Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników sprzętu ZAGRA-Darek Kulesza.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość partick

(Konto usunięte)

Mnie możesz w elektrodę ... :)

Sam się bujaj po katodzie.

To chyba najdelikatniej jak można.

Chcesz looknąć w środek ? To sobie kup :)

darkul, weź się i nie wygłupiaj, tylko daj foty bebechów.

nikt Cię o schematy nie prosi.

ale kulturę montażu chętnie bym obejrzał.

a jak nie, to wątek na Bocznicę, sorry.

jest odpowiedni wątek dla Branży: Sponsorowane.

Nie zgadzam się. Ile jest tematów w których krzykacze robią syf. To po co jest moderacja ze swoimi restrykcjami?

Nie macie metod na zaprowadzenie porządku? Najłatwiej skierować temat na bocznicę.

Jest tu parę faktycznych użytkowników sprzętów Darkula i wychodzi na to , że nie mamy prawa mieć swojego klubu?

Ja sam staram się ich dyscyplinować jak widzisz. Niech moderacja wreszcie użyje swoich narzędzi i będzie O.K.

Jak jeden z drugim dostaną ostrzeżenie to się zastanowią.

tyle tylko że dyscyplinować trzeba konstruktora bo póki co na niewinny tekst o pokazaniu środka mamy wpis ewidentnie obrazajacy innych userów

zreszta wpisy przypominaja te kilka miesięcy wstecz nim okazało sie ze kolejny raz nie masz sprzętu w terminie teraz juz masz i zaczynamy pokaz :)

dziecinada

jeszcze małe info -owszem moderacja jest od moderacji ale chyba zapominasz że pewne reguły gry obowiazuja równiez usera z napisem BRANŻA o czym niektórzy tu zapominaja więc albo trzymamy fason , albo przestajemy udawać branże , albo wreszcie watek sponsorowany o którym tu się często pisze ale nikt tego nie widział od lat

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość Gość

(Konto usunięte)

A to co problem jakiś?

A to nie możecie i konstruktora zdyscyplinować?

Ja już mu uwagę zwróciłem. Ja napisałem żeby zdyscyplinować wszystkich którzy śmiecą.

A to co problem jakiś?

Ja już mu uwagę zwróciłem. Ja napisałem żeby zdyscyplinować wszystkich którzy śmiecą.

OK - ban na watek celem ostudzenia

dyskusje z konstruktorem nadal są możliwe w stosownych watkach na bocznicy

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

A ty nie mogłeś tego zrobić wcześniej? Sprzęt masz dopiero po ciężkich bojach słownych z Panem D. Trzeba było zdyscyplinować wcześniej jogo i siebie, a nie robić szum i zakłócać spokój tego forum.

Sprzęt wreszcie od paru dni cieszy moje ucho.

Pre Pure Class A, z aktywną zwrotnicą ośmiokanałową, w pełni zbalansowane, z DAC-iem na pokładzie, do tego ośmiokanałowa końcówka, zbalansowana.

No i czterokanałowe aktywne kolumny.

Tak to wygląda:

Dlaczego taki dziwny rozstaw glosnikow? Dlaczego basowe sa ustawione przodami i dlaczego niemal na srodku pomieszczenia? Dlaczego tweetery sa tak wysoko? Na stojaco sluchasz muzyki? Dla mnie to jakas nowosc taki zestaw.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

W czwartek powinienem mieć u siebie aktywne ośmiokanałowe pre i końcówke.

Pre Pure Class A, z aktywną zwrotnicą ośmiokanałową,

No i czterokanałowe aktywne kolumny.

Może ktoś wyjaśnić o co chodzi z tą aktywnością? Bo jak na mój chłopski rozum, to ktoś tu chyba z nią przesadził.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Może ktoś wyjaśnić o co chodzi z tą aktywnością? Bo jak na mój chłopski rozum, to ktoś tu chyba z nią przesadził.

No sporo jest artykułów na temat zestawów aktywnych. Poczytaj warto.

http://www.hifi.pl/porady/ogolne/aktywizacja.php

Dlaczego taki dziwny rozstaw glosnikow? Dlaczego basowe sa ustawione przodami i dlaczego niemal na srodku pomieszczenia? Dlaczego tweetery sa tak wysoko? Na stojaco sluchasz muzyki? Dla mnie to jakas nowosc taki zestaw.

