Skocz do zawartości
IGNORED

test telewizora 4K SONY BRAVIA LCD LED 4K KD-84X9005

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

W imienu portalu hdtvpolska.com mam przyjemność zaprosić wszystkich przede wszystkim audiomaniaków na ucztę ... MEGA-TEST pierwszego na świecie telewizora potwora czyli SONY BRAVIA LCD LED 4K KD-84X9005

To pierwszy w Polsce, a może i na świecie pełny test tego telewizora, a nie tylko review.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miłej lektury do poduszki.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość Gość

(Konto usunięte)

W imienu portalu hdtvpolska.com mam przyjemność zaprosić wszystkich przede wszystkim audiomaniaków na ucztę ... MEGA-TEST pierwszego na świecie telewizora potwora czyli SONY BRAVIA LCD LED 4K KD-84X9005

To pierwszy w Polsce, a może i na świecie pełny test tego telewizora, a nie tylko review.

http://hdtvpolska.com/topic/29019-worlds-first-mega-test-bravia-lcd-led-4k-kd-84x9005-czyli-tv-4k-z-pasywnym-3d-full-hd/

Miłej lektury do poduszki.

Pozdro

To ja może korzystając z okazji zapytam, czy ten TV ma polską gwarancję? Czy jednak nie i jak mi padnie, to chcąc wyegzekwować zapisy gwarancji musze jechać do Wielkiej Brytanii?

Ten telewizor kosztuje 25 000 euro. Przy tej cenie bym sie nie martwił o gwarancje :) widziałem go w akcji na IFA w Berlinie. Jakbym tyle miał to wolał by kupić projektor 4k tej samej firmy :)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ten telewizor kosztuje 25 000 euro. Przy tej cenie bym sie nie martwił o gwarancje :) widziałem go w akcji na IFA w Berlinie. Jakbym tyle miał to wolał by kupić projektor 4k tej samej firmy :)

Niby dlaczego?

Nie rozumiem?

Drogi to już nie musi mieć gwarancji?

jak zwykle dużo zdjęć i mało treści :)

PS gdyby ktoś wrzucił taki link na HDTV to mało, żebyście go usuneli to jeszcze zbanowali.

Jak rozumiem wkrótce zamieścisz na audiostereo.pl SWÓJ test tego telewizora gdzie będzie zajebiście dużo merytorycznej treści, Twojej własne a nie przepisanej z netu i mało zdjęć bo są niepotrzebne, jest ich tyle w necie że aż się pod nimi ugina.

Ehhhh, najłatwiej krytykować nie ruszając nawet palcem w bucie.

A to jest pierwszy taki test tego TV na świecie !!!

A co do linkowania i kasowania mamy z właścicielami tego portalu niepisane porozumienie do linkowania treści pomiędzy naszymi portalami.

Natomiast na hdtvpolska.com wszelkie komercyjne linki są usuwane, takie panują tu zasady.

Z kolei tutaj na komercje jest miejsce poza forum, a wszelkie wpisy komercyjne są sygnowane przez autorów z oznaczeniem branża.

Proste ???

Pozdro

Dowiesz się ... zadzwoń do pierwszego lepszego Centrum SONY albo do siedziby SONY w Warszawie. Adresy i telefony znajdziesz na stronie www. Zapewne warunki gwarancji również. Dlaczego mamy to robić za Ciebie?

I mam prośbę: jak się dowiesz to proszę poinformuj nas, zostanie dla potomnosci. Ale w sposób normalny a nie w taki namawiający do kantu.

Pozdro

Gość Gość

(Konto usunięte)

To mogę zrobić zawsze. Natomiast jak zapodajesz tu bardzo dobrze opracowany test tego TV to wydawało mi się że warto by było również wspomnieć coś o warunkach gwarancji. Jest to dosyć istotna informacja.

Gość Gość

(Konto usunięte)

pmcomp nie chciał tego zrobić ale zapytany admin tamtego forum przyznał, że własciwym organem do rozstrzygania sporów związanych z gwarancją Sony Europe jest sąd w Wielkiej Brytanii.

Jak rozumiem wkrótce zamieścisz na audiostereo.pl SWÓJ test tego telewizora gdzie będzie zajebiście dużo merytorycznej treści, Twojej własne a nie przepisanej z netu i mało zdjęć bo są niepotrzebne, jest ich tyle w necie że aż się pod nimi ugina.

