głośnikami, wysokość montażu głośników względem podłogi, grubość ścianek, sposób tłumienia ich rezonansów itd. To wszystko, przynajmniej w opinii innych producentów ma zasadniczy wpływ na brzmienie (np. poprzez wpływ na efektywność poszczególnych podzakresów). I dlatego projekt obudowy jest immanentną częścią całego projektu. Czy projekt kolumn Darkula obejmował dokładny projekt obudowy? Czy bedą robione jakieś pomiary tych kolumn w finalnych obudowach, tak żeby porównać je do charakterystyki w obecnych zastępczych obudowach?

Tak, już jest wszystko domówione, projekt obudowy został przedstawiony DK, zmiany w zwrotnicy na pewno będą, pomiary tak czy inaczej muszą być ponowne, jak wiadomo przetworniki muszą osiągnąć prawidłową swoją pracę po wygrzaniu, pomiary finalne, będą robione już w nowej obudowie.

Z tego co omówiliśmy, może być tylko lepiej.

Tutaj symulacje z umieszczeniem przetwornika basowego w obudowie, i zmiany w zwrotnicy, tak to się odbywa.

msg47840988812001356528.jpgmsg47840578282001356528.jpgmsg47840614589001356549.jpg

Tak, już jest wszystko domówione, projekt obudowy został przedstawiony DK, zmiany w zwrotnicy na pewno będą, pomiary tak czy inaczej muszą być ponowne, jak wiadomo przetworniki muszą osiągnąć prawidłową swoją pracę po wygrzaniu, pomiary finalne, będą robione już w nowej obudowie.

Z tego co omówiliśmy, może być tylko lepiej.

Tutaj symulacje z umieszczeniem przetwornika basowego w obudowie, i zmiany w zwrotnicy, tak to się odbywa.

msg47840988812001356528.jpgmsg47840578282001356528.jpgmsg47840614589001356549.jpg

Trochę za mocno pomniejszyłem, ale tak to się odbywa, mniejwięcej.

>>>Zawsze myślałem, że wielkość, rodzaj i kształt obudowy ma zasadniczy wpływ na dźwięk. Szerokość przedniej ścianki, odległości miedzy głośnikami, wysokość montażu głośników względem podłogi>>>

Wpływ na dźwięk... tak jest i nie, to wszystko zależy od wielu czynników, ścianką można powiększyć skuteczność, efektywność przetwornika 1-2dB, dla jednych jest dużo, dla drugich mało, same pomiary nie wystarczą, dla mnie najważniejsze jest aby pasmo, które podwyższa obudowa, nie degradowało i nie robiło bałaganu w brzmieniu, plus akustyka pomieszczenia, lepiej wypadają obudowy wąskie, które mają mniejszą efektywność, ale za to nie podbarwiają odbiciami.

Gdzie można posłuchać, wypożyczyć czy zasięgnąć informacji o wzmakach Zagra. Chodzi mi o zestaw dzielony i monobloki ?

Jakie to przedziały cenowe?

Wał na priv do megkonstruktora. Im szybciej wpłacisz gotówkę tym szybciej następny w kolejce, chyba obecnie HQ150 otrzyma swoją konstrukcję. Z kolei Ty musiałbyś stać się tzw. naganiaczem. znaleźć kolejną ofiarę, która dokona wpłaty, a wtedy zostanie zrealizowane Twoje zamówienie tzn. wszystko ZAGRA :).

W przeciwnym razie termin otrzymania produktu będzie bliżej nieokreślony. Tak to działa :)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wał na priv do megkonstruktora. Im szybciej wpłacisz gotówkę tym szybciej następny w kolejce, chyba obecnie HQ150 otrzyma swoją konstrukcję. Z kolei Ty musiałbyś stać się tzw. naganiaczem. znaleźć kolejną ofiarę, która dokona wpłaty, a wtedy zostanie zrealizowane Twoje zamówienie tzn. wszystko ZAGRA :).

W przeciwnym razie termin otrzymania produktu będzie bliżej nieokreślony. Tak to działa :)

Miałeś takie doświadczenia osobiście czy tylko tak piszesz bo nie masz co zrobić ze sobą ? Pytałem tylko o kontakt i przedziały cenowe.

Cenę ustala się z megakonstruktorem....nie ma cennika....termin realizacji nieokreślony, oczywiście jakiś jest podawany, ale przesuwany wielokrotnie.....

Psy szczekają, karawana jedzie dalej.

Jeśli chodzi o terminy realizacji budowanych wzmacniaczy są realne.

Jeśli chodzi o kolumny tutaj występuje poślizg ale to raczej wynika również z tego, że projekt kolumn dla mnie mocno się zmieniał, Były nowe pomysły, które się sprawdziły.

I ja nie żałuję, że długo czekałem na finalny produkt. Bo było warto.

Kwestie finansowe to już bezpośrednio z Darkiem.

Wysyła wzmacniacze na testy, także kontakt na PW

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ktoś jeszcze gotów pomyśleć, że "obudowa docelowa" będzie, jak się pojawią fundusze w postaci zaliczek od kolejnych klientów, żeby te się pojawiły, trzeba ich zachęcić zachwytami jak wyżej itd. itd.

Żeby uciąć takie spekulacje faktycznie warto byłoby panowie opublikować fotki skończonych kolumn, no bo chyba nawet Wy szanowni klubowicze zgodzicie się, że to sytuacja dość kuriozalna, że jest "Klub", są takie wspaniałe opinie, tylko nikt nie chce pokazać, czego one dotyczą.

To nie jest klub posiadaczy tylko kolumn od Pana Darka ale i innych jego wyrobów. I zdjęcia takowych i ja i inni zapodałem.

Na kolumny czekam jak dostanę to zdjęcia zgodnie z obietnicą zamieszczę.

ravanello

jak masz ochotę zestawu dzielonego posłuchać z kappami to zapraszam do Cieszyna.

Na kolumny czekam jak dostanę to zdjęcia zgodnie z obietnicą zamieszczę.

22-gi za pasem :D

: )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Arcymegakonstruktorem , lebiegi wieczni malkontenci : )

Fakt, teraz to już arcy lemingo-poławiaczem możesz się tytułować :-))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.