Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC i czy wgl warto?

_Kamol_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakupiłem kolumny Klipsch F1 mój wzmacniacz to Pioneer A-656. Muzykę odtwarzam w formacie .FLAC z laptopa. Posiada on kartę muzyczną REALTEK ALC269:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I teraz pytanie czy opłaca mi się dokupować zewnętrzną kartę dźwiękowa. Czy będzie duża różnica w dźwięku. Mam na ten cel max 250zł. Myślę nad: Audiotrak MAYA U5.

Napiszcie co sądzicie. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/97388-jaki-dac-i-czy-wgl-warto/

maya u5 jest ponizej x-fi music - zadna roznica dla integry choc i sama integra jest nieciekawa

"jednym" slowem szkoda 250 zl uwazam

za tyle mozna kupic uzywane xfi tit hd usb (i to z wysyłką) choc to tez tylko music i to bez audio w konsoli i trybu bit match ale i tak lepiej "wyglada" niz maya

nie bardzo rozumiem jak majac drogie kolumny i sensowny wzmacniacz tak mocno ograniczac budzet - kupic tansze kolumny slabszy (nie znaczy gorszy) wzmak i porzadne zrodlo

proponuje sie powaznie zastanowic nad audio-gd 12.1 - wlasnie na to "choruje" obecnie - czas wcinac chleb ze smalcem;)

ps

oplacac sie zwsze oplaca -

jesli kupisz tanio maye a sprzedasz drozej bedziesz tylko do przodu - koniec koncow dojdziesz za kilka lat do...:)

nie wiem jak hifiman 101 Ci lezy ale dla mayi to dobra alternatywa

dalej ponad manem

smsl sd 793 - i tu juz cos moze z tego byc, zdecydowanie dobry wybor w cenie maya + a jak kupisz na bayu to nawet maya -

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Słuchaj, a może lepiej będzie jak kupisz kartę dźwiękową coś z oferty Xonara.Zapewniam cię, że różnica będzie bardzo duża w stosunku do integry przede wszystkim lepsza dynamika i bas oraz ogólny wgląd w nagranie.

Nowa.

Ukryta Zawartość

Używana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

porzadne zrodlo proponuje sie powaznie zastanowic nad audio-gd 12.1 - wlasnie na to "choruje" obecnie - czas wcinac chleb ze smalcem;)  -
<br>

Smalec jest nie zdrowy... :)) Chodź NFB-12 jest niezły, to lepszy jest NFB-15, a NFB-5.2 to już super... ,(słuchałem ich wszystkich) , więc radzę suchy chleb - zdrowiej :))

Xonor jest naprawdę dobry jak za tą kasę oczywiście... ale niestety nie unikniesz szumów i innych "atrakcji" związanych ze środowiskiem pracy jakim jest wewnętrzna obudowa komputera. Przy takim sprzęcie jaki masz pomyśl o czymś lepszym, Audio-GD to bardzo dobry pomysł :)) Wybierz urządzenie zewnętrzne, bo za jakiś czas pewnie przyjdzie ci ochota na jakiś transport w rodzaju squeezebox`a (świetnie chodzi po usb z Audio-GD po wgraniu patcha)

nie unikniesz szumów i innych "atrakcji" związanych ze środowiskiem pracy jakim jest wewnętrzna obudowa komputera

Kolega troszkę przesadza. Wewn karty muzyczn są tak skonstruowane że nie strasznie im żadne atx voodoo i inne "atrakcje".

Kolega troszkę przesadza. Wewn karty muzyczn są tak skonstruowane że nie strasznie im żadne atx voodoo i inne "atrakcje".

Mam Xonora DX, nie narzekałem, do puki nie kupiłem sobie zewnętrznego DAC`a. Nie uważam ze to zła karta, tyle tylko ze zasilana z komputera więc ma wspólną masę z nim. Zawsze miałem jakieś jazdy z masami. Lekki brumek to norma. Daleki jestem od Audio Voodoo, ale taka jest specyfika zasilania komputera i już. Może w twojej konfiguracji PC jest ok. Ja mam kompa zawsze z najlepszych części złożonego, bo to moje narzędzie pracy i jakoś nie udało mi się trafić na absolutną ciszę, a to trzeci zestaw w którym pracuje ten Xonor. Jak podaje producent to S/N 116 db - to trochę przesadził. Może się czepiam, ale mam teraz skale porównawczą i to inny świat z dobrym DAC`em zewnętrznym, chodź Xsonor to naprawdę zacny sprzęt :))

Asus nie jest firmą produkującą choćby półprofesjonalny sprzęt.

