Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki pre do Krella KSA-200B

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Oj panowie, panowie, jak zwykle to samo :-(

Kable XLR VdH typu Thunderline XLR można mieć za małe pieniądze, myślę że będą dobre na początek.

Zastanawiam się też nad przedwzmacniaczami Audio Researcha, SP9 mogę mieć nawet za €550 ale nie wiem czy dobrzę rozumuję: Ref.>SP>LS?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Na początek jako pre power coś ze starszych Cardasów-Quadylink,Hexlink-tylko oryginalnych,nie z aukcji na ebay.de.Fajny jest Straightwire Virtuoso lub tańszy Maestro.Stare Krelle mają niską impedancję.A po co ci stary lampowy pre AR?Jeżeli kupować to coś na dłużej.Dżwięku A klasowej końcówki już nie trzeba upiększać-przynajmniej ja tak sądzę.

KRC-3 ma inpedancję wyjściową tylko 15ohm,ale również tylko 6,5db gain.Dla przykładu mój KBL ma 9db i 15 db gain.

mogę polecić produkty Transparent Audio, a mam akurat na zbyciu Balanced Music Link Super, ale oczywiście nie napieram...

wyższe będ lepsze, ale też kasa większa...

W obecnych czasach dodatni gain nie jest potrzebny w większości przypadków. Typowy CD o napięciu wyjściowym 2V będzie w stanie wysterować końcówkę do pełnej mocy przy gainie na poziomie minus 6-12dB. Tak więc czy mas "w zapasie" +6dB gainu, czy +15dB - w praktyce nie będzie miało znaczenia.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W obecnych czasach dodatni gain nie jest potrzebny w większości przypadków. Typowy CD o napięciu wyjściowym 2V będzie w stanie wysterować końcówkę do pełnej mocy przy gainie na poziomie minus 6-12dB. Tak więc czy mas "w zapasie" +6dB gainu, czy +15dB - w praktyce nie będzie miało znaczenia.

przy niezbyt trudnych kolumnach,regulacja głośności będzie niewielka,granie po rca nie ma wielkiego sensu,więc na wejściu będzie~~6V.

Obecnie używam SBT jako przedwzmacniacza ale jednak sygnał wyjściowy jest trochę za słaby, nie mam pojęcia ile V ma SBT na wyjściu.

Nad AR myślałem po przeczytaniu opinii że są trochę przyjemniejsze od Krell nie gubiąc przy tym detali i przestrzeni.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Jeżeli AR czy inny lampowy to jak najmłodszy-chyba,że masz dojścia do serwisu.Ja mam zestawiony b,neutralne pre-wręcz o studyjnym charakterze z A-klasową końcówką.Słuchanie wciąga.I nie zamieniłbym na lampy.niestety pre nie ma zdalnego sterowania ani nawet wyłącznika sieciowego.

W tym budżecie zmieści się ARC LS-5.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb, czy niższa liczba w przypadku ARC oznacza wyższy model?

Niestety nie ma takiej zależności. Straszny bałagan mają w numeracji swoich preampów.

LS5 (w wersji mk III; 1995-) to w pełni lampowy pre, właśnie z czasów KRC-3. Wiele osób wybierało ten preamp do końcówek Krella.

W budżecie zmieści ci się pewnie także nowszy LS-16 - brałbym wersję mk I (1999-2001), bo w mk II wrzucili już lampy 6H30 i tranzystorowy stopień wejściowy.. Oryginalny LS-16 jest na 6922 i jest w pełni lampowy.

Starsze, w pełni lampowe pre ARC są bardzo fajne, bo można je prosto upgadować wymieniając lampy, kondy itd. Tu masz fajny projket LS-22:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla orientacji:

Audio Research LS-5 mkIII : New $5995.00 1996

Audio Research LS-22: New $3995.00 1996

Audio Research LS-25 : New $4995.00 1998

Audio Research LS-16 : New $2995.00 1999

Tu masz LS-5, tyle że mk I (to jest gdzieś rocznik 93-94):

Ukryta Zawartość

LS-25 (podobnie jak w przypadku LS-16, wersja mk I jest IMO lepsza):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Co wart jest taki Cyrus DAC XP? Niby ma wszystko co potrzeba: XLR i DAC na pokładzie ale jakoś nie jestem przekonany do takich małych pudełek.

Co wart jest taki Cyrus DAC XP? Niby ma wszystko co potrzeba: XLR i DAC na pokładzie ale jakoś nie jestem przekonany do takich małych pudełek.

pre maja bardzo fajne z reszta nie mialem kontaktu

• 1 rok później...

ale dopiero w trzecim pokoleniu - to przychodzi razem z frakiem ;)

złotousty Patrick... to się ubawiłem jak czytałem twoje wpisy:) Ty to musiałeś przewalić tonę książek żeby taki drewniany język wypracować:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.