Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens - TD166mk2 (tp11) - problem z montażem wkładki

bartek.dul

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy forumowicze,

Po długim okresie wahania nad wyborem wkładki udało mi się dostać po dobrej cenie Ortofon 2M Bronze.

Jednak gdy zabrałem się za montaż okazało się, że moja dotychczasowa wkładka stanton jest montowana do koszyka śrubkami od dołu, a bronze oczywiście z góry.

Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie specyficzny kształt koszyka (załączony obrazek).

Spróbowałem dokręcić śrubki ale wymagało to nie lada cierpliwości, natomiast to czy są dokręcone wystarczająco mocno - tego nigdy nie będę wiedział.

Pytanie - czy ten typ tak ma? Czy po prostu o czymś nie wiem. Może trzeba kupić inne śrubki, np nie pod śrubokręt ale zwykły płaski klucz?

Dopiero co wykosztowałem się na wkładkę - nie chcę planować podobnego wydatku na nowe ramię....

Dodatkowy problem pojawia się jak chcę podłożyć podkładkę w celu korekcji azymutu.

Załączone zdjęcia przedstawiają koszyk ze starą wkładką stanton oraz samo ramię.

Bartek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-45663-0-69332700-1349354384_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli masz możliwość wymiany wkładki na wersję 2M Bronze Verso, to pewnie dałbyś radę ją zainstalować, możesz spróbować też użyć śrub z łbem sześciokątnym i dokręcić je z boku, jeśli nie to najprościej będzie wywiercić w headshellu otwory przez, które dokręcisz śrubki od góry.

ten typ tak ma, śruby też nietypowe, nie wyżywaj się na niej bo ukręcisz, ma się nie chlebotać i wszystko

najprościej będzie wywiercić w headshellu otwory przez, które dokręcisz śrubki od góry.

i stracić możliwość regulacji

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Tak jeśli zrobisz to bezmyślnie i wywiercisz zbyt małe otwory i byle gdzie to zbyt wiele nie poregulujesz. Można ewentualnie poszerzyć otwory pilniczkiem do fasolowatego kształtu.

Wkładkę do headshella powinieneś jednak przymocować solidnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.