Skocz do zawartości
IGNORED

Glenn Gould,Jan Weber-rocznice,reminiscencje.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie w tych dniach obchodzimy kolejne rocznice śmierci obu tych postaci.A na Forum cisza!Koledzy Forumowicze-Klasycy milczą!Czyżby zapomnieli?Panowie i panie(właściwie pani) do piór!No może do klawiatur.Trzeba Was popędzać?

Przypominam sobie w tym momencie "Reminiscencje muzyczne" pana Jana w radiowej trójce w latach 70.To właśnie dzięki Weberowi dowiedziałem się o zjawisku,które nazywało się G.Gould,podobnie jak o Horowitzu czy Akademii od św.Marcina Polnego.

Może jakieś wspomnienia?Własne przemyślenia?Oceny?

Gdzie można posłuchać audycji archiwalnych z Janem Weberem?

Moje wspomnienia? Hipnotyzujący głos, encyklopedyczna wiedza, odważne i odkrywcze recenzje. Mistrz nad mistrze.

A Glenn? A może to nie Glenn, tylko Bach po reinkarnacji?

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

A na Forum cisza!Koledzy Forumowicze-Klasycy milczą!Czyżby zapomnieli?Panowie i panie(właściwie pani) do piór!No może do klawiatur.Trzeba Was popędzać?

Była taka próba

http://www.audiostereo.pl/glenn-gould_97355.html

broy

Sorry,nie rozumiem czemu wyszukiwarka nie pokazała mi,że jest już Twój wątek o Gouldzie.

Proponuję zatem aby w wątku tym pozostać przy Janie Weberze.

Jako pacholę, z radiem Ewa, wspinałem się na wzgórze za domem,by uczestniczyć nabożnie w weberoskich misteriach. Banałem byłoby pisać, że w sporej mierze dzięki niemu, dziś mam za sobą tysiące godzin słuchania, kolekcje nagrań,także tych którymi zarażał, dziesiątki koncertów...Wiedza,tembr głosu, wyczuwalna miłość do dobrych dźwięków - nie mogło to w młodej głowie nie poczynić zamętu.

Kiedyś nawet Pan Jan "poszalał" z "Obrazkami" Modesta i po nagraniach Horowitza - zaserwował interpretacje Isao Tomity i Emersona.

Niezastąpiony.

..i jako ciekawostka - po audycji,wieńczącej w dwójce celebracje dnia gouldowskich urodzin, pani prowadząca rzekła iż Mistrz nie cierpiał jazzu, więc puszczono miast niego, jakieś ameryk. piosenki

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Nie cierpiał i otwarcie wyrażał swój pogardliwy stosunek do jazzu w wypowiedziach i żartach. Być może wydawał mu się nieco infantylny, przez pryzamat tego co grywał. Poza tym mógł mu się zwyczajnie przejeść w dzieciństwie, w tamych czasach wszędzie, gdzie się nie ruszył tam królował jazz... poza filharmonią oczywiście.

Całą niedzielę 7.10 poświęcono w PRII Gouldowi, wiele godzin róznych audycji. Jan Weber ma mniej szczęścia, bo nie uciekł za granicę i nie pracował w RWE, tamte audycje są dostępne za darmo dla każdego, a archiwa polskiego radia sa wciaz zamkniete.

Gould wygłaszał wiele kontrowersyjnych poglądów. Cały czas się zastanawiam, czy w jego przypadku można pisać o wykonaniach. Pewnie "twórcza i swobodna interpretacja" lub nawet "rekreacja na motywach" pasuje zdecydowanie lepiej.

Ktoś się już kosztował na takiego Bacha?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość oh_mercy

(Konto usunięte)

po następnej wypłacie będę brał z jpc albo całego bacha z haenssler (akurat jest w promocji) albo właśnie ten box goulda (za jakiś czas może być trudniej dostępny)...niełatwo się zdecydować :)

Ktoś się już kosztował na takiego Bacha?

Ukryta Zawartość

A niech mnie ktoś oświeci czemu na amazonie są w tym boxie 42cd a na jpc 38

?????

edit: a w gigancie 44cd???

Ukryta Zawartość

Opis na jpc jest prawidłowy. Zestaw zawiera 38 CD (w tym 27 w wersji mini-LP-replica) plus 6 DVD (w tym 3 filmy Bruno Monsaigneona).

Dokładną specyfikację znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zainteresowanych stroną brzmieniową uprzedzam, że użyto dokładnie tych samych transferów, co w serii GG Original Jacket Collection, czyli nowszych i niestety odrobinę "podkręconych" i spłaszczonych dynamicznie w stosunku do dawnych wydań CD (z "białej" serii Sony).

