Skocz do zawartości
IGNORED

Pomieszczenie od nowa

Risto

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu buduje się od podstaw czyli fundamentów pomieszczenie odsłuchowe a w zasadzie pod kino i stereo . W sumie jest już na ukończeniu przychodzi więc czas na adaptację akustyczną. Pierwsze odsłuchy są jak najbardziej ok mimo gołych ścian , czyli proporcje pomieszczenia się sprawdzają. Ale żeby nie było tak fajnie to kilka problemów się pojawia a najważniejszy na tym etapie to "grające" profile stelaża. Wygląda to tak że sufit podwieszony składa się z trzech wysp i zajmuje 44% powierzchni sufitu. Na razie nie ma wełny, bo nie chciałem zgasić za bardzo pomieszczenia zwłaszcza że na całości jest wykładzina a producent podaje dość zbliżone parametry pochłaniania dla sufitów z wełną i bez /przy odpowiednim obniżeniu/. Swoją drogą to mnie trochę zastanawia. Ale sam sufit bardzo zredukował pogłos, mowa stała się zrozumiała. Profile kręcone gęsto , ułożone zgodnie z zaleceniami i całe wypianowane bardzo starannie. Niestety coś "gra" co nie powinno. Jest to rodzaj pogłosu/echa bardzo metalicznego z okolicy sufitów stąd stawiam na profile. Czy gęste ułożenie co 30 cm dolne profile i 60 górne może spowodować wzbudzanie się między nimi jakiejś częstotliwości co powoduje takie metaliczny pogłos?. Dodam że profile pianowane w środku a ich boki są niczym nie osłonięte.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27122-0-08619700-1349014141_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/97446-pomieszczenie-od-nowa/

Witaj, wygląda to bardzo fajnie. Mam pytanie, czy dawałeś taśmę na styku profili, bo jak coś metalicznego się "odzywa", czyli może coś pominąłeś? Sam profil z wypełnieniem, nie powinien "grać", no chyba, że się mylę.

Spróbowałbym dać wełnę, to może się dociąży stelaż i znikną te dziwne dźwięki.

Witaj, wygląda to bardzo fajnie. Mam pytanie, czy dawałeś taśmę na styku profili, bo jak coś metalicznego się "odzywa", czyli może coś pominąłeś? Sam profil z wypełnieniem, nie powinien "grać", no chyba, że się mylę.

Spróbowałbym dać wełnę, to może się dociąży stelaż i znikną te dziwne dźwięki.

Wszędzie dałem taśmę akustyczną, każdy profil na styku z płytą oraz na skrzyżowaniu profili, każde połączenie poza oczywiście zawiesiami. Sam tego nie rozumiem.

A może to zawiesia hałasują, spróbuj dociążyć wełną i wtedy posłuchać.

Zawiesia są wypianowane tylko same ich łączenie z profilem to łączenie się stali ze stalą.Myślałem o wełnie ale fizelina która jest na płycie nida na pewno przepuści pylenie wełny o tego obawiam się najbardziej. Znam to z racji zawodu i na pewno wełna niezabezpieczona nie pomaga. Ponieważ nie chciałbym zgasić za bardzo góry a niskie trochę dudnią to zastanawiałem się nad obłożeniem każdego płata wełny folią i ułożyć 3 warstwy po 3 cm tak żeby wypełnić profile wełną w okolicy 80kg/m3. Z folią wysokie częstotliwości raczej odbijały by się a trochę pochłonęłoby niższe częstotliwości. Coś jak absorber szerokopasmowy tyle że bez ingerencji w wysokie częstotliwości. Nie wie natomiast jak taka wełna z folią wpłynie na ewentualne pogorszenie efektu jaki mam teraz dzięki sufitowi podwieszanemu. Czy jeśli teraz ten zakres oceniam pozytywnie to nie pogorszę sprawy i nie zwiększę pogłosu?

Generalnie pomysł jest dobry, Masz jakiś system pomiarowy? Jaką będziesz stosować wełnę?

System do pomiarów będę musiał kupić , ale efekt grania profili musi być wyeliminowany niezależnie.

Jak sądzisz czy ta folia nie zgubi wcześniejszego efektu który dał sufit? Zakładam że po coś producent zaleca te 30cm odstępu od stropu i jak pisałem pogłos uległ znacznemu ograniczeniu, a teraz zaraz na płycie byłaby folia.

A może wszystko jest OK?