A czy karta zła czy dobra to nie wiem bo Xonara nie mialem ale w/w "przygody" nie występują w prawidłowo skonfigurowanym pod kątem hardware i software PC.

Składałem ostatnio budżetową stacje audio video na uATX do 1000zł wcale nie z hajendowych na co cena wskazuje klocków i z najtańszymi produktami znanych firm i również zero problemów. Skoro w 3 stacji z xonarem masz brumienie, i brak absolutniej ciszy w głośnikach to problem ze znalezieniem winowajcy chyba nie jest taki trudny...

Też miałem kilka fajnych DACów, były topowe Parasoundy czy Marki Levinsony ale jak damy zajiterowany sygnał to nie zagrają one specjalnie lepiej niż tanie DacMagic czy V-dac.

Co do danych technicznych, to pisałem o tym w innym wątku. Nie mają one za wiele wspólnego z jakością brzmienia na końcu wyjść RCA czy SPDIF z urządzenia

Co do ASUS`a się zgadzam, co do całe reszty nie. Cały profesjonalny sprzęt (myslę od ADC/DAC) jest produkowany w oddzielnych obudowach. Dział z reguły przez FireWire IEEE 1394 lub połączenia dedykowane np. MADI, TDIF, ADAT; Nie jest to widzimisię firm tylko ma swoje uzasadnienie. Głównie to zasilanie. Wiem akurat co piszę bo jestem realizatorem dźwięku. Dużo zdrowiej by było umieścić część cyfrową na PCIe i doprowadzić tylko sygnały z zewnętrznego panela. Łatwiej jest zapanować w takim układzie nad wymuszeniami transmisji do i z panela. Wystarczy "umieścić" sterownik na konkretnym przerwaniu IRQ najlepiej fizycznym. Wybrano jednak bardziej skomplikowane rozwiązanie. I już chyba wiesz dla czego...

Przydźwięk może się brać z przeróżnych przyczyn, (np. z sieci ethernet - wystarczy ze switch jest podpięty do innej fazy, inny potencjał występuje na zerze itp. ) Nie jest to do opanowania.

Co do Jittera to dobre DAC`e mają na to "patenty". Poczynając od DSP z dokładnymi PLL, transmisji asynchronicznej USB, dokładnych konwerterów DIR SPDIF>I2S. Jitter źródła to ma znaczenie dla bardzo budżetowych DAC`ów, reszta potrafi go zredukować wewnętrznie. Ale to i tak wszystko "psu na budę" jak nie będzie stabilnego zasilania... o które ciężko w zasilaczach impulsowych komputera.

Mam Xonora DX, nie narzekałem, do puki nie kupiłem sobie zewnętrznego DAC`a. Nie uważam ze to zła karta, tyle tylko ze zasilana z komputera więc ma wspólną masę z nim. Zawsze miałem jakieś jazdy z masami. Lekki brumek to norma. Daleki jestem od Audio Voodoo, ale taka jest specyfika zasilania komputera i już. Może w twojej konfiguracji PC jest ok. Ja mam kompa zawsze z najlepszych części złożonego, bo to moje narzędzie pracy i jakoś nie udało mi się trafić na absolutną ciszę, a to trzeci zestaw w którym pracuje ten Xonor. Jak podaje producent to S/N 116 db - to trochę przesadził. Może się czepiam, ale mam teraz skale porównawczą i to inny świat z dobrym DAC`em zewnętrznym, chodź Xsonor to naprawdę zacny sprzęt :))

Przepraszam, ale przez porownanie dwoch tak roznych urzadzen pracujacych w innych arunkach nie mozna wyciagnac wnioskow na temat wplywu otoczenia tych urzadzen na ich prace. Zeby sformulowac taki wniosek musialbys porownac sytuacje gdzie to samo urzadzenie pracuje w roznych warunkach i zrobic to dla obu urzadzen w tych samych warunkach. Z uwagi na sama konstrukcje urzadzen jest to bardzo trudne.

PS

116 to zdaje sie jest tylko wartosc katalogowa dla samej kosci przetwornika. Powinno sie podawac artosci dla konkretnej aplikacji ale one nie robia takiego wrazenia. :)

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.