Ukryta Zawartość

Opis na jpc jest prawidłowy. Zestaw zawiera 38 CD (w tym 27 w wersji mini-LP-replica) plus 6 DVD (w tym 3 filmy Bruno Monsaigneona).

Dokładną specyfikację znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zainteresowanych stroną brzmieniową uprzedzam, że użyto dokładnie tych samych transferów, co w serii GG Original Jacket Collection, czyli nowszych i niestety odrobinę "podkręconych" i spłaszczonych dynamicznie w stosunku do dawnych wydań CD (z "białej" serii Sony).

Dzięki za konkret. Wchodzę w to na jpc.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Dyrekcje radia powinno się posłać w pi..du za brak powtórek tych audycji Webera.

No cóż 4pancerni i pies na pewno bardziej warci byli pamięci w naszych mediach.

dieu est tres fin

Ukryta Zawartość

Tutaj cośtam dali, ściagać się nie da, ale posłuchać można. Mozna też nagrać w czasie rzeczywistym.

Ukryta Zawartość

No więc jako rzekłem - kupiłem:

0886919611427.jpg

Powiem tak: wygląda bardzo pięknie, materiałowe pudełeczko, w środku książeczka jak mi się wydaje bardzo nieźle opracowana, no i płyteczki. Wygląda to wszystko bardzo fajnie, z moich "dużych" boxów najsłabiej wypada Horowitz, a najlepiej Rubinstein.

Co do dźwięku .... nie wiem, gdyż płyty zagrabiła moja małżonka i wyda mi je na imieniny czyli Andrzejki :-P

Brawo jpc, kupione we wtorek wieczorem - przyszło dziś w piątek.

pozdrawiam

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Prześliczny ten box Goulda, bardzo.

Ja jednak, zbieram płyty G.G, że tak się wyrażę, "ręcznie", pojedyńczo.

Nie będę się rozwodził, jak to przyjemnie jest położyć monofoniczny winyl Warjacji Golbergowskich z 1955 r. na gramofonie i słuchać...

Tutaj widoczne są te winyle!

Pozdrawiam

Co do dźwięku .... nie wiem, gdyż płyty zagrabiła moja małżonka i wyda mi je na imieniny czyli Andrzejki :-P

Co do dźwięku - jeżeli nie masz do porównania starych edycji (tych z "białej" serii Sony Glenn Gould Edition, albo jeszcze wcześniejszych, pierwszych wydań CBS/Sony na CD), to zapewne nie będzie Ci "przeszkadzał".

Jeżeli natomiast masz coś z tych dawnych wydań, to... bardzo jestem ciekaw Twoich wrażeń. :-)

mam 12 płytowy box z Bachem, są tam płytki z logo Columbia, są też Sony Classical. W tym nowym z tego co pamiętam większość (?) to białe koperty Sony... Porównam, dam znać, choć dla mnie sprawa dźwięku jest od pewnego czasu drugorzędna, mogę słuchać muzyki na dosłownie wszystkim, raczej szukam "treści". Pozdrawiam

"Białe koperty Sony" w nowym boksie to po prostu nagrania wydane pośmiertnie - dla których nie istnieją "oryginalne okładki", więc nadano im ujednoliconą szatę graficzną.

"Biała seria", o której piszę w poście, to edycja z drugiej połowy lat 90-tych, wyglądająca tak:

R-1675438-1238454418.jpeg

W tej serii był jeszcze "stary" remastering, nowego użyto w edycji "Original Jackets Collection" oraz w obecnym boksie.

• 1 rok później...

Jako pacholę, z radiem Ewa, wspinałem się na wzgórze za domem,by uczestniczyć nabożnie w weberoskich misteriach. Banałem byłoby pisać, że w sporej mierze dzięki niemu, dziś mam za sobą tysiące godzin słuchania, kolekcje nagrań,także tych którymi zarażał, dziesiątki koncertów...Wiedza,tembr głosu, wyczuwalna miłość do dobrych dźwięków - nie mogło to w młodej głowie nie poczynić zamętu.

Kiedyś nawet Pan Jan "poszalał" z "Obrazkami" Modesta i po nagraniach Horowitza - zaserwował interpretacje Isao Tomity i Emersona.

Niezastąpiony.

No nie!! Pamiętam tę audycję! Dziękuję za przypomnienie . Och..... "TA" trójka

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.