Nida skróciła czas pogłosu dla średnicy, a echo w wysokich jest bo nic na nie nie wpływa.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

A może wszystko jest OK?

Nida skróciła czas pogłosu dla średnicy, a echo w wysokich jest bo nic na nie nie wpływa.

Rozważałem to bo podczas prac wydawało mi się że tego nie słyszę albo nie słyszałem tylko teraz przez chorobę i uporczywy kaszel wyszło. Po pomalowaniu jakby efekt się spotęgował. Tylko czy aż tak metaliczny ten pogłos może występować? Na podłodze jest wykładzina ok. 12mm i nie zmienia charakteru tego "czegoś" , poza tym nie mogę znaleźć tabeli Nidy dla płyty c10 n8 bez wełny ale w innych sama płyta odsunięta na 30cm daje współczynniki tłumienia dość wysokie dla zakresu 500-4000Hz. Więc trochę rzeczy które wpływają jest. Może jakieś rady?

Dołączam kilka zdjęć, na ściany jest jakiś pomysł ale na razie są puste, sufit opisałem wcześniej . Sugestie mile widziane. Może coś w temacie wcześniej opisanego problemu.

Ukryta Zawartość

post-27122-0-93122100-1349030276_thumb.jpg

post-27122-0-27322900-1349030628_thumb.jpg

post-27122-0-64582200-1349030741_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem że pomieszczenie jest w stanie surowym jak na wcześniejszych fotkach. Skoro mas już wykładzinę i meble to nie powinno być metalicznego echa.

Najlepiej pobiegać z mikrofonem i poszukać źródła metalicznego pogłosu.

Dzięki , ale nasuwa się pytanie : i tyle? zakładałem że może uda się znaleźć jakieś przyczyny teoretyczne, sugestie. Oczywiście można wziąć mikrofon i pewnie tak będzie. Czy jakiś konkretny rezonans może wpłynąć i wywołać reakcję jak u mnie? Bo wtedy czysto teoretycznie można by najpierw z nim powalczyć niż upychać masę wełny między profile. Czyli powalczyć z przyczyną a nie skutkiem.

Mogę teoretyzować i wymyślać najróżniejsze przyczyny, ale to tylko strata czasu. Szybciej będzie kupić mikrofon i wykonać pomiary. Jak Ci powiem że to przez x1, x2, x2, lub y1, y2, y3 to czy zrobisz na próbę np. 10 różnych rezonatorów Hermholtza strojonych na różne częstotliwości tylko dlatego żeby sprawdzić który rezonans wpływa na wywołanie tego metalicznego pogłosu? O ile to w ogóle jest przez rezonans.

• 2 tygodnie później...

Panowie

Zapamietajcie jedna rzecz - by komfortowo słuchać muzyki pomiesczenie musi byc mocno(nawet bardzo) wytłumione.

Dopiero w wytłumionym pomiesczeniu mozna sie bawic w rozpraszacze

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Zapamietajcie jedna rzecz - by komfortowo słuchać muzyki pomiesczenie musi byc mocno(nawet bardzo) wytłumione.

Mogę prosić o źródło tych informacji?

Dasz radę wytłumić mocno (nawet mocno) pomieszczenie w całym paśmie słyszalnym? Czym to zrobisz?

Panowie

Dorzucę jeszcze jedno pytanie:

Jak już tak mocno (nawet bardzo) wytłumisz,to co będziesz wtedy rozpraszał?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Dzięki za dyskusję ale już mam wyrobioną opinię czy wytłumiać czy rozpraszać . Gdzieś już o tym pisałem i wiem ile mnie to kosztowało /kasy/. Pytanie jeszcze jedno. Po położeniu wykładziny mam wrażenie jakby dźwięk mniej odrywał się od kolumn niż na gołym betonie. Nie zakładam że coś już jest przetłumione , na razie gołe ściany itp. Wrażenie jest gorszej przestrzenności. Ze sceną od razu nie było szału, ale jak wcześniej pisałem ściany gołe. Co w takim przypadku powinienem uzyskać dzięki dyfuzorom. Dodam że w miejscach pierwszych odbić na suficie jest miejsce 1,2 x2,4mb gdzie ma pojawić się skyline lub QRD 2D , na bocznych najbardziej pasowałby mi wizualnie skyline a z tyłu będą dipole i nie wiem czy między nimi może być dyfuzor. Z przodu jak na zdjęciach. Sugestie mile widziane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.