Dlaczego dziwny rozstaw? Odległość pomiędzy nimi to 2.40cm a do słuchacza 3.5.

Mogło by być lepiej ale chyba tragedii też nie ma. Niestety pomieszczenie jest takie jak na zdjęciach i ustawienie kolumn jest na pewno jakimś kompromisem.

No sporo jest artykułów na temat zestawów aktywnych. Poczytaj warto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

huh... czy aby tam masz aktywna zwrotnice w tych potomkach Domanowych teleporterow? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Dlaczego dziwny rozstaw? Odległość pomiędzy nimi to 2.40cm a do słuchacza 3.5.

Mogło by być lepiej ale chyba tragedii też nie ma. Niestety pomieszczenie jest takie jak na zdjęciach i ustawienie kolumn jest na pewno jakimś kompromisem.

Na Twoim miejscu glosniki basowe bym pochowal gdzies po rogach pomieszczenia, natomiast glowne kolumny skrocil o kilkadziesiat centymetrow tak by sredniotonowce byly na poziomie uszu jak usiadziesz. Poprostu sposob w jaki ustawiono u Ciebie glosniki jest bardzo ''niestandardowy''. Rozumiem, ze sluchajac muzyki siedzisz na tej kanapie/lozku na przeciwko glosnikow tak?

Gość Gość

(Konto usunięte)

Tak, słucham z łóżka.

Co do wysokości open baffle to zawsze to mogę zrobić. Ona jest przykręcona do skrzyni basowe więc obciąć ją od dołu i obniżyć to niewiele pracy. Zobaczymy. Na razie nie odczuwam dyskomfortu z tego rozmieszczenia przetworników. Jak koledzy byli na odsłuch to specjalnie ich pytałem o to czy to robić. Sami twierdzili, że nie. Że nie ma po co.

Zresztą pisał już o tym na forum.

Myślę, że sprawę ratuje system aktywny, ponieważ dostarajam sobie te przetworniki do odsłuchu w miejscu gdzie siedzę.

cir dzięki za interwencję.

Ale jak wywaliłeś Darkula to poinformowałeś o tym tutaj na forum.

Skoro teraz wywaliłeś Yula za to samo to też publicznie o tym poinformuj.

Będzie to przestrogą dla innych.

Może uda się wreszcie zaprowadzić tu jaki taki porządek.

Wiadomo, kazdy ma inne upodobania. Ja na przyklad nie lubie ''odbitych'' czy ''ugietych'' sopranow. Akurat ten przedzial faki akustycznej jest baaaardzo kierunkowy i najlepiej jak glosniki sa skierowane wprost do ucha. Z kolei z basami, zwlaszcza u Ciebie glosniki sa blisko siebie produkujac ''fale przeciwna'' wiec prawdopodobnie masz duzo dziur w przedziale niskich tonow w pomieszczeniu. Nie wiem z kolei jak sie ma sprawa akurat w tym miejsu gdzie udsluchujesz, to akurat sprawa experymentalna. Ja mimo wszystko sprobowalbym ustawic basowe albo w rogach pokoju glownego, albo kolo okien.

Jak koledzy byli na odsłuch to specjalnie ich pytałem o to czy to robić. Sami twierdzili, że nie. Że nie ma po co.

Nie sugerowalbym sie opiniami ''kolegow''. Byc moze postrzeganie dzwieku przez Ciebie jest totalnie inne niz znajomych. Sam zdecyduj, poeksperymentuj, przeciez to Twoj system. Patrzac na Twoj system od razu mi sie rzuca w oczy rozstawienie glosnikow. Pamietaj, ze sobwoofery najgorzej graja ustawione na srodku pomieszczenia, to jest taka ogolna zasada.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Nie twierdzę że nie byłoby jeszcze lepiej.

Ale jest to niewykonalne. To przede wszystkim sypialnia. I niestety audio musi się zadowolić tym co ma. A w tym pomieszczeniu łatwo nie jest.

Co do dziur to faktycznie łażąc po sypialni znajduje miejsca gdzie jest go więcej a gdzie mniej.

