Skocz do zawartości
IGNORED

lampa czy tranzystor

THOMAS

Rekomendowane odpowiedzi

Zbig

dla mnie to juz tylko lampa, ale ja nie zamierzam nikogo przekonywac, niech kazdy slucha na czym uwaza

teraz mam w odtwarzaczu skladanke lady sings the blues 2 i 10-y raz slucham Joss Stone 'Choking kind' piekny , poruszajacy cover 17 letniej bialej dziewczyny ,ktora spiewa glosem budzacym raczej skojarzenia z dojrzala Murzynka:), kiedys sluchalem tego kawalka gora 2 razy za koleja, wczesniej katowalem koncertowke Gunsow, ale w drugim pokoju brat chcial ogladac telewizje takze dalem spokoj:) cokolwiek nie wrzuce do odtwarzacza jest lepiej ,a nie inaczej !, niedawnio sluchalem w podobnej cenie (no troche tanszego) kustagona , no i owszem na nim bas schodzil nizej ,ale jak slucham muzyki to slucham muzyki,a nie rozdzielam pasmo

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Arkadix, mam taką nieśmiałą prośbę... gdybyś mógł mi zdradzić, gdzie wyrzuciłeś tego Smoka... a jeśli jeszcze u Ciebie stoi, to chętnie Cię odciąże (w końcu czego się nie robi dla forumowych kolegów :-)) Możemy zrobić taki deal: Ty mi dasz Smoka, a ja zafunduję ci komplet lampek do Jolidy. Mogą być nawet amerykańskie, niech już będzie moja strata...

Pzdr.

Arkadix... rozumiem, że nic nie piłeś, ale co paliłeś? Hmmm? :) I nie licz na zrozumienie u guttena :) Poza tym tej cenie można kupić naprawdę niezłą lampę i jeszcze spooooro zostanie :)

[obrazekLUKASZ-149086_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

oj, tak od razu o pieniadzach.. no nieeee.....

Arkadix zyje sobie w swojej Arkadii, Gutten sie zaoferowal ze pomoze zeby spokoju niebianskiego nie zaklocac jakimis smokami a ty tu z grubej rury o pieniadzach..... ;-)))

>electro

U mnie Joss Stone też powoduje ciarki po plecach (jak ja lubię to uczucie). Polecam całą płytę - pozostałe kawałki nie ustępują Choking Kind a nawet go przewyższają. Z tranzystora wprawdzie, ale na końcu są Concerto i robią swoje.

Lampa czy tranzystor ? :-)

>PMD

[obrazekLUKASZ-149330_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zbig

a masz 'soul sessions' japonskie wydanie czy virgin? bo ja sie waham ktore kupic jeszcze bo w fan.pl moge japan cd zamowic

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

>electro

Kupione w mm, więc pewnie Virgin. Brzmi nieźle jak na mój gust. To jest w ogóle ciekawa płyta, bo została nagrana na kilku jednodniowych sesjach w różnych miejscach Stanów - robi wrażenie, jakby utwory nagrywano w całości, a nie poszczególne instrumenty oddzielnie.

A Lizz Wright słuchałeś?

HE He

Trochę tych wpisów jest na w/w temat.

U mnie mineło kilka lat , kiedy to wreszcie nie wiedziałem już co dalej robić. W domu miałem juz bardzo drogie wzmacniacze tranzystorowe i jak to zawsze po poacztkowym zachwycie euforia gdzieś uchodziła.Tranzystor szybko mi się nudził,nie pomagały zmiany kabli , sieciówek. Aż od ponad roku temu trafiłem na lampę i kiedy to wziołłem ją do domu na odsłuchy to pozostała do dnia dzisiejszego.Moje zdanie jest takie,że tak naprawdę to o wiele więcej potrzeba jest wydać na tranzystor który coś tam gra w przeciwieństwie do dobrej lampy.I tutaj nie chce nikogo obrażać ale lampa już za powiedzmy 3000zł jak dla mnie zagra lepiej od tranzystora przynajmniej ponad 10-12tys.zł.Na rzecz wąśnie takiej lampy zostały sprtzedany tranzystor wart około 12tys.zł. Kilka dni temu znajomi wypożyczyli zmak. tranzystorowy LuXman 2*60 na 8om wilelki potężny podobno nie samowice muzykalny.Grał u nich tylko około 10-20 minut.Jak sami powiedzieli oprócz ściany dzwięku i że jest głośno to nic w tym wzmaku nie ma. No i wzmak oddali. Do lampy potrzeba jest chyba dorosnąć i zacząć nie szukać basu!!!! zresztą najczęściej miernej jakosći tylko zacząć słuchac muzyki.Jeszcze jedno bzdurą jest że lampa nie ma tzw.kopa:)) Proszę posłuchać 5 watowej lampy z kolumnami o skutecznośći ponad 100decybeli.)). przy takich koumnach prosze posłuchać nagrań live -panowie czapki z głów.Na zakończenie chcę powiedzieć ,że tak naprawdę to sami decydujemy co dla nas gra lepiej w danej chwili czy też jak u mnie po kilku latach.

pozdr

Lampa zawsze będzie lampą tzn dzwięk bardzo analogowy , jednocześnie czegoś jej brak , gdyby tak można połączyć lampę z tranzystorem w dobrym tego słowa znaczeniu , byłby to naprawdę rarytas , czy kogoś uraziłem ?

Jakość dźwieku, moim zdaniem, najlepiej oceniać przy cichym słuchaniu. Jeśli wieczorem, przy niskim poziomie głośności słychać 'muzykę' i to ze szczegółami i subtelnościami, to jest dobrze. Na tym polu, duza ilość tranzystorów polegnie w stosunku do lampy.

>jar1 i jeszcze dobrze, zeby to byla zwykla plyta, tzn nie audiofilska, taka np. z lat 60,70. Dobrze zestawiony system, wlaczajac w to pomieszczenie i ustawienie glosnikow powinien grac z sercem i klimatem zwykle plyty, a nie tylko te swietnie nagrane.

Miałem sporo różniastych kloców zarówno lampowych ( Audio Innovation, Zestaw CJ) jak i tranzysyorowych.

Najważniejsze żeby słuchanie sprawiało frajdę np. żeby się chciało tupać nóżką.

ABs

Szukam Cię bo masz Virgo 2

Mam problemy z okablowanie głośników (na cięższych kawałkach wozi się bas). Do tej pory najlepiej spisały się

kimbery 8TC. Co to za kable na, których działasz? Czy Virgo masz jakoś tuningowana? Ja mam wersję z

biwiringiem. Jedne kable chodzą lepiej inne nie. Pozdr.

analog.. nikogo nie uraziłeś, bo niby czym :) Natomiast nie rozumiem dlaczego z takim uporem powraca twierdzenie, iż tranzystor jest w tym lub innym aspekcie brzmienia lepszy (poza tym który tranzystor? ten od Pliniusa czy ten od Brystona?). Zazwyczaj jako argument powraca bas. Ja z coraz większym przekonaniem dochodzę do wniosku, iż osoby które tak twierdzą po prostu nie słyszały dobrych końcówek lampowych. Piszę tu o końcówkach powyżej 20k PLN. Oczywiście można wydać i 60k i nadal nie mieć basu, ale tu już się wybiera pomiędzy "szkołami dźwięku". Jeden woli to drugi tamto. To samo dotyczy sopranów, szybkości i zdolności do prowadzenia trudnych kolumn. Jest tylko jeden aspekt w którym tranzystory są lepsze - aspekt praktyczny.

Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.