Skocz do zawartości
IGNORED

FONICA - reaktywacja?

NE5532

Rekomendowane odpowiedzi

A w ogóle jest możliwość zamontowania innego ramienia niż Rega w tym gramofonie? Bo z tego co pamiętam z recenzji W.P., to nie ma możliwości wymiany, a to właściwie przekreśla na wstępie ten gramofon.

• Redaktorzy

Nie ma możliwości zdjecia ramienia w tej Fonice? Na pewno? Bo ramiona Rega ze swej natury są zdejmowalne, wystarczy odkręcić nakrętkę od spodu.

Fajnie, by było jakby udało się stworzyć takiego polskiego "Pro-Jecta".

Lepiej nie, bo to musiałoby w kontenerze z Chin płynąć. No i Yul na wieść o tym mógłby sobie krzywdę zrobić ;)

Również tak sądzę. Za tanio. Gdy rozmawiałem z Andrzejem

Za tanio dla Andrzeja przy tak niskiej produkcji realizowanej do samego końca wraz z nietypowym ramieniem, co nie znaczy że dla Complex Holding.

Ale tu musielibyśmy mówić o bardziej ostroznym dysponowaniu kosztami zmiennymi.

W tej chwili Foniki wyglądają na opracowania autorskie. Od A do Z skończone, które Audio Fonica wrzuca na obrabiarki podwykonawców i realizuje produkcje.

Obniżenie ceny musiałoby iść w kierunku jednak czegoś więcej niż zrobienia kilku typów gramofonów z dostępnych powszechnie i drogich materiałów. Ale uważam że byłoby możliwe.

W latach 90-95 Fonika produkowała dla Thorensa, który co prawda nie jest tanią marka, ale mimo wszystko Fonica musiał sprzedawać mu produkcję wielokrotnie taniej niż sprzedawał Thorens.

Zunifikowano półprodukty do stosowana w różnych gramofonach, zwiększano w ten sposób akcje produkcyjną jednakowych produktów, co obniżało koszty. Jeszcze kilka lat po zakończeniu produkcji Foniki dla Thorensa na Polskim rynku pojawiały się niesprzedane do niego wersje TD 180 mkII w cenach około 700-800 złotych na takiej samej platformie jak GS500 spotykany wtedy jeszcze czasem w cenie około 400-500zł - mówię tu o cenach z lat około 2000 roku.

Z informacji jakie otrzymałem od Audio-Fonica, to na pewno będą wystawiać swoje gramofony na Audio-Show w Warszawie.

Ale gdzie będą "gośćmi"? Bo znowu Yul wklei kadr z francuskiej komedii i będzie miał do mnie pretensję że mu moderacja wycięła.

^^ W pokoju nr 311, w Sobieskim.

Talerz w F-600 to na pewno akryl.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

W necie? Nie będę płacił za reklamówki przecież.

zapowiadają na AS pokazać model jeszcze tańszy. O niego pytam. Bo klocek za kilkanaście tysięcy to można mieć na zawołanie od każdego producenta.

• 2 tygodnie później...

Moje spojrzenie na gramofon Fonica F-600 jest już gotowe. Zainteresowanych, zapraszam. Krytyka (konstruktywna) mile widziana :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

"temu po 40-stce i starszemu" - tu chyba wiadomo?

"Wiele firm decyduje się jednak na to, by stawiać silnik w pewnym dystansie od plinty – raz, że eliminuje się prawie całkowicie wibracje, a dwa, że w ten sposób możliwa jest regulacja naciągu paska napędowego. To taka dygresja."

Tak, ale silnik mozna uwolnic, ustawic z boku, a dziurę w plincie wykorzystac na kubek z kawą :)

"By nasadzić walec dźwigający talerz (a posmarowany gęstym smarem) trzeba mocno go docisnąć. Super robota!"

Hmm, Fonica dołączyła ten gęsty smar? Jestem o tyle zdziwiony, że dotąd czytałem o lekkich oliwkach maszynowych,a jak sam spróbowałem w swoim ad fonciaku stały smar silikonowy to talerz w zasadzie stawał. Może Fonica ma większy luz na łozysku ślizgowym?

No właśnie, a może Ad Fonciaka na warsztat? :) Magiczna maszyna i nie w sensie osiągnięcia absolutu, a magicznej mieszanki wad i zalet :)

Trochę zabrakło konkretów, oprócz słodzenia. Coś w stylu: Clearaudio za mniej kapusty daje więcej radości :)

Albo chociaż: Kibicuję Fonicę, ale mój Clearaudio zostaje :)

Taki choćby delikatny przekaz podprogowy lokalizujący stosunek cena/jakość, także jakość w stosunku do sprzetów za taką samą kapustę, mniejszą, wiekszą. Do czego ten dżwięk podobien itp.

• Redaktorzy

Kompletnie nie rozumiem, dlaczego (pomimo że obudowa silnika stoi na stoliku), zdecydowano sie jednak na ten pierścień gumowy stykający się z plintą. Ten pierścień nie odsprzęga silnika od plinty - on go łączy z plintą. Gdyby go nie było, silnik zapewne mógłby stać swobodnie w otworze plinty, nie dotykając ścianek. Ewentualnie można było zrobić otwór szerszy o 5 mm. Dla mnie jest to dziwactwo. A może czegoś nie zrozumiałem?