Ale basy dostroiłem do mojego miejsca odsłuchowego. Reszta pomieszczenia jest mi obojętna.

Ale jest to niewykonalne. To przede wszystkim sypialnia.

Rozumiem, ze to tylko sypialnia, ale po co szukac kompromisow? To tak jak z podlaczaniem anteny w postaci szprychy do CB radia z moca 100 watt, w celu uzyskania ''lepszego zasiegu'' :P Jak sie wydaje tyle kasy na sprzet w celu poszukiwania idealnego bzmienia to rozstaw glosnikow gra tutaj pierwsze skrzypce i jest najwazniejszy. Ja moge poswiecic swoja sypialnie na poprawne ustawienie glosnikow i zakupienie jakiegos duzo tanszego i komercyjnego sprzetu uzyskujac znacznie lepsze efekty bzmieniowe niz u Ciebie. To troszke dziwne nie uwazasz? Przeciesz muzyki sie slucha uszami a nie oczami :P

Gość Gość

(Konto usunięte)
<br />Ja moge poswiecic swoja sypialnie na poprawne ustawienie glosnikow i zakupienie jakiegos duzo tanszego i komercyjnego sprzetu uzyskujac znacznie lepsze efekty bzmieniowe niz u Ciebie.<br />

Ale czy ja Ci bronię?

Ja tylko pokazłem jak jest u mnie.

Natomiast byłbym ostrożny z określeniami, zrobię sobie i będzie grało lepiej niż u Ciebie.

Skąd wiesz? Słyszałeś u mnie?

Ja Ci gorącą życzę żebyś miał lepiej. Niby czemu nie. Ale czemu od razu piszesz że bez odsłuchu wiesz, że będziesz miał znacząco lepiej?!

Ale czy ja Ci bronię?

Ja tylko pokazłem jak jest u mnie.

Natomiast byłbym ostrożny z określeniami, zrobię sobie i będzie grało lepiej niż u Ciebie.

Skąd wiesz? Słyszałeś u mnie?

Ja Ci gorącą życzę żebyś miał lepiej. Niby czemu nie. Ale czemu od razu piszesz że bez odsłuchu wiesz, że będziesz miał znacząco lepiej?!

Ojejku.. Co sie dzieje? Spokojnie.. Jakis bardzo nadwrazliwy jestes, ale okej. Poprostu mialem do czynienia z duza liczba ''sprzetow'', glownie estradowych o mocach tysiecy watt i wiem z doswiadczenia jakie sa ogolne zasady naglasniania pomieszczen. Jesli u Ciebie gra OK to super. Poprostu rozmieszczenie u Ciebie glosnikow jest ''niestandardowe'' i tyle. Nic po za tym nie mam na mysli, bron boze krytyka. Jesli Tobie pasuje takie ustawienie glosnikow to jest najwazniejsze. Domniemam , ze nawet nie probowales jeszcze ustawiac subow w katach?

Gość Gość

(Konto usunięte)
<br />Nic po za tym nie mam na mysli, bron boze krytyka. Jesli Tobie pasuje takie ustawienie glosnikow to jest najwazniejsze. Domniemam , ze nawet nie probowales ustawic subow w katach? <br />

Nie, spokojnie krytyka jak najbardziej. Nawet u mnie w domu. Ja jestem laik i chętnie kogoś mądrzejszego posłucham.

Tylko nie pisz że Ty będziesz miał za mniejsze pieniądze znacząco lepiej, bo lepiej u siebie w sypialni ustawisz. Na podstawie zdjęcia od razu takie wnioski?

Tu duzo na forum jest fachowcow, ktorzy po zdjeciach wiedza jak system gra. :)

Na podstawie zdjęcia od razu takie wnioski?

Na podstawie rozstawu glosnikow w pomieszczeniu mozna wyliczyc ze wzorkow rezonanse. Oczywiscie to wszystko jest teoretyczne, lecz w 90% sie pokrywa z rzeczywistoscia. Mam tu na mysli tylko i wylacznie niskie tony, ktore odbijajac sie i nakladajac moga byc odwrocone w fazie z powodu opuznienia wyciszajac sie wzajemnie. To jak gra ten sprzet oczywiscie nie wiem dopoki nie poslucham.