Ehhhh, najłatwiej krytykować nie ruszając nawet palcem w bucie.

A to jest pierwszy taki test tego TV na świecie !!!

A co do linkowania i kasowania mamy z właścicielami tego portalu niepisane porozumienie do linkowania treści pomiędzy naszymi portalami.

Natomiast na hdtvpolska.com wszelkie komercyjne linki są usuwane, takie panują tu zasady.

Z kolei tutaj na komercje jest miejsce poza forum, a wszelkie wpisy komercyjne są sygnowane przez autorów z oznaczeniem branża.

Proste ???

Pozdro

Raczej wszelkie niewygodne posty są kasowane. A test słabiutki, sięgnijcie do literatury z zagranicy i skończcie klepać testy za pieniądze. Proste? Proste :)

Napisz lepszy.

Na hdtvpolska.com żadne posty nie są usuwane. Pomyliłeś fora, właściwego nie będę wymieniał.

BTW user świeży jak malinka na krzaku, jeszcze zielony, 17 postów zdążył nabić i takie wpisy,

TROLL !!!

Pozdro

Pierwszy na świecie test tego Sony to na pewno nie na HDTV tylko tutaj:http://www.areadvd.de/hardware/2012/sony_4K.shtml

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

pmcomp nie chciał tego zrobić ale zapytany admin tamtego forum przyznał, że własciwym organem do rozstrzygania sporów związanych z gwarancją Sony Europe jest sąd w Wielkiej Brytanii.

Chłopie, czy ty mnie o to pytałeś jaki sąd jest właściwy? Znowu przeczytaj co napisałeś bo masz kcoś nie tak z krótka pamięcią. Nie mam pojęcia jaki sąd. Może i gwarantem jest SONY Europe, who cares. Jeśli rozpatrują pozytywnie reklamacje klientów, a po Twoim przykładzie widać że tak to tylko bym się z tego ciszych. Taki sam "problem" z gwarancją mają mieszkańcy całej Europy, mają dokładnie taką samą gwarancję. A Ciebie chroni jeszcze Ustawa o niezgodności towaru z umową. Jak klientowi takie warunki nie pasuję niech nie kupuje, mamy wolny kraj, nich sobie kupi Daewoo.

Zapytałeś o gwarancję to Cię odesłałem do źródła, też źle?

Już Ci napisałem w drugim wątku, że "walczysz" z SONY, tylko nie wiem czy we właściwych miejscach. Z tego co wiem Twoją reklamację załatwili, dostałeś kasę więc powinieneś być zadowolony.

Pozdro

Pierwszy na świecie test tego Sony to na pewno nie na HDTV tylko tutaj:http://www.areadvd.de/hardware/2012/sony_4K.shtml

Zwracam honor areadvd.de ... BTW bardzo dobry merytoryczny portal. Dzięki za sprostowanie. Poprosze także o taki wpis na hdtvpolska.com.

Ciekawe czy HQ150 też do nich napisał.

Pozdro

widzę że Ci się ciepło zrobiło. pewne sprawy trudno utrzymać w tajemnicy - szybko się rozchodzą.

również pozdro.

Załóż jeszcze inne konta i wal dalej ... ja się nie przejmuję.

Napisałem ... nie podoba się, nie czytaj, na portal nie zaglądaj, nikt cię nie zmusza.

Dodaj jeszcze że Gazeta to żydokomuna a samolot prezydencki strącił Putin sterując ze statku UFO. A na fotelu drugiego pilota siedział Donald.

Tak rodzi się historia.

Czasem żałuję że wymyślono internet.

Pozdro

No więc przeczytałem ten test na areadvd.

Sorry ale nie zgodzę się że wadą tego TV jest wysoka cena.

Największą wadą tego TV, co areadvd powinno zauważyć i wyraźnie napisać, jest słaba czerń. A oni wpisali jakość czerni jako zaletę (sic!).

Musze zweryfikować swoje zdanie nt. tego portalu.

Pozdro

Gość Gość

(Konto usunięte)

Napisz lepszy.

Na hdtvpolska.com żadne posty nie są usuwane. Pomyliłeś fora,

Pozdro

Niewygodne posty nie są usuwane, tylko temat jest zamykany lub usuwany do Śmietnika.

Chłopie, czy ty mnie o to pytałeś jaki sąd jest właściwy?