Jozwa Maryn, też nad tym się zastanawiałem, bo w Clearaudio Emotion jest właśnie otwór w plincie, w który wstawia się walec z silnikiem, a ten nie ma żadnych adsorberów. Widać, w Audio-Fonica uznali, że gumowy ring będzie lepiej buforować wibracje. Osobiście, preferuję luźne stawianie silnika.

dla mnie jest to po prostu ordynarnie brzydkie jak kaszalot(ki) z dyskoteki

Rzecz gustu.

Hmm, Fonica dołączyła ten gęsty smar? Jestem o tyle zdziwiony, że dotąd czytałem o lekkich oliwkach maszynowych,a jak sam spróbowałem w swoim ad fonciaku stały smar silikonowy to talerz w zasadzie stawał. Może Fonica ma większy luz na łozysku ślizgowym?

No może ten smar nie jest aż tak gęsty - ma konsystencję wazeliny z podobnymi właściwościamii reologicznymi. Wolałbym tu jakąś lekką oliwkę, ale po dotarciu się talerz obraca się nienagannie (i startuje też).

Smar do łożysk tocznych jest gęsty. Ale i tak nic w porównaniu do silikonowego, który ma konsystencje skrystalizowanego miodu. Do panewek to chyba jakiś smar miedziany . Ktoś już pisał że w adfontes użył oleju magnatec :-)

Stawianie silnika luzem to dobry pomysł na separowanie wibracji oczywiście jeśli stawiamy na półtonowym stole laboratoryjnym. Ale z uwagi na kształt gramofonu trzeba wiedzieć w którym miejscu go postawić, mieć pewność czy się nie przesunie i jaki będzie to miało wpływ. Widocznie nie było obojętne dla producenta, że dodał dystans gumowy. Choć można znaleźć na to inne metody - na przykład wykonanie trzech wąskich brzechw ustalających pozycje silnika, które też powinny zapewnić dobre nieodprzęgnięcie od wibracji. Kwestia precyzji wykonania.

Generalnie konstrukcja nie rzuca na kolana, w przeciwieństwie do ceny.

Ten gumowy "ring" na silniku wkładanym w okrągłe wycięcie plinty można ewentualnie zdjąć, bo ten pasek jest po prostu nasadzony na wytoczenie na zewnętrznym walcu. Nie jest przyklejony na stałe.

Jeszcze małe sprostowanie. W 1987 roku raczej nie kupiono licencji na CD-Playery od Phillipsa. Jeśli już chodzi o licencję to raczej ponoszono opłaty licencyjne za technologię - format CD, podobnie jak do 2010 roku producenci odtwarzaczy ponosili opłaty licencyjne za format mp3.

Playery Fonica CDF 001 i 003 były zbudowane na oemowych kitach Sanyo i Sony. Konstrukcja np. CDF 001 zmieniała się z czasem. Był to kit Sanyo z odseparowanym wzmacniaczem i układem Sony a w nieco późniejszych / lub wcześniejszych modelach z kondensatorami filtrującymi na głównej płycie układu. Mimo ze zewnętrznie ani modelowo producent niczego w nich nie zmieniał. Napęd był produkcji Mitsumi na metalowym chassis.

Taki był jeszcze w sprzedaży w 1990 roku.

Modele CDF 101 i 103 miały "oszczędniejszy" wyświetlacz ciekłokrystaliczny i napęd w całości z tworzywa. Ostatnim modelem był CDF 035 (albo 350) w obudowie "midi" szerokości 35cm z plastikowym frontem i do niego dopasowany wzorniczo wzmacniacz. Reszty zestawu wieżowego się już nie doczekał.

Jeśli chodzi o współpracę z Thomsonem i dla innych firm zachodnich jak Brand, to powstawały wzmacniacze wg ich projektów, produkowane niemal wyłącznie na rynek zachodni. Dopiero modele WS 303 - 503 były rebrandowanymi produktami na Polskę.

"żródła" poniewierają się u mnie w piwnicy :-) W 1988-1989 kupiłem był wprost ze sklepu (w zasadzie takiego serwiso-magazynu) Foniki CDF 003 pózniej jeszcze na cześci kupowałem kilka podobnych modeli. W sumie niepotrzebnie, ale dzieki temu wiem co miały w środku.

Pozostałe informacje o wzmacniaczach znajdziesz na UnitraKlub i Unitrafan

Wzmacniacze opisano tez na Polskim hi-fi i Oldradio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tutaj też o CDF 001

Ukryta Zawartość

najlepszy wzmacniacz dla koncernu Thomson

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje spojrzenie na gramofon Fonica F-600 jest już gotowe. Zainteresowanych, zapraszam. Krytyka (konstruktywna) mile widziana :)

W temacie konstruktywnej krytyki...

Szanowny Panie artykuł o Fonice jak najbardziej potrzebny, ale niech że się Pan postara o porządny stojak do takich testów. Stawianie na szkiełku czy drewienku jest dowodem, że brakuje Panu świadomości odsprzęgania się od "materii głośnikowej". Tak naprawdę chcąc porządnie opisać ten gramofon to szkodzi mu pan jeśli stosuje Pan do osłuchów szafki do wystaw..., czy jakieś staromodne biurka. A jak pamiętam miał Pan styczność już z czymś solidnym przy odsłuchu Avconów.

Pozdrawiam.

W pokoju Fonica leją Jacka Danielsa gratis :-)

Może żeby uśpić zmysły?

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

nic nie grali :-) polewała tylko koleżanka hostessa ;-) ale oblookując fajnie wyglądają te nowe patefony Fonica. Coś dla fanów kamień+akryl+mikrosilniczek do wymiany za rok ;-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

fajne są... te hostessy ;)

Chociaż tyle.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.