Dlatego najpierw warto posluchac aby wydawac opinie, czasami pewne standarty mozna zmienic.

Eksperymenty sa jak najbardziej wskazane. Akustyka pokoju tez ma znaczenie. Ja pewnie tez bym inaczej to ustawil. Ale zycie pokazuje ze nie zawsze wszystko jest mozliwe.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Na podstawie rozstawu glosnikow w pomieszczeniu mozna wyliczyc ze wzorkow rezonanse. Oczywiscie to wszystko jest teoretyczne, lecz w 90% sie pokrywa z rzeczywistoscia. Mam tu na mysli tylko i wylacznie niskie tony, ktore odbijajac sie i nakladajac moga byc odwrocone w fazie z powodu opuznienia wyciszajac sie wzajemnie.

Ale przecież w tym aktywnym pre to można kręciołkami WSZYSTKO wyregulować, na słuch i bez pomiarów, ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.

Taki ten sprzęt jest genialny.

Gość Gość

(Konto usunięte)
<br />Ale przecież w tym aktywnym pre to można kręciołkami WSZYSTKO wyregulować, na słuch i bez pomiarów, ogranicza Cię tylko wyobraźnia.<br /><br />

Otóż to.

Można i z pomiarami jak ktoś chce.

Ale przecież w tym aktywnym pre to można kręciołkami WSZYSTKO wyregulować, na słuch i bez pomiarów, ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.

Taki ten sprzęt jest genialny.

A jak pokretlami wyregulowac (wyeliminowac) interferencje fali w pomieszczeniu tak zeby nie bylo dziur? Czy ten wzmacniacz ma wbudowane ''plynne'' opuznienia generowania fali akustycznej przez subwoofery z sposob niezalezny? Jesli tak, to prosze o schemacik to rzuce okiem na rozwiazanie.

PS. Oczywiscie takie zabawy mozna robic z kilkoma wzmacniaczami podpietymi pod porzadna karte muzyczna i odpowiednie oprogramowanie, lecz dzwiek traci na autentycznosci niestety :(

Gość Gość

(Konto usunięte)

A jak pokretlami wyrelulowac interferencje fali w pomieszczeniu? Czy ten wzmacniacz ma wbudowane ''plynne'' opuznienia generowania fali akustycznej przez subwoofery? Jesli tak, to prosze o schemacik to rzuce okiem na rozwiazanie.

A pokaż mi kolumny w których możesz sobie te ,, opuznienia'' w pomieszczeniu regulować.

A pokaż mi kolumny w których możesz sobie te ,, opuznienia'' w pomieszczeniu regulować.

To nie chodzi o kolumny tylko o zrodlo sygnalu :P Masz 2 niezalezne subwoofery wiec mozesz tak opuzniac miedzy nimi dzwiek, ze uzyskasz w wyniku interferencji wzmocnienie sygnalu w miejscu pokoju na ktorym tobie najbardziej zalezy. Lecz dla mnie takie rozwiazania to droga przez meke. Lepiej miec ustawione glosniki wedlug podstawowych zasad i miec porzadny, zwykly wzmacniacz. No ale to moje zdanie, bo dla mnie liczy sie tylko ''czyste stereo''. Nienawidze ''udziwnien'', ktore zamiast ulepszac, pogarszaja. Sprzet ma grac tak, ze po 10 godzinach sluchania nadal masz ochote sluchac, a nie po godzinie wylaczac, bo ''glowa boli''... Fala akustyczna niesie informacje i nie nalezy jej lekcewazyc... :P

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Otóż to.

To ile tych kręciołków jest i jak są opisane? Jakie są zakresy regulacji?

Ale to pewnie tajemnica. Ważne, że są i dają się kręcić.

Źródło sygnału?

Tuś mnie zaskoczył. Czyli co CD z taką regulacją czy DAC?

Cos po miedzy CD a wzmakiem, czyli rozbudowaly przedwzmacniacz z jakims procesorkiem do sterowania koncowki mocy (moze byc dac sterowany przez interfejs USB z kompa na przyklad) , ktora napedzi zestaw glosnikow.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.