Oczywiście. Każdy może przeczytać post nr 7 w tym temacie.

Oczywiście. Każdy może przeczytać post nr 7 w tym temacie.

Chłopie ... lecz się.

Cytuję post #7: "To w takim razie dowiem się jak to jest z tą gwarancją na ten wypasiony TV?

Ma Sony Poland czy tylko Sony Europe?"

Widzisz tu gdzieś pytanie o właściwość sądu?

Należysz do gości, którzy MUSZĄ ZAWSZE mieć ostatnie zdanie. Moja mama zawsze mnie uczyła: jak mówisz to musisz mieć coś do powiedzenia. Ty nie pobrałeś takiej nauki ... dowód powyżej ... mówisz (piszesz) żeby mówić. Co widać i na tym forum ... w nieco ponad dwa lata 1448 postów. Mowa = karabin maszynowy = nabijanie postów = nic do powiedzenia.

Z moje strony koniec w tym temacie , nie napiszęi w tym temacie an słowa.

A test słabiutki, sięgnijcie do literatury z zagranicy i skończcie klepać testy za pieniądze. Proste? Proste :)

W tym przypadku słaby nie jest test tylko czytelnik, który nawet nie umie napisać co mu nie pasuje. Jak przerasta Cię poziom merytoryczny to wróć do newsów na wp.pl. Proste? Proste :)

• 2 tygodnie później...

[1]

posty są usuwane

[2]

bany gęsto rozdawane

[3]

korporacyjne interesy iTi/SONY są niezagrażane, kwitnie za to wciskanie kitu na maxa i czarny PR wybranych brandów.

[4]

w modzie jest opluwanie Kikiego i jego forum - zupełnie tego procederu nie da się zrozumieć

[5]

pisanie, że to pierwszy na świecie test to także kłamstwo, bo pierwszy test był na areadvd.de

A teraz w temacie:

byłem, obejżałem w Arkadii.

To prototyp we wczesnej fazie projektowej a nie pierwszy TV 4K na świecie. Typowy kit.

Film demo 4D to skandal i anty reklama. Jak można pokazywać sport, którego nie da się oglądać z powodu braku modułu poprawy płynności.

Parametry źródła nie są znane obsłudze SONY CENTER.

Po judderze na sportowych ujęciach sądzę jednak, że to 25 fps.

TV pokazuje, że dostaje demo jako sygnał progresywny (!?). Każde ujęcie kręcone inaczej. Najlepiej wypada warszawska starówka.

SD nie da sie oglądać.

Najlepiej wypada upscal 2k - 4k z BD.

I tu widzę najlepsze zastosowanie 4K.

Z odległości (zalecanej) 1,5 m mamy jednak zbyt dużą różnicę w odległości obserwatora od środka ekranu oraz od marginesów ekranu.

Rada na to taka by ekran był częścią sfery (może walca).

Do tego trzeba oczywiście dołożyć nową technologię rejestracji obrazu.

Większe oddalenie się to utrata rajcu z 4K i samego efektu 4K.

Sprawa upscalu;

Majdruje przy tym ostro TOSHIBa. W 2011 w Vegas pokazali TV 4K na upscalowanych meteriałach 2K.

A ponieważ mają wyłączne prawa do stosowania procka CELL (CEVO ENGIN) w telewizorach to stawam, że ich 4K będą deklasować resztę świata.

Prototyp Sony jest na matrycy od LG i stosuje pasywne 3D na patentach LG.

LG wprowadza 4K jeszcze w tym roku do sklepów !

Większe wrażenie zrobił na mnie 75 calowy Samsung 2K w Saturnie.

Tylko ta cena ...

Z odległości (zalecanej) 1,5 m mamy jednak zbyt dużą różnicę w odległości obserwatora od środka ekranu oraz od marginesów ekranu.

Rada na to taka by ekran był częścią sfery

Przydało by się coś takiego ... ale znacznie podniesie to koszt produkcji i nawet samego transportu ... więc raczej nic z tego.

quote name='janunio' timestamp='1350587073' post='2612564']

[1]

posty są usuwane

[2]

bany gęsto rozdawane

[3]

korporacyjne interesy iTi/SONY są niezagrażane, kwitnie za to wciskanie kitu na maxa i czarny PR wybranych brandów.

