Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz DIY na potrzeby audio.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad zasilaczem DIY do mojego squezeboxa, cos na wzor tomanka, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chodzi o to ze w diy mozna to wykonac za okolo 20% wartosci seryjnego zasilacza (swoja droga seryjny jeszcze taniej w produkcji wychodzi - niezla przebitke sobie biora), po co placic za taki prosty uklad cene z kosmosu, zrobmy cos diy dla nas milosnikow dobrego dzwieku.

A moze sa juz podobne projekty tylko nie wiem o nich, jesli tak dajcie namiary.

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

https://www.audiostereo.pl/topic/97426-zasilacz-diy-na-potrzeby-audio/

Wszystko to prawda, że znakomity zasilacz można wykonać taniej i na własną rękę, choć pewnie nie za 20%, tak samo jak prawdą jest, że w tym zasilaczu drzemie bardzo duży potecjał sprzętu audio. Natomiast raczej nie zgodzę, że to jakaś niesamowita "przebitaka". Konfrontacja wszystkich kosztów prowadzenia jakiejkolwiek działaności gospodarczej (która to działaność co najmniej winna generować jakiś tam dochód, z którego można żyć i utrzymać rodzinę, a może i dochód pracowników) z realnymi przychodami i wielkością rynku pewnie tak różowo już nie wygląda jak ocena "przebitki" na podstawie ceny 1-go egzemplarza urządzenia, które podobne można sobie alternatywnie samemu zrobić.

Jak odejmiesz koszty utrzymania firmy to będzie połowę taniej. A najprościej do tak mało prądożernego urządzenia jak squezebox było by zrobić zasilacz na LM317, bo układ dorównujący mu parametrami na elementach dyskretnych wcale nie jest taki prosty do zrobienia.

Zastanawiam sie nad zasilaczem DIY do mojego squezeboxa, cos na wzor tomanka, np:

Ukryta Zawartość

Chodzi o to ze w diy mozna to wykonac za okolo 20% wartosci seryjnego zasilacza (swoja droga seryjny jeszcze taniej w produkcji wychodzi - niezla przebitke sobie biora), po co placic za taki prosty uklad cene z kosmosu, zrobmy cos diy dla nas milosnikow dobrego dzwieku.

A moze sa juz podobne projekty tylko nie wiem o nich, jesli tak dajcie namiary.

Wystarczy poszukać :)

Ukryta Zawartość

Cena z regulatorem to jakieś 350zł z tym ze sam regulator to jakieś 250zł - też przegięcie ale trudno z dostępem do części które tam zastosowano .

A takie coś w ładniejszej obudowie kosztuje 1600zł

Całkiem zapomniałem :)

Mam kilka kompletów do takiego zasilacza jak na foto na bardzo dobrych części z PCB .

Mam też zalewane , bezgłośne trafka

Nie mam kiedy sie zebrać żeby je wystawić bo powoli kończę dłubaninę z DIY ( w końcu ;) ) ale jakbyś chciał to PW

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.