[4]

w modzie jest opluwanie Kikiego i jego forum - zupełnie tego procederu nie da się zrozumieć

[5]

pisanie, że to pierwszy na świecie test to także kłamstwo, bo pierwszy test był na areadvd.de

Ja jak wspomniałem na konkurencyjnym forum, że pierwszy test był na areadvd, to taką odpowiedź od Gmeru dostałem cytuję w całości:

Sorry ale takich opisów jest wiele w necie.... demo Sony + Bravia. Zero kalibracji, testów z kompem, testów z prawdziwym filmem 4K, sygnału ze zwykłej telewizji itd... Trust Review też ma test. No cóż: teraz można się spierać o test-pierwsze spojrzenie i pełny test ;p Nigdzie w sieci nie ma pełnego testu tego ekranu żeby dowiedzieć się takich rzeczy jak tutaj. To jest "domowy test" a nie salonowy. Dlatego pozwoliliśmy sobie tak to opisać. Na samej IFIe byli ludzie co "testowali"....

ps. Fajnie, że jedyną informacją którą wnosisz w tym temacie to tylko dokuczanie i wytykanie. Zrób coś sam a potem się udzielaj. A tak zamknij buzie i doszkalaj się tak jak ja np. . Wszędzie gdzie nie piszesz to tylko dokuczliwe uwagi. Luzuj. KOLEGO Deimos. I nie bądź złośliwy. Bo my tu krwawice lejemy z wysiłku by taki gość jak ty który lansuje się listwami i kabelkami w podpisie mógł poczytać jako pierwszy o fajnych rzeczach być może do swojej kolekcji.

Kiedyś ten Gmeru bardzo się podniecił jak napisałem, że jego topowy BD Sony 5000, wypadł gorzej w testach od mojego pionka LX-91...

Od tamtej pory raczej mnie nie lubi...

Aż się dziwię, że bana mi nie strzelił...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Tutaj też zapytam:

Znajdę gdzieś zmierzoną "czerń" ( by porównać do innych modeli) , czy trzeba czekać na dokładniejszy test (obojętnie gdzie)?

Może już gdzieś podają ?

Znajdę gdzieś zmierzoną "czerń" ( by porównać do innych modeli) , czy trzeba czekać na dokładniejszy test (obojętnie gdzie)?

Może już gdzieś podają ?

Unikam w testach podawania bezpośredniego pomiaru czerni. Dlaczego? Bo takiego pomiaru nie da się do niczego odnieść. W przypadku telewizora LCD czerń proporcjonalnie pogłębia się i spłyca do siły podświetlenia więc nie da się tego bezpośrednio porównać np. z TV plazmowym czy chociażby innym telewizorem LCD.

Zamiast tego podana jest znacznie lepsza informacja - współczynnik kontrastu w różnych punktach matrycy. Tą wartość można bezpośrednio porównywać do innych telewizorów, a jeżeli interesuje Cię koniecznie poziom czerni to możesz go bardzo łatwo policzyć. Zakładasz, że na przykład ustawisz podświetlenie na 120cd/m2 czyli mniej więcej takie optimum do oglądania nocnego i mniej więcej to co osiągają plazmy, a następnie dzielisz przez wartość kontrastu i wychodzi poziom czerni:

120/718 = 0,167cd/m2 -- to poziom czerni na środku matrycy

Przykro mi , ale potrzebny mi jest zmierzony poziom czerni a nie obliczony.

Tak jak to robią np na "hdtvtest.co. uk" czyli np przed i po kalibracji i to z miernika.

Takie obliczenia co podajesz to i Spyderem zmierzysz i to nie jest wynik kalibracji.

To jest zmierzony poziom czerni, bo z niego przecież wyliczyłem kontrast, a nie odwrotnie.

I robiłem to właśnie przy wyszczególnionych wyżej 120cd/m2.

Przed i po kalibracji nie zmienił się poziom czerni w tym TV.

To jest zmierzony poziom czerni, bo z niego przecież wyliczyłem kontrast, a nie odwrotnie.

I robiłem to właśnie przy wyszczególnionych wyżej 120cd/m2.

Przed i po kalibracji nie zmienił się poziom czerni w tym TV.

Kolorymetry mają niższą dokładność przy niskiej jasności. Np. na LCD by znać precyzyjnie kontrast, to ustaw jasność na 100% ... kontrast będzie taki sam jak przy jasności 10%, choć miernik pokaże co innego. Na plazmie gorsza sprawa, bo to ruchome piaski.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.